جعفری یکی از سبزیهای پرخاصیت و پرکاربرد در آشپزی و طب سنتی است که از دیرباز در فرهنگ غذایی ما جایگاه ویژهای داشته است. این سبزی معطر نه تنها به عنوان یک چاشنی خوشطعم در انواع غذاها، سالادها و سوپها استفاده میشود، بلکه به دلیل دارا بودن انواع ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها، فواید بیشماری برای سلامتی بدن دارد.
در یونان باستان مردم معتقد بودند جعفری یک گیاه مقدس است و از آن برای زیبایی مقبره عزیزانشان استفاده میکردند. سوال اصلی این است که چرا گیاه جعفری تا این حد باارزش است؟ جعفری یکی از محبوبترین گیاهان برای آشپزی شناخته میشود که عطر و طعم بینظیری در غذا ایجاد میکند. همچنین یکی از فواید این سبزی معطر و خوشمزه برای رشد و سلامت بدن تقویت سیستم ایمنی، کمک به هضم غذا و سم زدایی کبد استفاده میشود.
مهمترین خواص جعفری چیست؟
-
دارای خاصیت ضد باکتریایی
-
بهبوددهنده سیستم گوارش
-
تقویتکننده مو
-
منبع مس
-
تنظیمکننده چرخه قاعدگی
-
کوچک کردن غدد متورم
-
افزایش سلامت پوست
-
درمان شب کوری
-
سلامت چشم
-
ضد التهاب
-
کاهش ریسک سرطان
-
تقویتکننده سیستم ایمنی بدن
-
افزایش سلامت استخوان و مفاصل
-
جلوگیری از پوکی استخوان
-
سلامت قلب و عروق
-
تنظیمکننده سطح کلسترول
-
تنظیمکننده فشار خون
-
سلامت کلیه
-
سرشار از فولات و آهن
-
منبع عالی ویتامین K
خواص جعفری برای کبد
جعفری حاوی ترکیباتی است که به کبد در پاکسازی سموم کمک میکنند. این گیاه با تحریک تولید آنزیمهای کبدی، به دفع مواد زائد از بدن کمک کرده و از کبد در برابر آسیبها محافظت میکند.
لوتئولین (Luteolin) از دیگر ترکیبات ضد سرطانی موجود در جعفری است که با مسدود کردن متابولیسم مواد سرطانزایی که منجر به جهش در کروموزومهای کبد میشوند، از بروز سرطان جلوگیری میکند.
علاوه بر این، التهاب کبد یکی از عوامل اصلی بسیاری از بیماریهای کبدی است. جعفری با خواص ضد التهابی قوی خود میتواند به کاهش التهاب کبد نیز کمک کرده و از پیشرفت بیماریهای کبدی جلوگیری کند.

خواص ضد سرطانی با سبزی جعفری
محققان موسسه فیزیک و فناوری مسکو معتقدند، جعفری در مبارزه با سرطان نقش موثری دارد. کارنوسول بهعنوان یک ماده با خصوصیات ضدسرطان در جعفری، در درمان و پیشگیری از سرطانهای مختلف از جمله سرطان سینه، پوست، روده بزرگ و پروستات موثر است. همچنین، جعفری حاوی فلاونوئید است که از تکثیر سلولهای سرطانی جلوگیری میکنند.
علاوهبر این، اپیژنین یک ترکیب موجود در جعفری محسوب میشود که در در مطالعات صورت گرفته در موسسه فیزیک و فناوری مشخص شده بیش از ۸۶٪ از سلولهای سرطانی ریه را میکشد. توصیه میشود که بهمنظور بهره بردن از خواص مفید جعفری، روزانه یک قاشق چایخوری از جعفری خام مصرف شود، زیرا پختوپز ممکن است مواد مغذی این سبزی را از بین ببرد.
