ضعفهایی که بعد از هر حادثه آشکار می‌شود

احمدرضا هدایتی گروه اجتماعی الف،   3960824232 ۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۷ تکراری یا غیرقابل انتشار
ضعفهایی که بعد از هر حادثه آشکار می‌شود

 

بروز حوادث غیرمترقبه طبیعی مانند؛ سیل و زلزله آن‌ هم در مقیاس گسترده، یا حتی حوادث غیرطبیعی مانند؛ آتش‌سوزی و تصادفات جاده‌ای چیزی نیست که انسان‌ها قادر به پیش‌بینی یا کنترل کامل آن باشند، اما به برکت دانش بشری و با کمک سیستم مدیریت، این امکان وجود دارد که با اقدامات پیشگیرانه مانند؛ کنترل و نظارت، آموزش و فرهنگ‌سازی یا تجهیز و استانداردسازی، از میزان تلفات و خسارت آنها کاست.

حادثه اندوه‌بار زلزله اخیر در برخی از شهرهای غربی کشور نیز، همانند سایر حوادث قبلی حاوی نکات و عبرت‌هایی است که توجه به آنها می‌تواند در کاهش تألمات روحی و روانی هموطنان و تحمیل هزینه‌های سنگین به مردم و دولت در حوادث احتمالی آتی مؤثر باشد.

برخی از مهمترین این نکات عبارتند از:

تخریب برخی از ساختمان‌های جدید از جمله؛ بیمارستان نوساز در اسلام آباد و برخی از واحدهای مسکن مهر که طی یکی دو سال اخیر افتتاح و در جریان این حادثه تخریب و منجر به وارد نمودن خسارات مختلف مالی و جانی به هموطنان عزیز شدند، حکایت از ناتوانی و سوء‌مدیریت و یا کم‌کاری و کم‌فروشی برخی از دست‌اندرکاران فعالیت‌های عمرانی از جمله؛ مدیران دستگاه‌های ذیربط، تولیدکنندگان مصالح و تجهیزات و به‌خصوص پیمانکاران و ناظرینی دارد که ممکن است با سهل‌انگاری، اهمال‌کاری یا خدای ناخواسته، تبانی و خیانت در حق همشهریان و هموطنان خود، موجب افزایش خسارات و تلفات شده باشند.

البته احتمالاً دامنه این عملکرد ناصواب، فقط به افراد مورداشاره محدود نمی‌شود و ممکن است عوامل دیگری نیز در افزایش میزان خسارات این حادثه و حوادث مشابه آن نقش داشته باشند، اما نکته مهم این است که سیستم اجرایی کشور باید ضمن آسیب‌شناسی و بررسی فوری علل تخریب زودهنگام اماکن نوساز و سایر زیرساخت‌های شهری، در کوتاه‌ترین زمان ممکن، افراد ذیربط و مؤثر در افزایش خسارات و تلفات را شناسایی و با همکاری سیستم قضایی کشور، مقصرین را به جرم مشارکت در قتل و جرح و خسارت به مردم و اموال عمومی، مجازات نماید تا در آینده از وقوع عملکردهای مشابه در این عرصه جلوگیری شود.   

بدیهی است برخورد با قاصرین و مقصرین در این زمینه و نیز رفع و جبران نواقص موجود توسط آنها، نباید محدود به چند شهر زلزله‌زده شود، بلکه باید، کل اماکن و زیرساخت‌های آسیب‌پذیر کشور را تحت پوشش قرار داده و عوامل مؤثر در بروز تخلفات را شناسایی و قاطعانه مجازات و ملزم به رفع نواقص نماید.

نکته دیگری که به‌رغم تجارب مکرر مدیران کشور در حوادث غیرمترقبه، متأسفانه به‌نظر می‌رسد، همچنان لاینحل باقی مانده است، نحوه مدیریت بحران به‌ویژه درزمینه خدمات‌رسانی نامتعادل، ناهمگون و نامتناسب در مناطق آسیب‌دیده و نیز توزیع ناعادلانه امکانات و تجهیزات امدادی و لوازم مایحتاج ضروری در بین آسیب‌دیدگان است، به‌گونه‌ای که گاهی برخی مناطق و بعضی از افراد (حتی افراد غیرنیازمند) بی‌جهت یا بیش از نیاز، مشمول این خدمات می‌شوند و برخی مناطق کاملاً از این خدمات بی‌بهره می‌مانند.

این در حالی است که با مدیریت واحد و تقسیم‌کار صحیح بین عوامل امدادی و اجرایی و طراحی یک سیستم توزیع هدفمند (مانند؛ استفاده از کارت توزیع اقلام گردن آویز بادوام و اخذ اثرانگشت با جوهر ماندگار)، می‌شود از توزیع مجدد و سوءاستفاده احتمالی از کمک‌های امدادی جلوگیری نمود.

