آیا پایان بحران عراق نزدیک است؟

گروه جهان الف،   3980920125 ۱۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۷ تکراری یا غیرقابل انتشار
آیا پایان بحران عراق نزدیک است؟

عراق پس از جنگ آمریکا ضد این کشور در ۲۰۰۳ با بحران‌های گوناگونی مواجه بوده که همواره برخی طرف‌های خارجی در تلاش برای جهت‌دهی به این بحران‌ها بوده‌اند؛ اما با توجه به سوابق این کشور و به ویژه نقش مرجعیت عراق در کنترل بحران ها٬ به نظر نمی‌رسد که روند تشکیل دولت و انتخاب نخست وزیر کار دشواری باشد.

عراق در ۱ اکتبر ۲۰۱۹ شاهد آغاز یک سلسله اعتراضات مردمی گسترده بود که با هدف اعتراض به فساد و مقابله با فقر و بیکاری و ضعف خدمات عمومی در این کشور آغاز شد. البته این اعتراضات پس از گذشت مدت کوتاهی تبدیل به عرصه مداخلات خارجی و در راس آنها آمریکا شد. به این ترتیب مسیر اعتراضات به مرور منحرف شد و روند تحولات این کشور به گونه‌ای پیش رفت که منجر به استعفای عادل عبدالمهدی از سمت نخست وزیری عراق شد. با استعفای عبدالمهدی رایزنی‌ها برای انتخاب نخست وزیر جدید آغاز شد، با توجه به قانون اساسی عراق، برهم صالح رئیس جمهور این کشور، جای نخست وزیر را به صورت موقت تا تعیین شخصیت جدید برای این منصب پر کرد. البته طبق همین قانون اساسی یک مهلت ۱۵ روزه به او داده شد تا گزینه جدید نخست وزیری را به پارلمان عراق معرفی کند.

نکته بعدی در روند انتخاب نخست وزیر عراق٬ پیشنهاد گزینه برای تصدی این سمت است. رسانه‌های عراقی اسامی ۶ سیاستمدار را به عنوان گزینه‌های پیشنهادی نخست‌وزیری این کشور مطرح کردند: علي علاوي (وزیر اقتصاد در دولت موقت عراق در سال 2005)٬ قصي السهيل (وزیر آموزش عالی)٬علي الشكري (نماینده سابق پارلمان و مشاور رئیس‌جمهور)٬فائق زيدان (رئیس شورای عالی قضایی عراق)٬ محمد شياع السوداني (وزیر سابق کار و امور اجتماعی و نماینده پارلمان) واسعد العيداني (استاندار بصره).

گروه‌های سیاسی عراق همواره برای رسیدن به یک توافق نهایی در خصوص انتخاب نخست وزیر٬ به زمان زیادی برای رایزنی‌های پارلمانی نیاز داشته‌اند؛ اما شاید در حال حاضر و با توجه به تاثیر اعتراضات مردمی بر مواضع و تصمیمات آنها و حسیاست شراط کنونی٬ این زمان کمی کوتاه‌تر شود.

اکنون مهلت ۱۵ روزه رئیس‌جمهور رو به اتمام است. طبق قانون اساسی عراق اگر رئیس‌جمهور نتواند در این مهلت ۱۵ روزه نخست‌وزیر جدید را معرفی کند٬ نخست وزیر مستعفی به مدت ۳۰ روز بار دیگر تصدی این جایگاه را بر عهده می‌گیرد و اگر مجددا نخست وزیر جدید معرفی نشد٬ باز هم رئیس‌جمهور به مدت ۳۰ روز جای نخست وزیر را پر می‌کند.

در این میان یکی از بلوک‌های پارلمانی معتقد است که اسامی ۵ نامزد را که هم معترضان و هم احزاب سیاسی بر سر آنها توافق داشته باشند را معرفی کنند و برهم صالح هریک از آنها را که نسبت به بقیه واجد شرایط بود انتخاب کند؛ درحالی که یکی دیگر از فراکسیون‌ها خواستار انتخاب گزینه مورد نظر مردم برای نخست وزیری است که البته این مورد بر خلاف قانون اساسی عراق است.

