کاهش ۲۷ درصدی بارش‌های پاییز نسبت به دوره بلندمدت تداوم خشکسالی در ایران

  4020926035 ۱۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۶ تکراری یا غیرقابل انتشار

پیش‌بینی شده بود که پاییز امسال میزان بارش‌ها در حد نرمال و حتی فراتر از نرمال باشد اما نه‌تنها پیش‌بینی‌ها محقق نشد بلکه میزا بارش‌ها در پاییز امسال نسبت به سال گذشته کاهش ۶ درصدی را ثبت کرد که این موضوع نشان دهد سایه خشکسالی ۲۰ ساله بر منابع آب این کشور همچنان پابرجا است

تداوم خشکسالی در ایران

به گزارش ایرنا، ایران، کشوری با اقلیم خشک و نیمه‌خشک است که میزان بارش‌های آن یک‌سوم متوسط جهانی است؛ همین شرایط سبب شده وضعیت بارشی کشور در چند سال اخیر چندان مطلوب نباشد، از طرف دیگر بروز پدیده تغییر اقلیم مزید علت شده و سال‌های کم بارشی یا خشکسالی را برای ایران رقم زده است.

امسال نیز سال آبی جاری (ابتدای مهر ۱۴۰۲) در حالی سومین ماه خود را نیز به‌زودی پشت سرمی گذارد که میزان بارندگی‌ها در کشور با وجود پیش‌بینی اولیه برای پربارشی با کمترین میزان به پایان رسید.

گزارش اخیر شرکت مدیریت منابع آب ایران بیانگر آن است که کشور با کاهش ۶ درصدی میزان بارش‌ها از ابتدای مهر ماه امسال تا کنون نسبت مدت مشابه سال گذشته روبرو شده است.

کاهش ۲۷ درصدی بارش‌های نسبت به دوره بلندمدت

بر این اساس از ابتدای سال آبی جاری تا ۱۸ آذرماه ۳۴.۲ میلیمتر بارش در کشور رخ داده است، در حالی که در دوره بلندمدت ۴۷.۲ میلیمتر بارش در این مدت داشتیم و این نشان از کاهش ۲۷ درصدی بارش‌های امسال نسبت به دوره بلندمدت دارد.

بارش‌های از ابتدای سال آبی جاری تا ۱۸ آذر ماه در مقایسه با همین بازه زمانی سال گذشته که میزان بارش‌ها ۳۶.۵ میلیمتر بوده ۶ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

استان چهارمحال و بختیاری با ۵۸ درصد کاهش، فارس با ۴۸ درصد، استان‌های خراسان رضوی و زنجان با کاهش ۴۷ درصدی بیشترین کاهش بارش‌ها را نسبت به سال آبی پارسال را دارند.

«فیروز قاسم‌زاده» سخنگوی صنعت آب در همین رابطه در گفت‌وگو با ایرنا، درباره ارزیابی از وضعیت بارشی کشور و اثر آن بر روی منابع آبی کشور و چگونگی تامین آب با اعلام اینکه میزان بارش‌ها در پاییز امسال از میزان نرمال کمتر بوده است، گفت: پاییز امسال کم‌بارش است و میزان بارندگی‌ها در این فصل حتی کمتر از نرمال خواهد بود.

وی با بیان اینکه میزان بارش‌ها از ابتدای سال آبی جاری (ابتدای مهر ۱۴۰۲) برای برخی مناطق خوب و برای برخی مناطق نامناسب بوده است، تاکید کرد: در مجموع ۲۰۰ میلیون مترمکعب ورودی آب به مخازن سدهای حوضه آبریز کارون بزرگ، دز و کرخه با همین بارندگی اخیر داشتیم، ولی از آن جهت که در پایین‌دست یک آب به هنگامی در اختیار کشاورزی قرار گرفت، میزان ذخایر مخازن در این بخش بهبود یافت.

سخنگوی صنعت آب ادامه داد: در سایر مناطق کشور میزان بارندگی‌ها مطلوب نبوده، به خصوص در استان‌های تهران و البرز که چند سالی با خشکسالی مواجه بودیم و اکنون با کاهش ۳۰ درصدی بارش‌ها در این ۲ استان مواجه‌ایم.