جعفری؛ راه سلامت کلیهها و پیشگیری از مشکلات گوارشی
جعفری، گیاهی ادرارآور بوده و به دفع مواد زائد و سموم از بدن کمک میکند. همچنین یکی از خواص جعفری برای کلیه، پیشگیری از تشکیل سنگ کلیه و سنگ های صفراوی است. علاوهبر این، به دلیل حاوی ویتامینها و مواد معدنی، این گیاه خوش عطر و طعم به سلامت کلیهها کمک کرده و فشار خون را نیز تثبیت میکند. این ویژگیها باعث میشود که جعفری بهعنوان یک گیاه دارویی محبوب در سراسر جهان شناخته شود؛ ازاینرو اگر به دنبال بهبود سلامت کلیهها و پیشگیری از مشکلات گوارشی هستید، جعفری یک انتخاب مناسب است.
خواص جعفری برای لاغری
این سبزی کمکالری است و فیبر فراوانی دارد که باعث ایجاد احساس سیری طولانیمدت شده و از پرخوری جلوگیری میکند. مصرف آب جعفری یا افزودن آن به سالادها و اسموتیها میتواند به بهبود متابولیسم و چربیسوزی کمک کند و در کنار رژیم غذایی سالم و ورزش، نتایج مثبتی به همراه داشته باشد.
خواص جعفری برای موها
ویتامینهای A،C و E موجود در جعفری، بهعنوان آنتیاکسیدانهای قوی، از موها در برابر آسیبهای محیطی محافظت کرده و به حفظ رطوبت و درخشندگی آنها کمک میکنند. همچنین، روی و ویتامینهای گروه B موجود در جعفری نیز نقش مهمی در تولید سلولهای مو و تقویت فولیکولهای مو دارند.
اگر ریزش یا کندی رشد موهایتان، بهدلیل کمبود مواد مغذی باشد، مصرف منظم جعفری میتواند با تامین این مواد مغذی مورد نیاز، به تقویت و ترمیم آنها کمک کند. علاوه بر این، جعفری با بهبود جذب مواد مغذی دیگر از دستگاه گوارش نیز بهطور غیرمستقیم به تقویت سلامت موها کمک میکند.

تقویت سیستم ایمنی از خواص جعفری برای بدن است
یکی دیگر از خواص مهم جعفری توانایی تقویت سیستم ایمنی آن است. محتوای غنی ویتامین C جعفری، با تقویت تولید گلبول های سفید خون که برای دفاع از بدن در برابر عفونت ها حیاتی هستند، از سیستم ایمنی بدن حمایت می کند. علاوه بر این، خواص ضد میکروبی جعفری به محافظت از بدن در برابر باکتریهای مضر کمک میکند و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود.
در طب سنتی، جعفری قرن هاست که برای رفع طیف وسیعی از مسائل بهداشتی، از مشکلات تنفسی گرفته تا مشکلات قاعدگی، استفاده می شود. تحقیقات مدرن شروع به کشف علم پشت این کاربردها کرده است و خواص دارویی جعفری را بیشتر برجسته می کند. از حمایت از گوارش گرفته تا تقویت سیستم ایمنی قوی، طیف وسیعی از فواید سلامتی جعفری آن را به یک متحد قدرتمند در ارتقای رفاه کلی تبدیل می کند.
جعفری و سلامت استخوان
یک خاصیت کمتر شناخته شده اما قابل توجه جعفری سهم آن در سلامت استخوان است. جعفری منبع عالی ویتامین K است، یک ماده مغذی که نقش مهمی در حفظ تراکم استخوان و کاهش خطر شکستگی دارد. ویتامین K به تنظیم رسوب کلسیم در استخوان ها کمک می کند و تضمین می کند که کلسیم به طور موثر برای حفظ استحکام استخوان ها به جای تجمع در شریان ها، استفاده می شود، جایی که می تواند به مشکلات قلبی عروقی کمک کند.
