ایران، لیبی و عراق نیست آقای ترامپ/ راهبرد تکراری آمریکا در برابر ایران

گروه جهان الف،   3980422188 ۲۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۶ تکراری یا غیرقابل انتشار

مدل رفتاری آمریکا در قبال کشورهای مخالف همیشه واجد ویژگیهای مشابهی بوده است. بواقع سیاست واشنگتن در قبال ایران پیروی از الگویی است که قبلاً در قبال کشورهایی مانند کره شمالی، لیبی و عراق جواب داده است.

ایران، لیبی و عراق نیست آقای ترامپ/ راهبرد تکراری آمریکا در برابر ایران

به گزارش الف در این الگو، آمریکا با متهم کردن همیشگی در پی ایجاد فشار برای به عقب راندن و گرفتن مولفه‌های قدرت ایران بوده است. در این فضا بهره گیری از جنگ روانی و تبلیغاتی و استفاده از ابزار تحریم جایگاه ویژه ای دارد. اگر چه این الگو در برابر کشورهای دیگر جواب داده بود اما ایران توانست الگوی رفتاری همیشگی غرب را با چالش مواجه سازد.

استفاده از سیاست فشار حداکثری، تحریم اقتصادی، تهدید به جنگ، زمینه سازی برای خلع سلاح و سپس مقابله با کشور هدف به مولفه های ثابت الگوی رفتاری روسای جمهور آمریکا با کشورهای مخالف تبدیل شده است. در این باره باید به مدل مواجه غرب با کشورهایی مانند عراق و لیبی اشاره کرد. این کشورها به امید کسب همکاری و کمک کشورهای غربی و بر اساس وعده ها و در باغ سبزی که به آنها نشان داده می شد گرفتار توطئه ها و دسیسه های کشورهای غربی شدند.

در عراق با استفاده از جنگ روانی و تبلیغاتی و  اعمال تحریم های گسترده علیه رژیم بعث تلاش شد تا این کشور از درون ضعیف و متلاشی شود و در نهایت نیز به بهانه واهی  تولید سلاح های کشتار جمعی که بعد از مدتی دروغ بودن آن ها آشکار شد به این کشور حمله و در سال 2003 صدام حسین ساقط شد.

در لیبی، کشورهای غربی علی الخصوص آمریکا با استفاده از تحریم اقتصادی فشار مضاعفی علیه دولت معمر قذافی وارد کردند. در نهایت قذافی حاضر شد در ازای کسب رضایت آمریکا اقدام به خلع سلاح داوطلبانه هسته ای و موشکی کند. قذافی امیدوار بود با این اقدامات رضایت غرب را برای کاهش تحریم ها و رونق اقتصادی بدست آورد.کار تا آنجا پیش رفت که تمام تجهیزات هسته‌ای لیبی بار زده شد و از کشور خارج شد. با این حال  الگویی که غرب در لیبی پیاده سازی کرد عملاً منجر به سرنگونی دولت مستقر و ایجاد درگیری و جنگ داخلی در این کشور شد. وضعیت  به گونه ای شده که لیبی در حال حاضر گرفتار چند دولتی شده و مدت هاست رنگ آرامش را به خود ندیده است.

بعدها جان بولتون گفت که می باید الگویی که در لیبی پیاده شده درباره کره شمالی و کیم جونگ اون نیز اجرایی شود. اما کیم جونگ اگر چه جلوی دوربین های عکاسی با دونالد ترامپ ظاهر شد اما هرگز وارد فاز خلع سلاح مطابق پیشنهادات آمریکایی ها نشد و به همین دلیل فعلاً آمریکا در مقابل این کشور ره به جایی نبرده است.

راهبرد تکراری در قبال ایران

باراک اوباما در دوران ریاست جمهوری خود همیشه مدعی بود که توانسته با ابزار تحریم مانع جدی بر سر راه ایران که می خواسته به بمب اتم برسد ایجاد کند. بعد از امضای توافق هسته ای نیز اوباما ادعا می کرد با استفاده از برجام و بدون شلیک یک گلوله برنامه تسلیحات هسته‌ای ایران را تعطیل کرده است.دروغی که  بارها توسط مسولان ایرانی به آن پاسخ داده شد. 

دونالد ترامپ نیز از سیاست تقریباً مشابهی در قبال ایران استفاده می کند. سیاستی که بر اساس بهره گیری از ابزار تحریم، تحمیل فشار اقتصادی به مردم برای بالا بردن نارضایتی و زمینه سازی برای آشوب های اجتماعی جهت تحمیل خواسته های غرب مبتنی است.

بر همین اساس دونالد ترامپ ضمن خروج از توافق هسته ای، همیشه ایران را متهم می کند که از همان ابتدا مفاد برجام را رعایت نکرده و به صورت مخفیانه غنی سازی را ادامه داده است. به نظر می رسد رئیس جمهور آمریکا بدنبال این است تا به زعم خود ضمن توجیه خروج از برجام، زمینه و مشروعیت لازم را برای مقابله و برخورد با ایران بدست آورد. این در حالی است که آژانس بین المللی انرژی اتمی به عنوان مرجع اصلی در گزارش های متوالی خود خلاف این حرف را اعلام کرده است.

