عمر البشیر از ظهور تا سقوط

نوید کمالی، گروه تعاملی الف،   3980124093 ۱۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۱ تکراری یا غیرقابل انتشار
عمر البشیر از ظهور تا سقوط

اعتراضات سراسری سودان پس از چهار ماه به نتیجه رسید و سرانجام عمر البشیر رئیس جمهور این کشور پس از سه دهه حکومت با مداخله ارتش و هدایت وزیر دفاع خود از قدرت برکنار شده و زمام امور این کشور بحران زده برای حداقل دو سال آینده در دست شورای نظامی انتقالی قرار گرفت.

عمر حسن البشیر که اکنون در حصر خانگی است در دوران جوانی به ارتش پیوست و دوره های خود آموزشی را در مصر طی کرد و در همین ایام بود که با وقوع جنگ یوم کیپور در سال 1973 در صفوف ارتش عربی به رهبری مصر با رژیم صهیونیستی وارد جنگ شد. البشیر سال ها بعد با حمایت مخالفان حکومت مرکزی سودان، کودتایی نظامی را با عنوان انقلاب نجات ملی تدارک دید و بدون خون ریزی صادق المهدی، نخست وزیر منتخب وقت را سرنگون کرد و با کنترلی که بر نیروهای مسلح سودان داشت بلافاصله اقدام به تعطیلی مجلس، احزاب و مطبوعات کرد و خود را به عنوان ریاست «شورای رهبری انقلاب نجات ملی» منصوب کرد.

ماهیت تمامیت خواه عمر البشیر موجب شد تا وی با کنار زدن اصول حکومت داری مردم سالارانه شخصا پست های ریاست جمهوری، نخست وزیری، فرماندهٔ نیروهای مسلح و وزارت دفاع سودان را یکی پس از دیگر در اختیارگیرد و در واقع یک جمهوری دیکتاتوری به ظاهر اسلامی را پایه ریزی کند.

اما عمر البشیربه این مسئولیت ها رضایت نمی داد و در نهایت برای قبضه کردن بیش از پیش قدرت در دستان خود در سال ۱۹۹۳ شورای رهبری را منحل و خود را رئیس رئیس جمهور سودان معرفی کرد با این حال برای توجیه افکار عمومی داخل و خارج در سال 1996 اقدام به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری کرد و جالب اینکه در پی آن برای دوره های پنج ساله همواره خود را رئیس جمهور منتخب مردم معرفی می کرد.

کشور سودان با 40 میلیون نفر جمعیت و با وجود دسترسی به منابع غنی طبیعی و معدنی همواره از مشکلات اقتصادی رنج برده است و کودتای عمر البشیر نیز قرار بود این کشور را از مشکلات اقتصادی گریبان گیر آن رهایی بخشد لذا البشیر در سال های نخست حکمرانی خود توجه زیادی به بهبود شرایط اقتصادی و معیشتی کشورش داشت به همین دلیل نیز در سال های ابتدایی ریاست جمهوری خود با مدیریت منابع نفتی جنوب علاوه بر افزایش درامدهای ارزی کشور و بهبود معیشت عمومی سودانی ها توانست بر محبوبیت و اقتدار خود بیفزاید.

اما این شرایط آنچنان دوام نیافت و با تشدید تنش ها بین بخش شمال و جنوبی سودان که منجر به جدایی جنوب این کشور و تشکیل کشور سودان جنوبی در سال ۲۰۱۱ شد، سودان با بحران شدید اقتصادی روبرو گردید زیرا بخش عمده ای از منابع نفتی ، آبی و جنگلی سودان در جنوب این کشور قرار داشت و با جدا شدن این بخش تولید نفت سودان که مهمترین منبع درآمد این کشور است به شدت کاهش یافت بطوری که در پی آن ارزش پول ملی این کشور به پایین ترین سطح در طول دهه های اخیر رسید.

طبیعتا فقدان وجود منابع درآمدی ارزی و همچنین کاهش مداوم ارزش پول ملی موجب تشدید فشارهای اقتصادی و معیشتی بر مردم سودان شد که در نتیجه آن عمرالبشیر برای مهار اعتراضات عمومی کوشید تا منابع درآمدی جدید را برای نجات اقتصاد بحران زده کشورش بیابد. از منظر عمر البشیر بهترین و مناسبت ترین راهکار برای تامین نیازمندهای اقتصادی سودان افزایش تعاملات سیاسی و اقتصادی با کشورهای ثروتمند حاشیه خلیج فارس بود تا از این طریق فرصت دریافت کمک های مالی برای سودان مهیا شود.