چندین مطالعه، دریافت زیاد ویتامین K را با بهبود سلامت استخوان، به ویژه در زنان یائسه که در معرض خطر بیشتر پوکی استخوان هستند، مرتبط دانسته اند. جعفری یک راه طبیعی و در دسترس برای افزایش مصرف ویتامین K فراهم می کند و آن را به یک رژیم غذایی سالم برای استخوان تبدیل می کند. علاوه بر این، کلسیم و منیزیم موجود در جعفری با کمک به معدنی شدن بافت استخوانی و عملکرد مناسب ماهیچه ها و اعصاب، از سلامت استخوان ها حمایت می کند.
ترکیب این مواد مغذی در جعفری نه تنها از سلامت استخوان ها حمایت می کند، بلکه به کاهش خطر پوکی استخوان و بیماری های مرتبط با استخوان با افزایش سن کمک می کند. مصرف منظم جعفری می تواند به تقویت استخوان ها و کاهش احتمال شکستگی کمک کند و آن را به یک متحد طبیعی در حفظ سلامت اسکلت تبدیل کند.
جعفری و کمک به درمان کم خونی
جعفری غنی از آهن است که نقش آن در درمان کم خونی را روشن می کند. طعم دادن خوراک خود با جعفری یک راه ساده برای افزایش مصرف آهن است. یکی از ساده ترین راه ها برای رسیدن به این هدف، شروع روز خود با یک اسموتی جعفری است. مطالعات نشان می دهد که برگ جعفری خواص ضد آنمی قوی دارد. سطوح مناسب ویتامین C از جذب آهن پشتیبانی می کنند. جعفری غنی از ویتامین C است و جذب بهتر آهن را بهبود می بخشد. این امر به نوبه خود به درمان کم خونی کمک می کند.
جعفری و تنظیم سطح کلسترول
دلیل اینکه جعفری در تنظیم سطح کلسترول خوب عمل می کند، محتوای فیبر آن است. مطالعات نشان می دهد که عصاره های آبی جعفری دارای خواص هیپوکلسترولمی هستند که می توان به فلاونوئیدها نسبت داد. فلاونوئیدها باعث کاهش بیوسنتز کلسترول و کاهش سطح کلسترول خون می شوند.

خواص جعفری برای چشم
جعفری سرشار از ویتامین A و آنتیاکسیدانهایی مانند لوتئین و زآگزانتین است که برای سلامت چشم بسیار مهم هستند. ویتامین A برای حفظ سلامت قرنیه و شبکیه ضروری است و لوتئین و زآگزانتین به محافظت از چشمها در برابر آسیبهای ناشی از نور آبی و اشعه ماوراء بنفش کمک میکنند. مصرف منظم جعفری میتواند به پیشگیری از بیماریهای چشمی مرتبط با سن مانند دژنراسیون ماکولا و آب مروارید کمک کرده و دید شما را در طولانیمدت حفظ کند.
خواص جعفری برای فشار خون
جعفری نهتنها ادرار آور است بلکه بهواسطهی داشتن پتاسیم فراوان، به دفع سدیم از طریق ادرار نیز کمک میکند. این دو عامل در کنار همدیگر به کاهش فشار خون و مبارزه با احتباس آب در بدن کمک میکنند.
علاوه بر این، جعفری به واسطه نیتراتهای موجود در خود، باعث شل شدن رگهای خونی بدن شده و در نتیجه، با بهبود جریان خون به تنظیم فشار خون کمک میکند.
اثرات جانبی و عوارض
از مصرف بیش از حد جعفری در دوران بارداری و شیر دهی اجتناب کنید. خوردن جعفری در دوران بارداری باعث بروز تحریکات رحمی مادر شده و سبب انقباضات مداومی در بدن او می شود. پس، اگر باردار هستید، فراموش نکنید که مصرف مقدار زیادی از گیاه جعفری در طی دوران حاملگی آسیب زیادی به بدن شما و جنین داخل رحمتان وارد می کند. مصرف بیش از حد گیاه جعفری در طی دوران بارداری می تواند سقط جنین را آسان کند . همچنین، مصرف این گیاه سبب زایمان زودرس شده و خطراتی را در سلامت مادر باردار و نوزاد متولد نشده او ایجاد خواهد کرد.



