۷ ماموریت برای «دستیابی به عدالت» و «رضایتمندی مردم»

گروه سیاسی الف،   3991006154 ۱۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار
۷ ماموریت برای «دستیابی به عدالت» و «رضایتمندی مردم»

آیت الله رئیسی رئیس قوه قضائیه صبح دیروز سند تحول قضایی را درحدود 70 صفحه با یک دیباچه و یک مقدمه ابلاغ کرد، چنانکه در دیباچه این سند آمده است پیش تر و قبل از انتصاب رئیس قوه قضائیه این سند یا دست کم بخش عمده آن به استحضار رهبر معظم انقلاب رسیده و مورد توجه ایشان قرار گرفته است.

رئیس قوه قضائیه در حالی سکان دستگاه قضایی کشور را به عهده گرفت که سلف پیشین او در اواخر دوران خود با چالش هایی در این حوزه مواجه شد. آیت الله رئیسی که پیش تر و در دوران ریاست آیت الله آملی لاریجانی دادستان کل کشور بود؛ با حکم رهبری به عنوان تولیت آستان مقدس رضوی انتخاب شد و در این دوران هم رویکردی وِیژه را دنبال کرد و سعی کرد امکانات آستان قدس رضوی را به نفع مردم وارد کاراز مبارزه بار فقر کرده و به شکلی رویکردهای عدالتخواهانه خود را نشان دهد.او حتی ساز و کاری ایجاد کرد که در قالب طرح خادمیاران رضوی دنبال شد؛ در این طرح افراد زیادی در سراسر کشور در دسته های خدمتی متنوع به عنوان خادمیار رضوی شروع به فعالیت کردند.

آیت الله رئیسی پس از حدود 3 سال _ که این مدت درمقایسه با مدت زمان تولیت پیشین آستان قدس رضوی مدت زمان بسیار کوتاهی تلقی میشود_ با حکم رهبری برای ماموریتی جدید که پذیرش ریاست قوه قضائیه بود از آستان قدس رضوی جدا شد. رهبرمعظم انقلاب در حکم آیت الله رئیسی در کنار تبیین فلسفه انتخاب وی به سند تحول قضائی پیشنهاد شده او هم اشاره کرده اند، در متن حکم انتصاب رئیس دستگاه قضا در 16 اسفند ماه 1397 آمده است: «آغاز دهه‌ی پنجم انقلاب و گذشت چهل سال از تشکیل دادگستریِ مبتنی بر فقه و حقوق اسلامی، ایجاب میکند که با تکیه بر تجربه‌ها و دستاوردها و رهنمودهای انباشته در این نصاب زمانی، تحوّلی متناسب با نیازها و پیشرفتها و تنگناها در قوه‌ی قضائیه صورت گیرد و دستگاه عدالت با نَفَسی تازه و انگیزه‌ئی مضاعف و نظم و تدبیری حکمت‌آمیز، دوران جدیدی را که زیبنده‌ی گام دوم انقلاب است، با قدرت و جدیت آغاز کند.

اینجانب برای تحقق این مقصود حیاتی، جنابعالی را برگزیده‌ام که دارای سوابق طولانی در سطوح مختلف قوه‌ی قضائیه و آشنا با همه‌ی زوایای آن می باشید و از طرفی در کنار فقاهت از تحصیلات حقوقی و دانش و تجربه در این عرصه مهم برخوردارید، و سلامت و امانت و کارآمدی خود را در مقاطع گوناگون خدمت نشان داده‌اید.

سند تحول قضائی پیشنهادی جنابعالی را ملاحظه کردم. بر اساس مشورتها و نظرات کارشناسی، آن را مفید و کارساز میدانم. با این حال چند نکته را مؤکداً به جنابعالی سفارش می کنم.

نخست آنکه برای همه‌ی فصول این سند و بندهای ذیل آنها، زمان تعیین کنید و خود و همکارانتان را بر پایبندی به سرآمد برنامه الزام نمائید. در زمانبندیها نه عجله و نه مماطله نباید راه داده شود.

دوم آنکه در همه‌ی فصول تحول، مردمی بودن و انقلابی بودن و ضد فساد بودن را رعایت کنید.»

بنابر این می توان گفت اصل سند تحول قوه قضائیه حاصل دغدغه رهبری برای دوران جدید این قوه و سند اخیر حاصل تلاش و تجارب فردی آیت الله رئیسی و ابتکارات تیمی از قضات، حقوقدانان ، فقها و دیگر صاحب نظران حوزه قضا و حقوق است.