لذا به نظر می رسد شاید بحران اقتصادی و معیشتی عراق که منجر به آغاز اعتراضات مردمی این کشور شد٬ در  کوتاه مدت قابل حل نباشد؛ اما بحران سیاسی و تشکیل دولت جدید در کوتاه مدت قابل حل است. در همین راستا ائتلاف سیاسی الفتح عراق به رهبری «هادی العامری» می‌گوید احزاب و فراکسیون‌های سیاسی این کشور در مورد نامزدهای نخست‌وزیری به توافقی دست یافته‌اند. همچنین «نسیم عبدالله»، عضو این ائتلاف در پارلمان عراق دیشب اعلام کرد که فراکسیون‌های پارلمانی عراق بر سر نامزدی دو فرد جهت تصدی منصب نخست‌وزیری عراق به توافق رسیده‌اند؛ البته او از افشای نام دو فرد مذکور خودداری کرد. در صورت شناسایی و معرفی نامزد یا نامزدهای نخست‌وزیری، پارلمان عراق در اسرع وقت برای رأی‌گیری در این خصوص، تشکیل جلسه خواهد داد.

البته نباید نقش مرجعیت عراق را در مدیریت این بحران نادیده گرفت. هرچند که مرجعیت عراق از زمان آغاز اعتراضات، این تحولات را دنبال می کرد و با توجه به مشروعیت مطالبات مردمی موضع جدی در رد آن نمی‌گرفتند، اما وقتی مداخلات مستقیم خارجی از سوی آمریکا، عربستان و امارات برای فتنه انگیزی در این کشور آغاز شد، آیت الله سیستانی نیز موضع مشخصی در رد مداخله‌های خارجی دنبال کرده و مردم را به هوشیاری بیشتر برای جلوگیری از افتادن در دام توطئه‌های خارجی دعوت کردند. 

به نظر می‌رسد ریشه دار بودن نقش مرجعیت، نقش عمده‌ای در کنترل تحولات عراق و جهت‌دهی درست به مطالبات و اعتراضات داشته و هم جریان معترضین، هم ساختار دولتی و حتی برخی از جریان‌ها و احزابی که یک بازی فرصت طلبانه ای را در بستر اعتراضات مردمی عراق شروع کرده بودند، مرجعیت را به عنوان مرکز ثقل  تحولات اخیر در این کشور پذیرفته‌اند. 

لذا با توجه به سیگنال‌های اخیر، فراکسیون‌های شیعه عراق در پارلمان این کشور قادر به انتخاب نخست‌وزیر و برون‌رفت عراق از این بحران خواهد بود، اما نکته مهم دیگری که در این زمینه وجود دارد، ماهیت شخص نخست‌وزیر آینده و قدرت وی برای مهار بحرانی است که در نتیجه چندین دهه ناکارآمدی و فساد موجود در کشور گسترش پیدا کرده است. 

