سخنگوی جبهه اصلاحات: قهر نکردیم ما را حذف کردند/ شورای نگهبان می‌گوید مشارکت اصلا برای من مهم نیست

  4020415033 ۴۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲۸ تکراری یا غیرقابل انتشار

ایلنا نوشت: جواد امام سخنگوی جبهه اصلاحات گفت: ما زمانی می‌توانیم در انتخابات مشارکت داشته باشیم که کاندیدای ما به صورت آزاد، برابر و براساس قانون بتواند در معرض رأی قرار بگیرد. نه اینکه برای ما کاندیدا انتخاب کنند. بعضی از اشخاص و احزاب برای ما کاندیدای انتخابات تدارک ببینند و با آنها لابی کنند و به اسم اصلاح‌طلب تنور انتخابات را داغ کنند.

سخنگوی جبهه اصلاحات: قهر نکردیم ما را حذف کردند/ شورای نگهبان می‌گوید مشارکت اصلا برای من مهم نیست
 

سخنگوی جبهه اصلاحات و دبیرکل جبهه ایثارگران تاکید کرد: مادامی که به مردم برنگردیم، حقوق مردم را محترم نشماریم و مردم را برای تعیین سرنوشت خودشان مشارکت ندهیم، چیزی به نام جمهوری وجود ندارد و در انتخاباتی که حق انتخاب شدن را از افراد سلب کند، حق انتخاب کردن معنا ندارد. جبهه اصلاحات پس از کناره‌گیری بهزاد نبوی از ریاست، دوره جدید فعالیت خود را با ریاست آذر منصوری دبیرکل حزب اتحاد ملت، از سر گرفته است. با توجه به نتایج به دست آمده در دو انتخابات گذشته مجلس شورای اسلامی و ریاست جمهوری، افزایش نارضایتی عمومی نسبت به عملکرد اقتصادی دولت، حوادث پس از مرگ مهسا امینی، احتمال قهر بخشی از مردم از صندوق های رای و..... اهمیت فعالیت اصلاح‌طلبان در انتخابات پیش‌رو بیش از گذشته مورد توجه جریانات سیاسی و احزاب قرار گرفته است. به همین منظور با جواد امام دبیرکل جبهه ایثارگران که اخیرا به عنوان سخنگوی جبهه اصلاحات هم انتخاب شده است به گفت‌وگو نشستیم که بخش اول این گفت‌وگو به شرح ذیل است:

چیزی که امروز، جامعه ما را تهدید می‌کند، عدم عقلانیت است

انتظار می‌رفت و می‌رود که در آستانه انتخابات خصوصا بعد از اتفاقاتی که پس از مرگ مهسا امینی رخ داد و شکاف‌هایی که بین جریان قدرت و مردم ایجاد شد، برای نزدیکی بین مردم و حاکمیت حداقل محدودیت آقای خاتمی کمرنگ‌تر شود. چرا این اتفاق رخ نداده است؟

جواد امام: در یکسال اخیر، موضوعی که شما به آن اشاره کردید، موضوع آقای خاتمی نیست. اما چیزی که امروز، جامعه ما را تهدید می‌کند، عدم عقلانیت است. عقلانیت گم شده است. اگر این عقلانیت حاکم بود، ما شاهد چنین فضایی در کشور نبودیم. آن چیزی که مسلم است، فکر می‌کنم صدای نقد و اعتراض در جامعه شنیده نمی‌شود و برخی مسیر یکطرفه‌ای را انتخاب کرده‌اند بدون اینکه به خاستگاه مردم توجه شود. مهم‌ترین سندی که بین حکومت و مردم، پیش‌روی ما قرار دارد، قانون اساسی است. امروز آن چیزی که ما شاهد آن هستیم، نسبت چندانی با قانون اساسی ندارد. به ویژه آن جاهایی که حقی برای مردم قائل شده و باید حقوق شهروندی رعایت شود، امروز تا حدود زیادی نادیده گرفته شده است.

 

ماجرای ممانعت از حضور خاتمی در مراسم عقد دختر شمخانی/ خطبه عقد توسط سید حسن خمینی جاری شد

در موضوع عقد دختر آقای شمخانی گفته شد که قرار بود آقای خاتمی صیغه عقد را جاری کنند، اما از حضور آقای خاتمی جلوگیری شده است؛ این ادعا را شما تأیید می‌کنید؟

جواد امام: بله، دختر آقای شمخانی خودشان علاقه‌مند بودند و اصرار داشتند تا خطبه عقدشان توسط آقای خاتمی جاری شود. آقای شمخانی هم از ایشان درخواست کرده بودند تا به مراسم‌شان رفته و در آنجا خطبه عقد جاری شود. اما متأسفانه قبل از آن اطلاع داده بودند که به صلاح نیست و ماشینی که فرستاده بودند و قرار بود تا ایشان را از منزل به سمت مجلس عقد دختر آقای شمخانی ببرد نیز نروند. این موضوع قبلا هم در شبکه‌های خبری و فضای مجازی مورد سوال بود و مطرح شده بود که این موضوع حقیقت دارد و ممانعت صورت گرفته و ایشان هم تشریف نبردند.

مراسم عقد را چه کسی اجرا کردند؟

جواد امام: بعد از این ممانعت، از آقای سیدحسن خمینی خواهش کردند و ایشان پذیرفته بودند که خطبه توسط ایشان جاری شود.

