در گفت‌وگو با الف مطرح شد اعاده اموال نامشروع مسئولان باعث تقویت نظام سیاسی می شود

  3980423209 ۳۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

با تصویب طرح اعاده اموال نامشروع مسئولان در مجلس شورای اسلامی انتظار می رود برخورد با مسئولان و مدیرانی که با سوءاستفاده از بیت المال موجب زیان منافع عمومی شده اند فراهم شود. اتقاقی که به اعتقاد کارشناسان به تقویت مشروعیت نظام سیاسی منجر می شود.

اعاده اموال نامشروع مسئولان باعث تقویت نظام سیاسی می شود

به گزارش الف، در جلسه دیروز مجلس شورای اسلامی طرح یک فوریتی الحاق موادي به قانون اجراي اصل چهل ونهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ايران(یا همان طرح اعاده اموال نامشروع مسئولان) در دستور کار قرار گرفته بود و مواد آن به تصویب رسید. قبل‌تر نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی روز یکشنبه  2 تیر به کلیات این طرح با 171 رأی موافق، 15 رأی مخالف و 7 رأی ممتنع از  مجموع 229 نماینده حاضر رای داده بودند.

اصل چهل و نهم قانون اساسی بیان می کند« دولت موظف است ثروت‌های ناشی از رِبا، غصب، رشوه، اختلاس‌، سرقت‌، قمار، سوء‌استفاده از موقوفات‌، سوء‌استفاده از مقاطعه‌کاری‌ها و معاملات دولتی، فروش زمین‌های ‌موات و مباحات اصلی، دایرکردن اماکن فساد و سایر موارد غیرمشروع را گرفته و به صاحب حق رد کند و در صورت ‌معلوم ‌نبودن او به بیت‌المال بدهد این حکم باید با رسیدگی و تحقیق ‌و ثبوت شرعی به وسیله دولت اجرا شود».

بر اساس طرح اعاده اموال نامشروع مسئولان، اموال نامشروع؛ اموالی است که از طریق رفتار مجرمانه یا غیرقانونی یا سوءاستفاده از مقام و موقعیت شغلی و یا سوءاستفاده از اطلاعات ناشی از جایگاه تحصیل شده باشد.

قرار است جهت اجرایی شدن این طرح، دادگاه حقوقی ویژه‌ای به‌وسیله رئیس قوه قضاییه تشکیل شود و درآمدهای ناشی از اجرای این قانون در چارچوب بودجه‌های سنواتی صرف فقرزدایی و ایجاد اشتغال جوانان می‌شود.

در حال حاضر این امید بوجود آمده که بعد از تائید شورای نگهبان و با اجرا صحیح و کامل اصل 49 قانون اساسی، اعتماد اجتماعی به نظام سیاسی افزایش یابد و زمینه قانونی لازم برای مقابله با سوءاستفاده کنندگان و غارتگران بیت المال فراهم گردد.

اراده نظام قضایی در برخورد با مسئولین فاسد شرط موفقیت طرح است

یکی از اهداف مهم نظام جمهوري اسلامی ايران، مبارزه همه جانبه با انواع فساد و به ويژه فساد اقتصادی و مالی كارگزاران و مسئولان است كه به اصول قانون اساسي نيز راه يافته است. اصل چهل ونهم قانون اساسي به عنوان اصل پیشرو و پرچمدار مبارزه با تحصيل درآمدهای نامشروع است كه بر اساس آن بايد درآمدهای نامشروع به صاحبش يا بيت المال بازگردانده شود و حكومت اسلامي از اين جهت موظف به رسيدگی و پيشگيری است. همچنین در راستای تضمين پاكدستی مسئولان بلندپايه به موجب اصل صدوچهل ودوم قانون اساسي دارايي افراد مسئول بايد توسط رئيس قوه قضائيه بررسي شود. در اصل صدو چهل و دوم قانون اساسی آمده است: دارايي رهبر، رئيس‌جمهور، معاونان رئيس‌جمهور، وزيران و همسر و فرزندان آنان قبل و بعد از خدمت، توسط رئيس قوة قضائيه رسيدگي مي‌شود كه بر خلاف حق افزايش نيافته باشد.

مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در اظهارنظر کارشناسی خود درباره طرح اعاده اموال نامشروع عنوان کرده است: طرح الحاق موادي به قانون نحوه اجرای اصل چهل ونهم قانون اساسي یا همان طرح  اعاده اموال نامشروع مسئولان با هدف مبارزه با مظاهر فساد اقتصادی و مالی مسئولان نظام و فراهم كردن سازوكارهای اعاده اموالی كه به صورت نامشروع تحصيل شده ارائه شده است. اين طرح با مفاد كنونی و سازوكارهای پيشبينی شده در آن مي تواند در تكميل و اجرای اصل چهل ونهم و ساير قوانين اين حوزه گام مثبتی بردارد. این طرح علاوه بر اينكه باعث تقويت كارايی و اثربخشی نهاد قضايی در پيشگيری و مبارزه با جرائم اقتصادی و تحصيل مال نامشروع می شود، مشروعيت بخشی به ساختار سياسی كشور را نيز تقويت خواهد كرد.

در این باره محمدعلی فراهانی، کارشناس حقوقی گفت: به طور کلی اعاده اموال نامشروع مسئولان، بستگی به اراده سیستم قضایی دارد. در واقع شاید به لحاظ عمومات قانونی و حقوقی خلاً خاصی وجود نداشته و اگر سیستم قضایی تا کنون این اراده را داشت که به این حوزه ورود کند می شد بر اساس قوانین موجود نیز اقدامات جدی انجام داد.

این کارشناس حقوقی افزود: یکی از قوانین مهم در این باره قانون نحوه اجرای اصل 49 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است که در سال 1363 به تصویب رسیده و سازوکارهایی را برای اعاده اموال نامشروع پیش بینی کرده است. اما به هر حال سیستم قضایی تا کنون به این حوزه ورودی نداشته و شمولیت و تلقی از اعاده اموال نامشروع در قالب این قانون را نسبت به مسئولان قبل از انقلاب اسلامی فرض گرفته بود. البته در ماده 5 قانون نحوه اجرای اصل 49 نیز مقامات و مسئولانی که ذکر شده اند مرتبط با قبل از انقلاب می باشند.

فراهانی در ادامه گفت: بر این اساس طرحی که دیروز در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید حاصل دغدغه برخی نمایندگان در خصوص اعاده اموال نامشروع مسئولینی بوده که در مظان جمع آوری اموال نامشروع بوده اند. البته فضاسازی هایی نیز در قبال این طرح صورت گرفت؛ در واقع عده ای به اشتباه گمان می کردند که طرح به این موضوع دامن می زند که اكثر مدیران و مسئولان از بیت المال سوءاستفاده کرده اند. بنابراین با بررسی این طرح و رسمیت دادن به آن در قالب قانون عملاً بدگمانی مردم تشدید می شود. اما بدون شک این برداشت اشتباه بوده و با واقعیت انطباق ندارد.

این کارشناس حقوقی گفت: البته تائید نهایی این طرح و تبدیل شدن آن به قانون موجب دلگرمی و نقطه امیدی در میان عامه مردم ایجاد می نماید که به هرحال کلیت نظام بدنبال برخورد با فساد و اعاده اموال نامشروع است. اما اين يك گام مقدماتي است كه تكميل آن در گرو عملكرد دستگاه قضائي خواهد بود.

فراهانی گفت: در واقع مردم باید به این باور برسند افرادی که با رانت، سوءاستفاده از موقعیت و فساد به اموالی دست پیدا کرده اند با آنها برخورد جدی صورت می گیرد. بنابراین تصویب این طرح و اجراي مفاد آن به طور کلی بسیار مثبت و موجب امید و افزایش سرمایه اجتماعی شود.

