ماجرای ابردزدی ترکیه از ایران چه بود؟

  4021011052 ۱۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار

همه چیز از یک عکس شروع شد، عکسی که در فضای مجازی دست‌ به‌ دست چرخید تا سبب‌ ساز تولد یک ایده باشد، ابر دزدی در مرز ایران و ترکیه همان ایده‌ای شد که طی چند روز گذشته حسابی بحث‌ برانگیز شده است.

ماجرای ابردزدی ترکیه از ایران چه بود؟

به گزارش ایسنا، عکسی که نشان می‌دهد انگار برف تصمیم گرفته در ترکیه ببارد اما نیم‌نگاهی هم به ایران نداشته باشد تصویر زیر همان عکس است، همان‌طورکه از آن پیداست درست مرز ایران و ترکیه محل تفاوت بارش‌ها است، شاید با دیدن تفاوت در این عکس هر ذهنی به ایده ربایش ابر یا وجود موانع غیرطبیعی برای بارش در ایران نزدیک شود.

 

شمالی‌ها از تهران ابر دزدی کردند!

با ادامه‌دار شدن مسئله ابردزدی در فضای مجازی و این‌که عوامل غیر طبیعی مانع ورود ابر به ایران و بارش‌ها در مرزهای کشور می‌شوند کارشناسان دست به کار شدند، یکی از اظهار نظرها مربوط به کاوه مدنی، کارشناس محیط زیست و معاون سابق سازمان محیط زیست در ایران بود، او در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر) یک تصویر از مناطق شمالی ایران منتشر کرد، تصویر زیر همان عکسی است که مدنی با انتشار آن نوشت: «با همان منطقی که در چند هفته اخیر برای تقویت شایعه منصرف کردن ابرها از ورود به ایران استفاده شده، می‌توان ادعا کرد که مردم گیلان، مازندران و گلستان، با دستکاری آب و هوا از مردم تهران ابردزدی می‌کنند.»

درهمین‌باره احد وظیفه، رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی، با واکنشی مشابه به خبرآنلاین می‌گوید: «تفاوت بارش در دو نقطه مجاور یکدیگر به عوامل زیادی بستگی دارد، این‌که سمت ارتفاعات در چه راستایی باشد و جریان‌هایی که وارد منطقه می‌شوند از کجا می‌آیند کاملاً تاثیرگذار هستند. اجازه بدهید یک مثال از داخل ایران بزنم، مناطق شمال و جنوب رشته کوه البرز را با یکدیگر مقایسه کنید، وضعیت هر دو منطقه با یکدیگر کاملاً متفاوت است، بارش باران در گیلان به هزار میلیمتر می‌رسد درحالی‌که بارش باران در منطقه طارم استان زنجان که سد سپیدرود واقع شده است به ۲۰۰ میلیمتر هم نمی‌رسد، علت تفاوت بارش‌ها در این دو نقطه مجاور به جریانات هواشناسی برمی‌گردد که وارد می‌شوند، زنجان جریانات جنوبی را می‌گیرد و گیلان متاثر از جریانات شمالی است، لذا کوهستان نقش مهمی را ایفا می‌کند.»

 

تصاویر دست‌چین شده برای روایت غیر علمی

درحالی تصاویر عدم ورود ابر به ایران در فضای مجازی درحال دست به دست شدن هست که کاوه مدنی عکس دیگری را در حساب کاربری خودش در شبکه ایکس به اشتراک گذاشت، عکس زیر همان تصویری است که معاون سابق سازمان حفاظت از محیط زیست درباره آن نوشت: «در هر دو سوی مرز ایران با ترکیه ابر وجود دارد و کشور همسایه نتوانسته است با هیچ حربه‌ای ابرها را از ایران بدزدد. پس باید پرسید، چرا تصاویر دست به دست شده در فضای مجازی، این ابرها را نشان نمی‌دهند؟ جواب خیلی سخت نیست. آن تصاویر مربوط به یک لحظه یا یک بازه زمانی خاص هستند و برای القای یک روایت انتخابی غیرعلمی دست‌چین شده‌اند.»