ضعف آموزشی نیروها و سایر افراد غیرحرفه‌ای در عرصه امدادرسانی، به‌خصوص ضعف آموزشی در زمینه نحوه آوربرداری و انتقال مصدومین و همچنین عدم تجهیز آنها به حداقل وسایل امدادی، یکی دیگر از مشکلاتی است که حضور خالصانه و صادقانه آنها را تحت‌الشعاع قرارداده و گاهی خود به یک معضل تبدیل می‌شود و لذا رفع آن باید به‌طور جدی در دستورکار قرار گیرد.

حفاظت از اموال عمومی و به‌ویژه جمع‌آوری، انتقال و تحویل باقی‌مانده دارایی خسارت دیدگان به مالکین واقعی آنها یا نگهداری و جلوگیری از غارت و تخریب بیش از پیش اموال آنها، از دیگر مواردی که اجرای درست آن نیازمند طرح و نقشه مناسب است و قطعاً اجرای اصولی آن می‌تواند به کاهش تألمات روحی آسیب‌دیدگان و جلوگیری از سوءاستفاده افراد فرصت‌طلب و در نتیجه، تعدیل هزینه‌ها منجر شود.

مستندسازی اقدامات مختلف امدادی و آوربرداری و همچنین فرآیند آسیب‌شناسی با نگاه مدیریتی و آموزشی، اقدام دیگری است که مستلزم ایجاد تیم‌های حرفه‌ای و آموزش دیده برای اجرای آن است و می‌تواند در رفع نواقص آموزشی در آینده بسیار مؤثر واقع شود.

همان‌گونه که اشاره شد، نقش عوامل انسانی در افزایش یا کاهش خسارات و تلفات حوادث غیرمترقبه، فقط به زلزله محدود نمی‌شود، بلکه سایر حوادث مانند؛ سیل، آتش‌سوزی و حتی تصادفات نیز مشمول این نکته می‌شوند و لذا برای کاهش اثرات نامطلوب و ناخواسته‌ی ناشی از تخلفات و خطاهای انسانی در این حوادث، باید ضمن رفع خلاءهای قانونی، ترتیبی اتخاذ گردد تا برای عبرت‌آموزی دیگران، مدیران، مسئولین، تولیدکنندگان، پیمانکاران و به‌خصوص ناظرین و سایر افراد خاطی و مقصر، در هر بخش، سطح و جایگاهی، بلافاصله شناسایی و مجازات شوند.

 

کارشناس ارشد مدیریت

دیدگاه کاربران

مهدی۱۴۵۴۴۸۱۰:۳۷:۲۴ ۱۳۹۶/۸/۲۵
اين وضع نتيجه فرستادن پولهای بی زبان اين ملت برای مردم ديگر کشورهاست.خواهيد شد از اين که ملت خود را رها کرديد و با پول دنبال خريدن وجهه و اعتبار بوديد.
ناشناس۱۴۵۷۷۵۱۸:۲۴:۲۵ ۱۳۹۶/۸/۲۵
مثل اینکه شماها خیلی فراموشکار ‌و ناسپاسید حادثه مجلس یادتون رفت اگر ایران درمقابل تروریست ها دورتر از مرزها نجنگه باید تو قلب تهران بجنگه
ناشناس۱۴۶۱۲۵۱۴:۰۴:۵۷ ۱۳۹۶/۸/۲۶
میشه لطف کنیی لیست کشورهای مدنظرتونو به همراه میزان کمکی که بهشون شده بفرمایید. از صحبت هاتون پیداست که آدمه مطلعی هستید. چون آدمه مطلعی هستید می پرسم ، اگه مرزهای ایران نا امن بشه حدودا چقدر هزینه ساماندهی آوارگان احتمالیش و خسارات مادیش میشه. منتظرم. چون با این حرفت تو دل منو خالی کردی. اون دنیا یقتو میگیرم که چرا منو گمراه کردی.
رحيم۱۴۵۵۹۱۱۴:۲۶:۵۵ ۱۳۹۶/۸/۲۵
شنيدن مصاحبه هاي مديرعامل شركت ملي گاز ايران ، به شدت نگران كننده است در حقيقت هيچ چيزي نداريم در سايت ها حتما اين مصاحبه ها رو ببينيد
تبریزی۱۴۵۶۹۰۱۶:۴۰:۱۰ ۱۳۹۶/۸/۲۵
الف می شه نشانی جاهایی رو که می شه کمک های غیرنقدی از اونجا ارسال کرد حداقل در شهرهای بزرگ رو اعلام کنید؟ چطوری می شه کمک کرد وقتی نمی دونیم به کجا باید کمک های غیرنقدی رو بدیم؟ فقط یه شماره حساب دادن برای کمک های نقدی ولی هی می گن پتو و لباس گرم و ... بفرستین. خب اینها رو تو شهرمون به کجا تحویل بدیم؟!
ناشناس۱۴۵۶۹۱۱۶:۴۰:۱۹ ۱۳۹۶/۸/۲۵
واقعا
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  18. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  24. موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی ۶ سیلندر + تصاویر

  25. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

آخرین عناوین