 

اول باید در سیاست داخلی‌مان تجدیدنظر کنیم

برخی از بن‌بست سیاسی سخن می‌گویند آیا شما در عرصه سیاست با این بن بست مواجهید؟

جواد امام: بله. به لحاظ سیاسی در بن‌بستی قرار گرفتیم و متأسفانه این بن‌بست به بقیه جاها هم سایه انداخته است. ما به لحاظ اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاست خارجی هم مشکل داریم. یعنی این‌طور نیست که فکر کنیم فقط سیاست داخلی ما را دربرمی‌گیرد که البته این موضوع مقدم بر همه این موضوعات است و فکر می‌کنم ما اول باید در سیاست داخلی‌مان تجدیدنظر کنیم.

 

مادامی که به مردم برنگردیم، جمهوریت معنا ندارد

فعالان سیاسی می‌گویند این بن‌بست باید از طرف حاکمیت شکسته شود، زیرا طرفی که قدرت ندارد تمایل به گفت‌وگو دارد. کما اینکه در دعوت‌هایی که آقای شمخانی و آقای اژه‌ای از برخی از افراد، گروه‌ها و احزاب داشتند حضور یافتند و دیدگاه‌هایشان را مطرح کردند اما این جلسات دیگر ادامه پیدا نکرد.

جواد امام: قطعا همین‌طور است. آن چیزی که ما امروز شاهد آن هستیم، بی‌توجهی به جایگاه مردم است. در کشور ما که اسم جمهوری دارد، برخی هیچ احترام و جایگاهی برای آن قائل نیستند. حق تعیین سرنوشت حقی نیست که جمهوری اسلامی یا اسلام به مردم داده باشد؛ این حقی است که خدا به بنده خود داده است، نه به بنده مسلمان. برای کل بندگان خود این حق را قائل شده، اسلام این حق را محترم شمرده و در قانون اساسی مورد تأکید واقع شده است. اما امروز، چیزی که ما می‌بینیم این است که، این حق را از مردم سلب کردند و آن نهادهایی که امروز باید توسط مردم، انتخاب شوند، اولویت‌شان باید توجه به خاستگاه مردم و اکثریت جامعه باشد نه اراده حاکمیت.

یعنی مهم‌ترین جایگاهی که فکر می‌کنیم با انتخاب مردم شکل گرفته مجلس است. امروز مجلس نمی‌تواند از حقوق طبیعی خود دفاع کند و قانونگذار نیست. خبرها را خواندم که سران قوا برای برگرداندن ساعات اداری تصمیم گرفتند. سران قوا چه کاره هستند که این ساعات را برگردانند؟ شما آمدید آن را تبدیل به قانون کردید اگر اشتباه بود، آن را برگردانید. سران قوا که نمی‌توانند قانون را تغییر دهند و ملغی کنند. امروز ما شاهد این هستیم که در کنار مجلس به موازات آن، در سران قوا، شورای هماهنگی اقتصادی سه قوه، شورای عالی فضای مجازی و شورای عالی انقلاب فرهنگی و مواردی از این دست قانون‌گذاری می‌کنند. حتی خود خبرگان قانون اساسی هم نمی‌تواند در آن نقش داشته باشد، اما یک‌طرفه تصمیم می‌گیرند و هیچ کسی نمی‌تواند به این تصمیمات اعتراض کند.

اخیرا خوشبختانه شاهد رگه‌هایی از شجاعت و استقلال بودیم که یکی از قضات دیوان عالی کشور یکی از قوانین را نفی کرد و گفت این قوانین مغایر قانون اساسی و حقوق ملت است. مگر شورای عالی انقلاب فرهنگی می‌تواند برخلاف قانون و مصالح مردم تصمیم بگیرد و هیچ‌کس هم نتواند به آن اعتراض کند. شما یک مجمعی به نام مجمع تشخیص مصلحت دارید که قرار بود بنا به مصالح جامعه و مردم تصمیم‌گیری کند. مردم بر احکام اسلام اولویت دارند، این مردم هستند که حکومت را تشکیل می‌دهند و هرآنچه اکثریت مردم درخواست دارند، می‌توانند براساس قانون‌اساسی، حتی اگر برخلاف مصالح مردم بود، برای حفظ حقوق مردم تصمیم گرفته و قانونش را تصویب کنند.

امام به صراحت گفت ترکیب مجمع تشخیص مصلحت نظام باید نصف به علاوه یک مجلس باشد. اما برخی اصرار کردند و با اختلافاتی که در زمان امام مطرح بود در نهایت دو سوم شد. بنا بر این بود که مجمع تشخیص مصلحت براساس اراده مردم باشد. امروز مجمع تشخیص مصلحت ما براساس اراده قدرت است. دولت باید مجری قانون باشد. مادامی که به مردم برنگردیم، حقوق مردم را محترم نشماریم و مردم را برای تعیین سرنوشت خودشان مشارکت ندهیم، چیزی به نام جمهوری وجود ندارد و در انتخاباتی که حق انتخاب شدن را از افراد سلب کند، حق انتخاب کردن معنا ندارد.

