چرا درباره تحریر‌الشام باید نگران بود؟

گروه جهان الف،   4030921103 ۳۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

"مارکو ویچنزینو" در نشریه چینی "سوث‌چاینا مورنینگ‌پُست" می نویسد: «تحریر‌الشام در مدت اخیر مدام شعار داده که سعی در میانه روی سیاسی و توجه به خواسته های اقلیت ها دارد. با این حال، باید توجه داشته باشیم که تحریر الشام پیشتر جنس حکمرانی خود را در استان ادلب به نمایش گذاشته و نشانه ای از این شعارها را بروز نداده است. از این رو، در رابطه با این گروه باید محتاط بود.»

چرا درباره تحریر‌الشام باید نگران بود؟

به گزارش الف؛ "مارکو ویچنزینو"، تحلیلگر سیاست بین الملل در گزارشی برای نشریه چینی "سوث‌چاینا مورنینگ‌پُست"، بر این باور است که تحولات جاری در سوریه می تواند ایجاد کننده بحران های بزرگی در آینده باشد و اینکه یک نگاه خوش بینانه به این تحولات داشته باشیم آن هم در شرایطی که با حاکمیت یک گروه شورشی و تروریست در این کشور رو به رو شده ایم، چندان منطقی به نظر نمی رسد. موضوعی که به ویژه افکار عمومی جهان باید نسبت به آن آگاه باشند. 

مارکو ویچنزینو در گزارش خود می نویسد:

«پس از گذشته 50 سال حاکمیت نظام سیاسی سابق سوریه بر این کشور و البته با گذشت بیش از 13 سال جنگ داخلی خونین در سوریه که موجب آواره شدن 12 میلیون سوری شد، شورشیان مسلح توانستند در جریان 12 روز نبرد، حکومت بشار اسد و به طور کلی خاندان اسد بر سوریه را خاتمه بخشند. حال در وضعیت کنونی،؛ نگرانی های جدی در مورد آینده سوریه و منطقه خاورمیانه در پرتو قدرت‌گیری شورشیان مسلح در این کشور مطرح می شود. 

سوال اصلی این است که شکل و ماهیت نظام سیاسی آتی سوریه چگونه خواهد بود؟ اینکه بعضا گفته می شود سوریه به سمت یک آینده روشن حرکت خواهد کرد، یک موضع گیری خوش بینانه است که باید در طرح آن محتاط بود. البته که نشانه های محتاط بودن برای طرح مواضعی از این دست به مراتب بیشتر و قوی‌تر از خوش‌بین‌بودن است. 

گروه تحریر الشام که نقشی محوری در ساقط کردن نظام سیاسی سوریه  داشت، اکنون قوی ترین گروه در این کشور است. با این حال، این گروه در فهرست گروه های تروریستی دولت آمریکا، اتحادیه اروپا، ترکیه و غیره است. آمریکا 10 میلیون دلار برای کسب اطلاعاتی که منجر به دستگیری ابومحمد الجولانی فرمانده این گروه شود جایزه تعیین کرده است. وی پیشتر عضو داعش بوده است. اگرچه که او تلاش های زیادی را انجام داده تا خود را از قامت چهره ای افراطی خارج کند و به عنوان یک میانه رو به افکار عمومی منطقه و جهان معرفی نماید.  

تحریر الشام در مدت اخیر مدام شعار داده که سعی در میانه روی سیاسی و توجه به خواسته های اقلیت ها دارد. با این حال، باید توجه داشته باشیم که تحریر الشام پیشتر جنس حکمرانی خود را در استان ادلب به نمایش گذاشته و نشانه ای از این شعارها را بروز نداده است. از این رو، در رابطه با این گروه باید محتاط بود. 

اگر تحریرالشام واقعا راست می گوید، باید زمینه را برای مشارکت طیف های مختلف سیاسی و فکری در قدرت فراهم کند. این اصل، مقدمه ای برای تضمین امنیت و ثبات در  سوریه است. اگر تحریر الشام بخواهد همگان را از قدرت حذف کند، این مساله می تواند تبعات به شدت منفی را به دنبال داشته باشد. 

هیچ بعید نیست که برونداد رویکردهای حداکثری تحریر الشام مسائلی نظیر چنددستگی داخلی، جنگ فرقه ای و سرایت درگیری ها به دیگر کشورهای منطقه و ورای آن باشد. به طور خاص در این رابطه باید به وضعیت لیبی در دوره زمانی پس از سقوط معمر قذافی توجه داشته باشیم. البته که وضعیت عراق پس از سقوط صدام حسین نیز بهتر نبوده است.

