نامه علی مطهری به فقهای شورای نگهبان درباره سپنتا نیکنام

گروه سیاسی الف،   3960806041 ۱۴ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳۴ تکراری یا غیرقابل انتشار

علی مطهری نایب رییس مجلس شورای اسلامی در دفاع از سپنتا نیکنام عضو زرتشتی شورای شهر یزد به فقهای شورای نگهبان نامه نوشت.

نامه علی مطهری به فقهای شورای نگهبان درباره سپنتا نیکنام

علی مطهری دربخشی از نامه ارسالی خود به فقهای شورای نگهبان که در اختیار روزنامه اعتماد قرار داده ،نوشته است: تشرع فقهای محترم شورای نگهبان قابل تقدیر است اما راه اعمال آن این نیست بلکه اگر قانونی را خلاف شرع می‌دانید باید به دولت و مجلس اطلاع دهید تا آنها با ارایه لایحه یا طرح، آن را اصلاح کنند نه اینکه هر چند وقت یک بار راسا و با یک ابلاغیه، قانونی را لغو و انضباط اقتصادی، فرهنگی و سیاسی کشور را مختل کنید.

متن نامه نایب رییس مجلس به شرح زیر است:

آیت‌الله یزدی و آیت‌الله مدرسی دامت‌برکاتهما
فقهای محترم شورای نگهبان
با سلام و تحیت، به عرض می‌رساند در صحبت‌های خود درباره لغو عضویت آقای سپنتا نیکنام، عضو زرتشتی شورای شهر یزد، چند دلیل آورده‌اید که مخدوش به نظر می‌رسد. در بیان دلیل اول به سخن امام خمینی(ره) در مهر 1358 استناد کرده‌اید که فرموده‌اند اعضای شوراها باید مسلم باشند. اگر کلام امام را در ظرف زمان خودش ملاحظه کنیم به نظر می‌رسد که نگرانی ایشان از ورود کمونیست‌ها و منافقین در شوراها بوده است همچنان که این افراد و گروه‌ها در آن زمان روی تشکیل سریع شوراها تاکید داشتند. سیاق کلام امام هم همین را تایید می‌کند. ایشان می‌فرماید: «بدانید که الان دنبال اینکه اعلام شده است که شوراهای شهر را بناست تشکیل بدهند دستجاتی که مخالف با نهضت اسلام هستند و از اسلام می‌ترسند، از احکام اسلام می‌ترسند، درصدد توطئه هستند که... افرادی را که از حزب خودشان است جا بزنند به ملت... لکن همه باید در این معنا شرکت داشته باشند که مسلم باشند...»

عبارت «دستجاتی که مخالف با نهضت اسلام هستند» و «افرادی که از حزب خودشان هستند» این احتمال را تقویت می‌کند که مقصود امام(ره) از عبارت «مسلم باشند» این است که از حزب توده و چریک‌های فدایی و منافقین و مانند اینها که مارکسیست بودند نباشند نه اینکه از اقلیت‌های مذهبی نباشند.

این نوع برداشت از کلام امام خمینی نوعی جمود به ظاهر الفاظ است که اخباری‌ها انجام می‌دادند و اصولیون و مجتهدان در دفاع از عقل، مبارزه سختی با آنها کردند؛ ضمن اینکه این رویه یادآور داستان برخی پیروان امام صادق علیه‌السلام است که معتقد بودند امام بعدی اسماعیل فرزند آن حضرت است، وقتی اسماعیل از دنیا رفت امام صادق برای آنکه شائبه‌ای باقی نماند آنها را دعوت کرد و فرمود ببینید اسماعیل از دنیا رفته است و روی تابوت نیز نوشته بود «اسماعیل یشهد ان لا اله الا الله و...» برخی از آن افراد بعد از آن روی تابوت میت خود می‌نوشتند: «اسماعیل یشهد...» در حالی که نام میت چیز دیگری بود. می‌گفتند ما عین امام صادق عمل می‌کنیم!

دلیل دیگرتان را به این صورت بیان کرده‌اید «اگر جایی اکثریت قریب به اتفاق‌شان مسلمان باشند، غیرمسلمان نمی‌تواند برای آنها تصمیم بگیرد قاعدتا نظر به قاعده نفی سبیل دارید که خداوند راهی برای تسلط کافران – که شامل اهل کتاب نیز می‌شود – بر مسلمین قرار نداده است. به نظر می‌رسد که حضور یک شهروند زرتشتی در شورایی که اکثریت قوی مسلمان دارد، آن هم شورای شهر که وظیفه‌اش صرفا ایجاد نظم و انضباط و زیبایی و رعایت اصول شهرسازی و تصویب بودجه شهرداری آن شهر است و نه تصمیم‌گیری درباره مسیر و سرنوشت امت اسلام، مصداق قاعده نفی سبیل نیست. او صرفا از طرف مردم مسلمان و زرتشتی وکالت در این امور دارد نه ولایت و حکومت بر سرنوشت آنها. گفته‌اید اگر کاندیداتوری این افراد آزاد باشد ممکن است در شهری که اکثریت مسلمان دارد اینها در شورای شهر اکثریت پیدا کنند؛ مطلبی که احتمال تحقق آن صفر است در بیان دلیل سوم‌تان به اصل چهارم قانون اساسی استناد کرده‌اید که می‌گوید «کلیه قوانین و مقررات... باید بر اساس موازین اسلامی باشد. این اصل بر اطلاق یا عموم همه اصول قانون اساسی و قوانین و مقررات دیگر حاکم است و تشخیص این امر بر عهده فقهای شورای نگهبان است.»