اگر در جایی مردم جمهوری اسلامی را نخواستند، اراده مردم باید حاکم باشد

برخی نگران کمرنگ شدن جمهوریت نظام و تبدیل آن به حکومت اسلامی هستند،شما تا چه اندازه این نگران را جدی می‌بینید؟

جواد امام: ببینید آن نگاه و نظراتی که آقای مصباح دارد، پیش روی ما است. امام به صراحت گفت میزان رأی ملت است. حتی اگر در جایی مردم جمهوری اسلامی را نخواستند، اراده مردم باید حاکم باشد. موضوعی که به رأی گذاشته شد، جمهوری اسلامی بود نه یک کلمه کم، نه یک کلمه بیش و این واقعیت است. اما نگاه‌ ما، به دسته‌بندی شهروندان‌ معطوف شد. اگر قانون در این کشور حاکم شود و فصل‌الخطاب قرار بگیرد،‌ معلوم است که اگر بخواهیم عملکرد آقایان را با ابزار قانون بسنجیم در بسیاری موارد نسبتی با حقوق مردم پیدا نمی‌کنند.

خروجی‌ این اتفاق چیست؟

جواد امام: خروجی‌ این شده است که جمهوریت کمرنگ شده و چهره‌ اسلام را بین نسل امروز به شکلی ساختیم که نمی‌خواهم بگویم دین‌ستیز، حداقل دین‌گریز شده‌اند. فضای جامعه ما دستپخت همین تفکر و نگاه است.

جبهه اصلاحات، ادامه مسیر گذشته را با تحولات روز و نیازهای مردم دنبال می‌کند

هفته گذشته انتخاب رئیس جبهه اصلاحات انجام شد و خانم آذر منصوری به عنوان رئیس جدید جبهه اصلاحات بعد از دوران آقای بهزاد نبوی انتخاب شدند. به نظر شما ترکیب جدید جبهه اصلاحات و انتخاب خانم منصوری چه ویژگی‌هایی نسبت به دوره گذشته دارد و آیا قرار است ما شاهد کنشگری جدیدی در جبهه اصلاحات باشیم؟

جواد امام: قطعا جبهه اصلاحات، ادامه مسیر گذشته را اما با تحولات روز و نیازهای مردم دنبال می‌کند. ما یک شخصیت ارزشمند در جبهه اصلاحات به نام آقای بهزاد نبوی را داشتیم که در این کشور ۶۰ سال کار سیاسی و مبارزاتی کرده است. کسی که برای انحلال و براندازی رژیم شاه زندان می‌رود، کسی که برای شکل‌گیری جمهوری اسلامی، تحول و انقلاب همه سرمایه‌ زندگی‌ خود را گذاشته است. روزی هم که می‌بیند مسیر امروز باید اصلاح شود، پرچم اصلاحات را به دست می‌گیرد. اما امروز، هزینه‌ای که بهزاد نبوی می‌دهد، هزینه براندازی است.

جایی که باید اصلاح صورت بگیرد، درون ما نیست بلکه درون حکومت است

به چه دلیل این تفکر شکل گرفته است؟

جواد امام: به خاطر نوع تفکری که در مقابل مردم قرار گرفته است. به خاطر اینکه، آن چیزی که ما از آن دم زدیم، امروز از آن فاصله گرفتیم و مردم ما را به چشم دروغگو می‌بینند. چرایی ماجرا اینجاست که جامعه ما هنوز چنین سرمایه بزرگ و ارزشمندی را نشناخته است. قطعا آقای مهندس نبوی برای جبهه اصلاحات آورده داشته است و ما امروز متأسف هستیم که آقای نبوی به خاطر وضعیت سنی و جسمی‌ نمی‌تواند آنطور که باید و شاید برای جبهه توان بگذارند. اما سرمایه فکری، تجربه و ایثاری که ایشان از خودشان نشان دادند یکی از سرمایه‌های بزرگ بوده و امروز هم در جبهه اصلاحات حاضر هستند.

امروز خانم آذر منصوری به عنوان یک چهره زن شناخته‌شده و سیاسی هزینه‌ داده، مورد اقبال اکثریت جبهه قرار گرفته است. این اتفاق، اقدام و انتخاب جبهه اصلاحات متناسب با شرایط امروز است. یعنی آن مسیری که آقای خاتمی گفتند که اصلاح‌طلبی به صخره سخت برخورد کرده، حاکمیت باید پاسخش را بدهد. چیزی که به عنوان وظیفه ما است این است که سعی می‌کنیم این مسیر را بدون تمنای ورود به قدرت دنبال کنیم و اینجاست که باید به جامعه برگردیم و ببینیم خواسته‌های جامعه چیست. آنجایی که باید اصلاح صورت بگیرد، درون ما نیست بلکه درون حکومت است. باید در کارگزاران و رویه‌های غلط آنان تجدیدنظر صورت بگیرد.

امروز باید با صدای بلندتر از حقوق مردم دفاع کنیم. آنجایی که باید به این سرمایه بزرگ و ارزشمند و خلقت خدا که زن است، توجه کنیم. زن حتما در جامعه ما جایگاه و ارزش خودش را دارد، نه اینکه بخواهیم مقایسه کنیم. چون مقایسه زن و مرد غلط است. زن شخصیت و موجودی است که توانایی‌هایی دارد که شاید اصلا در مرد وجود نداشته باشد. مقام زن برای ما ارزشمند و تکلیف جایگاه او هم در میان مردم روشن است. امروز، زنان پیشگام حرکت‌های اصلاحی شده‌اند و آنها از آقایان جلو زده‌اند و توانستند جواب بهتری بگیرند.