اکنون قدرت ها و بازیگران خارجی مختلف علاوه بر اینکه علاقه‌مند به اثرگذاری به روندهای سیاسی در سوریه هستند در عین حال، منتظر هستند و تحولات در سوریه را نیز با دقت رصد می کنند. 

اکنون در شرایط فعلی، مردم سوریه با تحریر الشام طرف هستند. سایر گروه ها نیز در سوریه سعی خواهند کرد تا سهم بیشتری از قدرت را بگیرند. در عین حال، بسیاری این امید را دارند که تحریر الشام وگروه های شبیه به آن درخواست های حداکثری خود را کنار بگذارند. درست در همین نقطه است که برخی معتقدند نباید به آینده چندان هم خوش‌بین بود. 

ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای هنوز اهرم های موثری را در سطح غرب آسیا دارد و می تواند چالش های جدی را برای جریان های رقیب و دشمن با خود ایجاد کند. در عین حال روسیه نیز احتمالا به دنبال پایگاه های جایگزین برای توسعه نفوذ نظامی خود در خاورمیانه خواهد بود. در این میان، ترکیه بیشترین ضرر را از یک سوریه بی‌ثبات خواهد کرد. ترکیه نقشی مهم در تحرکات تحریر الشام در روزهای اخیر در سوریه بازی کرده است با این حال اینکه آینده برای این کشور چه سناریوهایی را به همراه خواهد داشت سوالی است که هنوز جواب به آن مشخص نیست. 

در این راستا، کشورهای اروپایی نیز شدیدا ترس دارند که مبادا ناآرامی ها در سوریه موجی از مهاجران خاورمیانه‌ای را به سمت کشورهایشان سرازیر کند. اروپا اکنون با مشکلات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و البته نگرانی های جدی به دلیل بازگشت ترامپ به کاخ سفید رو به رو است. اوج گیری افراط‌گرایی در سوریه تهدید بزرگی علیه امارات و عربستان خواهد بود. قطر نیز سعی خواهد کرد با طیف ها و گروه های مختلف فعال در معادله سوریه تا جای ممکن ارتباط بگیرد. 

پیچیدگی های جاری در خاورمیانه بیشترین تهدید را علیه اسرائیل به دنبال دارد. این رژیم نمی تواند با شوک‌های تازه به نحوی موثر مقابله کند. آمریکایی ها نیز قریب به 900 نیروی نظامی در خاک سوریه دارند . باید به نحوی شرایط را مدیریت کنند که با بحران رو به رو نشوند. دولت جدید ترامپ باید واقعیت های تازه خاورمیانه را مد نظر داشته باشد و در سیاست راهبردی خاورمیانه ای واشینگتن تجدیدنظر کند. مسائل و معادلاتی که همه و همه توضیح می دهند چرا چندان هم نباید نسبت به آینده سوریه و منطقه خوش بین بود.»

لینک: 

https://www.scmp.com/opinion/asia-opinion/article/3290175/what-assads-downfall-syria-and-rise-hts-mean-world

