رفع ناترازی ها کلید رفع تورم

  4020124063 ۳ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار

در نشست علمی-تخصصی مرکز مطرح شد: موتورهای تولید تورم توسط بانک ها ۲۴ ساعته در حال حرکت هستند، ناترازی های موجود ریشه تورم های موجود هستند. اصلاح هسته تورم اقدامی دشوار است که نیازمند کنترل انتظارت تورمی است. اقتصاد ایران درگیر کاهش تقاضا شده است و نیز اقتصاد ایران برای نخستین بار شاهد امتداد پنج ساله تورم بالا است.

رفع ناترازی ها کلید رفع تورم

به گزارش روابط عمومی مرکز پژوهش های توسعه در راستای تبیین شعار سال 1402؛ یکصد و شانزدهمین نشست علمی-تخصصی با عنوان" مهار توّرم و رشد تولید؛ بایدها و نبایدها " با حضور دکتر امیر باقری؛ معاون پایش و سیاست های اقتصادی موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه ریزی به عنوان مدیر علمی و آقایان دکتر محمّدرضا پورابراهیمی؛ رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی و علاءالدین ازوجی رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان تهران به عنوان سخنرانان این نشست برگزار شد.

در ابتدا دکتر امیر باقری؛ معاون پایش و سیاست های اقتصادی موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه ریزی به عنوان مدیر علمی این نشست، ضمن بیان اهمیت نام گذاری سال گفت: اولین گامی که باید برای برنامه هفتم مدنظر باشد ثبات اقتصادی ایران است. اقتصاد ایران در دام رشد پایین و تله تورم های بالا قرار گرفته است.

وی با اشاره به مطالعات انجام شده در موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه ریزی در خصوص برنامه هفتم ادامه داد: ما بر اساس مطالعات انجام شده به چند ناترازی در اقتصاد ایران رسیدیم، حوزه ناترازی بازار ارز، خروج سرمایه و ناترازی بودجه نیز در بحث تورم تاثیر گذار بوده است، ناترازی بانک ها نیز مشکل ساز است و این به گونه ای است که بخش عمده ای از نقدینگی هم ریشه در همین ناترازی بانک ها دارد. ناترازی صندوق های بازنشستگی نیز تاثیر خود را بر ناترازی بودجه می گذارد.

این پژوهشگر ارشد حوزه اقتصاد ادامه داد: برای رفع این ناترازی ها باید دو اقدام فوری انجام داد، اول باید موتور این ناترازی ها را خاموش کنیم و از سوی دیگر باید به سمت منابع مالی برویم که بدون ایجاد تورم جدید این ناترازی را رفع کند.

وی ضمن اشاره به طرح اصلاح بودجه افزود: رابطه درآمد نفت و صندوق توسعه ملی، اجرای طرح های عمرانی و... همگی در طرحی که برای جلسه سران قوا در خصوص اصلاح بودجه آماده شده، مورد دقت نظر قرار گرفته است. در واقع باز هم تاکید می کنیم که به منظور حل مشکل واقعی اقتصاد ایران باید ناترازی های موجود کنترل شود.

این محقق حوزه اقتصاد ضمن اشاره به مسئله رشد در اقتصاد ایران گفت: اقتصاد ایران درگیر کاهش تقاضا شده است. در واقع به دلیل افت درآمد خانوارها ما دچار پدیده کاهش مصرف شده ایم. دولت نیز با کاهش تقاضا مواجه هست و از سوی دیگر به دلیل عدم ثبات اقتصادی، سرمایه گذاری نیز کاهش پیدا کرده است. در سمت تقاضا در همه شقوق کاهش را تجربه کرده ایم و اولویت اول باید رفع بی ثباتی باشد و از سوی دیگر باید مصرف را تحریک کنیم که رشد به شکل واقعی شاهد باشیم.

دکتر امیر باقری ضمن تقسیم بندی اقتصاد ایران به پایه، کلاسیک و نوظهور گفت: اجزای مختلف این بخش ها می تواند اقتصاد ایران را به پیش ببرد، به عنوان مثال دارو در بخش نوظهور می تواند به عنوان پیشران اقتصاد عمل کند.