وضعیت سدها در شرایط خوبی قرار ندارند

قاسم‌زاده خاطرنشان کرد: چند سال متوالی کاهش بارش در هیدرولوژی منطقه و آورد رودخانه‌ها اثر داشته و بر همین اساس وضعیت سدها در شرایط خوبی قرار ندارند. اگر وضعیت بارش به سمت مدل‌های وقایع حدی حرکت کند، ستاد فرماندهی سیل در وزارت نیرو فعال و بحث‌های مربوط به سیل در نظر گرفته خواهد شد.

«حسین دهبان» کارشناس موسسه تحقیقات آب در باره علت کاهش بارش‌ها به ایرنا گفته است: روند تصویرسازی مدل‌های اقلیمی از وضعیت بارشی کشور نشان می‌دهد در آینده نه‌چندان دور بارش‌ها بیشتر مناطق جنوبی ایران را متاثر می‌کند. مطالعات و تصویرسازی از وضعیت بارشی نشان می‌دهد مناطق جنوبی کشور متاثر از بارش‌های با منشأ سودانی، در آینده نه‌چندان دور شاهد بارش‌های بیشتری خواهد بود.

وی ادامه داد: از طرف دیگر مناطق شمال غرب و غرب کشور به‌ویژه حوضه آبریز دریاچه ارومیه، استان‌های آذربایجان غربی و شرقی با کاهش بارش روبه‌رو خواهد شد. به همین نسبت در شمال غرب کشور در حوضه‌های آبریزی مثل ارس و دریاچه ارومیه و استان‌های آذربایجان غربی و شرقی و هر پهنه‌ای در غرب و شمال غرب کشور، کاهش بارش اتفاق خواهد افتاد.

این کارشناس موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو خاطرنشان کرد: مهم‌ترین عاملی که سبب شده شرایط آب‌وهوایی نه‌فقط در ایران بلکه در جهان به این صورت شود، تحولات اقلیمی است.

دهبان، مهم‌ترین عامل بروز این شرایط را افزایش دمای کره زمین برشمرد و گفت: این امر سبب شده هر ساله رکورد افزایش دمای هوا نسبت به سال قبل شکسته شود. مهم‌ترین علت این افزایش دما مربوط به اثر گازهای گلخانه‌ای و فعالیت‌های صنعتی است و زمانی که افزایش دما به‌ویژه در جو زمین اتفاق افتد، باعث می‌شود توازن انرژی در جو جابه‌جا شود.

وی خاطرنشان کرد: این بخش باقی‌مانده به‌صورت یک‌لایه گلخانه‌ای عمل کرده و موجب می‌شود افزایش دما به‌صورت مستمر اتفاق بیفتد؛ امری که سبب شده در چند سال اخیر کاهش بارش در کشور داشته باشیم و این موضوع مختص به ایران هم نیست و برخی از کشورهای مجاور هم متاثر از آن هستند.

این کارشناس موسسه تحقیقات آب با بیان اینکه افزایش دما سبب آب شدن یخ‌ها در قطب شمال و جنوب شده است، بیان ‌داشت: پیش‌تر جریان‌های هوا از غرب به شرق بود، اما اکنون از سمت استوا به سمت قطبین اتفاق افتاده و می‌تواند دلیل تغییر جهت حرکت جریان‌هایی آب و هوایی به سمت ایران باشند.

 
 
 
 