آیت الله رئیسی در دیباچه این سند که به عنوان سند تحول قضایی ابلاغ شده است، نکات و رویکرد خودرا به شکل قابل توجهی بیان کرده است و در آن بدون آنکه مشکلات قوه قضائیه فرافکنی شده باشد و یا از عبارتهایی استفاده کند که تخطئه روسای قبلی رابه ذهن متبادر نماید از همه روسای پیشین قوه قدردانی کرده  و این سند را « نسخه ارتقاءیافته سند تحول قضائی» یعنی همان سندی که به استحضار رهبری درآغاز پذیرش مسوولیت رسانده بیان کرده و همچنین ابلاغ آن را به دستور رهبری عنوان کرده است.

ماموریت های هفتگانه دستگاه قضایی

سند تحول قضایی ابلاغی رئیس دستگاه قضا بر اساس 7 ماموریت اصلی قوه قضائیه تدوین شده است. مأموریت‌های مذکور بدین شرح است: 

مأموریت 1. «رسیدگی به تظلمات، تعدیات، شکایات، حل‌وفصل دعاوی و رفع خصومات»
مأموریت 2. «احیاء حقوق عامه، گسترش عدل و آزادی‌های مشروع»
مأموریت 3. «نظارت بر اجرای صحیح قوانین و حسن جریان امور»
مأموریت 4. «کشف جرم، تعقیب و مجازات و تعزیر مجرمین و اجرای حدود و مقررات مدون جزایی اسلام»
مأموریت 5. «پیشگیری از وقوع جرائم و دعاوی»
مأموریت 6. «اصلاح مجرمان»
مأموریت 7. «حمایت از حقوق مالکیت اشخاص»

سند تحول قضائی براساس این مأموریت‌ها و با رویکرد مطالعه وضع موجود و آسیب شناسی عملکرد دستگاه قضا در طولِ دوران پس از انقلاب اسلامی و بررسی نقاط قوت و ضعف رویه‌ای، فرآیندی و همچنین ساختاری تهیه و به منظور معماری دستگاه قضائی متناسب با گام دوم انقلاب در سال‌های آتی و با هدف دستیابی به دو پیامد اصلی «دستیابی به عدالت» و «رضایتمندی مردم» تنظیم شده است.

در این سند اسناد بالادستی نظام و دیدگاه های امام راحل و مقام معظم رهبری در امر خطیر قضا در نظر گرفته شده است و برای نیل به اهداف این سند آیت الله رئیسی آمادگی قوه قضائیه را برای همکاری با دولت و مجلس خاطر نشان کرده است. گرچه در حکم انتصاب آیت الله رئیسی دو قوه هم موظف به همکاری با قوه قضائیه شده اند.آنچه امیدواری به اجرای این سند و ایجاد تحول براساس آن را افزایش داده است علاوه بر مشی عملگرا و مبتنی بر رویکردهای تحسین شده رئیس قوه از سوی صاحب نظران در طول مدت تصدی ریاست عدلیه کرده؛ مطالبه عمومی مردم و صاحب نظران برای ایجاد تحول دراین دستگاه مهم حاکمیتی است.

 در عین حال آیت الله رئیسی در دیباچه خود بر این سند تاکید کرده است: «ازملت عزیز ایران؛به ویژه مدیران، قضات و کارکنان قوه قضائیه، حوزه هاي علمیه، دانشگاهها، اندیشکدهها، پژوهشکده ها،مؤسسات دانش بنیان،تشکلهاي دانشجویی، نهادهاي مردمی، اصناف، نخبگان، اهالی فرهنگ و هنر، خبرنگاران، روزنامه نگاران،فعالان فضاي مجازي و همه دلسوزان انقلاب اسلامی دعوت میشود با تمام توان خود در این مسیر مشارکت فعال نمایندو با استفاده از نظارت همگانی مردمی بر مبناي اصل امر به معروف و نهی از منکر، راه تحقق این سند را هموار کنند.همچنین باتوجه به اینکه ارتقاء فرایندي دائمی و بی پایان است، قوه قضائیه همواره پذیراي پیشنهادهاي اصلاحی براي ارتقاء سند تحول خواهد بود.