وی ضمن اشاره به اهمیت اتفاقات پیرامونی اقتصاد ملی گفت: اگر دولت بخواهد کماکان مداخله گر باشد نمی توان انتظار زیادی در خصوص اصلاح اقتصاد داشت. به عنوان مثال مداخله دولت در قیمت گذاری خودرو را ملاحظه می کنید. پس نیازمند تغییر رویکرد دولت هستیم. تعاملات منطقه ای نیز باید تعمیق پیدا کند تا اقتصاد ایران فرصت تنفس، صادرات و بازرگانی را داشته باشد.

وی در پایان خاطر نشان کرد: سیاست فوری کشور باید کنترل نرخ ارز باشد. چراکه قیمت ها تحت تاثیر نرخ ارز آن هم نرخ بازار ارز قرار دارد.

علاالدین ازوجی رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان تهران در ادامه این نشست گفت: دولت باید به سطح بالاتر از ارائه خدمت برسد و خانوارها نیز باید بتوانند قدرت خرید خود را بالا ببرند. نباید از خاطر ببریم که اقتصاد ایران در سال های گذشته ظرفیت های خالی داشت که این ظرفیت در سال های اخیر مورد توجه قرار نگرفته است. باید طرح ها و پروژه هایی را پیگیری کرد که بتواند زنجیره ارزش را تکمیل و تقویت کند تا سرریز این پروژه ها بر اقتصاد کل تاثیر گذاری مثبتی را داشته باشد.

وی ضمن تقسیم بندی تورم به دو تورم پوسته و هسته گفت: اقتصاد ایران با وجود تورم بلند مدت 18 الی 20 درصد همواره در انتظار تورم است لذا ذهنیت و رفتارهای مردم به سادگی باز نمی گردد. هسته تورم همان انتظار حداقلی مردم از تورم در اقتصاد است. به عنوان مثال برای افزایش اجاره بها در ذهن مردم 20 الی 25 درصد تورم در وضعیت کف در نظر گرفته شده است که این مهم به معنای افزایش هسته تورم در ذهن مردم است.

وی ضمن اشاره به تفاوت مدیریت و دخالت در اقتصاد گفت: در پنج سال گذشته به دلیل افزایش نقدینگی پوسته تورم به سادگی میل به نزول نمی کند مگر بانک مرکزی بتواند این حجم نقدینگی را با اتخاذ سیاست های خود کاهش دهد تا این اقدام روی پوسته تورم تاثیر گذار باشد.

ازوجی ادامه داد: مدیریت کردن انتظارات تورمی مقدم بر کنترل تورم است چراکه با وجود این حجم نقدینگی تا زمانی که انتظارات تورمی کنترل نشود مسئله تورم حل نمی شود.

وی خاطر نشان کرد: ما در مواقعی با تورم کالایی نیز مواجه بوده ایم، مدیریت کردن قیمت باید مورد توجه ویژه قرار بگیرد چراکه اقتصاد ایران از سمت تورم کالایی به سمت تورم خدماتی پیش می رود، لذا باید در شش ماهه نخست امسال برای این حرکت تورمی تدبیر شود.

وی ادامه داد: بر اساس شاخص های موجود، تورم در روستاها از شهرها بیشتر بوده است. لذا باید دولت در سیاست های حمایتی از روستاییان حمایت ویژه داشته باشد تا حفظ قدرت خرید برای روستاییان کماکان موجود باشد.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان تهران ضمن اشاره به شاخص پول و شبه پول در اقتصاد ملی گفت: این نسبت در سالیان گذشته 23 درصد بود اما در سال گذشته این نسبت به 35 درصد رسید. دولت با شبه پول می تواند بخش عمده ای از اقتصاد را کنترل کند که در نسبت با انتظارت تورمی تعریف می شود.

وی خاطرنشان کرد: بیش از 50 درصد اقتصاد ایران را خدمات تشکیل می دهد و از سوی دیگر اقتصاد تهران بیش از 80 درصدش خدمات است. بخش خدمات هم شامل فناوری اطلاعات، پزشکی، هنر، گردشگری می شود.

ازوجی ضمن اشاره به آسیب شناسی موضوع بهره وری در ایران گفت: در خصوص بهره وری، دنیا به سمت مشاهده دستاوردها حرکت می کند. لذا بهره وری اداری نباید مورد توجه قرار گیرد بلکه باید به نتایج توجه داشت.

در ادامه این نشست دکتر محمّدرضا پورابراهیمی؛ رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ضمن بیان دغدغه اصلی کشور در حوزه تحقق فرمان رهبری گفت: ضمن اینکه ما شاهد تکمیل لایحه برنامه هفتم هستیم، یکی از این قوانینی که می بایست با این موضوع مورد توجه باشد اصل بهره وری است چراکه رشدی که از ناحیه بهره وری باشد تورم زا نیست.