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۶۹۵۵۶۴۰۰:۵۵:۰۶ ۱۴۰۳/۹/۲۳
مقاومت جدید همانند عراق لبنان غزه در سوریه ایجاد می شود و این ها را پس خواهند زد
ناشناس۳۶۹۵۵۹۰۰۱:۰۹:۵۳ ۱۴۰۳/۹/۲۳
چون عراقی ها زودتر از سوری ها وا می دهند و تا چشم بر هم زدند دشمن پست مرزهای ما می آید
ناشناس۳۶۹۶۷۱۲۰۹:۳۴:۳۲ ۱۴۰۳/۹/۲۴
الحشدالشعبی برای چی هست آنجا؟!!!
ناشناس۳۶۹۵۶۲۷۰۱:۵۳:۳۴ ۱۴۰۳/۹/۲۳
فعلا که مثل طالبان و دیکران یقه مردم را به خاطر حجاب نچسبید.
ناشناس۳۶۹۶۷۱۴۰۹:۳۶:۳۵ ۱۴۰۳/۹/۲۴
البته مهم هست چون دستور خداست اگر اسلام واقعی هست !
ناشناس۳۶۹۵۶۴۹۰۲:۵۴:۱۶ ۱۴۰۳/۹/۲۳
در مورد نگراني فعلاً كه بايد يك جوالدوز را به خودمان بزنيم و يك سوزن به تحرير الشام
ناشناس۳۶۹۵۶۶۳۰۴:۲۳:۰۱ ۱۴۰۳/۹/۲۳
هیچ جای نگرانی نیست چون تجربه لیبی یمن ایران و....داردانچه انها انجام دادند تکرار نخواهد کرد به شرط خارج شدن از لیست تروریستی
ناشناس۳۶۹۶۷۶۵۱۰:۲۱:۳۵ ۱۴۰۳/۹/۲۴
گروه های مختلف آنجا تشکیل می شود و جنگ !
ناشناس۳۶۹۵۶۷۹۰۶:۲۰:۲۲ ۱۴۰۳/۹/۲۳
مهم مردم سوریه هستن این چند روز بعد سالهای سال احساس خوشحالی کردن
ناشناس۳۶۹۵۶۸۸۰۶:۳۴:۳۶ ۱۴۰۳/۹/۲۳
وقتی ما از گروههای دینی متمایل به خودمان در لبنان و سوریه و عراق و یمن و.... حمایت مالی و مستشاری و تسلیحاتی می کنیم خیلی طبیعی است که رقبای تاریخی ما در منطقه مانند ترکیه و مصر و اعراب و... از گروههای متمایل به خود که با گروههای مورد حمایت ما تقابل دارند حمایت کنند.
ناشناس۳۶۹۵۶۹۳۰۶:۴۲:۳۶ ۱۴۰۳/۹/۲۳
برخی از تحلیلگر نماها و سیاسیون که تنها سیاست برایشان اولویت دارد از بهم ریختگی احتمالی سوریه بعد از اسد بدشان نمی اید تا بگویند دیدید حمایت از اسد درست بود. ولی اگر دید ملی و بلند مدت و دشمن شناس برای منافع کشور داشته باشیم باید از ایجاد ثبات در سوریه بسیار خوشحال شویم چون بر خلاف نظر غالب تمام رقبای اصلی ایران از ادامه جنگ داخلی در سوریه منتفع می شوند .
ناشناس۳۶۹۵۶۹۸۰۶:۵۵:۴۸ ۱۴۰۳/۹/۲۳
امروز سازمان بین المللی انرژی اعلام کرده که در سال ۲۰۲۵ بدلیل مازاد یک میلیون بشکه نفت در روز بازار جهانی نفت تحت فشار و قیمتهای پایین قرار خواهد گرفت. از انطرف ترامپ هم که برنامه داره تولید نفت امریکا را بشدت افزایش بده و برای همین صادرات نفت ایران سخت تر خواهد شد. همه هم که وضع اقتصاد ایران را می دانیم. ثبات در سوریه و ادامه اتش بس در لبنان در شرایط فعلی اقتصاد ایران یک توفیق و شانس تاریخی است . بگذاریم خود رجب تو خرج نگهداری سوریه بیفته
ناشناس۳۶۹۵۷۴۷۰۸:۲۴:۴۵ ۱۴۰۳/۹/۲۳
بدتر از زمان اسد که نمی شود!
ناشناس۳۶۹۶۷۶۸۱۰:۲۲:۲۶ ۱۴۰۳/۹/۲۴
بدتر از لیبی نشود!
ناشناس۳۶۹۵۷۸۳۰۹:۱۳:۱۷ ۱۴۰۳/۹/۲۳
مادام که مردم یک کشور به بلوغ سیاسی و اجتماعی نرسیده باشند نمیتوان انتظار حکومتی فراگیر را داشت ....
ناشناس۳۶۹۵۷۹۷۰۹:۳۱:۳۱ ۱۴۰۳/۹/۲۳
مارکو روبیو بزودی انصراف خود از کاندیدی وزارت خارجه را اعلام خواهد کرد. روبیو دارای مواضع سختی علیه پوتین و روسیه در اکراین و کره شمالی و کوبا هست ولی ترامپ می خواهد با پوتین و کیم و شی کنار بیاد. نمیشه
ناشناس۳۶۹۵۸۱۶۱۰:۰۶:۳۰ ۱۴۰۳/۹/۲۳
اینکه اروپا و آمریکا تحریر الشام را در فهرست تروریست ها قرار داده آمد دروغ و صرفا ظاهرسازی است. آنها حامی این گروه تروریستی داعشی هستند.
ناشناس۳۶۹۵۸۲۹۱۰:۱۷:۴۸ ۱۴۰۳/۹/۲۳
ما نگران نیستیم .
ناشناس۳۶۹۵۸۳۴۱۰:۱۹:۱۶ ۱۴۰۳/۹/۲۳
تحریر الشام مثل همه گروه های تازه به قدرت زیاد شعار می دهد .تاریخ بخوانیم .
ناشناس۳۶۹۵۸۳۵۱۰:۲۰:۲۳ ۱۴۰۳/۹/۲۳
به انانی که شعار می دهند اعتماد نباید کرد مهم عمل است
ناشناس۳۶۹۵۸۶۱۱۰:۵۳:۴۶ ۱۴۰۳/۹/۲۳