در سند تحول قوه قضائیه فرازهای امید بخش زیادی گنجانده شده و خود این سند از اتقان و تدوین خوبی به عنوان سندی راهبردی برخوردار است. سند تحول قضایی از اصلاح ساختارهای دیوانی شروع کرده و با برشمردن و ارائه راهکار برای مقابله با چالش ها درحوزه قوانین و دادرسی به نظام وکالت پرداخته و با تکیه بررویکرد مردم گرایانه و تکریم ارباب رجوع به این معنا که استفاده از مکانیزمهای حقوقی را برای مردم به عنوان مخاطبان دستگاه قضایی آسان و در دسترش قرار دهد، شفافیت های مالی و بودجه ای این دستگاه را مد نظر قرار داده است و در بخش مالی این سند آورده است: «انتظام بخشی به #حساب_خاص، اولویت تخصیص منابع آن به اجراي سند تحول و اعلام شفاف عملکرد سالیانه آن به مردم».

بر اساس سند تحول قضایی این سند باید نهایتا تا سال 1402 و براساس زمانبندی تعیین شده در خود سند اجرایی شود؛ «در این گام بعد از پایش سازمانی و مصاحبه با برخی از مدیران ارشد قوه قضائیه، براي هر یک از راهکارها، واحد سازمانی مسئول، واحد سازمانی همکار و زمانبندي اجرادرسه دوره زمانی (کوتاه مدت)تا تیرماه سال1400 ،(میانمدت)تا تیرماه سال1401(وبلندمدت)تا پایان سال 1402 تعیین شده است.»

همچنین به منظور راهبري و هدایت اجراي سندتحول درسازمانهاي تابعه و در صورت نیاز در سایر واحدهاي سازمانی مسئول، در هر یک از آنها «کمیته راهبري اجراي سند تحول قضائی » به ریاست رئیس سازمان یابالاترین مقام واحد سازمانی مسئول و با عضویت نماینده دبیرخانه ستاد راهبري،دونفر از معاونان سازمان یاواحد سازمانی مسئول و یکنفر از صاحبنظران مرتبط با حوزه تخصصی باپیشنهادرئیس سازمان یابالاترین مقام واحد سازمانی مسئولو  تأییدستاد راهبري تشکیل می شود.

این سند مشتمل بر یک دیباچه، یک مقدمه و چهار فصل در مورخ 30/09/1399به تصویب رئیس قوه قضائیه رسیدو از تاریخ ابلاغ،لازم الاجرا می باشد.
 

