رونق یا رکود در سال۹۸ چگونه است؟/ بخش تولید در خط اول جنگ اقتصادی

مهدی حسن‌زاده،   3980119235 ۱۸ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲ تکراری یا غیرقابل انتشار
رونق یا رکود در سال۹۸ چگونه است؟/ بخش تولید در خط اول جنگ اقتصادی

نام گذاری امسال به عنوان «رونق تولید» از سوی رهبر انقلاب، با طرح بحث های فراوانی درباره چگونگی حمایت از تولید و ایجاد رونق اقتصادی همراه بود. نگاه به نام گذاری سال‌های اخیر توسط ایشان نشان می‌دهد، مهم‌ترین بخش از اجزای اقتصاد کشور که باید در جنگ اقتصادی و شرایط تحریم مورد توجه قرار گیرد، بخش تولید است.

حتی در شرایط فعلی که معیشت مردم تحت فشار تورم قرار گرفته است و بحث ها درباره سیاست‌های توزیعی مطرح است، باز هم بخش مهمی از بهبود معیشت به رونق تولید بر می گردد.

براساس آمار رسمی، حدود ۱۴میلیون کارگر رسمی (تحت پوشش تامین اجتماعی) وجود دارند که با افراد تحت پوشش، معیشت حدود نیمی از جامعه را رقم می زنند. معیشت این بخش از جمعیت تا حد زیادی وابسته به رونق فعالیت واحدهای اقتصادی است و رونق هر چه بیشتر این واحدها علاوه بر این که جلوی ریزش شغلی و بیکار شدن کارگران را می گیرد، امکان پرداختی بیشتر به نیمی از جامعه را فراهم می آورد.

بنابراین به موازات سیاست های توزیعی از جمله سامان دهی یارانه ارزی و تبدیل ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات کالاهای اساسی، پرداخت یارانه به اقشار هدف و پرداخت مستقیم یارانه انرژی به خانوارهای نیازمند، رونق تولید نیز می تواند به طور مستقیم نیمی از جامعه را با دریافتی بیشتر و جلوگیری از سقوط به ورطه بیکاران مواجه کند.

به این ترتیب رونق تولید، یکی از مهم ترین سیاست‌های بازسازی قدرت خرید خانوارها پس از سونامی قیمت ها در سال۹۷ است. با این حال پرسش این است که افق بخش تولید از منظر رونق یا رکود در سال ۹۸ چگونه است؟

در ادبیات علم اقتصاد، بخش تولید، تحت تاثیر دو عامل دچار رکود می شود. نخست، رکود از منظر عرضه و دوم، رکود از منظر تقاضا؛ رکود از منظر عرضه به این معناست که واحدهای تولیدی، با سختی در امکان تولید کالا مواجه می شوند. این سختی بر اثر افزایش قیمت مواد اولیه و کمبود آن و به طور کلی هر عامل دیگری که موجب افزایش هزینه های تولید شود، رخ می دهد.

در حقیقت افزایش قیمت، قبل از مصرف کننده، خود را در فرایند تولید نشان می دهد و تولید کننده ای که با ارز ۳۸۰۰ تومان در سال ۹۶، اقدام به واردات مواد اولیه می کرده است، در سال ۹۷ و امسال باید با ارزی که اکنون ۹ تا ۱۳ هزار تومان است (نرخ های سامانه نیما و بازار آزاد) اقدام به واردات مواد اولیه کند. حتی تولید کننده ای که مواد اولیه اش را از داخل تهیه می کند، با افزایش بیش از دو برابری قیمت مواد اولیه از جمله انواع فلزات از آهن آلات و فولاد گرفته تا مس و آلومینیوم و مواد پتروشیمی مواجه شده است.

همچنین امسال با افزایش دستمزدها تا حدود ۴۰ درصد، باید افزایش قیمت بیشتری را متحمل شود. طبیعتا بخشی از این افزایش هزینه ها از طریق افزایش قیمت فروش محصولات جبران شده یا می شود اما نگاهی به فاصله تورم تولید کننده و مصرف کننده نشان می دهد که تورم در بخش تولید بیشتر است.