چرا بايد در باره تحرير الشام نگران بود ! -------------------------- --- عباس آقا ، چه قدر بايد نگران بود ؟ در مورد تحرير الشام عرض مي كنم ! --- هيچي اصغر آقا ، ... هيچي برادر ! بايد در مورد مملكت خودمان نگران بود ، بااين همه مشكلات ... نه در آمدي ، نه كار و باري ، نه برقي ، نه آبي ، نه گازي ، نه هوايي ، نه دارويي ، . نه خودرويي ! اما افسوس ! --- حالا چرا افسوس ؟ -- براي اين كه مسئولين اصلاً و ابداً در جريان مشكلات مملكت نيستند و عجيب اين كه خود مردم ، خود ملت ، متوجه اند كه مملكت در چه وضعي هست ... مسئولين فكر مي كنند كه مملكت گل و بلبل است ! ... اينه كه عرض مي كنم افسوس ! ...نه امريكا ميتونه غلط زيادي بكنه ، نه اروپا ميتونه ... و نه اسراييل و ديگر دشمنان مي توانند شكر خوري كنند ! اما اوني كه داره به خودمان ضربه ميزنه ، خودمان هستيم ! ... فلان مسئول اشتباه كرد ، خيانت كرد ، اختلاس كرد ، بد عمل كرد ، به روي خودمون نياورديم ! فكر نكرديم كه در دنياي رسانه ها شرف حضور داريم و گر بر سر خاشاك يكي پشه بجنبد ، جنيدن آن پشه عيان در نظر جهانيان هست ! اينه كه حالا رسيديم به اين نقطه كه مي بيني ... هر چه كه بايد داشته باشيم ، نداريم ! هر چه كه نبايد داشته باشيم ، داريم ! .... دومين دارنده گاز هستيم ، اما حالا گاز نداريم !
ناشناس۳۶۹۵۸۸۴۱۱:۰۹:۴۴ ۱۴۰۳/۹/۲۳
شما الان باید نگران این باشید که چه شد اسرائیل به خاک کشور سوریه حمله کرد ولی کسی از مردم عین خیالش نبود
ناشناس۳۶۹۶۰۰۵۱۳:۱۹:۲۰ ۱۴۰۳/۹/۲۳
برای ایران هیچ نگرانی وجود ندارد اما اسرائیل و ترکیه و عربستان و امارات و قطر و اروپا باید نگران تبعات شکل گرفتن حکومت شبه داعش در سوریه باشند.
ناشناس۳۶۹۶۰۸۱۱۴:۵۵:۰۸ ۱۴۰۳/۹/۲۳
باید ایران درباره افغانستان هم همین کار را بکند. چرا جوانان ما شهید بشوند که جوانان اروپایی تریاکی نشوند؟؟
ناشناس۳۶۹۶۰۸۵۱۴:۵۹:۴۷ ۱۴۰۳/۹/۲۳
وقتی نتانیاهو قبل از تصرف سوریه توسط تحریر الشام صراحتا می گوید: «در حال تغییر چهره خاورمیانه هستیم » و بلافاصله بعد از آتش بس با لبنان گروه تحریر الشام بدون‌کمترین مانعی سوریه را اشغال می کنند!! معلوم است از مدتها قبل برنامه ریزی و توافق لازم با این گروه صورت گرفته ، و اتفاقا بر عکس تصور عده ای که تخریب زیر ساخت های سوریه توسط اسرائیل را ناشی از نگرانی آنها نسبت به اهداف این گروه در آینده و احتمال آشفتگی و هرج و مرج در سوریه و ایجاد خطر برای اسرائیل می دانند باید گفت تمام این تخریب ها هم طبق همان برنامه ریزی قبلی با تحریر الشام انجام‌ می شود، وگرنه چگونه است که حتی یک صدای اعتراضی از طرف سران این گروه شنیده نمی شود مگر این تجهیزات نظامی سرمایه و اموال مردم سوریه نیستند که در آینده می تواند در اختیار آنها باشد ؟! از طرفی این گروه کاملا واضح و همراستا با اسراییل تنها دشمنی‌ خود را با ایران و حزب الله اعلام می کند !! پس این گروه نه تنها هیچ تهدیدی برای اسرائیل نخواهد بود بلکه قرار است سوریه را تحت نفوذ اسراییل و آمریکا باز سازی و به پایگاهی محکم برای حکمرانی آنها بر منطقه تبدیل کنند !! تخریب زیر ساختهای نظامی سوریه هم تنها جهت ممانعت از تسلط بعضی هسته های نظامی باقی مانده از ارتش سوریه است که شاید در آینده قصد مقابله با گروههای معارض را داشته باشند !! بعضی هم معتقدند مردم سوریه امروز گرمند و سرمست از نابودی حکومت اسد اما اگر انتظارات آنها برآورده نشود به زودی متوجه خسارتی که دیده اند خواهند شد و صدای اعتراض آنها بلند می شود!!
ناشناس۳۶۹۶۱۷۷۱۶:۳۲:۱۱ ۱۴۰۳/۹/۲۳
ایران برای ممانعت از تهاجم و تهدید باید قدرت اتمی شود .... مذاکره بدون قدرت چیزی جز تحمیل خواسته ای بی انتهای آنها نیست و هدف تخریب تاسیسات و تجزیه ایران است ‌... یک قدم عقب بنشینید ده قدم جلو میآیند در وضعیت فعلی درگیری غرب و شرق و در وضعیتی که تا تنفیذ قدرت به تندروهای جمهوری خواه مانده بهترین فرصت قدرت گیری است آنها باید با دستان پر ایران مواجه شوند .
ناشناس۳۶۹۶۲۴۷۱۷:۴۰:۳۱ ۱۴۰۳/۹/۲۳
سوریه دیگر به ایران ارتباطی ندارد مردم آن کنترل را در دست گرفته اند .
ناشناس۳۶۹۶۴۸۳۲۲:۳۸:۰۰ ۱۴۰۳/۹/۲۳
کاری دیگه نمیشه کرد سوریه برای ما تمام شده
ناشناس۳۶۹۶۶۲۱۰۷:۱۶:۵۵ ۱۴۰۳/۹/۲۴
سوریه به ما هیچ ربطی ندارد
ناشناس۳۶۹۶۶۲۸۰۷:۳۹:۴۸ ۱۴۰۳/۹/۲۴
...اگر تحریرالشام واقعا راست می گوید، باید زمینه را برای مشارکت طیف های مختلف سیاسی و فکری در قدرت فراهم کند... آنچه مسلم است بشار اسد هیچ مقبولیتی بین مردم سوریه ندارد. پس آن 95 درصدی که به او رای دادند کو؟
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. اطلاعیه قوه قضاییه درباره قاضی حسینعلی نیری

