کاهش تعهدات برجامی از سوی ایران، ادامه تحریم آمریکا و انفعال اروپا/ سرانجام برجام چه خواهد شد؟

گروه جهان الف،   3980327246 ۲۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۶ تکراری یا غیرقابل انتشار

حدود سه هفته از فرصت ۶۰روزه ایران به کشورهایی اروپایی برای انجام تعهدات‌شان در قبال برجام باقی مانده است، اما آنها تاکنون اقدامی جدی برای انتفاع ایران از توافق هسته‌ای انجام نداده‌اند؛ با این شرایط سوالی مطرح است که سرانجام برجام چه خواهد شد؟.

کاهش تعهدات برجامی از سوی ایران، ادامه تحریم آمریکا و انفعال اروپا/ سرانجام برجام چه خواهد شد؟

به گزارش الف، خویشتنداری ایران در قبال بدعهدی آمریکا و اروپا به پایان رسید و از چندی قبل با بیانیه شورای عالی امنیت ملی تحرک جدیدی در سیاست خارجی ایران بوجود آمده است. این اتفاق در حالی رخ داده که سیاست فشار حداکثری آمریکا در پی زمین گیر کردن ایران و فروپاشی اقتصادی بود، اما با وجود بهره گیری از تمامی ظرفیت‌ها نتیجه‌ای به همراه نداشته است. به همین دلیل، دولت آمریکا ضمن حفظ فشارها در پی جستجوی راهی برای ترغیب ایران به نشستن پای میز مذاکره است.

در راستای مقابله با بدعهدی‌ها، یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام، بازگشت تحریم‌ها و تعلل و انفعال اروپایی‌ها، شورای عالی امنیت ملی روز ۱۸ اردیبهشت امسال در بیانیه‌ای به کشورهای باقی مانده در برجام شصت روز فرصت داده بود تا به تعهدات خود در زمینه بانکی و نفتی عمل کنند.

بر اساس بیانیه، توقف تعهدات مربوط به سقف تولید اورانیوم غنی شده و هم‌چنین تولید بدون محدودیت آب سنگین در تأسیسات اراک براساس بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام، دو اقدام ایران در گام اول (۶۰ روز) انجام می‌شود. چنانچه خواسته‌های ایران در چارچوب توافق هسته‌ای تامین نشود، محدودیت‌های سطح غنی سازی و اقدامات مرتبط با مدرن سازی راکتور آب سنگین اراک نیز متوقف خواهد شد. درپی تعیین این مدت زمان مشخص از سوی ایران، کشورهای اروپایی طرف برجام و اتحادیه اروپا با صدور بیانیه‌ای مشترک در واکنش به آن اعلام کردند هیچ ضرب‌الاجلی را از سوی تهران نمی‌پذیرند.

در این راستا، دیروز بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران در نشست خبری در محل تاسیسات آب سنگین اراک ضمن بیان آخرین اقدامات برای اجرای بیانیه شورای عالی امنیت ملی در کاهش و توقف اجرای برخی تعهدات ذیل توافق هسته‌ای، وعده داد که ایران در ۱۰ روز آینده از سقف ۳۰۰ کیلوگرمی ذخایر اورانیوم غنی‌شده عبور می‌کند.

اظهارات سخنگوی سازمان انرژی اتمی با واکنش هایی از سوی کشورهای غربی مواجه شد. این دولت ها از تصمیم ایران برای توقف برخی تعهدات خود ابراز نگرانی کرده بودند.

سخنگوی وزارت خارجه آلمان نیز با صدور بیانیه‌ای از ایران خواست که به تعهدات خود در چارچوب برجام کاملاً پایبند باشد.

لندن طبق معمول واکنش تندتری بروز داد و سخنگوی دولت انگلیس مدعی شد: در صورتی که ایران اجرای تعهداتش را متوقف کند، ما همه گزینه‌هایی که در اختیار داریم را در نظر خواهیم گرفت.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی ریاست جمهوری روسیه گفت: فعلا بر مبنای این فرض عمل می‌کنیم که ایران به الزاماتش پایبند است.

فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم دیروز عنوان کرد: ایران تا به امروز به برجام عمل کرده است. امیدواریم و انتظار داریم که تهران همچنان به تعهدات خود ذیل برجام پایبند بماند... وی سپس افزود اروپا در تلاش است تا مردم ایران از عواید برجام برخوردار شوند.

تاکنون آژانس بین المللی انرژی اتمی ۱۴ بار پایبندی ایران به برجام را تائید کرده است. البته فعلاً حدود سه هفته از فرصت ۶۰روزه ایران به کشورهایی که هنوز در توافق هسته‌ای حضور دارند باقی مانده است، اما آنها تاکنون اقدامی جدی برای انتفاع ایران نسبت به انجام تعهداتش انجام نداده اند.

چند روز قبل سید عباس عراقچی بعد از دیدار با هلگا اشمید، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با بیان اینکه شاهد اقدام ملموسی از سوی اتحادیه اروپا نبوده‌ایم، اعلام کرد فرصت ۶۰ روزه به هیچ وجه تمدید نخواهد شد و ایران اقدامات بعدی یا همان گام دوم را اجرایی می‌کند، مگر اینکه آن‌ها خواسته‌های ما (ایران) را تامین کنند.