فرضا بپذیریم که تبصره یک ماده 26 اصلاحیه قانون شوراها که کاندیداتوری پیروان ادیان الهی دیگر را مجاز شمرده است خلاف شرع است، این نحو عمل کردن فقهای شورای نگهبان که می‌گویند هر لحظه که ما احساس کنیم قانونی خلاف شرع است ابلاغ می‌کنیم و آن قانون از اعتبار ساقط است، هرکس هم اعتراض کند مخالف نظام است، معقول به نظر نمی‌رسد. معنی حرف شما این است که قوانینی که سال‌هاست در حال اجراست و قبلا نیز به تایید شورای نگهبان رسیده است، ناگهان اعلام می‌شود که اعتبار ندارند. در این صورت فعالان اقتصادی و فرهنگی که کار خود را با این قوانین تنظیم کرده‌اند چگونه به فعالیت خود ادامه دهند. آیا این نوع رفتار ریسک سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی را بالا نمی‌برد؟ طبق این رویه، هر روز صبح که از خواب بیدار می‌شویم باید ببینیم چه قوانینی از طرف شورای نگهبان مردود اعلام شده است.

تشرع و تدین و نگرانی فقهای محترم شورای نگهبان از مسوولیت الهی را درک می‌کنم که می‌خواهند قانونی که از نظر آنها خلاف شرع است، یک لحظه هم معتبر باقی نماند؛ همان طور که این تشرع و نگرانی در کلام جناب آقای جنتی در ماجرای حذف خانم مینو خالقی از مجلس دهم پس از کسب آرای لازم، مشهود بود. ایشان گفتند می‌دانیم که قانون می‌گوید پس از رای آوردن یک کاندیدا اگر سند جدیدی در باره صلاحیت او پیدا شد باید در زمان بررسی اعتبارنامه‌ها در مجلس رسیدگی شود اما چون می‌دانیم مجلس او را رد نمی‌کند خودمان رد می‌کنیم تا مسوولیت شرعی به گردن ما نباشد. اینجا هم قاعدتا همین طور است و فقهای محترم می‌خواهند زودتر به مسوولیت الهی خود عمل کنند غافل از این که نظام امور کشور را به هم می‌ریزند و حقوقی از مردم ضایع می‌شود.

البته این تشرع قابل تقدیر است اما راه اعمال آن این نیست بلکه اگر قانونی را خلاف شرع می‌دانید باید به دولت و مجلس اطلاع دهید تا آنها با ارایه لایحه یا طرح، آن را اصلاح کنند نه اینکه هر چند وقت یک بار راسا و با یک ابلاغیه، قانونی را لغو و انضباط اقتصادی، فرهنگی و سیاسی کشور را مختل کنید. معنی این کار این است که هیچ قانونی پایدار نیست و هر لحظه ممکن است لغو شود. این امر با طبیعت قانون سازگار نیست.