دیدگاه کاربران

علی۳۳۲۵۱۱۸۱۸:۱۷:۰۲ ۱۴۰۲/۹/۲۶
کشور ما با بحران های بزرگی روبرو هست بحران های بزرگتر از تهدید نظامی ...
ناشناس۳۳۲۵۱۷۰۱۹:۳۱:۴۴ ۱۴۰۲/۹/۲۶
دولت باید شیرین سازی آب دریا و انتقال به تمام نقاط کشور در اولویت قرار بده این طرح بزرگ هر چه سریعتر باید اجرای بشه.... هرچند که خیلی دیر شده
ناشناس۳۳۲۵۶۰۴۰۹:۳۰:۱۴ ۱۴۰۲/۹/۲۷
فایده نداره هزینه شیرین سازی و پمپاژ آن به قدری بالاست که کشور را ورشکست می‌کند همین آب موجود اگر بهینه مصرف شود کفاف مصرف دو برابر جمعیت فعلی را می‌دهد جلو گیری از هدر رفت آب به مراتب ارزان‌تر از انتقال آب است کشورهای حاشیه خلیج فارس که از آب شیرین کن استفاده می‌کنند به این دلیل است که اولا اصلا آب شیرین ندارند یا بسیار محدود است و ثانیا به طول نهایتا صد کیلومتر و نهایتا به ارتفاع صد متر پمپاژ می‌شود
ناشناس۳۳۲۵۲۲۰۲۱:۰۵:۰۶ ۱۴۰۲/۹/۲۶
البته بخش بزرگی از این مشکل هم به سد سازی های بی رویه ترکیه در سالهای اخیر ربط داره که متاسفانه توجهی بهش نمیشه
ناشناس۳۳۲۵۲۶۵۲۱:۳۴:۲۱ ۱۴۰۲/۹/۲۶
این عذابیست بخاطر ناشکری ملت
ناشناس۳۳۲۵۲۹۱۲۲:۰۷:۱۱ ۱۴۰۲/۹/۲۶
متاسفانه در همه زمينه ها پيش بيني ها و برنامه ريزي هامان اشتباه است
مختار۳۳۲۵۴۰۰۰۰:۲۲:۳۹ ۱۴۰۲/۹/۲۷
باید از کارشناسان ماهر داخلی و آنهایی که به خارج رفتند کمک خواست وبرای نجات ملت مظلوم ایران استمداد طلبید .برای کشاورزی باید آب رودخانه ها رو به سمت دشت‌هابا کانال کشی تقسیم نمود واز ریختن به دریا مانع شویم تا سفرهای زیر زمینی پر وبرای فصل تابستان از کم آبی چاه‌ها کاسته شود و سدهای اضافه رو تخریب کنن وووو
محمد۳۳۲۵۴۰۵۰۰:۲۵:۰۲ ۱۴۰۲/۹/۲۷
وزارت نیرو باید تعیین کنه چه صنعتی و چه کشاورزی ای حق استفاده از آب رو دارند سنتی بودن کشاورزی و عقب مونده بودن صنعت کمر آب کشور رو شکسته خودکفایی تو کشاورزی رو متوقف کنید برخی صنایع رو تعطیل کنید
ناشناس۳۳۲۵۵۴۹۰۸:۴۴:۳۳ ۱۴۰۲/۹/۲۷
چراابرهاروبارورنمیکنید
ناشناس۳۳۲۵۷۹۷۱۱:۵۰:۱۰ ۱۴۰۲/۹/۲۷
انشالله که خداوند رحمتش رابر کشور مان افزونی کند
ناشناس۳۳۲۵۹۵۲۱۴:۱۳:۳۵ ۱۴۰۲/۹/۲۷
انشاالله و ماشاالله .. با عقل و دانش و درایت.
ناشناس۳۳۲۶۱۶۱۱۷:۱۸:۱۸ ۱۴۰۲/۹/۲۷
چوب خدا صدا ندارد، هر که بخورد دوا ندارد.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. نگاهی به مسیر بازیگرانی که مهاجرت کردند/ از بازیگری تا رقص و رانندگی تاکسی!

  3. با حلوا حلوا گفتن، دهان شیرین نمی‌شود!

  4. نظرات برگزیده مخاطبان الف: تکرار تجربیات شکست‌خورده درباره حجاب هیچ ثمری ندارد/ زیباکلام به دشمنی اسرائیل با ایران توجه نمی‌کند

  5. هیچ تردیدی در اجرای طرح نور نداریم

  6. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  7. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  8. جریان دائمی تجارت، به جای تعطیلی روز شنبه

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. ساماندهی بازار مسکن و اجاره‌بها در خوان آخر/ اسب سرکش مسکن، آرام می‌گیرد؟

  11. مشروبات تقلبی از جامعه پزشکی هم قربانی گرفت

  12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  15. هشدار حسین شریعتمداری؛ فاجعه برجام در انتظار لایحه عفاف!

  16. نظر جالب شریعتمداری درباره طرح نور و لایحه حجاب/ پاسخ خلجی به انتقادات نمایندگان درباره قیمت دلار

  17. من عجله ندارم!

  18. نتانیاهو: احکام دادگاه لاهه را نمی پذیریم

  19. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  20. آقای رئیس‌جمهور! لطفاً فراموش نکنید!

  21. آمریکا و ویتنامی دیگر؟۱

  22. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  23. یکی از مسائل مهم کشور، عفاف و حجاب است/ نظرات شهید مطهری راهگشا است

  24. حمایت معاون رئیسی از تعطیلی پنج‌شنبه‌ها/ تاکید رادان بر ادامه طرح «نور» فراجا/ انتقاد روزنامه دولت از کریمی قدوسی

  25. به زور کسی را به بهشت نمی بریم اما در برابر ناهنجاریها ایستاده‌ایم

آخرین عناوین