براساس اعلام مرکز آمار، تورم نقطه به نقطه تولید کننده در پایان آذر سال گذشته، به ۵۶ درصد و تورم نقطه به نقطه مصرف کننده در همان زمان به ۳۷درصد رسیده بود. این فاصله نشان می دهد که رشد هزینه‌های تولید از رشد قیمت ها بیشتر بوده است و این علامت تشدید رکود است.

همزمان ما با رکود از ناحیه تقاضا مواجه شده‌ایم. درخور یادآوری است که اقتصاد ایران با رکود سنگین از ابتدای دهه ۱۳۹۰ مواجه بوده است. حتی در سال‌هایی که با رشد اقتصادی مثبت مواجه بوده‌ایم، این رشد بیشتر مربوط به افزایش قیمت و صادرات نفت در دوره برجام و رشد شرکت‌های دولتی و بزرگ بوده است و بخش اعظم اقتصاد ایران و فعالان اقتصادی هیچ نشانی از رونق را طی هشت سال اخیر تجربه نکرده‌اند.

بخشی از رکود به ویژه در سال های ۹۳ تا ۹۵ مربوط به انتظارات ناشی از برجام بود. گره زدن اقتصاد ایران با برجام و انتظارات غیرواقعی مردم برای گشایش های فراوان پس از توافقات سیاسی، موجب شده بود تا تقاضا برای خرید کاهش یابد و بسیاری از خریداران در بخش های مسکن و خودرو و بسیاری از فعالان اقتصادی برای خرید مواد اولیه تولید، منتظر بهبود شرایط و کاهش قیمت ها بمانند، انتظاری که محقق نشد.

اکنون نیز با دو عامل مواجه هستیم که رکود در بخش تقاضا را موجب شده است. انتظارات برای تعیین تکلیف ماجرای تحریم‌ها (که البته این انتظار با توجه به قطع امید از سازوکار اروپا و قطعی شدن این که باید تحریم ها را ناکارآمد کرد کمتر شده است) و از آن مهم تر، کاهش قدرت خرید.

رشد شدید قیمت‌ها، قطعا موجب کاهش میزان خرید می‌شود. افزایش دستمزدها با گذشت چند ماه از رشد قیمت ها و به میزان کمتر از تورم نقطه به نقطه (تورمی که به صورت واقعی تر، قدرت خرید را نشان می دهد) عملا موجب شده است که تقاضا برای خرید کاهش یابد. بنابراین رکود از منظر تضعیف بخش تقاضا نیز تشدید می شود.

اکنون پرسش این است که برای رسیدن به رونق تولید از مسیر این دو قیچی رکودی، چه می‌توان کرد؟ پاسخ به ظرفیت‌های اقتصاد ایران بر می‌گردد. در همین شرایط سخت، افزایش نرخ ارز با همه سختی‌ها و هزینه‌های سنگینی که به جا گذاشته است، می‌تواند فرصتی برای داخلی سازی بخش قابل توجهی از کالاهای وارداتی باشد. بسیاری از مواد اولیه و واسطه ای در بخش تولید و بسیاری از محصولات وارداتی حتی لوکس، قابلیت تولید در داخل را با کیفیتی نزدیک دارد.

برنامه ریزی برای حمایت از تولید کالاهای داخلی مشابه خارجی، می تواند رکود در بخش عرضه را کاهش دهد. علاوه بر این موارد، فرصت جراحی اقتصادی در داخل برای توزیع بهتر یارانه ارزی و انرژی می تواند قدرت خرید خانوارهای نیازمند و متوسط را بیشتر کند. توزیع یارانه ارزی در قالب پرداخت پول نقد به مردم یا عرضه مستقیم کالاهای اساسی به اقشار مختلف و همچنین افزایش قیمت انرژی برای خانوارهای پرمصرف و ثروتمند و توزیع منابع به دست آمده بین اقشار نیازمند می تواند رکود در بخش تقاضا را نیز تا حد زیادی درمان کند.

