آیا F-35 اسرائیلی در آسمان ایران پرواز کرده است؟ 

گروه سیاسی الف،   3970305004 ۱۹ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲۷ تکراری یا غیرقابل انتشار

برخی خبرسازی‌های رسانه‌ای و ادعای اخیر صهیونیست‌ها مبنی بر «استفاده از جنگنده F-35 در سراسر خاورمیانه»، بار دیگر این پرسش را برای برخی بوجود آورده که آیا این اتفاق در آسمان ایران هم افتاده است؟

 فارس نوشت: سال 2016، ایالات متحده آمریکا جدیدترین محصول پروژه JSF شرکت لاکهید مارتین را وارد ناوگان هوایی خود کرد. یک جنگنده نسل پنجمی مولتی رول (همه کاره) بنام F-35 (لایتنینگ 2)؛ محصولی که طراحی و ساخت آن حدود سه دهه طول کشید.

این جنگنده را که باید به لحاظ صرف زمان و هزینه زیاد - بیش از چهارصد میلیارد دلار برای طراحی و ساخت- گران ترین پروژه نظامی آمریکا نامید، با هدف بکارگیری در سه یگان هوایی، دریایی و سپاه تفنگداران دریایی آمریکا و نیز جهت فروش به کشورهای متحد ایالات متحده در سه نوع اصلی A و B و C ساخته شد.

مدل A جهت خدمت در نیروی هوایی و پرواز از باند فرودگاه است. نوع B این جنگنده همان مدلی است که قابلیت نشست و برخاست عمودی دارد و نوع C آن نیز می‌تواند بر روی ناو هواپیمابر مستقر شود.

این جنگنده پرهزینه (که مخالفینی هم دارد) در حالی ساخته شده است که ارتش آمریکا از هواپیمای پیشرفته F-22 (رپتور) نیز بهره می‌برد ولی تنها در اختیار ایالات متحده قرار دارد و از واگذاری آن به دیگر کشورها خودداری شده است.

F-35 نسبت به F-22 توانمندی‌های متفاوت‌تری دارد. یکی از برتری‌های آن نسبت به رپتور این است که F-35 از ابتدا با هدف عملیات دفاع هوایی و هوا به سطح طراحی شد یعنی یک جنگنده مولتی رول (همه کاره)، اما ماموریت اصلی F-22 دفاع هوایی با وظیفه ثانوی حمله هوا به سطح است.

از مدل F-35 -که به صورت کنسرسیوم بین المللی ساخته شد تا قابل عرضه به بقیه متحدین آمریکا باشد- تاکنون تعداد محدودی به برخی کشورها از جمله ترکیه، ایتالیا، ژاپن، کره جنوبی، رژیم صهیونیستی و... فروخته شده است که نمونه‌های فروخته شده به اسرائیل (با نام Adir) بیش از بقیه در رسانه ها بازتاب داشت.

رژیم اسرائیل خواستار بکارگیری برخی سامانه‌های بومی خود در این جنگنده شده بود که علی رغم مخالفت اولیه آمریکا، نهایتاً با این درخواست موافقت شد.

اما یکی از شایعات مطرح شده درخصوص F-35های اسرائیلی خبری بود که مدتی قبل در رسانه‌ها مطرح شد و عنوان گردید که دو فروند جنگنده F-35 اسرائیلی توانسته‌اند با پرواز بر فراز آسمان ایران اقدام به عملیات شناسایی کرده و بدون اینکه سامانه‌های پدافندی مطلع شوند، آسمان ایران را ترک کنند. محل انجام این عملیات مرکز کشور عنوان شده بود.

بررسی این خبر و تطابق آن با توانمندی‌های جنگنده F-35 مبین نادرست بودن این شایعه است.

برای مثال، شعاع عملیاتی F-35 -در حالت عملیاتی- حدودا 1200 کیلومتر است که این میزان بُرد -حتی اگر هواپیما در بالاترین ارتفاع به منظور کاهش مصرف سوخت حرکت کرده و مسیر کاملا مستقیم را هم طی کند- کفاف رسیدن به مرکز ایران را نمی‌دهد.

این جنگنده باید برای انجام این عملیات ادعایی، یا بر فراز آسمان و یا روی زمین در یکی از کشورهای همسایه ایران اقدام به سوختگیری کند که در این صورت امکان پنهان نگاه‌داشتن عملیات مقدور نیست.

موضوع جدید دیگر درباره این هواپیما این است که صهیونیستها به تازگی اعلام کرده‌اند که برای نخستین بار -حتی پیش از خود آمریکایی‌ها- جنگنده F-35 را در عملیات‌های رزمی محدود به کارگیری کرده‌اند.

همزمان با اعلام این خبر، گویا تصاویری نیز از پرواز F-35 بر فراز آسمان لبنان منتشر شده و فرمانده نیروی هوایی ارتش اسرائیل مدعی شده که از این هواپیما در سراسر خاورمیانه استفاده کرده‌‌اند.