البته دونالد ترامپ در چارچوب سیاست فشار حداکثری تمامی تحریم هایی که به موجب توافق هسته ای تعلیق شده بود را دوباره برگرداند و علاوه بر آن تحریم های جدیدی مانند تلاش برای صفر کردن صادرات نفت ایران نیز عملیاتی و اجرایی شد که تاکنون ثمری به همراه نداشته است.

به طور کلی در راه مقابله با کشورهایی که مخالف سیاست های آمریکا می باشند استفاده از ابزار تحریم جایگاه ویژه ای در سیاست خارجی کاخ سفید به خود اختصاص داده است. درباره نقش این ابزار اشاره به کتاب «هنر تحریم ها، نگاهی از درون میدان» ریچارد نفیو به عنوان معمار تحریم ها جالب توجه است. نفیو بر رابطه ميان اعمال فشار یك دولت به دولت دیگر براي رسيدن به اهدافش از یكسو و آمادگی دولت مقابل برای پذیرش فشار، مقابله با آن و تحمل آن و حتی فائق آمدن ازسوی دیگر مي پردازد. بر این اساس باید گفت این رابطه نقش مهمی در تعيين موفقيت تحریم ها به عنوان راهبردی مهم در امنيت ملی خواهد داشت.

به عبارتی بی اثر کردن این ارتباط نقش کلیدی در مقابله با سیاست تحریمی ایالات متحده آمریکا دارد. به همین دلیل جمهوری اسلامی با اتخاذ راهبرد مقاومت فعالانه در ماه های اخیر موجب شده که آمریکا بعد از حدود یک سال و نیم هیاهوسازی و خروج از برجام عملا دچار گیجی و سردرگمی شود.

ترامپ تصور می کرد بعد از بازگشت تحریم ها و صفر کردن صادرات نفت ایران عملاً زمینه فروپاشی اقتصادی ایران از درون فراهم می شود اتفاقی که نه تنها تا کنون رخ نداده بلکه نوعی تثبیت اقتصادی نیز بر بازار حکمفرما شده است.