یکی دیگر از این روایت‌های دست‌چین شده بارور کردن ابرها در سمت ترکیه است تا بارش‌ها در آن کشور رخ دهد و تقریباً چیزی به ایران نرسد، دراین‌باره الن بورک، اقلیم‌شناس به بی‌بی‌سی گفته که «برف زمانی می‌بارد که هوا بالا رود و با سرد شدن دما به‌صورت برف به زمین بازگردد، بالا رفتن هوا بین کوه‌ها انجام می‌شود بنابراین طبیعی است که یک طرف کوه بر باشد و طر دیگر چیزی نباشد، من نمی‌دانم الگوی طوان در ترکیه و ایران چگونه است، اما اگر طرف ترکیه برف می‌بارد و ایران نمی‌بارد، می‌تواند توضیح برای الگوی بارش برف در منطقه باشد، اما در کل بارورسازی ابرها کارساز و علمی نیست.»

بنابراین باید پرسید؛ چرا جریانات بارشی در ترکیه تبدیل به برف می‌شود اما در ایران نه، بخشی از جواب این پرسش در همان توضیح الن بورک است، جایی‌که گفت: «برف زمانی می‌بارد که هوا بالا رود و با سرد شدن دما به‌صورت برف به زمین بازگردد.» درست چیزی که در ایران و در شرایط فعلی وجود ندارد، یعنی همان سرد شدن هوا، طوری‌که احد وظیفه گرمای فعلی در منطقه ایران را بی‌سابقه می‌داند.

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی برای توضیح بیشتر می‌گوید: «فقط بخشی از جریانات بارشی که وارد ایران می‌شوند از طرف ترکیه هستند، عمده بارش استان‌های آذربایجان غربی و شرقی از جریانات بارشی هستند که از دریای سرخ، دریای عرب، تنگه باب‌المندب وارد کشور می‌شوند، جریاناتی که در مواجهه با زاگرس قرار می‌گیرند و در استان‌های ایلام، کرمانشاه، کهکیلویه و بویراحمد، لرستان، کردستان و آذریایجان غربی و شرقی ایجاد بارش می‌کنند. متاسفانه امسال شاهد جریانات بارشی این چنینی نبودیم، دلیل آن‌هم به دمای بیش از حدی برمی‌گردد که در شرق مدیترانه، خاورمیانه و ایران حاکم بود، ما گرمای بیشتر از نرمال در مناطق سردسیر کشور داشتیم، این گرما سبب شد سیستم‌هایی جوی که در شرق مدیترانه ایجاد می‌شود و از ایران عبور می‌کنند به‌خوبی شکل نگیرند و ضعیف‌تر از حد معمول بودند.»

 

تئوری توطئه با ابر دزدی!

باز هم یک سوال باقی می‌ماند، ترکیه و ایران در یک منطقه هستند و اگر افزایش دمایی وجود دارد قطعاً باید متوجه این کشور هم شود، اما چرا این گرما فقط مانع بارش باران و بر در ایران شده است. وظیفه در پاسخ به این پرسش می‌گوید: «برای این‌که سیستم ترکیه با ایران متفاوت است، در ترکیه جریان‌های جنوبی و شمالی که وارد این کشور می‌شوند هر دو از طرف دریا هستند، جریانات شمالی در این کشور از طرف دریای سیاه است، و جریانات جنوبی برای دریای مدیترانه است، در نتیجه ترکیه رطوبت خوبی دریافت می‌کند اما متاسانه سرزمین ما این شرایط را ندارد، ترکیه به‌طور نسبی ۵۴۰ میلیمتر بارش سالانه دارد درحالی‌که بارش سالانه ایران ۲۳۰ میلیمتر است، ترکیه ۲.۵ برابر ایران دریافت بارش دارد، ارتفاعات آناتولی در ترکیه منشا رودخانه‌های بزرگی مانند دجله و فرات هستند، رودخانه‌هایی که حجم‌شان چندین برابر بزرگترین رودخانه‌های ایران است، بنابراین وضعیت آب و هوای ترکیه با ایران قابل مقایسه نیست.»