پس از شروع تلاش های دیپلماتیک سودان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در مذاکرات خود با عمر البشیر حمایت خود از سودان را منوط به قطع روابط این کشور با جمهوری اسلامی و مشارکت وی درطرح های منطقه ای این شورا از جمله سرکوب انقلاب یمن کردند که از قضا این درخواست ها مورد موافقت عمرالبشیر قرار گرفت آنهم در حالی که پیش از این سودان دارای روابط گرم و نزدیکی با کشورمان بود و بنا بر اظهارات مقامات وقت سودانی بخش عمده ای از زیرساخت های دفاعی و عمرانی این کشور توسط شرکت ها و متخصصان ایرانی ایجاد و به بهره برداری رسیده بود.
با این حال عمر البشیر با چشم پوشی نسبت به روابط گذشته خود با جمهوری اسلامی ایران و جبهه مقاومت و در یک چرخش آشکار در ماه مارس ۲۰۱۵ و تنها ساعاتی قبل از پیوستن به تجاوز نظامی عربستان سعودی به مردم مظلوم یمن تصمیم به اخراج کلیه ایرانیان حاضر در سودان گرفت و در ماه دسامبر نیز تمام روابط دیپلماتیک خود را کشورمان بصورت یکچانبه قطع کرد.

دیکتاتور سودان امیدوار بود که این چرخش دیپلماتیک و سازش با جبهه غربی و عربی ضد مقاومت موجبات رونق اقتصادی کشورش را فراهم کند اما بر خلاف انتظار وی حتی حضور هزاران سرباز سودانی در صفوف ارتش متجاوز عربستان هم نتوانست موجب سرازیر شدن دلارهای نفتی ریاض به خارطوم شود که در نتیجه آن روز بروز بر فشارهای اقتصادی تحمیل شده بر مردم سودان افزوده می‌شد بطوری که از اواخر سال گذشته میلادی بدلیل افزایش تصاعدی تورم و همچنین کمبود کالاهای اساسی و افزایش قیمت سوخت و البته نان اعتراضات شدید خیابانی در این کشور آغاز شد.

در این شرایط هر چند عمر البشیر به اشتباه محاسباتی خود در سازش با دشمنان کشورش پی برده بود و تلاش می کرد تا با ایفای نقش در پرونده سوریه، سودان را مجددا به محور مقاومت و خاصه ایران نزدیک نماید اما تشدید تظاهرات های سراسری و ضد و خورد نیروهای امنیتی وفادار به او با معترضان خیابانی زمان را علیه او نمود و سرانجام پس از سی سال حکمرانی بلامنازع عمر البشیر، توسط فرماندهان نظامی نزدیک به عربستان از قدرت برکنار و همراه با ده ها مقام وابسته به خود راهی حصر خانگی شد.

حالا سودانی ها با توجه به بیانیه ارتش این کشور باید حداقل تا دو سال آینده را تحت رهبری «شورای انتقالی نظامی» که ریاست آن بر عهده ارتشبد عوف است سپری کنند اما در نهایت نتیجه این کودتا هر چه باشد تجربه تاریخی و شکست خورده سازش و سازش کاری با غرب و سرسپردگان منطقه ای آنها تا سال ها بعد پیش روی نه تنها مقامات آینده سودان بلکه تمام رهبران کشورهای عربی و اسلامی خواهد بود!