  2. لیست بلند موفقیت‌های دولت رئیسی بدون برجام، بدون FATF

  3. وقتی دختر، پدر را تخریب می کند!

  4. مسلمانی ما و نامسلمانی آنها!

  5. تاکید عبدی بر گران‌کردن قیمت سوخت/ دلایل مخالفت برخی با FATF چیست؟/ هشدار تند نبویان به پزشکیان

  6. چند نکته در باره یک توافق راهبردی

  7. هم فرصت، هم تهدید!

  8. جلیلی: دولت شهید رئیسی بدون FATF نفت فروخت و واکسن خرید  

  9. چرا ترامپ با اروپا در افتاده است؟!

  10. لطفا جوگیر نشوید!

  11. ظریف: داخل یک سکوی سانتریفیوژ خریداری شده در سازمان انرژی اتمی مواد منفجره بود

  12. فائزه هاشمی: از بی‌حجاب حمایت می‌کنم/ پدرم به میدان اعتقادی نداشت!

  13. عبدالعلی زاده: آماده مذاکره مستقیم با آمریکا هستیم/ شاید ۲ تا ۳ ماه بعد از شروع مذاکرات به توافق برسیم/آمریکا می تواند در ایران سرمایه گذاری کند

  14. دیوانه یا عاقل؟!

  15. انتقاد تند کیهان از برخی واکنش‌ها به خودکشی ابراهیم نبوی/ جرزنی بعد از قدرت

  16. بیانیه سپاه پاسداران در پی توافق آتش‌بس در غزه  

  17. مخالفت سردار کوثری با پیوستن ایران به FATF

  18. چرا اتاق بازرگانی خواستار استرداد لایحه جدید تجارت است؟

  19. رئیس‌جمهور تاجیکستان به افتخار پزشکیان فرودگاه را گلباران کرد

  20. رمزگشایی از توئیت مرموز ایلان ماسک

  21. چرا صهیونیست‌ها سرانجام به آتش‌بس تن دادند؟

  22. بن گویر: آتش بس شود از کابینه استعفا می‌دهم

  23. علی مطهری‌: برقرای روابط با آمریکا به نفع آرمان‌های انقلاب است!

  24. روسیه جنگنده فرانسه را با «اس ۴۰۰» هدف گرفت

  25. نتانیاهو در پرتگاه جهنم!

آخرین عناوین