آیا بازار نفت آماده التهابی جدید در خاورمیانه است؟

گروه اقتصادی الف،   3960823017

قیمت نفت طی چهار هفته گذشته حدود ۲۰ درصد افزایش داشته اما آیا عامل توجیه‌کننده چنین افزایشی در بازار وجود داشته یا این تغییرات تحت تاثیر گمانه‌زنی نسبت به خطر یک التهاب جدید در خاورمیانه بوده است.

به گزارش ایسنا، نخستین پرسشی که باید مطرح شود این است که آیا این تغییر چشمگیر قیمت، تحت تاثیر تغییر عوامل عرضه و تقاضا بوده است؟ آیا آمار تقاضا برای نفت یا عرضه آن در اواسط نوامبر نسبت به اواسط اکتبر بالاتر یا پایین‌تر رفته است؟ پاسخ این پرسش منفی است. تقاضا در یک روند رشد تدریجی ثابت قرار دارد. واردات نفت چین در اکتبر به ۷.۳ میلیون بشکه در روز کاهش یافت، در حالی که جدیدترین آمار نشان می‌دهد تقاضا برای بنزین در آمریکا فراتر از انتظارات قبلی بوده است. هیچ تغییری افزایش ۲۰ درصدی قیمت را توجیه نمی‌کند.

سپس مسئله عرضه مطرح می‌شود. سهمیه تولید تعیین شده از سوی اوپک تحت توافق کاهش تولید به خوبی رعایت شده، اما افزایش عرضه از سوی لیبی که از شرکت در این توافق معاف شده،  کارآمدی آن را همچنان تحلیل می‌برد. تولید نفت لیبی متغیر مانده، اما در حال حاضر حدود ۸۵۰ هزار بشکه در روز است که بیش از نیم میلیون بشکه نسبت به سطح تولید ۱۵ ماه قبل افزایش نشان می‌دهد. تولید نفت آمریکا نیز به میزان ۱۳ درصد از اواسط سال ۲۰۱۶ افزایش یافته و اکنون این کشور بیش از دو میلیون بشکه در روز نفت صادر می‌کند.

هیچ یک از این موارد جدید نیست و هیچ چیز طی چند هفته اخیر تغییر نکرده است. هر دوی عرضه و تقاضا رشد می‌کنند و طبق جدیدترین آمار آژانس بین‌المللی انرژی،  هیچ تغییر چشمگیری در سطح ذخایر جهانی به چشم نمی‌خورد.

آنچه که تغییر کرده، وضعیت در شمال عراق است. نفتی که از طریق خطوط لوله از منطقه کرکوک به ترکیه و سپس به بازار جهانی صادر می‌شد، کاهش یافته و اکنون تحت کنترل دولت مرکزی در بغداد قرار گرفته است. تا هفته گذشته صادرات نفت در شمال عراق تا حدودی از سرگرفته شد در حالی که صادرات از بنادر جنوبی این کشور حداکثر ۲۰۰ هزار بشکه در روز افزایش یافت. تاثیر واقعی تحولات اخیر، کاهش اندک در مجموع صادرات بوده است.

اگرچه وضعیت کنونی شکننده بوده و روند عرضه نفت از سوی عراق ممکن است مختل شود اما وضعیتی که در شمال این کشور وجود دارد تنها بخشی از رشد قیمت و نه ۲۰ درصد افزایش قیمت به طور کامل را توجیه می‌کند. به حد کافی نفت در سیستم عرضه وجود دارد تا هر نوع کمبود عرضه از سوی عراق که تاکنون مشاهده شده را جبران کند.

توضیح واقعی برای این افزایش قیمت به شکل روشن در تعادل فیزیکی عرضه و تقاضا وجود ندارد، بلکه در گمانه‌زنی نهفته است. یک بار دیگر معامله‌گران به دلیل نگرانی نسبت به آنچه که بعدا اتفاق خواهد افتاد، قیمت‌ها را بالا بردند.