محمدعلی فراهانی در پایان گفت: در صورت تائید این طرح، این قانون شامل تمامی مقامات و مسئولان نهادهای عمومی می شود و دادستان در مواردی که شبهه جمع آوری اموال نامشروع توسط مقامات نهادهای دولتی{به معنای عام آن و نه قوه مجریه} و عمومی وجود داشته باشد باید ورود کند. در واقع ماده 1 این مصوبه شامل ماده 5 قانون مديريت خدمات کشوری، ماده 29 قانون برنامه ششم توسعه و ماده 3 قانون رسیدگی به اموال و دارایی مقامات و مسئولین می باشد. به عبارتی این قانون شامل تمامی نهادها و دستگاه هایی خواهد بود که به حاکمیت ارتباط دارند و از این لحاظ انتظار می رود با اجرای دقیق آن زمینه برای برخورد با مسئولان و مدیران فاسد در هر رده و جایگاهی فراهم شود. البته ذکر اين نكته نیز ضروری است كه نظام اداری و اكثريت مسؤولين و مديران سالم و به دور از فساد بوده اند و اساسا مبارزه با فساد در راستای اعاده حيثيت از قاطبه مسؤلين پاكدست و سالم است.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۰۰۲۸۶۱۱۷:۳۶:۵۲ ۱۳۹۸/۴/۲۴
فیلم جدید برای سرگرمی مردم
ناشناس۱۰۰۲۸۶۳۱۷:۳۷:۳۸ ۱۳۹۸/۴/۲۴
گرفتن پول از اینها و دادن به یکسری دیگه چه دردی رو از مردم دوا میکنه ؟
ناشناس۱۰۰۳۴۴۲۰۰:۵۲:۴۰ ۱۳۹۸/۴/۲۵
اگر مجازات اختلاس و فساد مالی انداختن فرد متخلف در حوضچه قیر مذاب باشد قطعا فساد ها کاهش چشمگیری پیدا میکند مجازات های فعلی بازدارنده نیست
ناشناس۱۰۰۲۸۷۳۱۷:۴۳:۵۰ ۱۳۹۸/۴/۲۴
چه اشکالی دارد که هر چند سال یکبار نسبت به استحاله اقتصادی پرداخت و تا حدودی تعادل و توازن اقتصادی ایجاد کرد
یزدان۱۰۰۲۸۸۱۱۷:۴۸:۰۷ ۱۳۹۸/۴/۲۴
لعنت خدا بر غارتگران بیت المال خدا لعنت کند که هرمسعولی پست سمت در این کشور دارد بخواهد دستدرازی به اموال بیت المال کند و دزدی کند خدا نابودش کند
ناشناس۱۰۰۲۸۸۶۱۷:۴۹:۲۰ ۱۳۹۸/۴/۲۴
در طی سالیان پس از انقلاب از تلاطمات اقتصادی که بخشی از ان از نامدیرتی بوده و بخشی هم اثرات جهانی اقتصاد و هم چنین سو استفاده از قدرت و رانت و رشوه افراد زیادی در بخش دولتی و خصوصی و افراد عادی به ثروت های هنگفت و افسانه ای و نجومی رسیده اند که ناشی از فقیر کردن بخش زیادی از جامعه است لذا هر چند وقت یکبار با اتخاذ تصمیماتی حساب شده باید نسبت به برگشت این ثروت های حرام به بیت المال جهت ایجاد تعادل وتوازن و جلوگیری از تکاثر نمود
ناشناس۱۰۰۲۸۹۰۱۷:۵۱:۳۹ ۱۳۹۸/۴/۲۴
ان لیس للانسان الا ما سعی و هم چنین مولی علی ع فرمودند ثروت های حرام را اگر کابین زنانشان کرده باشند به بیت تلمال باز می گردانم
ناشناس۱۰۰۲۹۰۷۱۷:۵۷:۱۰ ۱۳۹۸/۴/۲۴
قوانین و مجازات های باز دارنده از جرم و فساد وجود ندارد و رسیدگی به فساد ها زمانبر است اصل باید بر قوانیندپیشگیرانع از جرم و فساد باشد
ناشناس۱۰۰۲۹۱۷۱۸:۰۲:۲۷ ۱۳۹۸/۴/۲۴
بر طبق قانون اساسی اقتصاد کشور بر سه اصل دولتی تعاونی و خصوصی استوار است متاسفانه چند سالی است که بخشدتعاونی اقتصاد بطور کل کنار گذاشته شده است و همین موضوع باعث گسترش فساد اقتصادی در بخش های دیگر و سو استفاده از شرایط و تلاطمات اقتصادی شده است بخش تعاونی اقتصاد را باید جدی گرفت و فعال نمود
ناشناس۱۰۰۲۹۳۸۱۸:۱۴:۲۳ ۱۳۹۸/۴/۲۴
مردم با این نمایش ها خام نمیشوند
ناشناس۱۰۰۲۹۴۰۱۸:۱۵:۵۸ ۱۳۹۸/۴/۲۴