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۲۳۷۹۶۱۰۹:۱۰:۰۵ ۱۳۹۸/۹/۲۲
تمام کشورهای اطراف ما( افغانستان، سوریه، عراق.. )رو عمدا دائما درگیر تنش و آشوب کردند تا عملا ما هم آرامش نداشته باشیم و به جای زندگی خوش و ساختن کشور خودمون همش در استرس باشیم.
ناشناس۱۲۳۹۱۴۵۰۹:۵۵:۴۷ ۱۳۹۸/۹/۲۳
ترکیه عربستا ن امارات کویت قطر ..... یادت رفت
ناشناس۱۲۳۹۵۵۰۱۴:۰۶:۳۳ ۱۳۹۸/۹/۲۳
6 میلیون صهیونیست یک میلیارد و نیم مسلمان را به جان هم انداخته اند تا اندیشه شود از نیل تا فرات و تئوری های فئودور هرتزل را عملیاتی کنند و متاسفانه مسلمانان هر روز در یک دام تازه این غاصبان می افتند.
ناشناس۱۲۳۸۰۵۶۱۰:۱۷:۲۰ ۱۳۹۸/۹/۲۲
خیر نزدیک نیست. زیرا دلایل بحران که همان نفوذ کهنه سیاست مداران فاسد است همچنان پابرجاست. چون نخست وزیر را باید مجلسی تعیین کند که متشکل از همان سیاستمداران فاسدی هست که مورد اعتراضند. باید قانون اساسی عوض شده و نظام ریاستی برقرار گردد.
ناشناس۱۲۳۸۱۶۱۱۱:۵۸:۴۹ ۱۳۹۸/۹/۲۲
در آخرالزمان سوریه و عراق سقوط خواهند کرد.
ناشناس۱۲۳۸۱۷۵۱۲:۰۷:۳۰ ۱۳۹۸/۹/۲۲
پایان؟ یا فروکش کردن موقتی؟
ناشناس۱۲۳۸۲۶۶۱۲:۵۴:۲۱ ۱۳۹۸/۹/۲۲
اینترنتشون رو قطع کنید مشکلاتشون حل میشه !!!
ناشناس۱۲۳۸۳۴۴۱۴:۰۵:۲۲ ۱۳۹۸/۹/۲۲
وضعی که من میبینم خاورمیانه کاملا تغییر خواهد کرد کسی از وضعیت در این منطقه راضی نیست و یک تغییر اساسی در انتظار چند کشور هست
ناشناس۱۲۳۸۵۱۱۱۷:۰۵:۴۲ ۱۳۹۸/۹/۲۲
حالا توی این همه عکس و فیلم از اوضاع و احوال عراق ؛ شما این عکس رو گذاشتید ؟!!!!!!!!!!!!
ناشناس۱۲۳۸۵۱۴۱۷:۰۸:۵۵ ۱۳۹۸/۹/۲۲
مردم عراق دار و دسته صدام رو میخوان . میگن هیچکدوم از مسئولایی که بعد از سال 2003 در مسئولیت و حاکمیت قرار گرفته اند به درد نمیخورند و نمیخواهیم .
ناشناس۱۲۳۹۰۳۷۰۸:۴۷:۲۸ ۱۳۹۸/۹/۲۳
چون ظاهرا زمان صدام قبل از جنگ با ایران اوضاع اقتصادی عراق خوب بوده
ناشناس۱۲۳۹۰۵۷۰۸:۵۹:۲۵ ۱۳۹۸/۹/۲۳
همه بدبختی الانشون مال همون صدام (در ظاهر متدین) و دارو دستشه
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های دیروز

پربحث‌های هفته

  1. این نامه دلسوزانه است؟!

  2. واکنش قوه قضائیه به شایعه ای درباره زیباکلام

  3. دفاع از جمهوریت یا دفاع از الیگارشی؟

  4. مقاومت بی‌مبنای طلافروشان در مقابل شفافیت/ دولت عدول نکند، مردم هم حمایت می‌کنند

  5. نامه روحانی به مردم ایران درباره دلایل رد صلاحیتش/ این دفاعیه‌ شخصی نیست، دفاع از جمهوریت نظام است

  6. امضای مردم گیلان پای طومار حمایت از طرح نور

  7. جریمه کشف حجاب ۴ و نیم میلیون تومان است

  8. نوش‌دارو بعد از مرگ سهراب!

  9. فرش‌های سعدآباد کجاست؟

  10. محکومیت ساداتی‌نژاد به حبس/ روایت خاندوزی از کاهش تورم/ شانس قالیباف برای ریاست مجلس دوازدهم چقدر است؟

  11. ماجرای سفر عبدالحمید به ترکیه چیست؟

  12. حاج‌علی‌اکبری: گلایه‌ای از مجلس برای تصویب تعطیلی «شنبه‌ها» داریم

  13. واکنش وزیر کشور به برخورد خشن برخی ماموران / نظر واعظی درباره نقاط ضعف و قوت دولت رئیسی

  14. واکنش روزنامه اصولگرا به زندانی‌شدن زیباکلام/ دستور اژه‌ای درباره پرونده چای دبش

  15. در آستانۀ سکولارشدنِ زیارت؟

  16. مأمور خاطی بازداشت شد

  17. آیا واقعاً آزادسازی قیمت‌ها تنها راه است؟

  18. چراغ سبز دولت به ارز آزاد؟!

  19. نظرات برگزیده مخاطبان الف: نقش شورای نگهبان در کاهش مشارکت مردم چیست؟/ زندانی‌شدن زیباکلام به ضرر نظام تمام شد

  20. صادق زیباکلام روانه زندان شد

  21. بزرگ‌نمایی مشکلات به ضرر کشور است

  22. راه سخت قالیباف/ پیشنهاد جالب شریعتمداری درباره واکنش به اسرائیل

  23. پاسخ حماس به توهم صهیونیست ها

  24. اعتراض بانوان به پوشش‌های نامناسب

  25. پلیس این ۵ گروه را طبق لایحه حجاب باید بازداشت کند

آخرین عناوین