دانش بنیان ها محروم از لبخند بانک ها 

حمید ذوالفقاری رئیس مرکز توسعه فناوری های راهبردی معاونت علمی ریاست جمهوری،   4010301046 ۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار
دانش بنیان ها محروم از لبخند بانک ها 

در زمینه مشکلات شرکت های دانش بنیان در خصوص تجاری سازی و توسعه بازار، میتوان به مواردی از قبیل مسائل مرتبط با تأمین اجتماعی و حق بیمه قراردادها، تسهیلات و مدل های تأمین مالی، رقابت‌های غیرمنصفانه بخش‌های دولتی و نهادهای عمومی غیردولتی با شرکت‌های بخش خصوصی، خروج نخبگان از شرکت ها و مسائل مرتبط با حفظ و نگهداشت منابع انسانی در شرکتها، ورود در بازارهای دولتی و مناقصات دولتی به خصوص به دلیل عدم شفافیت بازارها اشاره کرد.

یک محور، تسهیل فضای کسب و کار است. مشکلاتی که شرکت‌های دانش بنیان با آن در این زمینه مواجه هستند مشابه با مواردی است که سایر شرکت های تولیدی با آن مواجه هستند. به عنوان مثال علیرغم تفاهم معاونت علمی و فناوری با سازمان تأمین اجتماعی مبنی بر اینکه بیمه قراردادهای شرکت های دانش بنیان در حوزه محصولات دانش بنیان با معرفی معاونت علمی و فناوری از ایشان اخذ نشود. ولی همچنان برخی از شعب تأمین اجتماعی به خوبی این دستورالعمل‌ها را رعایت نمی کنند. این موضوع علی رغم همکاری ستاد تأمین اجتماعی با معاونت علمی و فناوری به خوبی اجرا نمی‌شود. لذا یک نارضایتی و گلایه مندی از جانب شرکت های دانش بنیان در این زمینه  هست و البته باعث افزایش هزینه ها و چالش های اداری شرکت های دانش بنیان شده و هزینه های پیدا و پنهان آنها را افزایش داده که نیازمند پیگیری عمیق تر و جدی تر است.

برخی از دیگر مشکلات شرکت های دانش بنیان که در این حوزه با آن درگیر هستند، مسئله طولانی شدن فرآیندهای اخذ مجوز کسب وکار است که در این زمینه شرکت های دانش بنیان گلایه‌هایی را منعکس می کنند. به هرحال مجوزهای مختلفی برای تولید محصولات شرکت های دانش بنیان لازم است که اخذ باید شوند و دستگاه‌ها و وزارتخانه‌های مختلف و متعددی در این زمینه دخالت دارند و با این موضوع درگیر هستند و هماهنگی بین وزارتخانه‌ها و دستگاه‌ها و تسریع در فرآیندها اقدام لازمی است که باید صورت بگیرد تا فعالیت‌های شرکتهای دانش بنیان با سهولت و سرعت بیشتری انجام شود. در این خصوص معاونت علمی و فناوری در قالب تعاملات و همکاری های فیمابین با سایر وزارتخانه‌ها و دستگاه‌ها به دنبال رفع چالش‌ها و تسریع در فرآیندهای موجود برای شرکت های دانش بنیان است، که اقدامات مؤثری در دولت سیزدهم صورت پذیرفته است.

در موضوع تسهیلات و منابع مالی مورد نیاز شرکت‌های دانش‌بنیان واقعیت این است که درصد بالایی از این شرکت ها هنوز از خدمات بانکی و صندوق های مرتبط با حوزه فناوری استفاده نکرده اند. شاید بخشی از این موضوع به دلیل سختگیری ها و فرآیند پیچیده ای است که در مسیر اخذ تسهیلات برای شرکت ها طراحی شده و آنها را در این مسیر با چالش مواجه می‌کنند. به عنوان مثال سرمایه صندوق نوآوری و شکوفایی بعد از سال‌های اولیه تأسیس آن هنوز افزایش قابل توجهی نداشته است. اگر چه منابعی در قانون جهش تولید دانش بنیان که اخیراً به تصویب رسیده و پیش‌بینی شده ولی واقعیت این است که هنوز این منابع تخصیص پیدا نکرده اند و عملاً با کمبود منابع در این زمینه مواجه هستیم. در این زمینه دولت باید اقدام به تجهیز منابع مالی کرده و هم استفاده از ابزارهای نوین مالی از جمله ابزار بازار سرمایه در این زمینه کمک بگیرد.