این‌طور نبوده که به یکباره بعد از شعار «زن‌، زندگی، آزادی» متوجه نقش زنان شده باشیم

برخی نگرانند که خانم منصوری به دلیل پرونده‌ای که برایش به دلیل فعالیت های سیاسی تشکیل شده تحت فشار قرار بگیرد؟ از سوی دیگر برخی هم اقدام جریان اصلاحات در انتخاب خانم منصوری را مرتبط با جریان مهسا امینی و شعار «زن، زندگی، آزادی» می‌دانند که یک خانم را به عنوان رییس جبهه انتخاب می‌کند.

جواد امام: اولا از نظر من، خانم منصوری پرونده ندارد. زیرا خانم منصوری هیچ‌گونه اقدامی که خلاف مسائل عمومی و امنیت باشد نداشته است. ما بعد از ۴۴ سال که از انقلاب گذشته هنوز هیچ‌ شخصی را به عنوان اینکه اتهامی سیاسی داشته باشد یا جرم سیاسی مرتکب شده باشد، محاکمه نکردیم. اگر اتهامی از نظر حاکمیت به خانم منصوری وارد باشد، اتهام سیاسی است و از نظر حاکمیت اتهام سیاسی مانع فعالیت نمی‌شود. شما فعالیت سیاسی را به اتهام امنیتی از حقوق اجتماعی محروم می‌کنید. از طرفی خانم منصوری به لحاظ سوابق، فعالیت‌ها و تأثیرگذاری‌ نسبت به سایر خانم‌ها، چهره برجسته‌ای است که ما نمی‌توانیم منکر این موضوع شویم. همه خانم‌ها این شایستگی را دارند. اتفاقا در این موضوع، خود خانم‌ها هم نسبت به انتخاب خانم منصوری اجماع داشتند و اینطور نبود که خانم منصوری فرصت‌ها را از دیگران سلب کرده باشد و اجازه نداده باشد.

 

نکته دیگر آنکه، جریان اصلاحات به این شکل نبود که امروز به جایگاه زن توجه کند. قطعا، قبلا هم این مساله مورد توجه بوده و قبل از آن، خانم منصوری عضو هیأت‌رئیسه و سخنگوی جبهه اصلاحات بود، دبیرکل یکی از اثرگذارترین احزاب سیاسی کشور است و این‌طور نیست که امروز به ایشان برسیم. اما با توجه به سوابق و گذشته و تأثیرگذاری شخصیتی مثل آقای مهندس نبوی که مورد احترام و قبول همه و از جمله خانم منصوری بود، او مقدم بوده است. خانم منصوری هم در انتخاب مهندس نبوی نقش داشتند و امروز از فرصتی که آقای نبوی ایجاد کردند و حتما نظر آقای خاتمی، خواسته جامعه و مطالبات امروز در آن موثر است، ما به سمت انتخاب خانم منصوری جلو رفتیم و یک گام رو به جلو برداشتیم و فکر می‌کنم مورد اقبال جامعه هم قرار گرفته است. ولی این‌طور نبوده که به یکباره بعد از شعار «زن‌، زندگی، آزادی» متوجه نقش زنان شده باشیم.

ما تلاش‌مان را کردیم و اتفاقا روند نشان می‌دهد که شخصیت‌هایی مثل خانم منصوری از جنس زنان، فرصت برایشان فراهم بوده است. امروز به یکباره با چهره گمنامی که رهبر جبهه اصلاحات شود، مواجه نشدیم. در حال حاضر ما تعداد قابل‌توجهی از زنان را داریم که دبیرکل احزاب هستند. علی‌القاعده نمی‌توانیم همزمان ۵۰ زن را بیاوریم و به عنوان رئیس جبهه اصلاحات معرفی کنیم. نقش زنان جدی بوده و جدی هم گرفته شده است. خودشان با توجه به پتانسیل و توانایی‌هایی که داشتند، توانستند این نقش را به درستی به تصویر بکشند و اگر ما این نقش را نادیده گرفته بودیم و بی‌توجهی نشان می‌دادیم، متهم بودیم. اما از این جهت ما وظیفه‌مان را انجام دادیم و جای تشکر ندارد. اینکه به یکباره بخواهیم امروز به جایگاه زنان بپردازیم، خیر اینطور نیست.

قهر نکردیم؛ ما را حذف کردند و کنار زدند

آیا رایزنی و مذاکره‌ با حاکمیت برای حضور در صحنه قدرت خواهید داشت؟

جواد امام: ما قطعا نیازمند تعامل و رایزنی با حاکمیت و نهادهای حکومتی هستیم. ما قهر نکردیم. اما ما را حذف و کنار زدند. همان‌طور که مردم را حذف کردند. برخی می‌گویند اصلاح‌طلبان انتخابات را تحریم کردند، اصلاح‌طلبان انتخابات را تحریم نکردند. اتفاقا یکی از مسیرهایی که برای احقاق حقوق مردم و اصلاح این روند، می‌تواند موثر باشد صندوق رأی است. ولی در زمانی که ما کاندیدایی نداریم و به ما اجازه شرکت نمی‌دهند؛ در جمهوری اسلامی که احزاب اصلا جایگاهی ندارند، چه تصمیمی بگیریم؟ ما امروز رویه‌های غلط را شاهد هستیم که با طرح اخیر مجلس که آن را تبدیل به قانون می‌کنند، در اینجا یک فریبی وجود دارد که پوئن مثبتی نیست. آن طرح هم برگزاری انتخابات تناسبی و به صورت آزمایشی در تهران است. برگزاری انتخابات تناسبی بین لیست‌ها! کجای دنیا انتخابات بین لیست است؟ انتخاب تناسبی بین احزاب است اما نمی‌خواهیم جایگاه احزاب را تعریف کنیم و به آن‌ها حق بدهیم.