واقعا رهبر کشور و روحانیون اینقدر ساده زیست و در حد فقیرترین مردم کشور باشند و یک سری تازه به دوران رسیده با رشوه و دزدی به همه چیز رسبدند.
ناشناس۱۰۰۲۹۴۴۱۸:۱۸:۱۱ ۱۳۹۸/۴/۲۴
راه حل ایستادگی ، مقاومت و درخواست مردم در گام دوم انقلاب و کشور : می بایستی تمامی آقازاده ها،اقوام و خانوداه های منافق خیانتکار فاسد،اختلاسگر و رانت خوار ظالم در حق ملت ، مردم ،انقلاب و نظام در طول این ۳ دهه بعد از جنگ تحمیلی از سوی صدام جنایتکار, در صورت حضور در مسند قدرت ،پایین آورده شده، عادلانه ، علنی و بدون هیچ گونه تبعیض ،بی عدالتی، ملاحظه و مصلحت اندیشی کلیشه ای محاکمه شوند. تا اعتماد مردم ترمیم گردیده ، پشتوانه و حمایت مردمی نظام احیا شده و ارزش ها و باورهای دینی-سیاسی-اجتماعی نظام را ارزش ها و باورهای خود بدانند.
ناشناس۱۰۰۲۹۴۶۱۸:۱۹:۰۳ ۱۳۹۸/۴/۲۴
قوانین ما باید طوری باشد که اشخاص فقط از طریق کار و تلاش عملی وفکری به ثروت برسند و در کنار بدست اوردن ثروت تولید ثروت که همان تولید و اشتغال است بنمایند و بقیه راه های کاذب و سود استفاده بنحوی مسدود و پر هزینه باشد که افراد در مورد ان فکری نکنند
علی۱۰۰۲۹۴۸۱۸:۲۰:۰۶ ۱۳۹۸/۴/۲۴
و آقازاده ها
کارشناس اقتصادی۱۰۰۲۹۵۱۱۸:۲۵:۴۰ ۱۳۹۸/۴/۲۴
وقتی که قریب 50 درصد سپرده های بانکی در نزد 4. چهار دهم درصد جامعه و 50 درصد بقیه نزد 99.6 درصد جامعه این حکایت از وجود فساد بسیار عظیمی حکایت دارد که نیاز به اصلاحی بسیار قوی دارد
باهر۱۰۰۲۹۵۳۱۸:۲۶:۲۰ ۱۳۹۸/۴/۲۴
اگر می شد ،چی می شد؟! آیا روزی فرامیرسد که بگوییم همه آنها سر وته یک کرباس نیستند؟!!!
ناشناس۱۰۰۲۹۶۸۱۸:۳۴:۰۰ ۱۳۹۸/۴/۲۴
این هم به سرنوشت ماده 29 گرفتار نشه خوبه !!!
ناشناس۱۰۰۲۹۸۵۱۸:۴۴:۰۰ ۱۳۹۸/۴/۲۴
کی عملیاتی میشود برای اینکه اثر گذار باشد باید برای همه بخش ها اجرا شود چه دولتی چه خصوصی و چه افراد عادی
مصطفي۱۰۰۲۹۹۷۱۸:۵۷:۵۱ ۱۳۹۸/۴/۲۴
بالاخره يك روز به اينجا ميرسيم كه: يا نظام فداي اينها يا اينها فداي نظام
علی۱۰۰۳۰۰۳۱۹:۰۱:۲۴ ۱۳۹۸/۴/۲۴
دقیقا موافقم ولی باید دید در چه زمانی ؟ و در چه سطحی ؟ و به چه میزانی ؟
ناشناس۱۰۰۳۰۰۴۱۹:۰۳:۰۲ ۱۳۹۸/۴/۲۴
١- آقايان هم صف گرفتن كه أموال خودشان بدهند ٢- مثل ساير قوانيني كه توليد شده راهكار لوث نمودن آنرا مي يابند آقايان خبره
ناشناس۱۰۰۳۰۵۴۱۹:۳۵:۰۱ ۱۳۹۸/۴/۲۴
مگه چی دارن شما یه مسول با سه میلیون موجودی میخوای چی رو برگردونه
ناشناس۱۰۰۳۰۹۹۲۰:۰۳:۴۴ ۱۳۹۸/۴/۲۴
افرادی که الان رانتخوار هستند خودشان در جوانی شعار دهنده بوده اند
ناشناس۱۰۰۳۱۰۱۲۰:۰۵:۳۴ ۱۳۹۸/۴/۲۴
امام علی که دنبال اجرای عدالت بود و میگفت اموال حرامی که اندوخته اید را اگر کابین زنان خود کرده باشید باز پس میگیرم آیا به دنبال حفظ و تقویت نظام بود یا صرفا به دنبال اجرای عدالت چون عدالت اصل است؟ واقعا استدلال که آورده شده برای اجرای این طرح خیلی ناامید کننده است، بعد از چهل سال به جای اینکه دنبال اجرای عدالت باشید چون عدالت اصل است و باید اجرا بشه، استدلال میکنید که این طرح باید اجرا بشه چون باعث تقویت نظام میشه، اگر یکم در استدلالی که کردید تامل کنید احتمالا میفهمید که راه را بدجوری اشتباه رفتید و دنبال حفظ قدرتید و نه اجرای عدالت. جای تاسف داره که بعد از چهل سال تازه به اینجا رسیدید که برای تصویب و اجرای یک طرح با هدف اجرای عدالت باید چنین استدلال هایی برای تصویب و اجرای آن بیاورید که برخی افراد راضی شوند!