موضوع مهم دیگری که بعضاً برای شرکت های دانش بنیان تبدیل به چالش شده است، مسئله توسعه بازار آنها است. به هر حال مسئله بازار یک موضوع حیاتی برای شرکت‌های دانش‌بنیان است و هم فعالیت شرکت ها نهایتاً باید منجر به فروش بیشتر و حضور قوی تر آنها در بازارهای داخلی و خارجی شود. در حوزه بازارهای داخلی ما با موانعی مواجه هستیم که از جمله آنها می‌توان به مسئله عدم شفافیت و عدم پایداری بازارها و تقاضاهای مرتبط با محصولات دانش بنیان در بخش‌های دولتی و نهادهای عمومی غیردولتی اشاره کرد. به هر حال دولت به عنوان یک بخش اقتصادی بزرگ نیازمندی های دارد که این نیازمندی ها با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری (مدالظله العالی) باید با اولویت شرکت های دانش بنیان داخلی تأمین شوند. در بعضی از بخش های دولتی همچنان نگاه به خرید از خارج از کشور و واردات فناوری ها و محصولات خارجی وجود دارد و ترجیح آنها این است که همچنان مشابه با دهه های قبل واردات از خارج از کشور صورت گیرد. برخی از محصولاتی که به طور سنتی از خارج از کشور وارد می‌شوند، باید زمینه‌سازی مناسبی صورت گیرد که این محصولات در داخل کشور تولید شوند. مانند تکنولوژی هایی که به طور سنتی سالانه باعث خروج مقادیر زیادی ارز از کشور می‌شود. در این زمینه‌ها دولت موظف است که تمهیدات جدی بیندیشد برای اینکه بازار مناسبی را به فعالیت های دانش بنیان اختصاص دهد و در عین حال ما نیازمند کمک های جدید دولت برای توسعه بازارهای صادراتی شرکت های دانش بنیان هستیم. 

حضور در بازارهای صادراتی برای محصولات با فناوری بالا سختی ها و پیچیدگی‌های زیادی دارد اما در برخی از زمینه ها به عنوان صادرکننده سنتی در بازار هستیم و حضور ما در آن بازار نیازمند اخذ تأییدیه ها و رقابت با رقبای سخت و پیچیده نیست. مثل حوزه های نفت و گاز، صنایع دستی و صنایع غذایی که البته در این حوزه‌ها ما اکنون با مشکلاتی مواجه هستیم. ولی پیچیدگی‌های صادرات محصولات دانش بنیان به سایر کشورها بسیار بیشتر است و رقبای جدی تری در بازار وجود دارد، لذا برای اینکه صادرات محصولات دانش بنیان بتواند به صورت جدی دنبال شود، حتماً مستلزم کمک های بخش مختلف اعم از وزارت امور خارجه و سایر نهادهای مرتبط میباشد.

با توجه به شعار سال 1401 و تأکیدات رییس جمهور، دبیرخانه رفع موانع تولید دانش‌بنیان به ریاست معاون اول رییس جمهور و دبیری معاون علمی و فناوری رییس جمهور برای حل مسائل و مشکلات و توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان در بخش‌های مختلف دولت در حال پیگیری است.