دیدگاه کاربران

ناشناس۸۵۴۵۲۷۱۲:۳۶:۳۴ ۱۳۹۸/۱/۲۴
عمرالبشیر یک دیکتاتور بود که با کودتای نظامی روی کار آمد و 30 سال بر سودان حکومت کرده و صدها هزارتن از مردم کشورش را در جنگ داخلی به کشتن داد.
ناشناس۸۵۴۷۷۰۱۵:۰۳:۳۹ ۱۳۹۸/۱/۲۴
ممنون بابت این اطلاعات ذیقیمت
ناشناس۸۵۴۹۴۳۱۷:۲۳:۳۹ ۱۳۹۸/۱/۲۴
این دیکتاتور به کمک عربستان روی کار اومد ، سه دهه نوکری سعودیها رو کرد و نقش بادیگارد عربستان در شرق آفریقا رو داشت ، در زمان این حکومت وحشی جدید عربستان هم تا میتونست به ایران و لبنان و سوریه بد و بیراه گفت و درنهایت چون تبدیل به مهره سوخته شده بود و طی توافق پشت پرده سعودیها با اسرائیل ، به دست یک نظامی دیگه که خودش مهره جدید عربستان در سودانه سرنگون شد و چوب نوکری رو به دست اون بیچاره سپرد تا همین راه رو طی کنه
نخود هر آش !!!۸۵۵۱۴۴۲۱:۳۵:۴۰ ۱۳۹۸/۱/۲۴
پس با اين فرمايشات شما ، يارو عمر البشير نبوده و عمر النذير بوده !! ... بله ؟!!
علی۸۵۴۵۸۵۱۳:۲۰:۰۱ ۱۳۹۸/۱/۲۴
دیکتاتورها دیر یا زود باید به پایان سلام کنند.
ناشناس۸۵۴۹۴۵۱۷:۲۵:۴۶ ۱۳۹۸/۱/۲۴
اینها از خودشون اختیاری ندارن . عروسک خیمه شب بازی امریکا و فرانسه و انگلیس و اسراییل هستن . اونها براساس منافع خودشون اینها رو میارن و بعد هروقت تاریخ مصرفشون تموم بشه میفرستن به زباله دون تاریخ . مثل صدام و حسنی مبارک و قذافی و بقیه
ناشناس۸۵۴۶۴۷۱۳:۵۵:۰۰ ۱۳۹۸/۱/۲۴
این فرد در اوایل به قدرت رسیدنش ، به دلیل سیاستهای غلط دوره رفسنجانی در رفاقت با عربستان ، مورد حمایت ایران قرار داشت ولی بعدها که عربستان شروع به دشمنی با ما کرد اون هم از ایران دور شد و این اواخر رسما دشمن ما شده بود . این دیکتاتورهای عرب در یک چیز مشترک هستن و اون هم نوکری برای عربستانه . ما باید مراقب باشیم و بی دلیل از امثال اینها حمایت نکنیم تا مثل این نمک نخورن و نمکدون بشکنن
ناشناس۸۵۴۷۲۸۱۴:۳۹:۱۰ ۱۳۹۸/۱/۲۴
دیکتاتور ها که بنا بر صلاحدید خود مردم را سال ها در رنج و سختی نگه می دارند ببینند و بفهمند!
ناشناس۸۵۴۹۴۲۱۷:۲۳:۰۵ ۱۳۹۸/۱/۲۴
به نظر من که انقلاب رخ نداده تاریخ مصرفش تموم شد کنار زدنش
ناشناس۸۵۵۳۲۷۰۱:۱۱:۳۰ ۱۳۹۸/۱/۲۵
یک بار دیگر شاهد سقوط یک دیکتار بودیم. البته باعث درس عبرت برای دیکتاتورهای منطقه نخواهد شد. چون هر دیکتاتوری فکر می کند که با دیکتاتورهای دیگر فرق دارد و هوش و روش هایش برای حکومت داری بهتر از دیکتاتور های قبلی بوده.
ناشناس۸۵۵۶۴۳۱۱:۳۳:۴۸ ۱۳۹۸/۱/۲۵
پاراگراف آخر اصل نکته رو بیان کرده!
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های هفته

    1. تصاویری از اجرای طرح عفاف و حجاب در تهران

    2. طرح عفاف و حجاب از امروز در تهران

    3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

    4. این صدای اقتدار ایران است ...

    5. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

    6. نظر باباطاهر عریان درباره دلار !

    7. وحدت ملی با وعده صادق

    8. آنچه اسرائیل در مورد "وعده صادق" نمی گوید

    9. استخوانی در گلوی اسرائیل!

    10. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

    11. کمی دیر نیست؟

    12. هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله !

    13. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

    14. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

    15. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

    16. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

    17. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

    18. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

    19. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

    20. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

    21. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

    22. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

    23. اسراییل چه باید بکند؟ 

    24. بهادری جهرمی: احیای دریاچه ارومیه با برنامه‌ریزی دولت رخ داد

    25. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

    آخرین عناوین