نتیجه ۳ دهه فعالیت مناطق آزاد چه بود؟

اکرم فیض آبادی،   4010528032 ۱۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۰ تکراری یا غیرقابل انتشار
نتیجه ۳ دهه فعالیت مناطق آزاد چه بود؟

حدود سه دهه از عمر مناطق آزاد می‌گذرد؛ عمری که به اذعان بسیاری از کارشناسان و صاحب‌نظران اقتصادی توفیق چندانی نداشت. این در حالی است که مناطق آزاد می‌توانست در شرایط تحریم نجات‌دهنده اقتصاد کشور باشد اما خود تبدیل به محلی برای فرار مالیاتی، قاچاق، تأسیس شرکت‌های صوری، واردات و ... تبدیل شد.

مهم‌ترین اهداف اصلی تأسیس مناطق آزاد افزایش صادرات، جذب سرمایه و محرومیت‌زدایی بود اما نتوانست به اهداف مدنظر خود برسد. تأسیس منطقه آزاد حتی به وعده‌های انتخاباتی نمایندگان نیز رسید؛ بدون آنکه برای آن چشم‌انداز اقتصادی کوتاه‌مدت و یا بلندمدتی در نظر گرفته شود. 

    ●    فقر زیرساختی در مناطق آزاد
یکی از دلایلی که مانع از رشد و توسعه سرمایه گذاری در مناطق آزاد شد، فقر زیرساختی بود. گفته می‌شود عدم درآمدزایی در مناطق آزاد باعث شد که به زمین فروشی و اخذ عوارض واردات کالاهای تجاری روی آورده شود. از سوی دیگر افزایش غیرمنطقی مناطق آزاد و عدم اجرای قوانین انگیزشی برای سرمایه گذاری موجب شد تا مناطق آزاد عملاً کارآیی مورد انتظار را در خصوص رونق تجارت و اقتصاد کشور نداشته باشند. 

بسیاری از کارشناسان معتقدند که تکلیف دولت با مناطق آزاد مشخص نیست. از یک طرف دولت برای توسعه و ایجاد زیرساخت‌ها در مناطق آزاد بودجه‌ای در نظر نگرفته و از سمت دیگر انتظار محرومیت‌زدایی و عملکرد بالای صادراتی دارد. همین تناقض منجر به این شده تا مناطق آزاد در کشور نتوانند کارنامه موفقی در این سال‌ها داشته باشند.

    ●    دلایل ناکامی مناطق آزاد
پدیده‌هایی همچون فرار مالیاتی، ثبت شرکت‌های صوری، جایگزینی واردات به جای صادرات، تبادلات مالی غیر شفاف و نبود زیرساخت‌ها از جمله عواملی هستند که کارشناسان اقتصادی نسبت به بروز آن در مناطق آزاد ایران در این سال‌ها سخن گفته‌اند و این موارد را از جمله دلایل ناکامی مناطق آزاد دانسته‌اند.

حتی بنا بر اعلام آمار رسمی از 24 هزار شرکتی که در مناطق آزاد و ویژه ثبت شده‌اند 14 هزار شرکت به شکل صوری و برای استفاده از معافیت اقتصادی ثبت شده است.

    ●    اشتباه بزرگ تاسیس مناطق آزاد جدید
از این گذشته اصرار دولت و مجلس برای افزایش مناطق آزاد نیز قابل‌توجه است. به طوری که در اردیبهشت سال ۱۴۰۰، 7 منطقه آزاد دیگر به مناطق آزاد ایران اضافه شد. سعید محمد دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی نیز یکی از منتقدان اصلی تأسیس مناطق آزاد جدید بود. او در این باره گفته است: مناطق آزاد ما گرفتار مشکلات زیادی هستند که اولین مسئله زیرساخت‌هاست، بعد از گذشت 39 سال هنوز کیش برق ندارد و 22 هزار واحد خالی در کیش داریم که اگر در آن سکونت کنند، با مشکل بزرگ در حوزه تأمین برق مواجه می‌شویم.