دیدگاه کاربران

ناشناس۲۵۱۰۸۲۴۱۶:۰۷:۰۲ ۱۴۰۱/۳/۱
دکان چینی سازی و مونتاژ به اسم دانش بنیان
ناشناس۲۵۱۰۸۶۴۱۶:۳۰:۲۲ ۱۴۰۱/۳/۱
یکی بیاد برای ما تبیین کند کدام کار و تولید دانش بنیانش نیست شما آب را هم که در هاون می خواهید بکوبید دانش خودش را می خواهد و استفاده از دانش و تجارب گذشتگان را
ناشناس۲۵۱۰۹۳۵۱۷:۳۱:۰۸ ۱۴۰۱/۳/۱
دانش بیان است، نه دانش بنیان! چون فقط حرف است!
ناشناس۲۵۱۰۸۶۸۱۶:۳۱:۵۳ ۱۴۰۱/۳/۱
چرا با وجود این همه شرکت به اصطلاح دانش بنیان نمیتوانند مسله نان و ضایعات نان را حل کنند
ناشناس۲۵۱۰۹۹۵۱۸:۲۰:۰۸ ۱۴۰۱/۳/۱
مگر کسب و یا تولیدی بدون دانش و بر اساس جهل امکان دارد که حال کپیه برداری بر اساس دانش شده
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های دیروز

  1. با حلوا حلوا گفتن، دهان شیرین نمی‌شود!

  2. ساماندهی بازار مسکن و اجاره‌بها در خوان آخر/ اسب سرکش مسکن، آرام می‌گیرد؟

  3. یکی از مسائل مهم کشور، عفاف و حجاب است/ نظرات شهید مطهری راهگشا است

  4. خلجی: آواربرداری از خرابی ۱۰ ساله زمانبر است

  5. نتانیاهو: احکام دادگاه لاهه را نمی پذیریم

  6. اشکان خطیبی از شرایط زندگی‌ در اروپا می‌گوید: دیگر توانایی کار کردن ندارم

  7. سوء استفاده عباس عبدی از «ماچه الاغ ماده»!

  8. دلارهای خانگی روانه بازار شدند/ روند نزولی قیمت دلار در بازار آزاد سرعت گرفت

  9. همه رقیبان قالیباف در ریاست مجلس آینده/ توضیح معاون رئیسی درباره استقرار فراجا در بنیاد نخبگان

  10. آیت‌الله مکارم شیرازی خطاب به سردار رادان: «طرح نور» را با قدرت ادامه دهید

  11. افشای لیست ارزبگیران توسط گمرک

  12. سونامی مولانا در سینمای ایران؛ رکورد افتتاحیه شکست

  13. خاندوزی: ۱۵۰ همت از اموال مازاد بانکها واگذار شد

  14. دانشگاه واشنگتن دانشجویان را به اخراج و تعلیق تهدید کرد

  15. سرنگونی پهپاد پیشرفته آمریکا در سواحل یمن

  16. رئیسی: جمهوری اسلامی تحریم‌ناپذیر است

  17. مورایس مسلمان شد

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. با حلوا حلوا گفتن، دهان شیرین نمی‌شود!

  5. نظرات برگزیده مخاطبان الف: تکرار تجربیات شکست‌خورده درباره حجاب هیچ ثمری ندارد/ زیباکلام به دشمنی اسرائیل با ایران توجه نمی‌کند

  6. هیچ تردیدی در اجرای طرح نور نداریم

  7. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  8. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  9. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  10. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  11. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  12. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  13. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  14. ساماندهی بازار مسکن و اجاره‌بها در خوان آخر/ اسب سرکش مسکن، آرام می‌گیرد؟

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  18. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  19. یکی از مسائل مهم کشور، عفاف و حجاب است/ نظرات شهید مطهری راهگشا است

  20. به زور کسی را به بهشت نمی بریم اما در برابر ناهنجاریها ایستاده‌ایم

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. خلجی: آواربرداری از خرابی ۱۰ ساله زمانبر است

  23. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  24. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  25. نتانیاهو: احکام دادگاه لاهه را نمی پذیریم

آخرین عناوین