وی ادامه داد: عملکرد ما در حوزه بهره وری در اقتصاد ایران تاکنون صفر بوده است اما برنامه هفتم توسعه می تواند با یک برنامه جامع تحقق این بهره وری را مدنظر قرار دهد.

پورابراهیمی با تاکید بر مقوله اهمیت بهره وری گفت: در مجلس و کمیسیون اقتصادی بارها بر این اصل تاکید شده است اما باید به سمت تحقق میدانی و عملیاتی این مهم گام برداریم.

این نماینده مجلس خاطر نشان کرد: از برنامه چهارم به بعد موضوع بهره وری همواره مورد تاکید بوده است اما متاسفانه به تحقق آن کمکی نشده است.

وی ضمن اشاره به سهم یک سومی بهره وری در اقتصاد در نسبت با برنامه هفتم، گفت: پیشنهاد می کنیم با توجه به بدنه کارشناسی سازمان برنامه و بودجه کشور، این مجموعه می تواند با تمرکز دقیق و رعایت الزامات، موضوع بهره وری را به عنوان یک امر ویژه در برنامه هفتم مورد توجه قرار دهد. مجلس این آمادگی را دارد تا در همین موضوع بتواند نظرات خود را به منظور کمک به سازمان برنامه و بودجه ارائه دهد.

وی در خصوص تحقق شعار سال خاطر نشان کرد: اصلاح بودجه و رفع ناترازی بودجه نیازمند تصمیم عاجل است چراکه ما در پنجمین سال پیاپی با استمرار تورم مواجه هستیم که این پدیده برای اولین بار است که در اقتصاد کشور تجربه می شود.

این نماینده مجلس در خصوص اهمیت موضوع مالیات بر سوداگری گفت: پایه های جدید مالیات مثل مالیات بر عایدی سرمایه و مالیات بر مجموع درآمد می تواند منجر به کسب درآمدهای پایدار برای کشور شود، از سوی دیگر اهمیت مولدسازی نیز می تواند درآمدهای پایدار کشور را بیشتر کند. دولت و وزارت اقتصاد در خصوص مولدسازی اختیار تام دارند. در واقع تکمیل مالیات و موضوع مولدسازی می تواند تا حدود زیادی ناترازی ها را رفع کند.

وی خاطرنشان کرد: تعیین تکلیف شرکت های زیان ده دولتی نیز یکی از مهمترین اقداماتی است که به خاموش کردن موتورهای تورم منجرخواهد شد.

پورابراهیمی در خاتمه ضمن اشاره به ناترازی بانک ها در کشور گفت: موتور تولید تورم بانک ها، 24 ساعته در حال تولید است، لذا باید با بازنگری در قوانین بانک مرکزی این مجموعه بتواند ناترازی بانک ها را کنترل کند. لازم به ذکر است که قانون بانک مرکزی متعلق به پنج دهه پیش است و امیدوارم بتوانیم با اصلاح قانون بانک مرکزی و مجموعه اقدامات دیگر تا حدود زیادی به دولت در قالب برنامه هفتم کمک نماییم تا علاوه بر موفقیت در برنامه هفتم در تحقق شعار سال نیز موفق عمل نماید.