طبیعتا اقدامات مهم دیگری در قالب اصلاح قوانین و بهبود فضای کسب و کار برای رونق تولید وجود دارد که باید مدنظر قرار گیرد اما در هر صورت فارغ از این اقدامات که بعضا در بلند مدت اثرگذار است، در کوتاه مدت، اصلاح نظام یارانه ای در بخش ارز و انرژی به نفع اقشار نیازمند و متوسط و حمایت موردی از صنایعی که قابلیت جایگزینی با واردات دارد، می تواند اقتصاد ایران را از رکود در بخش تولید به رونق تولید رهنمون سازد.

 

منبع: خراسان

دیدگاه کاربران

ناشناس۸۴۷۶۳۱۱۷:۵۳:۱۰ ۱۳۹۸/۱/۱۹
رونق اخراج از کار زیاد می شود! مسئولان به جای شعارهای صد تا یک غاز فضای سیاسی داخلی را باز کنند و به تبع آن فضای اقتصادی بهبود می یابد.
جامعه شناس دانا۸۴۷۷۸۲۱۹:۴۴:۱۴ ۱۳۹۸/۱/۱۹
اکنون که در جنگ اقتصادی هستیم و در شعب ابوطالب دریافت حقوق های نجومی و پاداش های نجومی و فساددهای اقتصادی به مثابه خیانت نظامی در جنگ می باشد و باید دادگاههای انقلابی برای انها تشکیل داد صدام یزید کافر هم در زمان جنگ تاجری از شهر بصره را که احتکار کرده بود بصورت زنده دورش تا گردن بتون ریخت و جلوی دیدگان مردم گذاشت تا بتن بتدریج گیرش پیدا کند و درس عبرت برای همه شود
ناشناس۸۴۸۲۸۸۰۰:۰۲:۱۶ ۱۳۹۸/۱/۲۰
ما سالهاست در شعب ابی طالب گیر افتادیم منتها شعبش واسه ملته
پورامینی۸۴۷۶۶۸۱۸:۲۹:۳۱ ۱۳۹۸/۱/۱۹
طبق مصوبه نمایندگان تفاوت نرخ نیمایی ورسمی کالا های اساسی بصورت نقدی یا غیر نقدی باید توزیع شود هنوز این کار صورت نگرفته است
mostafa.kamali95@yahoo.com۸۴۷۷۹۹۱۹:۴۹:۵۲ ۱۳۹۸/۱/۱۹
تمامی مسئولان کشور برای رونق تولید باید بطور قاطع برای این موارد اقدام کنند1 وصول معوقات کلان بانکی از مفسدان اقتصادی و گردنکشانی که سال ها می باشد پول بانک ها را گرفته و در غیر مسیر خود بکار گرفته و پس نمی دهند2 اجرای قانون مشروعیت سنجی اموال با توجه به تلاطمات اقتصادی از اول انقلاب تا حالا که عده زیادی را به ثروت های افسانه ای و نامشروع رسانده است3 اجرای طرح تحقیق و تفحص از بانک ها و بانک مرکزی
پورامینی۸۴۷۶۷۶۱۸:۳۶:۵۰ ۱۳۹۸/۱/۱۹
براساس مصوبه نمایندگان قرار بر این است که تفاوت نرخ نیمایی ورسمی کالای اساسی نقدی وغیر نقدی باز توزیع تعاونی شود واردات گوشت قرمز با نرخ نیمایی از سوی وزارت صمت کلید خورده است آیا نظارت دارند
پورامینی۸۴۷۶۸۴۱۸:۴۱:۲۵ ۱۳۹۸/۱/۱۹
چگونگی تحویل ارز صادراتی تجار وفعالان اقتصادی به بانک مرکزی بطور دقیق شفاف سازی نشده است برای رونق تولید ضروری است
ناشناس۸۴۷۶۸۹۱۸:۴۶:۱۰ ۱۳۹۸/۱/۱۹