ما زمانی می‌توانیم در انتخابات مشارکت داشته باشیم که کاندیدای ما به صورت آزاد، برابر و براساس قانون بتواند در معرض رأی قرار بگیرد. نه اینکه برای ما کاندیدا انتخاب کنند. بعضی از اشخاص و احزاب برای ما کاندیدای انتخابات تدارک ببینند و با آنها لابی کنند و به اسم اصلاح‌طلب تنور انتخابات را داغ کنند. البته این انتقاد به اصلاح‌طلبان وارد است و به خود من هزار انتقاد برمی‌گردد. اما مردم شاید به اسم اصلاح‌طلبان انتقاد داشته باشند اما از اصلاحات عبور نکردند. امروز مردم از صندوق رأی روی برگرداندند. این روند به اصلاح‌طلبان برنمی‌گردد؛ به جریان حاکم و نهادهایی که قدرت را در اختیار دارند، برمی‌گردد. شورای نگهبان می‌گوید مشارکت حداکثری به من چه ربطی دارد؟ مشارکت اصلا برای من مهم نیست. من وظیفه دیگری دارم در حالی که باید گفت اصلا این چیزی که شما می‌گویید وظیفه شما نیست.

من برای این حاکمیت دلم می‌سوزد که آن را به این روز رساندیم. امروز بچه‌های ایثارگر ما در معیشت‌ خودشان ماندند. اگر دست به اقدام و اعتراض نمی‌زنند، چون دل‌شان می‌سوزد. آنها بیشتر از کسانی که کف خیابان هستند، اذیت می‌شوند و اگر به کف خیابان نمی‌آیند به دلیل این نیست که نقد و اعتراض ندارند و موافق وضعیت امروز هستند، خیر دارند وضعیت را می‌بینند، آب می‌شوند و اذیت می‌شوند.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۱۲۶۵۹۹۱۱:۰۸:۴۶ ۱۴۰۲/۴/۱۵
فرار رو به جلو مدعیان
ناشناس۳۱۲۶۷۹۲۱۳:۳۴:۲۲ ۱۴۰۲/۴/۱۵
وقتی یه سری اصلاح طلب ها توی فتنه ۸۸ بوی کباب به مشامشون رسیده بود و علنا با نظام میجنگیدن باید حساب اینجاهاش رو هم میکردن هیچ حکومتی در جهان نه تنها اجازه کاندیدا شدن به خائنین را نمی‌دهد بلکه در کشورهای دیگه خائنین را مجازات میکنند
Jamal۳۱۲۸۰۰۳۱۹:۰۲:۱۸ ۱۴۰۲/۴/۱۶
وقتی با جماعت خائن افساد طلب مماشات میکنن و به خاطر خیانتشون محاکمه نشن طلبکار هم میشن
ناشناس۳۱۲۸۱۰۱۲۰:۴۴:۵۷ ۱۴۰۲/۴/۱۶
.... برای مشخص شدن سره از ناسره اگر مدعی حقانیت هستید اجازه بدین مردم خودشون کاندید اصلح رو انتخاب کنند این مردم همان مردمی هستند که سال ۵۸ نودوهشت درصد به جمهوری اسلامی رای دادند و یکی از تعطیلات رسمی کشور به افتخار ان پیروزی روز جمهوری اسلامی نامیده شد پس چرا مردم از نظر امثال شما توانایی تشخیص کاندید اصلح را ندارند ،از چی میترسید به جز موقعیت خودتون، مردم هنوز پای کشور و نظامشون وایسادن اگر تفکرات امثال شما مانع نشوند
ناشناس۳۱۲۶۶۷۰۱۲:۰۷:۳۵ ۱۴۰۲/۴/۱۵
حرف حق
امیر حسین سلطان/تهران۳۱۲۶۶۷۲۱۲:۰۸:۴۵ ۱۴۰۲/۴/۱۵
و براستی اصلاحات تنها گزینه قابل اعتنا برای حفظ و اعتلای ارکان جمهوری اسلامی به معنای اخص کلمه است اما هزاران افسوس خواسته یا ناخواسته و سهوا یا عامدا قدر گرایش به اصلاحات در جامعه دانسته نمی شود. برای من یکی فرضا این حد از سختگیری و اعمال تضییق و محدودیت برای رئیس جمهور دولت اصلاحات یعنی جناب آقای سید محمد خاتمی معنا و تعریفی نداشته و ندارد که فرضا حتی مانع حضور ایشان برای جاری ساختن خطبه عقد یکی از خانم ها می شوند! والله اعلم
ناشناس۳۱۲۶۸۱۳۱۳:۴۷:۰۵ ۱۴۰۲/۴/۱۵
من معتقد نیستم آنچه که ظرفیت تبدیل شدن به اوضاع امروز را داشته، خیلی هم رکنی باشد که ملت ایران بخواهد نجاتش دهد! فرض کن همین امروز همین جماعت تن به اصلاح داد و برگشت به وضعیت نسبتا برابر سال 58، و همان سرمایه اجتماعی را به دست آورد! از کجا معلوم که دوباره علف مزه نده و 40 سال بعد همین جا نباشیم! آن خلا که نتوانست حقوق ملت و قانون اساسی را حمایت کند، آن خلع در همان ارکان بود!