وضعیت در حال حاضر به گونه‌ای است که شروع به کار سازوکار تجاری اروپا برای حفظ ایران در برجام یا همان اینستکس تا به امروز اجرایی نشده و دقیقاً نیز مشخص نیست چه زمانی این اتفاق رخ خواهد داد.

بسیاری اعتقاد دارند اگر اینستکس عملیاتی شود عملاً مشکلات چندانی از اقتصاد ایران را حل نخواهد کرد؛ بنابراین به حساب آوردن اینستکس و به طور کلی کمک اروپا در محاسبات راهبردی ایران اشتباهی بزرگ است.

با این شرایط سوالی که مطرح می‌شود این است که سرانجام توافق هسته‌ای چه خواهد شد؟.

حسن روحانی رئیس جمهور اسلامی ایران روز شنبه هفته جاری در پنجمین نشست سران کنفرانس تعامل و اعتمادسازی در آسیا (سیکا)، درباره توافق هسته‌ای با بیان اینکه اجرای کامل تعهدات ایران بارها به تایید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی رسیده است و گفت: «با وجود خروج آمریکا، از سرگیری تحریم‌های غیرقانونی یکجانبه این کشور و نیز حمایت ناچیز سایر طرف‌های موافقتنامه از آن، همچنان معتقد هستیم که انجام تعهدات پذیرفته شده توسط کلیه طرف‌های ذیربط، نقش مهمی در افزایش ثبات منطقه‌ای و جهانی ایفا خواهد کرد.

وی در ادامه صحبت‌های خود تاکید کرد که ایران به صورت یک طرفه نمی‌تواند تنها طرف متعهد به برجام باقی بماند و سایر کشورها نیز لازم است سهم خود را برای حفظ این توافق مهم بپردازند.

رئیس جمهوری ایران افزود: ایران تصمیم گرفته است تا طبق بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام اجرای تعهداتش را برای بازگرداندن توازن در توافق برجام کاهش دهد. بر اساس این دو بند از توافقنامه برجام ایران گفته است با این استدلال که طرف مقابل با عدم پایبندی به تعهداتش، زمینه بهره‌مندی آن از مزایای این توافق را مخدوش کرده است، می‌تواند از اجرای بخشی از تعهدات جزئی یا کلی خود سرباز زند.

 
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان نیز هفته گذشته نیز در سخنانی خطاب به اروپایی‌ها گفته بود که اصلا در موقعیتی نیستند که از ایران انتقاد کنند و در عین حال از آن‌ها خواسته بود که پاسخ دهند در مسیر برجام چه اقدام‌هایی انجام داده‌اند. جمهوری اسلامی تصمیم گرفته است تا طبق بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام اجرای تعهداتش را برای بازگرداندن توازن در توافق مزبور کاهش دهد.

براساس این گزارش دیروز بهروز کمالوندی در پاسخ به پرسشی در این باره که آیا گام آخر ایران خروج از برجام خواهد بود نیز گفت: «اگر به همین سبک ادامه دهیم عملاً همین اتفاق می‌افتد. اگر بگوییم خارج می‌شویم یا نمی‌شویم خیلی مهم نیست کما این که الان شاید خود آمریکا هم متوجه شده باشد که اشتباه کرد که از برجام خارج شد. ممکن است با عدم اجرای تعهدات از سوی اروپا و تعلیق‌های ما به جایی برسیم که عملاً برجامی وجود نداشته باشد. این اتفاق دارد می‌افتد مگر این که تغییری ایجاد شود.»