او در پایان بیان می‌کند: «ابر دزدی داستانی بیش نیست، یک شایعه است که بیشتر دنبال تشویش اذهان عمومی است، متاسفانه ممکن است مسئولین هم چنین حرف‌هایی را باور کنند و به جای فکر عاجل دنبال تئوری توطئه باشند.»

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۳۴۲۸۷۶۱۲:۵۱:۵۲ ۱۴۰۲/۱۰/۱۱
فضای مجازی هست دیگر و عده ای ساده لوح با تفکر این ها پس یزد هم که کم با بارش ترین منطقه کشور است و مرکز ایران اطرافیان ابر دزدی می کنند چه شهرهای قبل آن چه بعد آن!!
ناشناس۳۳۴۳۳۷۳۲۱:۴۸:۴۷ ۱۴۰۲/۱۰/۱۱
اینهمه بهپاد برای جنگ است چرا برای بارور سازی ابرها استفاده نمیشود
ناشناس۳۳۴۲۸۸۶۱۳:۰۵:۳۹ ۱۴۰۲/۱۰/۱۱
حالا این چه ربطی به مردم داره که میگی مردم گیلان و مازندران ابر دزدی میکنند
سید۳۳۴۲۸۹۱۱۳:۰۹:۴۷ ۱۴۰۲/۱۰/۱۱
دراین مورد فقط مسئله ابر دزدی نیست . کشورهایی مثل ترکیه این امکان را دارند که با تعبیه دستگاههای الکترونیکی خاص امکان تشکیل ابر در یک منطقه را ازبین برده و باعث عدم بارش بشوند (خشکسالی مصنوعی) واین همان کاری است که چین برای جلوگیری از بارش در زمان مسابقات ورزشی انجام داد .
ناشناس۳۳۴۲۹۰۲۱۳:۱۶:۱۳ ۱۴۰۲/۱۰/۱۱
کلا سالهاست مردم ایران طرفداری تئوری توطئه هستند. شما وقتی در صدا و سیما و رسانه و ادبیات این تئوری توطئه را گسترش میدهید نباید انتظار داشته باشید مردم عامی دنبال دلایل علمی باشند. تئوری دایی جان ناپلئون مال دیروز امروز نیست. دقیقا همین داستان در مورد فوتبال و داوری حاکم است . سالها توی گزارش های فوتبال گزارشگران به مردم القا می کردند که داور همیشه علیه ماست و اصطلاح داور مماشات میکند یادمان نرفته بعد به مرور دیدیم که در لیگ داخلی اکثر مربیان یاد گرفتند که مشکلات تیم را گردن داور بیاندازو به همین سادگی!!!
ناشناس۳۳۴۲۹۲۶۱۳:۳۳:۵۸ ۱۴۰۲/۱۰/۱۱
اتفاقا حرفای نویسنده غیر علمی هست! اردوغان با اسرائیل بحث میکنه و دعوا می کنه ولی همزمان 10 میلیارد دلار با اسرائیل مراوده اقتصادی داره!!! هارپ رو سرچ بزنید تا بدونید که دارند ابر دزدی می کنن و با هارپ روی مناطق و اقلیم ها تاثیر زیاد میذارن
ناشناس۳۳۴۲۹۴۴۱۳:۴۹:۳۴ ۱۴۰۲/۱۰/۱۱
حالا فرض کنیم کوههای زاگرس و آناتولی و شرق ترکیه باعث بارش قبل از عبور ابرها از کوه میشوند مثل البرز که بارش شمال البرز را ایجاد میکند و جنوب البرز خیر. عربستان چطور برف میباره ولی جنوب ما خیر؟
ناشناس۳۳۴۲۹۵۸۱۴:۰۴:۲۹ ۱۴۰۲/۱۰/۱۱
اصل مطلب رو گم نکنیم. اوضاع اسف بار آب و خاک و کم بارشی در ایران و مدیریت بی خیال ما ...
ناشناس۳۳۴۳۲۹۳۲۰:۱۳:۴۳ ۱۴۰۲/۱۰/۱۱
حرفی نزنید که دنیا به ما بخندد.
ناشناس۳۳۴۳۲۹۹۲۰:۱۹:۵۸ ۱۴۰۲/۱۰/۱۱
ابرها سر جاشونه...
ناشناس۳۳۴۳۴۹۶۰۲:۵۳:۳۳ ۱۴۰۲/۱۰/۱۲
مشروب نخورید ،روزه خواری نکنید ،بی حجاب ولخت پتی نباشید ،فعل حرام نکنید ..،نماز بخونید وبا حجاب بشین ،گناه نکنید تا بارون بیاد
ناشناس۳۳۴۳۹۳۲۱۵:۰۶:۰۷ ۱۴۰۲/۱۰/۱۲
ولی ترکیه با احداث سد جلوی سهم آبه ایران را گرفته است. غفلت و انفعال وزارت خارجه ایران رو کجای سرمون بگذاریم،....
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های هفته