سعید محمد ایجاد 7 منطقه آزاد جدید را اشتباه بزرگ خواند و گفت: ظرفیت مناطق آزاد فعلی هنوز بهره‌برداری نشده است و ایجاد مناطق آزاد به کشور آسیب می‌زند. این در حالی است که هیچ‌گونه بودجه‌ای برای توسعه 7 منطقه آزاد جدید نداریم و به لحاظ قانونی هم از منبع مناطق آزاد موجود نمی‌توانیم استفاده کنیم.

  ●    مثبت شدن تراز تجاری مناطق آزاد بعد از 30 سال!

دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی اخیراً از دستیابی به تراز تجاری مثبت ۳۵ میلیون دلار مناطق آزاد برای اولین بار بعد از ۳۰ سال فعالیت این مناطق خبر داد.

اما با این حال کارشناسان امر تاکید دارند که برای بهبود وضعیت مناطق آزاد، لازم است مزیت‌های منطقه‌ای تقویت شود. در این بین، گسترش تعاملات با دنیا و پیوستن به تجارت جهانی، افزایش نظارت‌ها، استفاده از تکنولوژی‌های نو، استفاده از موافقت‌نامه‌های تجارت آزاد و ترجیحی، ثبات قوانین پولی، بانکی و سرمایه‌گذاری نیز اهمیت دارد.

بنا بر آخرین آمار ارائه شده در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی دو هزار و ۳۰۰ واحد صنعتی و تولیدی وجود دارد که در این واحدهای تولیدی ۵۱۰ هزار نفر مشغول به کار هستند.  طی سال‌های ۹۲ تا ۹۹، ۱۰۸ هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری ریالی و حدود ۲۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری ارزی در این مناطق صورت گرفته است. همین آمار به خوبی گویای این است که توجه به زیرساخت‌ها می‌تواند محرکه پیش نیاز توسعه اقتصادی مناطق آزاد باشد. با نگاهی به ایجاد منطقه آزاد در دیگر کشورها می‌توان به این نتیجه رسید که وجود زیرساخت و کارآمدی آن می‌تواند موجب پیشرفت مناطق آزاد شود.

ایجاد زیرساخت‌ها در نهایت می‌تواند منجر به جذب سرمایه‌گذار شود. البته ایران نیز در رابطه با جذب سرمایه‌گذار توفیق چندانی ندارد چرا که سرمایه گذار خارجی بر اساس مزیت‌هایی که برایش ایجاد می‌شود، تصمیم به سرمایه‌گذاری می‌گیرد. در ایران مزیت‌ها شامل معافیت مالیاتی و معافیت گمرکی است. غیر از این‌ها مزیت چشمگیر و قابل استفاده‌ای وجود ندارد. از سوی دیگر مدام برخی مشوق‌ها را در مناطق آزاد کاهش داده‌اند و در بودجه ۱۴۰۱ معافیت مالیات ارزش‌افزوده که برای ۲۰ سال به مناطق آزاد داده شد را برگرداندند.

در پایان باید یادآور شد که مناطق آزاد با اعطای اختیارات، مشوق‌ها و تمرکز مدیریتی می‌تواند سکوی تولید و صادرات و رشد اقتصادی کشور و این موضوع نیازمند عزم جدی دولت است.