لازم به ذکر است یکصد و شانزدهمین نشست علمی-تخصصی با عنوان" مهار توّرم و رشد تولید؛ بایدها و نبایدها "روز سه ­شنبه 22 فروردین ­ماه 1402، از ساعت 12:30  الی 15، با همت دفتر آموزش و ترویج مرکز پژوهش های توسعه و آینده نگری سازمان برنامه و بودجه کشور برگزار شد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۲۹۹۴۰۹۰۱۶:۳۱:۰۲ ۱۴۰۲/۱/۲۴
بايد براى جلوگيرى و مهار تورم چندين كار هم زمان انجام شود ١- مبارزه با مفاسد و مفسدين اقتصادى يك مفسد اقتصادى موجب بسيارى از مصائب در كشور ميشود يكي از انها افزايش قيمت تمام شده كالا و يا خدمت ميشود … ٢- بجاى ارايه ارزهاى ناشى از فروش نفت و گاز توسط دولت به بانك مركزى و دريافت ريال ان ( كه درحقيقت فرقى با چاپ اسكناس بدون پشتوانه و خلق پول صورى ندارد ) اين ارزها به بازار و مردم عرضه شود ، بانكها ميتوانند براى مصارف خودشان از منابع ريالى خودشان براى گشايش هاى اعتبار و واردات كالا توسط بخش خصوصى استفاده نمايند اساس نرخ ارز بازار و عرضه و تقاضا ميباشد عرضه ارز به بازار و مردم موجب كاهش شديد ارزش ارز و افزايش ارزش پول كشور گرديده و موجبات ارزانى كالاها و افزايش تقاضا ب اى مصرف ميگردد ٣- افزايش سود بانكى بانكها در حد تورم كشور و البته از ان درامدها دولت ميتواند ماليات اخذ نمايد ٤- فروش زمين هاى دولتى در شهر هاى بزرگ با قيمت مناسب كه ميتواند خزانه ريالى دولت را پر نموده و همچنين مقدمات كاهش قيمت مسكن گردد كاهش قيمت مسكن تاثير مناسبى در كاهش تورم و افزايش ساخت و سازها و ايجاد اشتغال و چرخه اقتصاد كشور ميگردد ٥- وام هاى دستورى دولتى ملغى شود و بانكها براى صنايع و معادن و كشاورزى و تجارت وام ها. با بهره مناسب و با وثيقه هاى صد درصد مطمئن پرداخت نمايند ٦- اقامت در كشورهاى ديگر براى تحصيلات و كار براى كشور بسيار مفيد و منطقي ميباشد اما مهاجرتهايى و اقامتهايى كه بخواهد موجب خروج ثروت و ارز از كشور گردد بايد بشدت ممنوع گردد دولت با استفاده از فرمانهاى حكومتى ميتواند و بايد جلوى خريد املاك در كشورهاى ديگر را بگيرد افزايش قيمت ارز بزرگترين تاثير را در گرانى و افزايش تورم در كشور داشته و خواهد داشت ٧- بايد زمينه سازى و سازمانى در بورس يا جايى ديگر ايجاد گردد تا كار افرينان و مبتكران و معدن كاران و صنعتگرانى كه ميخواهند در صنعت و خدمت و تجارت فعاليت داشته باشند بتوانند طرح خود را در انجا عرضه و ارائه نموده و پس از كارشناسى هاى واقعى و از فيلتر هاى حقيقت يابى و صحت گذشته مجوز فروش سهام بصورت شركتهاى سهامى عام از طريق بورس به ان اشخاص و كار افرينان داده شود بانكها و مردم و صندوق هاى سرمايه گذا رى و حتى سازمان بيمه اجتماعى بتوانند در ان كارها شريك باشند سازمان متولى نظارت كامل براى اجراى طرح و تكميل پروژه ها داشته باشد ، اين امر موجب جهت يابى پول در دست مردم بسمت توليد و كارها و نياز كمتر پروژه ها به وام هاى بانكى كه بهره دار هستند و بهاى تمام شده كالاها را منجر ميشوند با شريك كردن پول بطون بهره مردم در پروژه ها عملاً هزينه بهره اى وجود نخواهد داشت و كالاى توليد شده ارزانتر به بازار و تقاضاى بيشتر و توليد و سود بيشتر نيز ب اى سهامدار ايجاد خواهد نمود ………… ٨- دولت موظف به كاهش هزينه هاى اضافى ، مانند مسافرتهاى بيهوده و حق ماموريتها بيمورد آن ، سيمنارها و كنفرانسهاى بي نتيجه مسافرتها و افتتاح هاى تبليغات پرهزينه و حق مديريتها و هيئت مديره هاى اضافى وووووو باشد ٩- دولت سياست ارزان سازى را دنبال كند و بجاى افزايش قيمتها كاهشهاى يك تا دو درصدى در خدمات و حتى دريافت مالياتها از اشخاص را اعلام نمايد ١٠- از هر نهاد و شركت دولتى و خصوصى و بنيادى و هرنوع سازمان كه با پول و درامد ا تباط دارد ماليات اخذ شود و بايد تمامى انها پاسخگو و شفافيت مالى داشته باشند ١١- شهرداري ها بجاى لوكس ساخته شدن ساختمانها توسط مردم كه باعث افزايش قيمت شده بى جهت ان و تاثير قیمتى بر ساير ابنيه هم ميشود توجه به مقاومت و استحكام و سادگى ساختمانها و ايجاد پاركينگ ها بجاى استخر و سونا در انها شوند جلوى ساختن لابى هاى بزرگ با ارتفاع زياد و كاخ گونه كه مظهر طاغوتى گرى هم هست بگيرند ١٢- شهرداريها جلوى دكان سازى و پاساژ و مال سازى ها در شهرهاى بزرگ را بگيرند و قرار نيست هر ايرانى يك دكان داشته باشد !! بجاى دكان سازى به افزايش ساخت خانه و مجتمع هاى مسكونى توجه شود و قيمت تراكم ها و عوارض هاى ساخت و ساز كاهش يابد حتى براى يك طبقه بيشتر تخفيف بيشترى ارائه گردد دولت كارى كند برا دريافت مجوز هر كار و صنعت وةساخت و سازى حداكثر تا يك ماه ان كار انجام شود و بيشتر از آن سازمان مربوطه جريمه و حتى كارمند و مدير خاطى از كار بركنار شود ١٣- مديران كشور خودشان و خانواده هايشان راه و رسم سادگى را دنبال كنند ١٤- براى كاهش تورم فراموش نشود كه بايد با جهان با حفظ قدرت در كشور تعامل و مناسبات صحيح داشت ……
ناشناس۲۹۹۵۳۱۲۱۰:۲۲:۵۹ ۱۴۰۲/۱/۲۵
در حال حاضر به ترتیب کدام بانک ها ناترازی بیشتری دارند آیا بانک های بنگاه دار که بیشترین سپرده خود را به بنگاه های خود داده اند جزو بانک های ناترازند
ناشناس۲۹۹۵۳۱۳۱۰:۲۳:۴۷ ۱۴۰۲/۱/۲۵
تمامی بانک های خصوصی در یک بانک تجمیع شوند
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. با حلوا حلوا گفتن، دهان شیرین نمی‌شود!