امیدوارم از این رویه که کیان نظام جمهوری اسلامی را تهدید می‌کند بازگردید و البته مجلس به وظیفه ذاتی خود در دفاع از ثبات قوانین و حقوق شهروندان عمل خواهد کرد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۳۱۴۸۲۰۹:۴۳:۲۵ ۱۳۹۶/۸/۶
یک نامه هم برای ورشکستگی کارخانه ها به روحانی بنویس!!!
خدیر۱۳۱۸۱۴۱۵:۰۵:۳۷ ۱۳۹۶/۸/۶
چه ربطی داره؟ ایشون جایی که می بینه حقی در حال تضییع هست و صاحب آن حق هم زورش به اصحاب قدرت نمی رسه وظیفه خودش می داند که اعتراض کند. ضمنا چه کسی هست که نداند وضعیت امروز اقتصاد و ورشکستگی کارخانجات ریشه در اقدامات و سیاست های آن 8سال معروف دارد که کم کم نتایجش در کشور هویدا میشه.
ناشناس۱۳۱۴۸۷۰۹:۴۷:۴۳ ۱۳۹۶/۸/۶
خدا خیرش بده، واقعا یکی باید به شورای نگهبان بگه که از هر لحاظ که بررسی کنیم این رویه غلطه.
ناشناس۱۳۱۸۳۹۱۵:۳۰:۳۰ ۱۳۹۶/۸/۶
این یک مساله فقهی و حقوقیه، این ارزیابی های رسانه ای مساله رو حل نمیکنه، چون شوار طبق قانون به وظیفش عمل کرده، اگر هم قانون نقص داشته باشه باید در مجرای خودش اصلاح بشه، من با نظر اقای ضرغامی موافقترم که تو این مساله شورا به وظیفش عمل کرده، باید حرمت قانونیش حفظ بشه، ولی دستگاه های تشخیص مصلحت که به حکم قانون امکان حل مساله رو دارن، وارد بشن و قضیه رو حل کنن که احترام رای مردم هم حفظ بشه.
ناشناس۱۳۱۴۹۷۰۹:۵۸:۰۷ ۱۳۹۶/۸/۶
خوب گفتید آقای مطهری!
ناشناس۱۳۱۵۱۷۱۰:۳۳:۴۶ ۱۳۹۶/۸/۶
با اين تفسير شوراي نگهبان ، مربي تيم فوتبال كشورمون هم نميتونه غير مسلمون باشه خداحافظ كارلوس كيروش
كوروش۱۳۱۵۹۵۱۱:۳۱:۵۲ ۱۳۹۶/۸/۶
درود بر جناب مطهری ایشان با صداقت، شجاعت و صراحت حرف دل ملت را می زنند همانطور كه آقای توكلی هم در مقاله ای در این باب گفته اند؛ اینگونه موضوعات ممكن است وجهه ی انتخابات را مخدوش نماید.
ناشناس۱۳۱۵۹۷۱۱:۳۲:۱۰ ۱۳۹۶/۸/۶
این مشاجره رسانه‌ای بیهوده است؛ ابتدا باید نظر شورای نگهبان را مبنی بر غیر شرعی بودن مسأله پذیرفت، سپس برای حل آن ایده و طرح داد. به نظر من، راه حل این است که برای عضویت اقلیت‌های دینی در شوراهای شهر مثل عضویت در مجلس سهمیه تعیین شود و از طرف دیگر نهادی بر مصوبات شوراها نظارت کند تا شرعی بودن آن محل تشکیک نباشد. با این اقدام، هم نظر شورای نگهبان تأمین می‌شود و هم نظر دمکراسی خواهان.
ناشناس۱۳۱۶۳۷۱۲:۰۴:۵۵ ۱۳۹۶/۸/۶
شیر مادرت حلالت مطهری. دین اسلام و مخصوصا مذهب اهل بیت رو سیاسی نشون ندید.
ناشناس۱۳۱۶۵۵۱۲:۱۹:۵۷ ۱۳۹۶/۸/۶
آقای مطهری عالم به مسائل دینی و فقهی نیستند و قانونا و شرعا نمی توانند نظر شورای نگهبان را زیر سوال ببرند.
محسن۱۳۱۹۱۳۱۶:۳۹:۴۹ ۱۳۹۶/۸/۶
احسنت بر فقه هاي شوراي نگهبان.آقاي مطهري هدفشان دفاع ازحقوق مردم است ولي بايد بدانند قانون ملاك است .ممكن است قانون ايراد داشته باشد ولي با نظريه پردازي نميتوان براي كسي حقي ايجاد كرد.
محسن۱۳۱۹۷۳۱۷:۵۶:۰۷ ۱۳۹۶/۸/۶
فرمایش جناب آقای مطهری کاملا" متین است اینگونه رفتارها به نظام جمهوری اسلامی ضربه میزند ایکاش مشکل مردم یزد قبل از سوء استفاده مغرضان جهت حمله و سیاه نمایی بر علیه جمهوری اسلامی حل شود
مرتضی۱۳۲۰۵۵۱۹:۴۱:۱۶ ۱۳۹۶/۸/۶
علی مطهری هر از گاهی برای مطرح کردن خودش هم که شده حرفی می زند. اگر او صداقت داشت حداقل چند وقت یک بار به روحانی، با همه خرابکاری هایش در این چند سال، و اصلاح طلبان هم چیزی می نوشت. او که بحمدالله متخصص در همه علوم و فنون هست! به خودش اجازه می دهد-
ناشناس۱۳۲۱۵۳۲۲:۲۱:۱۹ ۱۳۹۶/۸/۶
افرین به مطهری. اون‌موقع که نیروگاه اتمی بوشهر توسط روسها ساخته میشد مدیر پروژه مسلمان بود؟ چرا کسی صداش درنیامد؟ روسها استثنا هستند؟
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  18. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  24. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

  25. مشکل اصلی صهیونیست ها با عملیات "وعده صادق" چه بود؟

آخرین عناوین