ناشناس۱۰۰۳۱۰۸۲۰:۱۱:۰۱ ۱۳۹۸/۴/۲۴
همش حرف همش شعار
ناشناس۱۰۰۳۱۱۲۲۰:۱۳:۲۳ ۱۳۹۸/۴/۲۴
شعار جالبی رو پلاکارد نوشته شده . سکوت روحانیت جایز نیست ؟؟؟؟؟؟؟؟ 40ساله مملکت افتاده دست روحانیت که اینهمه فساد دراومده . بعد نوشتند سکوت روحانیت جایز نیست . فرار رو به جلو میکنند . روحانیت باید پاسخگوی عملکردش باشد . نه مطالبه گر .
حرف حقد۱۰۰۳۱۳۳۲۰:۲۹:۵۲ ۱۳۹۸/۴/۲۴
سالها دزدي و رانت و اختلاس بودو ما بي اطلاع به لطف فضاي مجازي چند سالي است كه مردم اگاه شدند هرچند. اگاهي مردم باعث نشده كه اين زالوصفتان دست از كار كثيف خود بردارند
م۱۰۰۳۲۳۴۲۱:۳۹:۲۳ ۱۳۹۸/۴/۲۴
حالا چه کسی این اموال را برگرداند؟
ناشناس۱۰۰۳۲۴۱۲۱:۴۳:۵۵ ۱۳۹۸/۴/۲۴
قناری نیست گنجشک رنگ شده است!
عاشق ایران۱۰۰۳۳۰۰۲۲:۲۰:۵۲ ۱۳۹۸/۴/۲۴
این خبرهای بی عمل، فقط باعث میشه رانت خوارها ، اموال نامشروع کسب شده را تبدیل به دلار کرده و برای فرزندان خود در کشورهای کانادا و امریکا بفرستند
ناشناس۱۰۰۳۳۷۶۲۳:۴۲:۲۳ ۱۳۹۸/۴/۲۴
مسئولین باید ابتدا از مردم در خصوص عدم اجرای اصل 49 قانون اساسی از مردم عذر خواهی کنند و علت این تعلل را ذکر کنند.
سلیم۱۰۰۳۳۹۹۰۰:۲۰:۵۱ ۱۳۹۸/۴/۲۵
اجرایی نیست. به شما قول میدم. اینهمه مسئول در کشور داریم، باید یک سازمان بزرگ به نهاد های بازرسی فعلی اضافه شود که به این قانون رسیدگی کند.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های هفته

    1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

    2. بازی با کلمات

    3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

    4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

    5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

    6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

    7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

    8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

    9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

    10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

    11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

    12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

    13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

    14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

    15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

    16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

    17. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

    18. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

    19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

    20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

    21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

    22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

    23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

    24. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

    25. مشکل اصلی صهیونیست ها با عملیات "وعده صادق" چه بود؟

    آخرین عناوین