فرای وضعیت در عراق، موضوع مهم‌تری که بر بازار نفت تاثیر گذاشته وضعیت در عربستان سعودی است. اخراج و دستگیری مخالفان و رقیبان از جمله دستگیری افراد خاندان سلطنتی از سوی محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان اقدام بی‌سابقه‌ای در تاریخ این کشور است. نیاز برای چنین نمایش قدرتی نشان می‌دهد که اجماع نظر محتاطانه‌ای که مبنای تصمیم‌گیری حاکمان گذشته عربستان سعودی بوده است دیگر کار نمی‌کند. نگران‌کننده‌ترین موضوع برای بازار نفت، تنش میان ریاض و تهران بوده است. رقابت میان دو کشور از مدت‌ها وجود داشته اما طی دو سال گذشته علنی‌تر شده و شدت بیشتری گرفته است.

بر اساس گزارش فایننشیال تایمز، وقوع هر گونه تنشی در خاورمیانه میادین و تاسیسات نفتی متعددی را در معرض آسیب قرار می‌دهد و اگر خطر تنش‌ها فروکش کند، قیمت‌های نفت نیز عقب‌نشینی خواهند کرد. هیچ عامل عرضه و تقاضای قابل توجهی وجود ندارد که افزایش قیمت به بالای ۵۰ یا ۵۵ دلار در هر بشکه را توجیه کند اما اگر تنشی در خاورمیانه رخ دهد، قیمت‌های نفت سر به فلک خواهد گذاشت.

yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. بی‌بی‌سی: پهپاد ترکیه در شناسایی محل سقوط بالگرد رئیس‌جمهور ایران اشتباه کرد

  2. شهادت رئیسی و خودفرهیخته پنداری برخی از ما !

  3. لحظۀ پیداشدن لاشه بالگرد توسط تیم پهپادی

  4. پاسخی که شهید رئیسی به امانوئل مکرون داد

  5. ۶ نکته کلیدی درباره سقوط بالگرد رئیس جمهور/ یک کارشناس خبره صنعت هوایی توضیح می‌دهد

  6. برای مقاصد خود، از شهادت رئیس‌جمهوری هم نمی‌گذرند!

  7. شهادت رییس جمهور در حادثه بالگرد/ پیام‌های تسلیت شخصیت‌ها در پی شهادت رئیسی

  8. گمانه‌زنی‌ها درباره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری/ انتقاد رسانه اصولگرا از سوءاستفاده انتخاباتی از شهادت رئیسی

  9. انتخاباتی حساس، حیاتی و سرنوشت‌ساز

  10. چرخش راهبردی یک کشور عربی در مقابل ایران

  11. بازخوانی یک جنجال قابل‌تامل در ماجرای یافتن بالگرد رئیس جمهور

  12. نظرات برگزیده مخاطبان الف: شورای نگهبان درباره ردصلاحیت‌ها باید پاسخگو باشد/ قدرت نظامی بالا باعث نتیجه‌دادن مذاکرات می‌شود

  13. خوشحالی مجری شبکه ۱۴ اسرائیل از خبر شهادت رئیس جمهور ایران

  14. رئیس‌جمهور بعدی چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  15. اطلاعیه ستاد کل درباره حضور ناموفق پهپاد ترکیه در ایران 

  16. سعید جلیلی کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری می‌شود

  17. او این چنین جاودانه شد

  18. لنگرگاه جمهوری اسلامی در بحران‌ها کجا است؟!

  19. شناسایی هویت شهدای سانحه بالگرد رئیس‌جمهور/ تایید سوختگی پیکرها/ آیت‌الله آل‌هاشم یک‌ساعت پس از حادثه زنده بوده است

  20. سانحه بالگرد شهید رئیسی و احتمالات/ «موج کوهستان» یعنی چه؟

  21. عملکرد سیاه آمریکا در تحریم ها از نگاه ظریف/ توضیحاتی درباره انتخابات ریاست جمهوری/ آرامش در بازار ارز

  22. جنایتکاری که حتی ظاهرسازی هم نمی کند!

  23. سخت، اما گذرا...

  24. خاری در چشم دشمنان

  25. تشکیل جلسه شورای عالی امنیت ملی با حضور تمام اعضا

آخرین عناوین