چرا "خصوصی سازی" وضع اقتصاد را بهتر نکرد؟

  4020423065 ۱۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۷ تکراری یا غیرقابل انتشار

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به اینکه، اگر دولت مسئولیت خودش را به درستی انجام ندهد، از انحصار دولت به انحصار منفعت‌طلبی شخصی می‌افتیم، گفت: واگذاری و خصوصی‌سازی به این معنا نیست که دولت رها کند و کنار بکشد.

چرا "خصوصی سازی" وضع اقتصاد را بهتر نکرد؟

به گزارش تسنیم، مهدی طغیانی  نماینده مجلس به اشاره به اینکه رهبر معظم انقلاب در فرمایشاتی برخی رویکردهای دهه‌ی 1360 را نقد می‌کنند، گفت: ایشان در همان دهه هم معتقد بودند باری که مردم می‌توانند آن را بردارند، نباید بر دوش دولت انداخته شود.

در همین خصوص، رهبر انقلاب در یک سخنرانی با مثالی اهمیت بخش خصوصی را یادآور شدند و فرمودند وقتی بخش خصوصی هست اما دولت می‌خواهد همه‌ی بار اقتصاد را بر دوش خودش بکشد، مثل این است که موتور و ماشین وجود دارد ولی فردی می‌خواهد همه‌ی بارش را روی دوش بگذارد و هِن و هِن کنان پیش برود اما حاضر نباشد از موتور و ماشینش استفاده کند.

آیت‌الله خامنه‌ای همچنین روایت جالبی از تفسیر به رای دیدگاه‌های امام توسط همین طرفداران اقتصاد دولتی دارند. ایشان نقل می‌کنند که هر چه امام (ره) می‌گفتند کار را به دست مردم بدهید، این‌ها می‌گفتند مراد از مردم، بخش خصوصی نیست. با توجیه نظر امام (ره) می‌گفتند منظور از مردم، توده‌ی مردم است و به توده‌ی مردم زمانی می‌شود کمک کرد که دولت اقتصاد را در دست بگیرد. در حالی که این توجیه، غلط بود.

طغیانی در ادامه با بیان اینکه در سخنرانی‌های اخیر هم رهبر انقلاب همچنان بر درست بودن اصل واگذاری‌ها تاکید کردند و ایرادات را مربوط به روش‌ها و مرحله‌ی اجرا دانستند، گفت «به‌ نظر من این مسئله به تجربه‌های کلان مدیریتی ایشان مربوط است؛ وقتی انسان به صورت عینی با نحوه مدیریت و تصدی‌گری دولت آشنا باشد، با تمام وجود ضرورت واگذاری امور به مردم را درک می‌کند. در سیاست‌های کلی اصل 44، هدف شتاب بخشیدن به رشد اقتصاد ملی بود. سال بعد از ابلاغ سیاست‌ها -سال 1385- ایشان دیداری با اعضای هیئت دولت دارند. در آن دیدار رهبر انقلاب از اینکه پس از ابلاغ واگذاری‌ها آن‌طور که باید اقدامی صورت نگرفت، گلایه کردند و فرمودند من از این سیاست‌های کلی انتظار تحقق یک «انقلاب اقتصادی» را داشتم. حالا هم که نگاه می‌کنیم، می‌بینیم در مقام عمل با مطلوب ایشان فاصله داریم.

این نماینده مجلس گفت:  البته باید توجه کرد که واگذاری و خصوصی‌سازی به این معنا نیست که دولت رها کند و کنار بکشد یا به تعبیر مصطلح، لیبرالیسم اقتصادی را اجرا کند. نه! دولت شانه خود را از فعالیت و تصدی‌گری خالی می‌کند اما از سیاستگذاری، مدیریت اقتصاد کلان، بسترسازی و این‌گونه امور نه!

مثال‌های فراوانی وجود دارد که چون دولت مسئولیت خودش را رها کرده است، مورد نقد قرار گرفته و برخی این پرسش برایشان ایجاد شده است که «چرا خصوصی سازی وضع ما را بهتر نکرد؟» پاسخ این است که اگر دولت مسئولیت خودش را به درستی انجام ندهد، از انحصار دولت به انحصار منفعت‌طلبی شخصی می‌افتیم.

