اما و اگر درباره ارثی بودن سرطان

گروه سلامت الف،   3960725252

اصطلاح "ارثی بودن" از نظر پزشکی به مواردی گفته می‌شود که تعدادی از فرزندان شخص بیماری، به آن مرض دچار شوند؛ که بر حسب وجود ژن غالب در والدین می‌تواند نصف فرزندان مبتلا شده و یک چهارم سالم و یک چهارم حامل ژن معیوب شوند.

 اما و اگر درباره ارثی بودن سرطان

فرض کنید پدر بزرگی اهل سیگار و قلیان بوده، آنگاه این موارد موجب تغییرات اپی ژنتیک در او شده و اکنون چند نسل بعد در نوه و نتیجه آن، این ژن‌ها در محیط نامناسب جدیدی قرار می‌گیرند و موجب بروز سرطان در دختر یا پسر جوانی می‌شوند که خودشان اهل دود نیستند.

به گزارش تسنیم، پرفسور محمد اسماعیل اکبری- رئیس مرکز تحقیقات سرطان و پدر پزشکی جامعه نگر ایران- در جدیدترین یادداشت خود که از نتایج تحقیقات تیم‌های پژوهشی تحت مدیریت وی استخراج شده است، ضمن تاکید بر نکاتی مهم و جالب توجهی که احتمالا برای نخستین بار است که می‌خوانید، آورده اند: سوالات زیادی در مورد ژنتیک و ارثی بودن سرطان پرسیده می‌شود که لازم دیدم توضیحات ذیل را خدمت مخاطبان محترم عرض کنم:

اصطلاح "ارثی بودن" از نظر پزشکی به مواردی گفته می‌شود که تعدادی از فرزندان شخص بیماری، به آن مرض دچار شوند؛ که بر حسب وجود ژن غالب در والدین می‌تواند نصف فرزندان مبتلا شده و یک چهارم سالم و یک چهارم حامل ژن معیوب شوند.

در سرطان‌ها چنین وضعی "کمیاب" است و حداکثر، کمتر از 10% موارد سرطان‌ها ارثی هستند! به‌طور کلی هر وقت شخصی بخواهد به هر مرضی مبتلا شود، از جمله سرطان، در سلول‌های وی تغییراتی پیدا می‌شود و در ژن‌های مختص آن مرض هم تغییراتی پیش می‌آید.

لذا اگر چه سرطان را ارثی و ژنتیک نمی‌دانیم اما به‌هر حال، سرطان با تغییرات ژنتیکی پیدا می‌شود. افراد، گاهی یک یا چند نوع از سرطانی را در یک خانواده بیشتر مشاهده می‌کنند و به این جهت است که مردم تصور می‌کنند سرطان ارثی است؛ اما چنین نیست؛ این موارد فامیلی و یا خانوادگی خوانده می‌شوند.

بطور کلی در چنین خانواده‌هایی احتمال بروز سرطان بیشتر از مردم عادی و در بعضی از سرطان‌ها حداکثر تا چهار برابر است، اما ارثی مطابق تعریفی که در ابتدا گفته شد، نیست.

برای این اتفاق دلایلی وجود دارد؛ مثلا این خانواده رفتار و عادات مشترکی دارند؛ غذاهای مشابهی مصرف می‌کنند؛ خلقیات روانی و معنوی مشابهی دارند و ...
این‌ها عوامل اصلی بروز خطر در آن خانواده هستند.

از نظر علم سلولی مولکولی و بیولوژیک، پاسخ گوی این سوالات علم اپی ژنتیک است. علم اپی ژنتیک در حقیقت تغییرات مزمنی است که در بخشی از ژن‌ها پیش می‌آید و موجب انتقال عوامل خطر ایجاد یک بیماری و به‌عنوان مثال سرطان می‌شود.

جالب است بدانیم که عمر این علم کوتاه بوده و کمتر از 15 سال است که عمومی شده است. اما در منابع اسلامی گفتارهای متقنی از این موارد وجود دارد که اعجاب آور است! بعنوان نمونه، در حدیث شریفی از مولا امام صادق( ع ) آمده است: " کسب نامشروع و حرام در نسل آدمی آشکار می‌شود!"(کافی، ج 1، ص 363)

پس در مجموع باید گفت که سرطان ارثی نیست؛ اما با تخریب ژن‌های افراد به هر دلیلی، در طول نسل‌های مختلف می‌تواند یک عامل خطر پیش بیاید!

فرض کنید پدر بزرگی اهل دود، قلیان و سیگار بوده، آنگاه این موارد موجب تغییرات اپی ژنتیک در او شده و اکنون چند نسل بعد در نوه و نتیجه آن، این ژن‌ها در محیط نامناسب جدیدی قرار می‌گیرند و موجب بروز سرطان در دختر یا پسر جوانی می‌شوند که خودشان اهل دود نیستند! نکته آنجاست که به‌نوعی از آن پدربزگ این عامل خطر را دریافت کرده اند!

این حرف بسیار مهمی است؛ اگر ما امروز خدای ناکرده آدم متقلب، زورگو، نامهربان، ربا خوار( مصداق حدیث شریف فوق الذکر)، ریاکار و ... باشیم یا حق مردم را ضایع کنیم، یا اهل دروغ و غیبت باشیم و یا سبک زندگی مادی بدی داشته باشیم، همه و همه این اعمال در نسل‌های آینده ما هم (از طریقی که ذکر شد) تاثیر می‌گذارند!

یعنی ما نه تنها در قبال خودمان مسئولیم بلکه در قبال همه نسل‌های آتی هم مسولیت داریم! از همین رو، باید از خودمان بپرسیم چقدر مهم، ضروری و مناسب است که مسئولانه و مبتنی بر شریعت اصیل زندگی کنیم؟

yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  18. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  24. موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی ۶ سیلندر + تصاویر

  25. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

آخرین عناوین