ناشناس۳۱۲۶۸۲۰۱۳:۵۱:۰۸ ۱۴۰۲/۴/۱۵
واقعا چی میگی...خطبه عقد بسیاری رو ایشون خوند و میخواند...اصلاحات ابعد از جنگ غیر از احمدی نژاد سر کار بود و زمان جنگ هم می حسین نخست وزیر، بفرمایید چرا همیشه طلبکارند و پاسخ نمیدهند..
ناشناس۳۱۲۶۸۵۶۱۴:۲۴:۰۵ ۱۴۰۲/۴/۱۵
باعث خنده ما شدی خصوصا این بخش که این پیاده نظام دشمن در ایران در راستای اعتدال ایران می دانید!! بیدار شو
امیر حسین سلطان/تهران۳۱۲۷۱۱۰۱۸:۵۳:۴۱ ۱۴۰۲/۴/۱۵
پیاده نظام دشمن؟؟؟!!! این تعبیرها باعث خنده است هموطن گرامی! .... از این بابت بسیار متاسفم.
ناشناس۳۱۲۶۶۷۷۱۲:۱۵:۰۱ ۱۴۰۲/۴/۱۵
خودت رو اذیت نکن برادر. ..
ناشناس۳۱۲۶۶۸۰۱۲:۱۶:۳۵ ۱۴۰۲/۴/۱۵
برقراری جمهوری و مشارکت عمومی از طریق احزاب در چنین فضایی بسیار دشوار است.
ناشناس۳۱۲۶۶۸۶۱۲:۲۰:۴۴ ۱۴۰۲/۴/۱۵
خودتان را بی جهت خسته نکنید
لا۳۱۲۶۶۹۹۱۲:۲۵:۲۷ ۱۴۰۲/۴/۱۵
شما ها چه اصول گرایان و چه اصلاح طلبان یکی هستید منفعت و حقوق مردم برایتان مهم نیست مهم بدست آوردن قدرته
ناشناس۳۱۲۶۷۲۹۱۲:۵۶:۲۶ ۱۴۰۲/۴/۱۵
به فرض محال و غیرممکن اگر شورای نگهبان بخواهد صلاحیت کسانی را تایید صلاحیت کند که ۸ سال بجز ویرانی و غارت و خیانت و تفتراق و اختناق و وطن‌فروشی و تبعیض و خسارت و رانت و تفاخر و تکبر و کاخنشینی و فساد و فرومایگی و اعوجاج و توهین و افترا و فحاشی و تحقیر مردم ایران و ذوق و شوق و گدایی و التماس و ریسه و قهقهه با دشمن و قبیله‌گرایی چیزی در کارنامه‌ی خود ندارند را تایید کند قهر خدا و خشم و بی اعتمادی مردم را در پی خواهد داشت _____ بالا بردن مشارکت بهانه‌ی خوبی برای ذبح عدالت و صداقت و قانون و اخلاق نیست
عمران۳۱۲۶۷۶۹۱۳:۲۴:۲۳ ۱۴۰۲/۴/۱۵
آقاجان چرا خودت را ناراحت میکنی، اصلاطلبان اگر در انتخابات شرکت کنند هم دیگر رای نمی آورند، بدنه ی حامی شان از ایشان عبور کرده است. جریان اصولگرا و پایداری و انقلاب هم روی هم رفته در بهترین حالت بیست درصد رای بیشتر ندارند. کلا شما مشارکت را روی سی درصد در نظر بگیر،
عليرضا۳۱۲۶۸۲۲۱۳:۵۱:۲۲ ۱۴۰۲/۴/۱۵
اينهايي كه شما گفتيد رو مردم بالغند و خودشان تصميم مي گيرند . شما بزرگتر و قيم مردم نيستيد كه خير و صلاح اونها رو تشخيص بدين .
ناشناس۳۱۲۶۸۲۳۱۳:۵۱:۵۱ ۱۴۰۲/۴/۱۵
خدا وکیلی شورای نگهبان نباید صلاحیت این جماعت و گماشته هاشونو تایید کنه اینا اگه راه پیدا کنن دمار از روزگار معیشت و تولید و مسکن و اقتصاد این ملت درمیارن
رضا۳۱۲۶۸۹۸۱۴:۵۸:۵۳ ۱۴۰۲/۴/۱۵
این مواردی که گفتین، مردم بهتر تشخیص میدند که دوباره آن فرد را انتخاب کنند یا نه، بهتر است شورای نگهبان آنها را در معرض قضاوت مردم قرار بده
ناشناس۳۱۲۶۹۴۲۱۵:۵۷:۵۲ ۱۴۰۲/۴/۱۵
منظورت محمود احمدی نژاد بود؟ اون که رفته تشخیص مصلحت نظام
ناشناس۳۱۲۶۹۸۱۱۶:۲۳:۰۳ ۱۴۰۲/۴/۱۵
ادعاهای شما اگر مستند است باید منجر به محاکمه همه هیأت دولت قبلی بشود اگر سندی یا محاکمه ای در کار نیست پس سکوت کنید که این به تقوا نزدیکتر است
ناشناس۳۱۲۶۷۷۵۱۳:۲۶:۵۸ ۱۴۰۲/۴/۱۵
نه این وری نه اون وری
ناشناس۳۱۲۶۷۸۶۱۳:۳۱:۵۹ ۱۴۰۲/۴/۱۵
کاملا درست گفته
ناشناس۳۱۲۶۸۰۷۱۳:۴۳:۳۴ ۱۴۰۲/۴/۱۵
فعلا چند سال سکوت باید کرد تا ناکار آمدی جبهه پایداری پر مدعا بر خودشان عیان شود
ناشناس۳۱۲۶۸۸۹۱۴:۵۰:۵۷ ۱۴۰۲/۴/۱۵
بدنه کشور، را مدیران اصلاحی تشکیل داده اند. دنبال بقیه اش هستند.
ناشناس۳۱۲۶۹۰۱۱۵:۰۰:۳۵ ۱۴۰۲/۴/۱۵
ژست مظلومیت ومردمداری به افساد طلبان تمامیت خواه ومسئولیت گریز نمی آید بارها به کرات چه در هنگام قدرت وچه در قدرت سایه فقط وفقط منفعت طلبی وجناحگرایی وغربگدایی وتحقیر مردم را با شدت وحدت اجرا کرده وفقط خواصشان از قدرت وثروت بهره مند شده ا ند به نام ملت ومردم وملی گرایی به کام خودشان وآقازاده ها ودلالان واردات وصادرات وبانکهای مافیایی و...