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۷۵۱۲۸۰۰۶:۳۵:۵۷ ۱۳۹۹/۱۰/۷
چه خوب. با این سند اوضاع درست میشود. مشکل فقط کمبود سند بود.
mostafa.kamali95@yahoo.com۱۷۵۱۵۵۶۱۰:۵۲:۴۷ ۱۳۹۹/۱۰/۷
ریاست محترم قوه قضاییه مادر مبارزات با فساد دو نکته مهم است۱ اجرای بدون خط قرمز قانون از کجا آورده ای و مشروعیت سنجی اموال برای فسادهای صورت گرفته در دوران مختلف۲ تصویب قوانین بسیار سخت برای جلوگیری از شکل گیری فسادهای آینده
ناشناس۱۷۵۱۲۹۱۰۷:۱۵:۰۳ ۱۳۹۹/۱۰/۷
شایع است که غلامرضا حیدرآبادی ، مدیرعامل بانک سرمایه برای حدود ۶۰۰۰ میلیارد دزدی و تخلف، به ،۱۲ سال زندان محکوم شده ، یعنی برای هر ۴۱ میلیارد ۱ ماه . این یعنی همان عدالت ؟ کی پشتشه ؟
ناشناس۱۷۵۱۲۹۶۰۷:۲۰:۳۸ ۱۳۹۹/۱۰/۷
برای کنترل و پیشگیری عدم اجرای قانون در دستگاه های حکومتی ، بازرسی کل کشور و دیوان عدالت اداری باید خیلی فعال تر عمل کنند . دیوان لازم است شکایت شاکی از متشاکی را باذحضور دو طرف بررسی کند تا از تشکیل پرونده تجدید نظر خواهی بشدت کاهش دهد . روش جاری دیوان درست نیست .
ناشناس۱۷۵۱۴۲۷۰۹:۳۷:۴۷ ۱۳۹۹/۱۰/۷
این هم بازی بعدی ست! محاکمه برای برخورد با یک تخلف است. ما الان نیاز به تحول در سیستم اداری و اجرائی داریم.
ناشناس۱۷۵۱۴۷۲۱۰:۰۰:۲۰ ۱۳۹۹/۱۰/۷
آقای‌روحانی‌هم‌منشورشهروندی‌رادرچند‌بند‌منتشرکرد‌کوعمل‌کننده
ناشناس۱۷۵۱۶۴۸۱۱:۴۹:۲۵ ۱۳۹۹/۱۰/۷
واقعاکه کوعمل کننده
ناشناس۱۷۵۱۵۲۰۱۰:۲۵:۲۶ ۱۳۹۹/۱۰/۷
سند نوشتن و قانون گذراندن کاری ندارد، در عمل باید دید چه کاره هستید...
دانشجوی حقوق۱۷۵۱۵۳۶۱۰:۳۶:۲۵ ۱۳۹۹/۱۰/۷
با این سند هم هیچ اتفاق جدیدی نخواهد افتاد جز مقداری تبلیغات و همایش و تولید جزوه و بروشور. از سال 1373 این تحولات را دنبال میکنم روز به روز دریغ از دیروز و هر کی هم میاد قبلی و کارهاش را قبول نداره و دوباره میخواد از نو بسازه
ناشناس۱۷۵۱۵۸۰۱۱:۱۸:۰۴ ۱۳۹۹/۱۰/۷
آفتابه لگن هفت دست شام و ناهار هیچی
ناشناس۱۷۵۱۵۹۱۱۱:۲۶:۳۷ ۱۳۹۹/۱۰/۷
فیلم کردن مردم
سیدرضا۱۷۵۱۵۹۶۱۱:۲۹:۱۵ ۱۳۹۹/۱۰/۷
با سلام واحترام هر زمان مردم احساس کنند به آسانی وبدون نگرانی میتوانند حقشان را از رانت خواران و صاحبان قدرت بگیرند . عدالت اجرا شده و مردم به دستگاه قضا اعتماد خواهند کرد. ولی اکنون تا ان زمان فاصله بسیار است. نمونه ان شرکت " رامک خودرو" که علیرغم شکایت به دستگاه قضا پول ۳۰۰۰ نفر ار گرفته و نه خودرو داده ونه پول مردم را. وقاضی محترم رای به نفع ان داده.
ناشناس۱۷۵۱۷۶۹۱۳:۰۸:۴۹ ۱۳۹۹/۱۰/۷
تا شما مسئولین هستید هیچ نوع عدالت و قانونی را از شما نخواهیم دید چرا چون شما بالاتر از قانون و عدالت در این کشور قرار دارید
ناشناس۱۷۵۱۸۱۱۱۳:۳۸:۲۹ ۱۳۹۹/۱۰/۷
نق زن ها و پهلوان پنبه های اینترنتی طبق معمول آیه یاس می خوانند
سعید۱۷۵۲۰۰۸۱۵:۴۰:۵۷ ۱۳۹۹/۱۰/۷
هر سیاستی که شامل عدالت_هویتی و توقف سیاست انحصارگرایی زبانی و تاریخی نباشد ناقص است و به سرانجام نمی رسد. سربسته گفتم چون دوستیم.
ناشناس۱۷۵۲۰۶۶۱۶:۳۹:۳۹ ۱۳۹۹/۱۰/۷
۷ ماموریت برای «دستیابی به عدالت» و «رضایتمندی مردم» علت نارضایتی مردم کسانی هستن که نا لایق هستند و بر مسند ها و مدیریت تکیه زده اند
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. قبل از مهاجرت، بعد از مهاجرت!

  2. کیهان: لایحه عفاف و حجاب ترویج‌کننده پدیده پلشت بی‌حجابی است/ امید است این لایحه ناکارآمد کنار گذاشته شود

  3. حقوق خبرنگار جنجالی صدا و سیما چقدر است؟/ پاسخ «یوسف سلامی» به میزان درآمد ماهیانه خود

  4. «عبدالحمید» تازه از کما بیدار شده/ مواضعش تلفیقی از بی‌خردی و بی‌سوادی است/ او هیچ‌چیز نمی‌داند

  5. چرا این همه بد اخلاقی؟

  6. جدال روایت ها در ماجرای مسمومیت پزشکان شیرازی

  7. درباره توبه تتلو

  8. حرف طلافروشان را باید شنید، اما...

  9. هزینه ای که هیچ دولتی حاضر نشد بپردازد!

  10. پیرامون پشت‌پرده افشای فایل‌صوتی «ظریف»...