  5. نظرات برگزیده مخاطبان الف: تکرار تجربیات شکست‌خورده درباره حجاب هیچ ثمری ندارد/ زیباکلام به دشمنی اسرائیل با ایران توجه نمی‌کند

  6. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  7. هیچ تردیدی در اجرای طرح نور نداریم

  8. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  9. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  10. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  11. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  12. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  13. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  14. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  15. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  16. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  17. ساماندهی بازار مسکن و اجاره‌بها در خوان آخر/ اسب سرکش مسکن، آرام می‌گیرد؟

  18. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  19. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  20. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  21. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  22. یکی از مسائل مهم کشور، عفاف و حجاب است/ نظرات شهید مطهری راهگشا است

  23. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  24. خلجی: آواربرداری از خرابی ۱۰ ساله زمانبر است

  25. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

پربحث‌های هفته

  1. ساماندهی بازار مسکن و اجاره‌بها در خوان آخر/ اسب سرکش مسکن، آرام می‌گیرد؟

  2. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  3. موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی ۶ سیلندر + تصاویر

  4. گزارش سازمان برنامه از کاهش تورم سالانه: وارد کانال ۳۰ درصد شدیم

  5. احتمال دارد دلار به دامنه ۵۰ هزار تومان برگردد

  6. روند نزولی بازار ارز ادامه دارد/ افزایش نرخ ارز در بحران‌های سیاسی، ناپایدار و موقتی است

  7. بخش املاک "دیوار"مسدود می‌شود/ فرصت یک هفته‌ای به سکوها

  8. پاسخ معاون پارلمانی رئیس جمهور به اظهارات قالیباف

  9. بذرپاش:عزم دولت برای حل مشکل مسکن جدی است

  10. دلارهای خانگی روانه بازار شدند/ روند نزولی قیمت دلار در بازار آزاد سرعت گرفت

  11. معاون وزیر کار: دستمزد کارگران در کنار افزایش تورم رشد کرده است

  12. افشای لیست ارزبگیران توسط گمرک

  13. آسمان در اختیار متمولین؛ از بلیت هواپیمای نجومی تا خرید جت شخصی

  14. خاندوزی: ۱۵۰ همت از اموال مازاد بانکها واگذار شد

  15. وزیر اقتصاد: تورم در سال ۱۴۰۳ کاهشی است

  16. توضیح رئیس سازمان صمت تهران درباره افزایش قیمت لوازم خانگی

  17. دلار باز هم سقوط کرد/ دلار احتمالا به این عدد می‌رسد  

  18. سقوط قیمت برنج ایرانی از ۱۵۰ هزار تومان به ۸۰ هزار تومان

آخرین عناوین