دیدگاه کاربران

ناشناس۹۵۸۱۹۷۱۰:۴۰:۲۰ ۱۳۹۸/۳/۲۸
جام خالی نامش برجام است
ناشناس۹۵۸۲۷۷۱۱:۳۱:۲۳ ۱۳۹۸/۳/۲۸
به هیچ عنوان نباید ایران از برجام بیرون رود.
ناشناس۹۵۸۶۰۰۱۴:۰۱:۴۰ ۱۳۹۸/۳/۲۸
چرا؟ اگه بیام بیرون چی میشه؟ تحریم میشیم؟ الان چی هستیم؟ اگه اسم این چیزی که الان توش هستیم تحریم نیست پس اسمش چیه؟ تحریم های بین‌المللی هم شامل تحریم دارو نیست که ما الان هستیم
ناشناس۹۵۸۳۰۰۱۱:۴۰:۳۵ ۱۳۹۸/۳/۲۸
نقض برجام از سوی ایران یعنی بازگشایی پرونده ایران در آژانس انرژی اتمی و شورای امنیت و اجماع جهانی بر سر ایران.
ناشناس۹۵۸۳۸۵۱۲:۱۶:۵۱ ۱۳۹۸/۳/۲۸
همین جام خالی نبود این وضع اقتصاد رو 5 سال زودتر می دیدی !
دیبا۹۵۸۶۱۹۱۴:۱۲:۵۳ ۱۳۹۸/۳/۲۸
ماله کشی بس است جناب
ناشناس۹۵۸۷۷۲۱۵:۵۰:۴۴ ۱۳۹۸/۳/۲۸
اینطور نیست این وضع اقتصاد حال انباشتگی تولید نقدینگی اون پنج سال توسط دولت بود
ناشناس۹۵۹۰۸۸۱۹:۳۰:۱۴ ۱۳۹۸/۳/۲۸
به نظرم کمی سکوت کنید و لطف کنید تحلیل نکنید و..ت رو از حد گذروندیدن شماها
سهیل۹۵۸۴۴۹۱۲:۴۵:۵۲ ۱۳۹۸/۳/۲۸
سرانجام برجام؟ همزمان امضا سرنوشتش رقم خورد و باطل شد چون یکطرفه و بدون تضمین بود
ناشناس۹۵۸۲۴۰۱۱:۰۴:۴۹ ۱۳۹۸/۳/۲۸
روحانی و ظریف پاسخگو باشند که سیب و گلابی برجام چی شد ؟!
شهروز۹۵۸۷۳۶۱۵:۲۴:۵۲ ۱۳۹۸/۳/۲۸
وکیل الدوله باز آمدن و منفی میدن
ناشناس۹۵۹۱۵۰۲۰:۴۰:۴۲ ۱۳۹۸/۳/۲۸
ظریف باید محاکمه و مجازات شود بابت این خسران عظیمی که به کشور وارد کرد.
ناشناس۹۵۸۲۴۸۱۱:۰۶:۵۴ ۱۳۹۸/۳/۲۸
اگر ایران از روز اول مرحله به مرحله و با توجه به لغو تحریم ها تعهداتش را انجام می داد امروز مجبور نبود برای اجرای برجام به دشمن التماس نماید.
ناشناس۹۵۸۹۵۰۱۷:۴۲:۳۳ ۱۳۹۸/۳/۲۸
در واقع تحریمها تعلیق 90 روزه شدند نه رفع! آقای پرفسور ظریف باید پاسخگو باشند که چرا تن به تعلیق 90 روزه دادند؟ اگر مذاکره واقعا برد برد و برابر می بود باید تعهدات هسته ای ما هم بصورت تعلیق 90 روزه اجرا می شد. برجام از همان ابتدا توسط دولت روحانی اشتباه و برپایه خوش بینی بیش از حد به آمریکا بنا شد.
ناشناس۹۵۸۲۵۰۱۱:۰۸:۴۰ ۱۳۹۸/۳/۲۸
تنها فایده برجام نافرجام این بود که به مذاکرات بی حاصل بین ایران و غرب پایان داد.
ناشناس۹۵۸۲۵۷۱۱:۱۴:۲۵ ۱۳۹۸/۳/۲۸
بالاخره در تار استکبار جهانی افتادیم و باید منتظر خورده شدن باشیم
ناشناس۹۵۸۳۷۰۱۲:۱۲:۰۸ ۱۳۹۸/۳/۲۸
جنگ به زودی آغاز میشود...
ناشناس۹۵۸۴۱۱۱۲:۲۶:۳۱ ۱۳۹۸/۳/۲۸
مردم معطل هستند تکلیف را زودتر معلوم کنید
ناشناس۹۵۸۶۱۴۱۴:۰۷:۲۵ ۱۳۹۸/۳/۲۸
واقعیت آن است که نویسنده محترم مکتوب کرده است. اما یک واقعیت که گفته نمی شود. فرق اروپا و امریکا است. جدا از توان نظامی واقتصادی امریکا که قابل مقایسه با اروپا نیست. دولت های اروپایی کنترلی بر شرکت ها و صنایع بخش خصوصی کشورشان ندارند بنابر این خود شرکت ها هستند که در مورد انتخاب مشتری تصمیم می گیرند و طبیعتا آنها معامله با امریکا را به ما ترجیح می دهند. اما کاش بعداز برجام اجازه فعالیت شرکت های چند ملیتی امریکا را در داخل می دادیم تا آنها نیز از اجرای برجام سودی ببرند که کلمه برد برد در مورد آنها هم صدق کند. اما چون دیدند منافع اقتصادی برجام به ایران و کشورهای اروپایی و آسیایی رسید و چیزی گیر آنها نیامده بخاطر همین مورد زیر توافق زدند و براحتی از برجام خارج شدند. و ما باید بدانیم که متاسفانه خروج ما هم از توافق برجام دقیقا خواسته امریکاست تا دوباره مانند زمان قبل از برجام توافق بین المللی علیه ما درست کند.
ناشناس۹۵۸۶۷۳۱۴:۴۷:۲۶ ۱۳۹۸/۳/۲۸
با سیاست و رجز خوانی عامل ها . خدا بخیر کند بد روز کاری برای ما رقم خورد
ناشناس۹۵۸۸۶۶۱۶:۴۶:۳۴ ۱۳۹۸/۳/۲۸
برجام مرده اما هیچکی حاضر به دفن آن نیست
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  18. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  24. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

  25. مشکل اصلی صهیونیست ها با عملیات "وعده صادق" چه بود؟

آخرین عناوین