  11. واکنش وزیر بهداشت به ماجرای مسمومیت پزشکان در شیراز

  12. بازداشت عوامل پشتیبان گروهک جیش‌الظلم در راسک

  13. سپاه برای مقابله با مواد مخدر مسئولیت گرفت‌

  14. راه‌حل ماجرای روحانی و شورای نگهبان چیست؟/ نظر ضرغامی درباره گسترش شادی و نشاط در جامعه

  15. کیهان: دیدید ورود زنان به ورزشگاه غلط بود؟!

  16. سردار رادان: کشف حجاب به خاطر مسائل اقتصادی نیست

  17. تنوری که هنوز سرد است...

  18. ایثارگران را بدنام نکنید !

  19. توضیحات «لیلاز» درباره فایل صوتی «ظریف»/ ادعای عجیب «آخوندی»

  20. تأملي در راهبرد ائتلاف از شاهزاده تا تاجزاده !

  21. افشای فایل صوتی ظریف عمدی بود؟

  22. کنایه زاکانی درباره واگذاری ودیعه مسکن دوره‌های پیشین/ واکنش وحیدی به احتمال صدور گواهینامه موتور برای بانوان

  23. آیا این دو زن در آمریکا زلزله به پا می کنند؟

  24. دو چالش بزرگ در حکمرانی ها

  25. نگرانی شبکه اماراتی از دیپلماسی پهپادی ایران/ اختیار چهار پایتخت عربی، در دست تهران است!

پربحث‌های هفته

  1. «عبدالحمید» تازه از کما بیدار شده/ مواضعش تلفیقی از بی‌خردی و بی‌سوادی است/ او هیچ‌چیز نمی‌داند

  2. چرا این همه بد اخلاقی؟

  3. پیرامون پشت‌پرده افشای فایل‌صوتی «ظریف»...

  4. بازداشت عوامل پشتیبان گروهک جیش‌الظلم در راسک

  5. راه‌حل ماجرای روحانی و شورای نگهبان چیست؟/ نظر ضرغامی درباره گسترش شادی و نشاط در جامعه

  6. تنوری که هنوز سرد است...

  7. توضیحات «لیلاز» درباره فایل صوتی «ظریف»/ ادعای عجیب «آخوندی»

  8. تأملي در راهبرد ائتلاف از شاهزاده تا تاجزاده !

  9. افشای فایل صوتی ظریف عمدی بود؟

  10. کنایه زاکانی درباره واگذاری ودیعه مسکن دوره‌های پیشین/ واکنش وحیدی به احتمال صدور گواهینامه موتور برای بانوان

  11. پاسخ طحان‌نظیف به انتقادات روحانی از شورای نگهبان/ رقیب جدید قالیباف برای ریاست مجلس دوازدهم

  12. رئیسی: برخی به‌دنبال معامله بر سر موشک‌هایمان بودند/ به‌بهانه دورکردن سایه‌جنگ،برجام‌های ۲ و ۳ را دنبال می‌کردند

  13. دستور ویژه رئیسی برای حل مشکل اشتغال استان‌های دارای نرخ بالای بیکاری

  14. کمال خرازی: اگر موجودیت ایران تهدید شود، ناچاریم دکترین هسته‌ای خود را تغییر دهیم

  15. درخواست مهم ایران از طالبان درباره مهاجران افغان

  16. تبلیغات پرحجم قدرت‌های بزرگ به وسیله دانشجویان غرب رنگ باخت

  17. شهادت یکی از پاسداران نیروی زمینی سپاه در جنوب‌شرق کشور

  18. رئیس‌جمهور: منزوی کردن زنان را قبول نداریم

  19. شناور سپاه از خط استوا عبور کرد/ اولین ماموریت در نیمکره جنوبی

  20. رئیسی: «وعده صادق» از نقاط عطف اجماع‌ساز میان مردم بود/ هیچوقت میز مذاکره را ترک نکردیم

  21. "مصلحت قطعی" همچنان در انتظار تصمیم مجمع تشخیص مصلحت نظام

  22. واکنش آمریکا به اظهارات هسته ای کمال خرازی

  23. هر چقدر رأی بیشتر باشد، مجلس قوی‌تر است/ مرحلهٔ دوم انتخابات به‌اندازهٔ مرحلهٔ اول اهمیت دارد

  24. افشاگری رئیس سابق سازمان خصوصی‌سازی علیه «احمد علیرضابیگی»

  25. رئیسی: مردم با حضورشان انتخابات باشکوه را رقم بزنند

آخرین عناوین