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۲۶۲۵۵۱۴۰۹:۲۳:۱۷ ۱۴۰۱/۵/۲۹
مناطق آزاد برای این درست شدند که عده ای از رانت و واردات و صادرات قاچاق نفع ببرند.
ناشناس۲۶۲۵۵۱۹۰۹:۲۵:۵۲ ۱۴۰۱/۵/۲۹
می خواستند کیش را رقیب دبی کنند! ببینید بعد از 20- 30 سال، دبی کجا است و کیش کجا. قابل توجه آنانی که هر از چندگاه دست آوردها را به رخ می کشند.
ناشناس۲۶۲۵۹۶۳۱۷:۰۰:۲۴ ۱۴۰۱/۵/۲۹
اولین هتل های کیش زمانی تاسیس شد که امارات و قطر حتی فرودگاه هم نداشتند و حاکمان امارات و قطر با لنج به ایران می آمدند. در آن زمان در فرودگاه کیش هواپیمای کنکورد که افسانه زمان خود بود در کیش فرود آمد
ناشناس۲۶۲۵۵۲۲۰۹:۲۷:۳۷ ۱۴۰۱/۵/۲۹
تشکیل مناطق آزاد فقط و فقط مصرف گرایی، فساد مالی و ادرای را تقویت و پروبال داد.
ناشناس۲۶۲۵۵۲۴۰۹:۲۸:۲۳ ۱۴۰۱/۵/۲۹
مناطق آزاد حتی در جذب توریست هم موفق نبودند.
ناشناس۲۶۲۵۵۳۹۰۹:۵۳:۲۴ ۱۴۰۱/۵/۲۹
مناطق آزاد رو آزاد بزارید تا بتونن پیشرفت کنن. آزاد هم معلومه یعنی چی
ناشناس۲۶۲۵۵۷۱۱۰:۴۱:۲۴ ۱۴۰۱/۵/۲۹
برای ما ارزشهایی که بابت اونها خون دادیم مهمتره اصلا هم مهم نیست غربگداها چی دلشون می خواد بی حجابی و فساد و فحشا و مستی و ولنگاری در مملکت ما محاله رخ بده
ایرانی۲۶۲۵۶۰۶۱۱:۲۸:۰۸ ۱۴۰۱/۵/۲۹
پیشرفت در نظر امثال شما بدون مشروب و.....قابل تصور نیست
ناشناس۲۶۲۵۶۲۵۱۱:۴۶:۲۵ ۱۴۰۱/۵/۲۹
ساخته شد تا وابستگان حسابی بخورن و ویلا در کانادا بخرن تا بچه هاشون تابعیت غربی داشته باشن
ناشناس۲۶۲۵۷۷۲۱۳:۵۴:۳۲ ۱۴۰۱/۵/۲۹
امنیت سرمایه گذاری وجود نداره. هیچ کسی جرات نمیکنه در ایران سرمایه گذاری کنه چه مناطق آزاد چه جاهای دیگه.
ناشناس۲۶۲۵۷۸۳۱۴:۰۳:۰۱ ۱۴۰۱/۵/۲۹
قاچاق کالا به داخل ایران !
ناشناس۲۶۲۶۰۳۸۱۷:۴۶:۵۲ ۱۴۰۱/۵/۲۹
مگه جاهای دیگه موفق بوده ؟
ناشناس۲۶۲۶۰۵۲۱۸:۰۹:۵۱ ۱۴۰۱/۵/۲۹
درمناطق آزاد باید قیمت انرژی و ارز و حقوق و قوانین بیمه و بانکها هم آزاد باشد، آن وقت میشود آزاد، نه اینکه آنجا هم مدیریت دستوری اقتصادی حاکم باشد!
ناشناس۲۶۲۶۰۷۸۱۸:۳۶:۴۱ ۱۴۰۱/۵/۲۹
مناطق ازاد را باید آزاد گذاشت و براساس قانون آن نظارت کرد و از سرمایه گذار حمایت و معافیت مالیاتی ومشوق ها را داد وبه فکر تولیدات و پتانسیل منطقه برنامه داد
ناشناس۲۶۲۶۲۷۱۲۲:۵۸:۱۴ ۱۴۰۱/۵/۲۹
باید دارایی های تمام مدیران و کارمندان منطقه آزاد طی ۳۰ سال گذشته بررسی گردد.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. برخورد محترمانه پلیس با یک خانم برای اعمال قانون و توقیف خودرو

  5. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  6. وحدت ملی با وعده صادق

  7. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  8. کمی دیر نیست؟

  9. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  10. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  11. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  12. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  13. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  14. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  15. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  16. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  17. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

  18. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  19. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  20. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

  21. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

  22. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  23. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  24. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  25. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

آخرین عناوین