همچنین کاهش گام اول تعهدات برجامی در آستانه اولین سالگرد خروج آمریکا از برجام و سپس برداشتن گام دوم نشان دهنده این است ایران به عنوان قدرتی منطقه ای برخلاف  عراق صدام حسین و لیبی هرگز گرفتار ارعاب و جوسازی غربی ها نشده و نخواهد شد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۰۰۰۳۸۷۱۲:۵۲:۲۹ ۱۳۹۸/۴/۲۳
مردم وضعیتشون عالیه!
ناشناس۱۰۰۱۱۸۴۲۰:۲۹:۴۳ ۱۳۹۸/۴/۲۳
عمده مشکلات کشور ناشی از سوء مدیریت دولته و به تحریم ها و عوامل خارجی مربوط نیست .
ناشناس۱۰۰۱۶۸۲۰۸:۳۰:۵۵ ۱۳۹۸/۴/۲۴
وضعیت معیشتی مردم نتیجه فساد مسئولین و فرزندان دلبندشان هست نه برجام!!!!!
ناشناس۱۰۰۰۴۱۵۱۳:۰۰:۵۸ ۱۳۹۸/۴/۲۳
دشمني استكبار با جمهوري اسلامي برخاسته از ذات غارتگر سلطه طلبانه اوست.
ناشناس۱۰۰۰۴۱۶۱۳:۰۱:۲۱ ۱۳۹۸/۴/۲۳
دشمن و سرکرده آن آمریکا باید بداند ایران از حق مسلم خود در هیچ زمینه‌ای کوتاه نخواهد آمد.
ناشناس۱۰۰۰۴۲۹۱۳:۱۷:۲۸ ۱۳۹۸/۴/۲۳
اگه سال دیگه دلار شد 30000 و سیب زمینی 17000 تومان آیا باز هم مثل همتی می گید آرامش و ثبات رسیده؟
ناشناس۱۰۰۰۹۷۲۱۸:۱۰:۳۳ ۱۳۹۸/۴/۲۳
اینکه شما از آینده خبر می دی و خیلی "هدفمند" توی دل مردم کشورت رو خالی میکنی خیلی جوای سوال داره...
ناشناس۱۰۰۰۴۳۱۱۳:۱۹:۲۳ ۱۳۹۸/۴/۲۳
خدا کنه ترامپ انتخاب نشه و الا ذخیره ارزی فوقش تا 2 سال جوابگو هست
ناشناس۱۰۰۰۴۴۵۱۳:۲۵:۵۰ ۱۳۹۸/۴/۲۳
درست است که در تحریم‌ هستیم اما این چیز جدیدی نیست باید از تجریه‌ها استفاده کرد و آنها را به کار بست
ناشناس۱۰۰۰۴۵۲۱۳:۲۷:۴۰ ۱۳۹۸/۴/۲۳
در شرایط کنونی، دشمن با همه توان وارد میدان شده تا دسترسی جمهوری اسلامی به این منابع و نقاط قوت را کاهش دهد اما از طرف دیگر مسئولان هم تمام توان خود را بکار گرفته اند تا این توطئه خنثی شود
ناشناس۱۰۰۱۱۶۶۲۰:۲۲:۰۷ ۱۳۹۸/۴/۲۳
دقیقا .حالا که سیب زمینی شده ۷هزار!!قیمت زمین وخونه وهمه اجناس ۲تا ۳برابر شده وبتبع آن دزدی واختلاس چندین برابر!!!میشود که حدس زد که مسئولین چقدر وبا چه توانی در تلاشند.!!!درضمن توهم از خواب زمستانی سال ۹۶بیدار شو حالا تابستان ۹۸است
ناشناس۱۰۰۰۴۵۶۱۳:۲۹:۱۴ ۱۳۹۸/۴/۲۳
بايد تحريم را فرصتي ببينيم كه همين مقدار وابستگي بودجه كشور به نفت نيز رفع شده و استفاده از نفت به عنوان سلاحي براي تحريم براي هميشه از دست دشمن خارج شود.
ناشناس۱۰۰۰۹۶۲۱۸:۰۷:۴۰ ۱۳۹۸/۴/۲۳
همه چی تحریم عمو جون فقط نفت نیست
ناشناس۱۰۰۰۴۶۳۱۳:۳۱:۱۸ ۱۳۹۸/۴/۲۳
آمریکا با فریبکاری درعین حالی که تهدید نظامی می‌کند و تحریم‌های یک جانبه را نیز اعمال می‌کند سخن از مذاکره به میان می‌آورد و این مسأله غیرعقلائی قطعاً مورد قبول ایران نیست و ما همانگونه که در سخنان رهبر معظم انقلاب ترسیم شد اهل مذاکره منطقی و عقلانی هستیم اما اهل مذاکره با قدرتی که در لباس ابرقدرتی پشت میز مذاکره بنشیند نیستیم
ناشناس۱۰۰۰۵۱۳۱۳:۴۹:۱۰ ۱۳۹۸/۴/۲۳
اتفاقاً مسیرهمان مسیر است دچار توهم نشوید
ناشناس۱۰۰۰۵۴۱۱۴:۰۰:۱۲ ۱۳۹۸/۴/۲۳
أَشدّاءُ عَلَى الكُفّار رُحَماءُ بَینَهُم
ناشناس۱۰۰۰۵۴۲۱۴:۰۰:۲۵ ۱۳۹۸/۴/۲۳
در مدل عراق اونها یه دیوانه به نام جورج بوش پسر پیدا کردند و اون هم غافل از همه جا با استناد به گزارشهای دروغ به عراق حمله کرد. درسته ترامپ دیوانه است ولی افکار عمومی آمریکا حالا با استناد به دروغهای قبلی بیشتر در مقابل دروغ مقابله میکنند. ذکر یک نکته ضروری است که جورج بوش پسر بعد از اینکه متوجه فریب اطرافیانش مثل رامسفلد و دیک چنی شد مدتها افسردگی پیدا کرد. تجربه ترامپ از بوش پسر خیلی بیشتر است و شاید به راحتی فریب نخورد.
ناشناس۱۰۰۰۸۹۱۱۷:۳۲:۲۲ ۱۳۹۸/۴/۲۳
چرا داستان سرایی میکنی دلیل اصلیش این بود عراق میخواست در ازای فروش نفت به اروپا با یورو معامله کنه! این باعث کاهش قدرت دلار میشود و ممکن بود بقیه کشورها مانند ایرانم به این سمت برن تا حالا فکر کردین هر جنگی یک سرش آمریکاست علتش چیه چون جنگ اسلحه میخواد برای خرید اسلحه هم نیاز به دلاره هم تولید کننده سلاح آمریکاست هم دلار دست امریکاست یک معامله دو سر سود.
ناشناس۱۰۰۰۷۰۱۱۵:۴۳:۰۱ ۱۳۹۸/۴/۲۳
به جای پیشرفت و جذب سرمایه و ایجاد شرکت ها و کارافرینی فقط دنبال شعار هستیم
ناشناس۱۰۰۱۱۰۹۱۹:۲۳:۳۹ ۱۳۹۸/۴/۲۳
با گفتار درمانی مشگلات کشور حل نمیشوذ سوء مدیریت بیدادمیکند
اسیماعیل۱۰۰۱۴۵۶۰۰:۱۳:۲۴ ۱۳۹۸/۴/۲۴
جنگ نخواهد شد مذاکره نخواهیم کرد. امریکا وقتی حمله میکنه که از پیروزی درجنگ مطمئن باشه .اونا خودشون خیلی بیشتر از برخی از بزدل های داخلی حمله به ایران میترسن گلوبال هاوک که اوج تکنو لوژیشون بود زمینگیر شد الباقی تکلیفش مشخصه .مگر اینکه ما جوونهای ایروونی مرده باشیم که اونا حمله کنن وقسر در برن
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  18. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  24. موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی ۶ سیلندر + تصاویر

  25. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

آخرین عناوین