عراق؛ میدان نبرد یا میز مذاکره؟

سیاوش فلاح‌پور*،   3980211073 ۱۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار
عراق؛ میدان نبرد یا میز مذاکره؟

منطقه غرب آسیا به تدریج با واقعیتی به نام عراق جدید آشنا می‌شود، عراقی که از خاکستر بحران‌های حاصل از تقابل میان ایران و آمریکا بعد از سقوط صدام در این کشور سر برآورده است. هویت سیاسی عراق جدید اگرچه هنوز به طور کامل روشن نیست اما نشانه‌های مهمی در این صحنه برای فهم ماوقع به یاری ما می‌آیند؛ نشانه‌هایی که بخش عمده آن به فروپاشی خاموش نظم شکل گرفته در بغداد از سال 2003 تا کنون باز می‌گردد؛ از به حاشیه رفتن بازیگران سنتی همچون حزب‌الدعوه بعد از 12 سال قدرت مطلق تا توسعه نفوذ مقتدی صدر و جریانش که بی شک ستاره اصلی فصل جدید تاریخ عراق خواهد بود.

حرکت در مسیر استقلال بیشتر از قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی و تلاش برای بازیابی نقش تاریخی عراق در تحولات غرب آسیا و جهان عرب از دیگر ویژگی‌های عراق جدید است، امری که بر تمام رفتارهای اهالی جدید منطقه سبز بغداد سایه افکنده؛ از برگزاری اجلاس‌های سیاسی با هدف میانجی‌گری بین قوای متخاصم تا خودداری از ورود به هیچ‌یک از اردوگاه‌های منطقه‌ای و البته تلاش برای توسعه روابط با سایر پایتخت‌های عربی به ویژه در خلیج فارس. عادل عبدالمهدی (نخست‌وزیر جدید عراق) فرزند این ساختار است؛ سیاستمداری تکنوکرات، با پیشینه اقتصادی چشم‌گیر که ماموریت هدایت عراق از دل بحران‌های غرب آسیا را بر دوش دارد، بی آنکه از اختیارات سیاسی پیشینان خود بهره‌مند باشد.

  تمام این‌ها در حالی است که بخش قابل توجهی از رسانه‌ها و تحلیل‌گران، انتخابات پارلمانی عراق را در قالب دوگانه ائتلاف‌های دولت قانون (حزب‌الدعوه) و نصر (حامیان حیدر العبادی) و به تبع آن، رقابت نیابتی ایران و آمریکا تفسیر می‌کردند؛ دوگانه‌ای که به شکل ناباورانه‌ای از اساس خطا بود. رای پایین دولت قانون (وابسته به حزب‌الدعوه که به نوعی نماینده وضع موجود عراق طی یک دهه گذشته به شمار می‌آمد) و نصر (نیروهای منشق از حزب‌الدعوه به ریاست حیدر العبادی که در ماه‌های منتهی به انتخابات تقابل خود با ایران را به نقطه اوج رساند) به خوبی گویای عبور جامعه عراق از این دوگانه سنتی بود.

از سوی دیگر این لیست مورد حمایت ائتلاف سائرون به رهبری مقتدی صدر بود که شگفتی صندوق‌های رای به حساب می‌آمد، مردی که علاوه بر گرایش‌های ضد آمریکایی آشکار، به تدریج طی سال‌های گذشته نسبت به برخی سیاست‌های تهران در منطقه و به ویژه عراق نیز زاویه پیدا کرده است. محوریت صدر در عصر جدید عراق بر مبنای پیروزی نسبی‌اش در انتخابات پارلمانی (که البته مدیون مشارکت حداقلی مردم هم بود) هسته اصلی تمام تحلیل‌هایی است که سیاست عراق را در جهت استقلال بیشتر از تهران و واشنگتن می‌بیند. موسسه کارنیگی به فاصله کوتاهی پس از انتخابات عراق، در تحلیلی مقتدی صدر را آلترناتیو نفوذ ایران در عراق خواند؛ «آلترناتیوی که از قضا درون بیت شیعی عراق ظهور کرده است.» اگرچه باید توجه داشت رای بالای ائتلاف فتح و قرار گرفتن لیست مورد حمایت این جریان در جایگاه دوم انتخابات بعد از ائتلاف سائرون تا حدودی این توازن را بر هم می‌زند؛ امری که بازتاب آن را می‌توان در عدم توافق طرفین برای انتخاب وزیر کشور عراق با گذشت نزدیک به یک سال از برگزاری انتخابات مشاهده کرد.

موقعیت پیچیده عراق امروز اما زمانی بهتر فهمیده می‌شود که کمی از تحولات درونی این کشور فاصله گرفته عراق را در زیربافت منطقه‌ای آن ببینیم؛ کشوری در گیر و دار گذار به نظمی جدید (که از مولفه‌های اساسی آن افزایش استقلال است) زیر سایه تشدید بحران میان تهران و متحدانش در مقابل آمریکا و کشورهای وابسته به آن در غرب آسیا. به عبارت دیگر حرکت درونی عراق برای تعریف نظم جدید و مستقل این کشور همزمان شده با بحرانی که از بدیهیات آن، توسعه تنش به کشورهایی نظیر عراق خواهد بود. این بار انتخاب بغداد چه خواهد بود؟ آیا جریان جدید قدرت در این کشور قادر است کنشی متفاوت از گذشته نسبت به تنش قدرت‌های منطقه‌ای داشته باشد؟ پاسخ به این سوالات سرنوشت عراق جدید را رقم خواهد زد.