    1. قبل از مهاجرت، بعد از مهاجرت!

    2. نیش و کنایه های «بومرنگی» روحانی!

    3. حقوق خبرنگار جنجالی صدا و سیما چقدر است؟/ پاسخ «یوسف سلامی» به میزان درآمد ماهیانه خود

    4. «عبدالحمید» تازه از کما بیدار شده/ مواضعش تلفیقی از بی‌خردی و بی‌سوادی است/ او هیچ‌چیز نمی‌داند

    5. چرا این همه بد اخلاقی؟

    6. جدال روایت ها در ماجرای مسمومیت پزشکان شیرازی

    7. کیهان: لایحه عفاف و حجاب ترویج‌کننده پدیده پلشت بی‌حجابی است/ امید است این لایحه ناکارآمد کنار گذاشته شود

    8. درباره توبه تتلو

    9. حرف طلافروشان را باید شنید، اما...

    10. ادعای عجیب روحانی: ما بورس را رشد دادیم، اینها بورس را زمین زدند!

    11. هزینه ای که هیچ دولتی حاضر نشد بپردازد!

    12. نظرات برگزیده مخاطبان الف: دولت در گام اول باید مشکلات را انکار نکند/ رانندگان اسنپ و تپ‌سی باید حمایت شوند

    13. واکنش وزیر بهداشت به ماجرای مسمومیت پزشکان در شیراز

    14. بازداشت عوامل پشتیبان گروهک جیش‌الظلم در راسک

    15. هشدار دیوان کیفری بین‌المللی به آمریکا و رژیم اسرائیل

    16. راه‌حل ماجرای روحانی و شورای نگهبان چیست؟/ نظر ضرغامی درباره گسترش شادی و نشاط در جامعه

    17. پیرامون پشت‌پرده افشای فایل‌صوتی «ظریف»...

    18. کیهان: دیدید ورود زنان به ورزشگاه غلط بود؟!

    19. سردار رادان: کشف حجاب به خاطر مسائل اقتصادی نیست

    20. تنوری که هنوز سرد است...

    21. ایثارگران را بدنام نکنید !

    22. توضیحات «لیلاز» درباره فایل صوتی «ظریف»/ ادعای عجیب «آخوندی»

    23. تأملي در راهبرد ائتلاف از شاهزاده تا تاجزاده !

    24. افشای فایل صوتی ظریف عمدی بود؟

    25. آیا این دو زن در آمریکا زلزله به پا می کنند؟

    آخرین عناوین