ناشناس۳۱۲۶۹۱۸۱۵:۳۱:۱۴ ۱۴۰۲/۴/۱۵
برای مردم چقدر اهمیت دارد که خطبه عقد دختر شمخانی را خاتمی بخواند یا حسن خمینی؟
ناشناس۳۱۲۷۰۲۰۱۶:۵۴:۱۵ ۱۴۰۲/۴/۱۵
باز انتخابات و باز فتنه گران و طلبکاران همیشگی!
ناشناس۳۱۲۷۰۳۱۱۷:۰۶:۰۷ ۱۴۰۲/۴/۱۵
زنده باد اصلاحات زنده باد خاتمی
محمد۳۱۲۷۰۷۵۱۸:۰۳:۲۰ ۱۴۰۲/۴/۱۵
نام و یاد خاتمی در تاریخ به عنوان کسی که معتقد به دموکراسی و اصلاحات بود ماندگار خواهد ماند. درود و رحمت خدا بر ایشان باد.
محمد۳۱۲۷۰۸۷۱۸:۲۳:۳۲ ۱۴۰۲/۴/۱۵
شورای نگهبان به وظیفه خودش عمل کند به دور از قهر و کرشمه مفسدان و مزدوران به وطن و جاسوس پروران اجنبی و افراد رانتخوار را ، افراد صالح و معتقد به اسلام و وطن پرست و پاکدست را فقط تایید صلاحیت کند و ملت هم مثل کوه پشت شما هستند
علیرضا۳۱۲۷۰۹۲۱۸:۲۷:۳۷ ۱۴۰۲/۴/۱۵
تمامی مشکلات کشور ناشی از عملکرد ۳۰ ساله همین طیف اصلاح طلب هست آنوقت همیشه ژست طلبکارانه هم دارند، ۸ سال دولت هاشمی ، ۸ سال خاتمی ، ۸ سال روحانی ۸ سال میر حسین موسوی مملکت را به اینجا رساندید ، خجالت هم خوب چیزی است.
محمد۳۱۲۷۳۵۵۰۱:۲۸:۰۳ ۱۴۰۲/۴/۱۶
خدا وکیلی، از دوره رفسنجانی و میرحسین موسوی و روحانی به عنوان دوره اصلاحات نام بردن نامردی است. همگی اونها اصولگرا هایی بودند ......اصلاح طلبان از روی ناچاری و از بین بد بدتر به کسی مثل ر‌وحانی رای دادند. حقیقتا اگر خاتمی نگفته بود، من هیچ وقت به کسی مثل روحانی رای نمی دادم.
ناشناس۳۱۲۷۴۹۵۰۸:۰۴:۳۵ ۱۴۰۲/۴/۱۶
آخر نه اینکه دوران 8 سال احمدی نژاد مملکت گلستان بود!!!
ناشناس۳۱۲۷۳۳۹۰۰:۵۶:۳۹ ۱۴۰۲/۴/۱۶
آنچه ایران را به این روز نشانده، قطعا فکر اصلاح طلبی نیست.
اذرن۳۱۲۷۴۴۵۰۶:۰۸:۱۹ ۱۴۰۲/۴/۱۶
شورای نگهبان شما را حذف نکرد باحسن روحانی در جامعه خذف شدید
ناشناس۳۱۲۷۴۶۸۰۷:۲۰:۴۴ ۱۴۰۲/۴/۱۶
شورای نگهبان اگر یگ کارخوبی کرده همین که شما اصلاطلب هارا خارج کرد
ناشناس۳۱۲۷۵۹۳۱۰:۲۱:۳۰ ۱۴۰۲/۴/۱۶
اصلا اهمیتی نداره آقای امام. بنده به عنوان یه اصلاح طلب حتی اگر میر حسین موسوی هم تایید بشه هرگز در انتخابات شرکت نخواهم کرد.
اسکندری۳۱۲۷۶۲۳۱۱:۰۱:۰۸ ۱۴۰۲/۴/۱۶
لعنت بر دروغگویان کدخداپرست
براتعلی آب برین۳۱۲۷۶۸۵۱۲:۳۴:۱۰ ۱۴۰۲/۴/۱۶
از خیانت در همه جبهه های فرهنگی سیاسی و اقتصادی هنوز سیر نشده اید
ناشناس۳۱۲۷۹۲۶۱۷:۰۳:۲۵ ۱۴۰۲/۴/۱۶
کشور ما اززمان خاتمی به بی نظمی وبی عدالتی وناهنجاری اجتماعی مسیرش راهم کرد .... ما اگربخوایم پیشرفت بکنیم حرف امام ورهبری باشد به هیچ کسی نیاز نداریم وسلام
حمید۳۱۲۷۹۹۰۱۸:۲۶:۱۸ ۱۴۰۲/۴/۱۶
آنچه که عیان است چه حاجت به بیان هست .واقعا خیلی رو دارید شماها .چهار دوره دولت دست شما بوده چه کلی به سر ملت زدید .اشرافکرایی .کاخ نشینی .اختلاس .غربگرایی.از بین بردن سرمایه مردم .ورشکستی شرکتها.کشته های کرونا .سیل های وحشتناک .شما اگر هم تایید بشید هیچ‌کس به سمت رای نخواهد داد .بیخودی هم فشار به دولت ریسی نیارید ریسی فقط داره کار می‌کنه ..... .خدا رهبری و ریسی رو حفظ کنه الهی آمین
دوست۳۱۲۸۰۹۰۲۰:۳۴:۳۷ ۱۴۰۲/۴/۱۶
همین ایشون وقتی رئیس حراست در وزارت نیرو بودن دیکتاتور ترین آدم بودند حالا شعارهای قشنگ میدن
علی۳۱۲۸۰۹۳۲۰:۳۸:۱۹ ۱۴۰۲/۴/۱۶
درودبرسیدبزرگوارآقای خاتمی ....
ناشناس۳۱۲۸۱۶۲۲۲:۰۳:۳۵ ۱۴۰۲/۴/۱۶
یه نفر رو تو ده راه نمیدادن سراغ خونه کدخدارو میگرفت ،
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. با حلوا حلوا گفتن، دهان شیرین نمی‌شود!