البته او این را نیز گفت که در عملیات‌های رژیم صهیونیستی علیه مواضع ایران در سوریه (پس از موشک‌باران مواضع ارتش اسرائیل در جولان اشغالی توسط ارتش سوری) از F-35 استفاده نشده است.

این ادعای صهیونیست‌ها بار دیگر افکار عمومی را به این سمت سوق داد که آیا ممکن است جنگنده های F-35 اسرائیل بر فراز آسمان ایران هم آمده باشند؟ و یا اینکه آیا آنها اصولا این امکان را دارند که بدون متوجه شدن سیستم‌های پدافند هوایی ایران اقدام به چنین کاری کنند؟

این فرضیه بر اساس تاکیدات صورت گرفته بر قابلیت رادارگریز بودن F-35 مطرح می‌شود. ولی آیا واقعا این جنگنده قابلیت پنهان ماندن از سامانه‌های پیشرفته راداری را دارد؟

موضوع رادارگریز یا استیلز بون پرنده‌ها (با سرنشین و بدون سرنشین) یکی از دغدغه های اصلی و مهم کمپانی‌های سازنده و به کارگیرندگان آنهاست چراکه امروزه با طراحی و ساخت انواع سامانه های پیشرفته راداری بسیاری از پرنده ها براحتی قابل کشف و رهگیری هستند.

برای پاسخ به سوال بالا باید ابتدا دید که منظور از رادارگریزی چیست؟ آیا واقعا پرنده‌هایی وجود دارد که هیچ سامانه راداری توانایی کشف آنها را نداشته باشد؟

اصولا هیچ کشوری نمی‌تواند ادعا کند هواپیمایی با قابلیت صددرصدی پنهان ماندن از رادارها را ساخته است. درواقع رقابت در این عرصه بر سر میزان پنهان ماندن از دید رادارهاست.

هر هواپیما (و هر جسم دیگری در زمین، دریا و هوا) دارای حجمی است که این حجم در رادارها قابل مشاهده است که به آن سطح مقطع راداری یا RCS گفته می‌شود.

امروز در واقع رقابت بر سر همین RCS است که هرچه میزان آن کمتر باشد، شناسایی آن جسم برای رادار مشکل‌تر خواهد بود.

در سیستم پدافند هوایی کشورمان نیز امروزه با بکارگری انواع رادارهای پیشرفته از جمله نبو، کاستا و نمونه های دیگر بعضا بومی، این امکان وجود دارد که پیشرفته ترین تجهیزات کشف و رهگیری شوند.

یادمان باشد که در آذرماه سال 90 هواپیمای بدون سرنشین RQ-170 آمریکایی در حالی در تور پدافند هوایی کشورمان گرفتار شد که این پرنده محصول یکی از پرهزینه‌ترین و محرمانه‌ترین پروژه‌های تاریخ نظامی آمریکا بود.

این هواپیمای بدون سرنشین علاوه بر قابلیت‌های منحصر به فرد در حوزه شناسایی، از توانمندی فوق العاده پنهانکاری نیز برخوردار بود ولی نهایتا در دام پدافند هوایی کشورمان گرفتار شد.

سردار امیرعلی حاجی‌زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه در همان مقطع عنوان کرد که بیش از 50 سال فناوری آمریکایی‌ها چه در حوزه هواپیماهای با سرنشین (ازجمله F-35) و چه هواپیماهای بدون سرنشین در این هواپیمای جاسوسی (RQ170) جمع شده و این‌ها کاملا زیر سوال رفته است.

از آن واقعه نزدیک به 7 سال می‌گذرد و توان امروز جمهوری اسلامی ایران در حوزه پدافند هوایی قابل مقایسه با آن مقطع نیست. امروز ایران انواع سامانه های کشف، شناسایی رهگیری و تقابل با پرنده‌های پیشرفته را در اختیار دارد که بخش عمده‌ای از آنها تاکنون ناشناخته باقی مانده است.

