چرا دلار افزایشی شد؟

  4040923099 ۱۹ نظر، ۰ در صف انتشار و ۶ تکراری یا غیرقابل انتشار

نوسانات هفته‌های اخیر قیمت ارز به ایجاد برخی انتظارات تورمی منجر شده که یک کارشناس اقتصادی، دلایل اصلی رشد قیمت ارز را مسائل سیاسی، کاهش ارز حاصل از صادرات و سه‌نرخی شدن قیمت بنزین عنوان کرد.

چرا دلار افزایشی شد؟

به گزارش ایسنا، نوسانات بازار ارز در روزها و هفته‌های اخیر، بار دیگر به یکی از مهم‌ترین موضوعات اقتصادی کشور تبدیل شده است. افزایش نرخ دلار و واکنش سریع بازار به اخبار و تحولات مختلف، این پرسش را پررنگ‌تر کرده که چه عواملی بیشترین نقش را در شکل‌گیری انتظارات افزایشی ایفا می‌کنند. تجربه سال‌های اخیر نشان می‌دهد که بازار ارز تنها تحت تأثیر متغیرهای اقتصادی کلاسیک مانند عرضه و تقاضا قرار ندارد، بلکه مجموعه‌ای از عوامل سیاسی، روانی و انتظاری نیز می‌تواند روندهای قیمتی را تغییر دهد.

در چنین شرایطی، بررسی پیوند میان تحولات سیاسی، فضای روانی جامعه و متغیرهای اقتصادی اهمیت دوچندان پیدا می‌کند؛ به‌ویژه آنکه اخبار مربوط به تحریم‌ها، تنش‌های منطقه‌ای و تصمیمات داخلی اقتصادی می‌تواند انتظارات تورمی را تشدید کرده و رفتار فعالان بازار را تحت تأثیر قرار دهد.

در همین راستا، حسین امیری ـ کارشناس اقتصادی ـ با اشاره به اینکه عدم تحقق برخی انتظارات اقتصادی یکی از مهم‌ترین دلایل التهاب فضای بازار است که زمینه‌ساز رشد نرخ دلار هم شده است، گفت: کاهش بازگشت ارزهای حاصل از صادرات نفت و پتروشیمی نیز نقش قابل‌توجهی در تغییرات اخیر نرخ دلار ایفا کرد که با توافقات جدید با بانک مرکزی احتمال افزایش عرضه ارز و تعدیل قیمت‌ها وجود دارد.

وی با اشاره به افزایش نرخ ارز در روزهای اخیر اظهار کرد: در واقع مجموعه‌ای از عوامل اقتصادی و غیراقتصادی باعث شد تا بازار در روزهای گذشته با نوسانات قابل‌توجهی مواجه شود.

به گفته این کارشناس اقتصادی، روند بازگشت ارز هم طی هفته‌های گذشته کندتر شده بود که این موضوع مستقیماً خود را در افزایش قیمت‌ها نشان داد.

امیری تاکید کرد: نمی‌توان تأثیر تحریم‌ها را بر مشکلات اقتصادی اخیر نادیده گرفت؛ چراکه این محدودیت‌ها اقتصاد کشور را تحت تأثیر قرار داده و بسیاری از صنایع را با چالش‌هایی مواجه کرده است.

وی ادامه داد: عوامل غیراقتصادی نیز تأثیر قابل‌ملاحظه‌ای بر نوسانات بازار ارز داشته‌اند؛ از جمله اخبار مربوط به تنش‌های سیاسی، تحولات منطقه‌ای، درگیری‌های نظامی و مسائل سیاسی که معمولاً انتظارات تورمی را تشدید می‌کنند و به افزایش قیمت ارز منجر می‌شوند.

این کارشناس اقتصادی همچنین انتظارات تورمی ناشی از برخی خبرهای داخلی مانند سه‌نرخی شدن بنزین را یکی دیگر از عوامل مؤثر بر رفتار بازار دانست و افزود: هنگامی که جامعه تصور کند قیمت‌ها در حال افزایش است، تقاضای احتیاطی برای ارز هم بالا می‌رود.

امیری درباره راهکارهای کنترل بازار ارز توضیح داد: اگر بانک مرکزی و دولت با بهره‌گیری از ابزارهای سیاستی خود بتوانند انتظارات تورمی را به‌درستی مدیریت کنند و آرامش روانی را به بازار بازگردانند، رشد غیرمنطقی نرخ دلار هم متوقف خواهد شد.

او تأکید کرد: برای کاهش حساسیت جامعه نسبت به نرخ دلار و دستیابی به کنترل پایدار انتظارات تورمی، باید توجه واقعی به بخش‌های مولد اقتصاد – از جمله تولید و صنعت - معطوف شود؛ در این صورت می‌توان به ثبات اقتصادی بلندمدت امیدوار بود.