یعنی اقتصاد از چاله‌ای در می‌آید و به چاهی می‌افتد. در آن شرایط منفعت‌طلب تنها مقصر ماجرا نیست بلکه کنار کشیدن دولت از سیاستگذاری هم مقصر است. برخی هم ادعا می‌کنند که بخش خصوصی توان اداره‌ی برخی بنگاه‌های دولتی را ندارد یا از سرمایه‌گذاری در بعضی بخش‌ها ناتوان است. پاسخ رهبر انقلاب به این ادعا آن است که  دولت باید بخش خصوصی را توانمند کند تا بتواند زیر بار برخی از سرمایه‌گذاری‌های بزرگ برود.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۱۴۳۱۰۰۲۲:۴۷:۲۳ ۱۴۰۲/۴/۲۳
اقتصاد باید کاملا مردمی بشه مردم باید درابزار تولید شریک باشن
ناشناس۳۱۴۳۱۱۶۲۲:۵۳:۵۶ ۱۴۰۲/۴/۲۳
چون خصوصی سازی نبوده،
ناشناس۳۱۴۳۲۰۸۰۰:۰۶:۵۸ ۱۴۰۲/۴/۲۴
چون اقتصاد کلان دست دولت ها هست
ناشناس۳۱۴۳۳۲۶۰۲:۰۸:۲۳ ۱۴۰۲/۴/۲۴
چون خصوصی سازی نشد بلکه گاها دوست و فامیل بازی شد یا خصولتی سازی
ناشناس۳۱۴۳۴۵۰۰۷:۱۹:۱۶ ۱۴۰۲/۴/۲۴
ایکاش خصوصی سازی بوده، خودمانی سازی بود و املاک و اموال زیادی از سرمایه ای مملکت به باد رفت.
ک.م۳۱۴۳۵۴۷۰۸:۴۶:۰۲ ۱۴۰۲/۴/۲۴
در بخش هایی خصولتی سازی انجام شد که بدتر از دولتی بوداما خصوصی سازی با سیاست های تمامیت خواهی دولت در تضاد است.پس در کشور چیزی با این نام و معنا نمی توان یافت
ناشناس۳۱۴۳۵۵۱۰۸:۴۷:۴۳ ۱۴۰۲/۴/۲۴
چون به اسم خصوصی سازی بوده و در حقیقت واگذاری به افراد آشنا و وابسته به دولتها
ناشناس۳۱۴۳۵۶۳۰۸:۵۵:۱۸ ۱۴۰۲/۴/۲۴
دولت ایران خصوصی سازی رو قبول نداره. میخواد دستش در همه چیز باشه و دخالت کنه. ما حتی اگه به ترکیه برسیم خیلی راه مونده. حالا بماند به اروپا و امریکا و یا همین کره و ژاپن/ ....
سینا۳۱۴۳۷۰۰۱۰:۱۶:۱۲ ۱۴۰۲/۴/۲۴
این خصوصی سازی واقعی نیست !
سینا۳۱۴۳۸۰۹۱۱:۳۶:۲۱ ۱۴۰۲/۴/۲۴
چون خصوصی سازی با عجله و در غیاب یک بخش خصوصی توانمند انجام شد. در یک اقتصاد دولتی عملا طبقه صاحب سرمایه و کارآفرین یا از بین رفته است یا به شدت ضعیف شده است. وقتی یک کشور تصمیم به گذار از اقتصاد دولتی به اقتصاد خصوصی می گیرد ابتدا باید بخش خصوصی و کارآفرین - به عنوان پیمانکاران صنایع دولتی- در یک رقابت آزاد با یکدیگر رشد کرده و در یک بازه زمانی (شاید تا یک دهه) کارآفرین هایی که توانایی خود را در این رقابت اثبات کرده اند سهام مدیریتی شرکتهای دولتی را با قیمت واقعی در اختیار بگیرند. اما در ایران و روسیه خصوصی سازی سریع، فساد آلود و در غیاب یک بخش خصوصی توانمند منجر به ایجاد یک اقتصاد الیگارشی شده است. در حالیکه در آلمان شرقی به دلیل حضور بخش خصوصی تواندمند در آلمان غربی، خصوصوی سازی با موفقیت انجام شد.
آزاده۳۱۴۳۸۳۰۱۱:۵۵:۴۶ ۱۴۰۲/۴/۲۴
اصلا خصوصی سازی اتفاق نیافتاده
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. این نامه دلسوزانه است؟!

  2. واکنش قوه قضائیه به شایعه ای درباره زیباکلام

  3. کیهان: لایحه عفاف و حجاب ترویج‌کننده پدیده پلشت بی‌حجابی است/ امید است این لایحه ناکارآمد کنار گذاشته شود

  4. نامه روحانی به مردم ایران درباره دلایل رد صلاحیتش/ این دفاعیه‌ شخصی نیست، دفاع از جمهوریت نظام است

  5. فردا دیر است...

  6. آقای رئیس جمهور خاطرجمع نباشید

  7. حرف طلافروشان را باید شنید، اما...

  8. پیرامون پشت‌پرده افشای فایل‌صوتی «ظریف»...

  9. سپاه برای مقابله با مواد مخدر مسئولیت گرفت‌

  10. نظرات برگزیده مخاطبان الف: مردم عملکرد دولت روحانی را فراموش نکرده‌اند/ گسترش مصرف مشروبات الکلی زنگ خطری برای مردم و مسئولین است

  11. خودمان بیگناهان زیادی را کشتیم نمی توانیم از اسرائیل انتقاد کنیم

  12. جریمه کشف حجاب ۴ و نیم میلیون تومان است

  13. سردار رادان: کشف حجاب به خاطر مسائل اقتصادی نیست

  14. انتقاد روزنامه اصولگرا از وزیر ارتباطات/ واکنش فرزین به انتشار اطلاعات مالی موسسه رائفی‌پور

  15. تنوری که هنوز سرد است...

  16. واکنش روزنامه اصولگرا به زندانی‌شدن زیباکلام/ دستور اژه‌ای درباره پرونده چای دبش

  17. نتانیاهو: ‌صدها سرباز را از دست داده‌ایم

  18. نوش‌دارو بعد از مرگ سهراب!

  19. ایثارگران را بدنام نکنید !

  20. در آستانۀ سکولارشدنِ زیارت؟

  21. صادق زیباکلام روانه زندان شد

  22. بزرگ‌نمایی مشکلات به ضرر کشور است

  23. راه سخت قالیباف/ پیشنهاد جالب شریعتمداری درباره واکنش به اسرائیل

  24. توضیحات «لیلاز» درباره فایل صوتی «ظریف»/ ادعای عجیب «آخوندی»

  25. اعتراض بانوان به پوشش‌های نامناسب

آخرین عناوین