  5. نظرات برگزیده مخاطبان الف: تکرار تجربیات شکست‌خورده درباره حجاب هیچ ثمری ندارد/ زیباکلام به دشمنی اسرائیل با ایران توجه نمی‌کند

  6. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  7. هیچ تردیدی در اجرای طرح نور نداریم

  8. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  9. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  10. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  11. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  12. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  13. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  14. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  15. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  16. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  17. ساماندهی بازار مسکن و اجاره‌بها در خوان آخر/ اسب سرکش مسکن، آرام می‌گیرد؟

  18. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  19. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  20. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  21. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  22. یکی از مسائل مهم کشور، عفاف و حجاب است/ نظرات شهید مطهری راهگشا است

  23. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  24. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  25. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. با حلوا حلوا گفتن، دهان شیرین نمی‌شود!

  4. نظرات برگزیده مخاطبان الف: تکرار تجربیات شکست‌خورده درباره حجاب هیچ ثمری ندارد/ زیباکلام به دشمنی اسرائیل با ایران توجه نمی‌کند

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  10. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  11. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  12. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  13. به زور کسی را به بهشت نمی بریم اما در برابر ناهنجاریها ایستاده‌ایم

  14. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

  15. توضیحات سردار جعفری درباره تذکر رهبری پیرامون مبارزه با بی‌حجابی/ توصیه همتی درباره نرخ‌های متفاوت ارز

  16. خسارت در «اس-۳۰۰»؛ مدرکی که نیست و افتخاری که به نام اسرائیل می‌سازند!

  17. هزینه عملیات وعده صادق به ۲۰ میلیون دلار هم نرسید/ دست آخرین توان نظامی ایران هنوز رو نشده است

  18. خلجی: آواربرداری از خرابی ۱۰ ساله زمانبر است

  19. سلاح اتمی؛ جزو برنامه ریزی امنیتی و دفاعی ایران است؟ /تمام «نه»های رهبر انقلاب به سلاح هسته ای +اینفو

  20. رهبر انقلاب: تحریم‌ها ملت ایران را از پا در نمی‌آورد/ اگر حال جامعه کارگری خوب شود، حداقل نیمی از مردم حالشان خوب می‌شود

  21. حمایت معاون رئیسی از تعطیلی پنج‌شنبه‌ها/ تاکید رادان بر ادامه طرح «نور» فراجا/ انتقاد روزنامه دولت از کریمی قدوسی

  22. وزیر کشور: پلیس با رعایت کرامت انسانی به عده کمی که قانون حجاب را رعایت نکنند تذکر می‌دهد

  23. توماج صالحی به حبس محكوم شد/مظلوم نمايي يك اغتشاشگر 

  24. رئیسی: مشکلات آبی و برقی کشور در حال حل‌شدن هستند  

  25. سوء استفاده عباس عبدی از «ماچه الاغ ماده»!

آخرین عناوین