نامه اخیر مقتدی صدر و حتی برنامه فشرده سفرهای منطقه‌ای عادل عبدالمهدی بیش از هر چیز، از این منظر قابل فهم است؛ بازیگران جدید صحنه قدرت در عراق به خوبی می‌دانند در صورت خروج تنش‌های میان تهران و واشنگتن از کنترل، سرمایه سیاسی خود را در مقابل رقبای سنتی‌شان به زودی از دست خواهند داد.

تمام این‌ها در حالی است که رفتار دولت جدید آمریکا (تحت تاثیر لابی اسرائیلی-اماراتی) نشان می‌دهد برای افزایش فشارها علیه ایران، حساب ویژه‌ای بر معادلات داخلی عراق و سوریه باز شده است. شاید بهترین دلیل بر این مدعا، هشدار مقتدی صدر به تعطیلی و یا حتی حمله به سفارت آمریکا در بغداد باشد.

در اولین روزهای پس از اعلام نتایج قطعی انتخابات عراق، این جمله در برخی محافل غیر رسمی بغداد به طور قابل توجهی شنیده می‌شد «خاتم الحکومة لم یعد بید حزب الدعوه» (انگشتر حاکمیت دیگر در دست حزب الدعوه نیست). حال باید منتظر ماند و دید صاحب جدید این انگشتر تا چه اندازه می‌تواند از قدرت حاکمیتی خود برای تعریف قاعده بازی بزرگان استفاده کند؟ آیا عراق باز هم قرار است میدان نبرد باشد یا آنطور که دولت تکنوکرات این کشور می‌خواهد، میزی برای مذاکره؟

* کارشناس مسایل جهان عرب

دیدگاه کاربران

ناشناس۸۸۳۶۸۴۱۰:۳۷:۳۹ ۱۳۹۸/۲/۱۲
مذاکره با آمریکا معنی ندارد. چه در بغداد ، چه در جای دیگر.
ناشناس۸۸۳۶۸۷۱۰:۳۸:۲۷ ۱۳۹۸/۲/۱۲
جنگ جنگ است و عزت و شرف ما در گرو این جنگ
ناشناس۸۸۳۶۹۰۱۰:۳۹:۵۱ ۱۳۹۸/۲/۱۲
فعلا" ترامپ در موضع قدرت است و به چیزی جز فشار حداکثری و تسلیم ما فکر نمی کند.
تحريم زده۸۸۳۷۸۳۱۱:۳۹:۳۵ ۱۳۹۸/۲/۱۲
رفتار عراق شباهت زيادي به روسيه داره از ايران سود ميبره از عربستان وام ميگيره با روسيه هست و در خدمت امريكاست كاش ما درس ميگرفتيم
ناشناس۸۸۴۶۳۱۲۰:۲۹:۱۶ ۱۳۹۸/۲/۱۲
عراق از چند روز قبل تولید نفتش را 200 هزار بشکه در روز افزایش داده تا جای خالی نفت ایران را در بازار پر کند.
ناشناس۸۸۳۸۰۰۱۱:۴۶:۰۲ ۱۳۹۸/۲/۱۲
عراق یک حکومت تمام آمریکایی دارد و آمریکا برای منافع خود یا این حزب را بر سر حکومت نگه خواهد داشت یا تغییر خواهد داد
ناشناس۸۸۳۸۷۶۱۲:۳۳:۱۷ ۱۳۹۸/۲/۱۲
اینبار فکر کنم احتیاجی به عراق نیست با این همه نارضایتی مردم
ناشناس۸۸۳۹۱۷۱۲:۵۱:۰۳ ۱۳۹۸/۲/۱۲
مقتدی صدر در ایران زندگی میکرد . پدر بزرگش رییس حوزه علمیه قم بود . شهدای خانواده صدر در قم دفن هستن . اندیشه های سیاسی امام موسی صدر کاملا واضحه ، چه در ایران چه در لبنان . حالا واقعا معلوم نیست چرا داره با ایران زاویه پیدا میکنه ، چون خاندان صدر ، صد درصد ایرونی هستن نه عراقی ، و تحت هیچ شرایطی نمیتونن بیش از ایران به جایی فکر کنن
ناشناس۸۸۴۰۰۵۱۳:۲۵:۴۸ ۱۳۹۸/۲/۱۲
استاد دانشگاهی گفت: جنگ بعدی ایران با همین عراق خواهد بود
ناشناس۸۸۴۷۵۰۲۲:۲۹:۴۶ ۱۳۹۸/۲/۱۲
سلبریتی جماعت یکی از اصلی ترین طرفداران جنگ بین ایران و عراق هستند. در مواضع علنی شان هم این را پنهان نمی کنند. به نظر میاد این جناب استاد احتمالی هم تخصصش سلبریتیگری بوده. البته در صورت چنین اتفاقی ، از نظر سلبریتی جماعت عراقیها نه فقط دیگه مورد تنفر نبوده بلکه بسیار هم گل و بلبل خواهند بود. همانگونه که الآن ال سعود و آمریکا و شیخ امارات برای این جماعت خیلی دوست داشتنی هستن
ناشناس۸۸۴۲۵۹۱۵:۱۱:۴۱ ۱۳۹۸/۲/۱۲
عراق هرچی باشه فقط خرج رو دست ما می ده همین...
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  18. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  24. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

  25. مشکل اصلی صهیونیست ها با عملیات "وعده صادق" چه بود؟

آخرین عناوین