نگاهی به کتاب تاریکی‌معلق‌روز/ جنگ و دنیای خبر

ابراهیم عمران، گروه تعاملی الف،   3980401008
نگاهی به کتاب تاریکی‌معلق‌روز/ جنگ و دنیای خبر

کتاب‌هایی که واژگان آن جان دارند و از این جانداری به اندیشه‌گی می‌رسند آنچنان پرشمار نیستند و اگر کتابی با این مؤلفه یافت شد؛ به باورم لازم می‌نماید که در مورد آن اطلاع‌رسانی شود و از این رهگذر جدای از فرهنگ کتابخوانی؛ بُعدی از آن را به خوانش بنشینند که همان تفکر و اندیشه پس از خواندن است. «ابراهیم عمران» از جمله این کتاب‌ها می‌توان به رمان «تاریکی معلق روز» اثر زهرا عبدی اشاره کرد که دارای لایه‌های پنهانی است که نویسنده با تردستی خاص، خواننده را، صرف خواندن، نمی‌بیند و به مخاطب ورای خوانش واژگان، دنیای بعد از خواندن که همان تفکر است را هدیه می‌دهد.

شخصیت‌های داستان که ذیل کاراکتری به‌نام «ایما اعلایی» جان می‌گیرند؛ همگی به نوعی در دنیای امروزی ما آشنا هستند. افرادی که وجه مشترک آنان دست کم در این رمان، سرگشتگی در خبر و پناه بردن و در حقیقت فرار از تنهایی به دنیای مجازی وجه غالب آن است. موتیف اصلی این کتاب هم مانند «روز حلزون» (کتاب دیگری از عبدی) جنگ و تبعات بعد از آن را روایت می‌کند و در دل خود خرده پیرنگ‌هایی دیگر را به وجود می‌آورد. پدر ایما جانباز جنگ است و در بیمارستان اعصاب و روان بستری است. مادرش هم بواسطه بیماری ام‌اس، از شغلش که معلمی‌است دور افتاده و آرزو دارد ایما جایگزین او شود. مادر ایما علاقه ویرانگری به خبر و تلویزیون دارد و دست بر قضا یکی از شاگردانش، در شبکه فارسی زبان لندن مجری است.

داستان کتاب بخوبی این قسمت ماجرا را نیز پوشش می‌دهد که این شبکه‌ها و بده‌بستان کاری آنان، تا چه حد ملهم از فضای رسانه‌ای داخل است. هر چند در این بین به افراط و تفریط خاصی هم دچار نمی‌شود. ایما خبرنگاری خوانده و مشتاق کار در این حوزه است و بواسطه آشنایی با آتنا (مجری ایرانی در شبکه فارسی زبان) به سایت دانیال دانشوری می‌رود که خود زیردست رئیسی است که گویا پشتوانه مالی و سیاسی خاصی دارد. داستان نقبی به زندگی پدر و مادر دانیال هم می‌زند و اصولاً برگ برنده کتاب، معرفی کامل شخصیت‌هایش است.

ایما بواسطه خبر اعدام قاچاقچی مواد مخدر که در گذشته وبلاگ پر خواننده‌ای داشته با توصیه رئیس سایت به ملاقات یوسف سرلکی می‌رود که بعد از اعدام زنده می‌شود و یوسف حاضر است حرف‌هایی به این خبرنگار بزند. در دل ماجرای یوسف متوجه می‌شویم آنکه به‌صورت خواهر مجری در لندن اسید پاشیده از همکاران و رقبای یوسف، به‌نام پیمان است. دو مسأله اصلی کتاب را اگر بخواهیم پر رنگ‌تر ببینیم؛ جنگ و کار خبرنگاری است که بسیار اصولی بدون پیرایش خاص پرداخته شد. جنگی که تبعاتش برای خانواده ایما تا به حال ادامه‌دار بوده و حرفه پر دردسر خبرنگاری و روزنامه نگاری که از سایت‌ها و شبکه‌های فارسی زبان سر در آورده است. نگاه بدون داوری زهرا عبدی و خوانش و جهان‌بینی غیر جانبدارانه‌اش، توانسته خواننده را درگیر پرسش‌های فراوانی کند که این مسأله را باید هنر نویسنده به حساب آورد که حتی پس از اتمام کتاب هم دست از سر خواننده بر نمی‌دارد؛ خواننده‌ای که هم مانند مؤلف پرسش‌های زیادی در سر دارد و آن را در تاریکی معلق روز و شبش رها می‌نماید. کتابی که می‌تواند از دریچه سایر شخصیت‌هایش نیز، روایت وبه اثری چندگانه تبدیل شود.

yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های هفته

    1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

    2. بازی با کلمات

    3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

    4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

    5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

    6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

    7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

    8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

    9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

    10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

    11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

    12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

    13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

    14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

    15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

    16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

    17. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

    18. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

    19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

    20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

    21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

    22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

    23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

    24. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

    25. مشکل اصلی صهیونیست ها با عملیات "وعده صادق" چه بود؟

    آخرین عناوین