در پایان اگرچه F-35 به عنوان یک جنگنده نسل پنجمی دارای قابلیت‌های بسیار مهم و پیشرفته است، اما امکان ورود این جنگنده به آسمان کشورمان بدون اینکه سیستم گسترده و پیشرفته پدافندی ایران مطلع نشود وجود ندارد و این اتفاق نیز تاکنون رخ نداده است.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۵۹۲۹۶۰۲:۴۹:۲۶ ۱۳۹۷/۳/۵
صد در صد در آسمان ایران پرواز کرده است.
ابوالقاسم۳۵۹۷۹۳۱۲:۱۳:۳۲ ۱۳۹۷/۳/۵
شما می دونی از اسرائیل تا مرز ایران چند کیلومتره؟ تا مرکز ایران چطور؟ بعد این جنگنده با این برد محدود از اسرائیل اومده تا اینجا و برگشته ؟دقیقا کجا سوختگیری کرده؟ پس مشخصه شما بدون فکر صحبت می کنید. . البته اگه بگیم جنگنده امریکایی از روی ناو و از خلیج فارس نفوذ کرده بیشتر قابل قبوله
ناشناس به ناشناس۳۶۰۷۳۱۲۲:۳۷:۲۵ ۱۳۹۷/۳/۵
شم چرا خوشحالید!!!!!!!!!!؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس۳۵۹۳۰۸۰۳:۰۶:۲۹ ۱۳۹۷/۳/۵
شک نکنید که پرواز کرده اند. کدهای سیستم اس 300 هم همه در دست اسرائیل هست.
valor۳۵۹۷۹۲۱۲:۱۲:۵۰ ۱۳۹۷/۳/۵
فرض کنیم داشته باشه. ایران فناوری ساخت رادار را بومی کرده و توانایی این را دارد که تغییرات مورد نظر خودش را اعمال کنه.مثل سامانهs200 و تور ام یک و خیلی چیز دیگه.
ناشناس۳۶۰۶۰۷۱۹:۵۶:۴۱ ۱۳۹۷/۳/۵
اظهار نظر های کیلویی.هواپیما بردش نمیرسه چجوری میخواد بیاد و برگرده ؟سوخت رسان رادارگریز هم وجود نداره باید توی سواد و عقل مثبت زنندگان شک کرد
ناشناس۳۵۹۳۴۴۰۵:۱۰:۳۳ ۱۳۹۷/۳/۵
RQ-170 رو هم که کوچکتر و رادار گریز تر بود غنیمت گرفتند.
ناشناس۳۵۹۳۷۳۰۷:۱۱:۴۴ ۱۳۹۷/۳/۵
موشک برتری دارد به چنین تجهیزاتی ؟
ناشناس۳۵۹۶۴۱۱۰:۵۴:۱۵ ۱۳۹۷/۳/۵
اگر داشت آمریکا میامد ۴۰۰ میلیارد دلار هزینه میکرد؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ناشناس۳۵۹۷۱۴۱۱:۳۲:۲۲ ۱۳۹۷/۳/۵
وقتی پایگاهی نباشه که توش بشینه قطعا
ناشناس۳۶۰۷۸۸۲۳:۴۹:۵۹ ۱۳۹۷/۳/۵
میشه بگید چرا دارند خودشون رو پاره میکنند که ما موشک نداشته باشیم؟ اگه به قول شما موثر نیست!
ناشناس۳۵۹۵۵۱۱۰:۰۶:۵۷ ۱۳۹۷/۳/۵
من که قانع نشدم . با توجه به ائتلاف سعودی و صهیونیستها ، سوختگیری احتمالا در فضای عربستان انجام شده است .
ali۳۵۹۶۱۶۱۰:۴۲:۳۹ ۱۳۹۷/۳/۵
با سلام، اگر اسرائیل قصد انجام عملیات برفراز ایران داشته باشد مطمئنا از پایگاههای عربستان استفاده خواهد کرد. این تحلیل که سوخت هواپیمای f-35 از اسرائیل تا ایران کفاف نخواهد داد از اساس غلط است.
valor۳۵۹۷۸۵۱۲:۰۷:۵۷ ۱۳۹۷/۳/۵
سطح مقطع راداری f35 از پهپاد هرمس بیشتره و با توجه به کشف و انهدام هرمس در ایران بعیده که ایران نتواند f35 را رصد کنه. چون اسرائیل مدعی ورود به حریم ایرانه باید سند لازم را ارائه بده و چون هنوز ارائه نداده یعنی دروغه.
ناشناس۳۵۹۸۵۵۱۲:۳۸:۳۱ ۱۳۹۷/۳/۵
مزدوران اسرائیل الان می یان می گن پرواز کرده
ناشناس۳۶۰۰۳۲۱۳:۵۲:۲۴ ۱۳۹۷/۳/۵
با سوختگیری هوایی پرواز کرده است !
ناشناس۳۶۰۳۸۵۱۷:۰۵:۳۸ ۱۳۹۷/۳/۵
چشم شما درست میگی
ناشناس۳۶۰۵۲۱۱۸:۴۱:۵۸ ۱۳۹۷/۳/۵
ایران خودش مدل بالاترشو داره
ناشناس۳۶۰۷۷۶۲۳:۲۱:۱۵ ۱۳۹۷/۳/۵
اگر دراسمان ایران پرواز کرده باشند یعنی اسمان کشوردراختیار مان نیست انشاالله که چنین نباشد وهرگز اتفاق نیفتد
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  18. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  24. موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی ۶ سیلندر + تصاویر

  25. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

آخرین عناوین