بازی چهار نفره در اوپک

گروه اقتصادی الف،   3970329071

پیش‌بازی روسیه و عربستان برای بازی نهایی تعیین سقف تولید در نشست آینده اوپک از تبانی آنان در جهت کاهش تولید نفت حکایت دارد.

بازی چهار نفره در اوپک

روزنامه اعتماد درسرمقاله ای به قلم علی شمس اردکانی، آورده است: اگر روسیه، عربستان، امریکا و ایران را چهار بازیگر مهم اقتصادی و سیاسی بازار نفت در نظر بگیریم، در‌می‌یابیم که در مقطع فعلی عربستان و روسیه در یک سو و ایران و امریکا در سویی دیگر قرار دارند. روسیه یکی از بزرگ‌ترین کشورهای مصرف‌کننده نفت است و طبیعتا افزایش قیمت آن مطلوب منافع ملی این کشور نیست ...

از این رو روس‌ها به دنبال افزایش سقف تولید نفت هستند تا بتوانند قیمت را در بازارهای جهانی کاهش دهند. عربستان اگرچه در میدان روسیه بازی می‌کند اما اهداف جاه‌طلبانه دیگری دارد. او مدافع کاهش تولید نفت اوپک است تا نقش ایران را در بازارهای جهانی نفت کمرنگ کند، عنوان بزرگ‌ترین تولید‌کننده نفت را برای خود نگه دارد و مناسبات بین‌المللی خود را با کشورهای غربی افزایش داده و در جهت اهداف ایدئولوژیکی و سلطنتی خود پیش رود.

بنابراین روسیه و عربستان با دو هدف مختلف طرفدار افزایش تولید یک تا ۱,۵ میلیون بشکه‌ای نفت اوپک شده‌اند که در این میان ضربه به ایران از اهداف اساسی عربستان است. اما اینکه روسیه هم تیم سعودی‌ها شده است را نمی‌توان به تغییر استراتژی این کشور در قبال ایران تعبیر کرد. روسیه در جهت حفظ منافع ملی خود پیشنهاد افزایش را داده و با عربستان هم قطار شده که این موضوع را نمی‌توان به دشمنی با ایران قلمداد کرد. استراتژی دیگر روسیه و عربستان درآمد بیشتر از طریق تولید بیشتر است آنها با این استدلال عنوان می‌کنند که با در پیش گرفتن افزایش تولید و کاهش قیمت نفت مشکلی در کسب درآمد نخواهند داشت.

در سوی دیگر ایران و امریکا مایل به کاهش تولید نفت اعضای اوپک یا تثبیت وضعیت موجود هستند. امریکایی‌ها در حال حاضر ۱۳ میلیون بشکه در روز نفت تولید می‌کنند و برنامه‌ریزی کرده‌اند تا با توجه به ذخایر شِیلی‌شان این میزان تولید را تا ۱۸,۵ میلیون بشکه در روز افزایش دهند. در این میان اگر بخواهند موفقیتی کسب کنند طبیعتا باید قیمت نفت به قدری بالا باشد تا بهره‌برداری از ذخایر شِیلی صرفه اقتصادی خود را حفظ کند. اگر قیمت نفت کاهش یابد بدیهی است که سرمایه‌گذاری امریکایی‌ها در ذخایر شِیلی‌شان غیر‌اقتصادی شده و آنان به چشم‌انداز تولید خود دست نخواهند یافت.

اما ایران با توجه به محدودیت‌های بین‌المللی که دارد به‌شدت طرفدار کاهش یا تثبیت تولید است تا از قِبل آن قیمت‌های جهانی افزایش یابد و بتواند درآمد بیشتری را با همین میزان صادراتی که دارد، کسب کند. استراتژی ایران و امریکا در این مقطع تولید کمتر، درآمد بیشتر است. طرف ایرانی می‌گوید، همین سقف تولید قیمت‌ها را بالا می‌برد تا ایران در سایه محدودیت‌های بین‌المللی دچار کمبود درآمد و از دست رفتن بازارهای خود نباشد. امریکا نیز معتقد است این افزایش قیمت شاید در کوتاه‌مدت باعث بالا رفتن هزینه‌هایش شود اما با توجه به سرمایه‌گذاری‌هایی که صورت می‌گیرد، ذخایر شِیلی آنان قابل استخراج شده و در بلندمدت وابستگی آنان به نفت خاورمیانه کمتر می‌شود.

بنابراین چهار کشور بازیگر اصلی اقتصادی و سیاسی بازار نفت هر کدام با نیتی به دنبال تغییر در سبد تولید کشورهای عضو اوپک هستند که به نظر می‌رسد با توجه به مخالفت ایران و عراق و عدم اجماع اعضای اوپک تغییری در سطح تولید به وجود نیاید اما عربستان با همکاری برخی دول عربی، تا نشست بعدی اقدام به عرضه نفت در بازار خواهد کرد تا بتواند به زعم خود جای خالی ایران را در بازار پر کند.

yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  18. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  24. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

  25. مشکل اصلی صهیونیست ها با عملیات "وعده صادق" چه بود؟

آخرین عناوین