دیدگاه کاربران

ناشناس۴۰۹۰۳۱۹۱۶:۴۴:۴۸ ۱۴۰۴/۹/۲۳
چون هنوز چاله هایی که موسسات مالی و اعتباری منحل شده و بابک زنجانی و چای دبش کنده بودند پر نشده چاله جدید بانک آینده هم به بدهکاری های ملت ایران اضافه شد . این چاله ها نه از جیب مالکان و مدیران آنها بلکه از جیب ملت برداشته میشود . لذا همچنان دلار افزایشی و گرانی و تورم هم دنبال آن در حال دو سرعت هستند .
1۴۰۹۰۳۴۸۱۷:۲۲:۲۹ ۱۴۰۴/۹/۲۳
اولا دولت باور دارد که اقدامات مخربش هیچ عواقبی ندارد ... دوما با وجود اینکه شعار حمایت از مردم می دهد اما در عمل نه می تواند و نه می خواهد که تمام هم و غم خود را در این خصوص جزم کند
ناشناس۴۰۹۰۳۸۶۱۸:۰۴:۴۴ ۱۴۰۴/۹/۲۳
دلار دست دولته؟ دولت به بازار ارز میده؟
ناشناس۴۰۹۰۴۴۳۱۹:۳۰:۳۶ ۱۴۰۴/۹/۲۳
دولت باید 95 میلیارد دلار ارز صادر کنندگان را بر گرداند نه اینکه نسبت به این کار هیچ زحمتی به خود ندهد و ارز ترجیحی و ... را بردارد یا بالا ببرد و مثل قضیه برنج بشود یعنی دولت زورش به صادر کنندگان نمی رسد و به مردم عادی می رسد
ناشناس۴۰۹۰۳۲۹۱۶:۵۴:۲۶ ۱۴۰۴/۹/۲۳
برای اینکه مردم خیلی دلار میخرند میبرند احتکار میکنند ؟؟!!
ناشناس۴۰۹۰۳۸۳۱۸:۰۳:۲۷ ۱۴۰۴/۹/۲۳
اون 116 میلیارد دلار ارز صادراتی که 7 ساله بر نگشته دست مردمه؟! شکم گرسنه پول داره دلار بخره؟!
ناشناس۴۰۹۰۳۳۹۱۷:۰۴:۴۸ ۱۴۰۴/۹/۲۳
فقط دلار افزایشی نیست ماست و شیر و مرغ و گوشت و نان هم افزایشی هست چه چیزی هست که افزایشی نباشد بهت میگم حقوق کارگر و بازنشسته که یک سال هست فریز شده
ناشناس۴۰۹۰۳۵۰۱۷:۲۵:۵۸ ۱۴۰۴/۹/۲۳
چون ملت پوستش کلفت شده و می‌توانند تحمل کنند پس دولت پول بی پشتوانه چاپ میکند
ناشناس۴۰۹۰۳۵۶۱۷:۳۰:۱۸ ۱۴۰۴/۹/۲۳
تورم ما رو ببین.. فقط و فقط همین یک مورد رو در نظر بگیری حداقل سالی ۵۰ درصد باید بره. و قیمت دلار . با درواقع پولمون بی ارزش بشه
ناشناس۴۰۹۰۳۷۷۱۸:۰۰:۲۳ ۱۴۰۴/۹/۲۳
حالا هرچی. مدیریت کجاست؟
ناشناس۴۰۹۰۳۸۲۱۸:۰۳:۱۷ ۱۴۰۴/۹/۲۳
دلار افزایشی نشده بلکه ریال در حال ریزش است.
ناشناس۴۰۹۰۳۹۷۱۸:۱۱:۰۶ ۱۴۰۴/۹/۲۳
افزایش قیمت لوبیا و لبنیات و گوشت خیلی از دلار بالاتر است. یعنی مشکل از دلار نیست، مشکل از ریال و متولی بی عرضه آن است.
ناشناس۴۰۹۰۴۰۸۱۸:۳۰:۵۸ ۱۴۰۴/۹/۲۳
آخر ساله و کسری بودجه باید حل بشه به همین دلیل ساده، تورم تنها راه خالی کردن جیب مردمه
معلم اقتصاد سیاسی۴۰۹۰۴۱۲۱۸:۳۴:۵۹ ۱۴۰۴/۹/۲۳
تحریم‌های اقتصادی و محدودیت در فروش نفت • کاهش ورود ارز به کشور • کسری بودجه دولت • افزایش نقدینگی و چاپ پول • تورم مزمن و کاهش ارزش ریال • بی‌ثباتی سیاسی و تنش‌های منطقه‌ای • نااطمینانی نسبت به آینده مذاکرات خارجی • خروج سرمایه از کشور • افزایش تقاضای سفته‌بازی و دلالی • کاهش اعتماد عمومی به پول ملی • محدودیت در دسترسی به منابع ارزی بلوکه‌شده • افزایش انتظارات تورمی در جامعه • ضعف سیاست‌های ارزی و چندنرخی بودن ارز • شوک‌های خبری و روانی بازار • افزایش هزینه واردات • رشد قیمت طلا و ارز در بازارها
ناشناس۴۰۹۰۵۴۴۲۳:۰۸:۴۰ ۱۴۰۴/۹/۲۳
اين مطالب را قبول ندارم شما وضعيت افغانستان را ببينيد ايا تورم دارد .
معلم۴۰۹۰۶۰۶۰۴:۱۷:۲۹ ۱۴۰۴/۹/۲۴
: نبود تورم نشانه سلامت اقتصادی نیست؛ در افغانستان بیشتر نشانه فقر، رکود و سرکوب تقاضاست، نه ثبات اقتصادی
ناشناس۴۰۹۰۴۴۶۱۹:۳۸:۵۳ ۱۴۰۴/۹/۲۳
چرا ؟چون کاهشی نشد!
ناشناس۴۰۹۰۴۷۸۲۰:۲۸:۰۲ ۱۴۰۴/۹/۲۳
کی ؟ چون ما از زمانی که یادمونه افزایشی بوده
ناشناس۴۰۹۰۵۵۰۲۳:۳۰:۴۶ ۱۴۰۴/۹/۲۳
اونوقت شما می‌گفتید که افزایش قیمت ارز به خاطر مصاحبه های همتیه ؟

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

آخرین عناوین