فقط شعار میدین آخه با دلار ۱۴۰۰۰تومانی کدام آدم عاقلی میتونه تولید بکنه اول باید سیاست خارجی اصلاح بشه وبه دنبال آن اقتصاد کشور سروسامان بگیره یعنی راه حل فقط سیاسی ومذاکره با آمریکاست
ناشناس۸۴۷۷۲۰۱۹:۰۴:۴۲ ۱۳۹۸/۱/۱۹
انشاا ...در سال جدید رونق تولید باشد که منجر به بیکاری کار گران نشود
ناشناس۸۴۷۸۲۵۲۰:۰۳:۲۸ ۱۳۹۸/۱/۱۹
هر موقع تولید بیشتر از تجارت و تجارت بیشتر از دلالی دلار سود داشت شما میتونی انتظار داشته باشی تولید رونق بگیره
ققنوس۸۴۷۸۵۳۲۰:۱۴:۲۲ ۱۳۹۸/۱/۱۹
کارفرمای جایی که مشغول به کار هستم سال پیش برای دلداری به من گفته بود خدا رو شکر کن که کسادی و رکود بازار رو هم تجربه کردی چون قرار نیست همیشه رونق باشه امروز که دوباره این جمله ایشان را یاداوری کردم گفت خدایی من هم در این 30 سالی که مشغول به کارم چنین وضعیتی تجربه نکردم!!!!!!! شاهین تیز بال افق ها بودیم ولی حالا زنبور طفیلی شدیم!!!!!
پورامینی۸۴۷۸۶۰۲۰:۱۶:۱۲ ۱۳۹۸/۱/۱۹
موضوع مهم در سال رونق تولیدکنترل نرخ ارز در بازار آزاد است که متاسفانه با ملاحظه کاری کمتر منعکس می شود که موجب دلسردی می شود نیاز است در دوران گذار از تحریم ظالمانه فعالان اقتصادی ارز صادراتی را به نرخ نیمایی با نظارت مجلس ودولت تحویل بانک مرکزی دهند و ارز نیمایی به صورت شناور مدیریت شده ونسبتاکاهشی باشد تا با همان نرخ فقط به تولید ساخت تزریق شده که هم به بازار داخلی وارد وهم به بازار های منطقه صادر شود و ارز آوری که ایجاد خواهد کرد از افزایش ونابسامانی نرخ ارز دربازار آزاد به مرور زمان جلوگیری وکنترل کند وبه یکسان سازی نرخ ارز در میان مدت منتهی شود (افزایش نرخ ارز مدیریت نشده به نا برابری ووابستگی به خارج منتهی می شود) و از وابستگی محض به اقتصاد نفتی وغیر نفتی به مرور زمان به خارج بکاهد افزایش نرخ ارز که در حال حاضر اتفاق افتاده اگر ادامه داشته باشد با نظری که در روزنامه آرمان مورخ97/12/26 منعکس گردید تفاوت محسوسی دارد بدین شرح بود که با تبریک پیشاپیش عید نوروز علاوه بر انجام مواردی همچون متناسب سازی حقوق باز نشستگان وطرح باز نگری در قانون هماهنگ خدمات کشوری وتوزیع تعاونی اقلام ضروری وتوانمند سازی شغلی اقشار ضعیف که مسبوق به سابقه است وجای تشکر دارد به گفته کارشناسان حوزه کار در صد بالایی از بنگاه های خرد ومتوسط با حمایت واتصال به شبکه کسب وکار شامل 22 تا 30 رشته قابلیت ورود به بازار های منطقه ای ورونق در این حوزه را دارد
ناشناس۸۴۸۰۸۳۲۲:۱۴:۲۷ ۱۳۹۸/۱/۱۹
سالی که نکوست از بهارش پیداست .. رونق تولید میسر نمی شود مگر آنکه شمشیر بر علیه مفسدین .. کشیده شود و گردن تک تکشان ..در ملاء عام زده شود
ناشناس۸۴۸۱۹۲۲۲:۵۹:۱۸ ۱۳۹۸/۱/۱۹
تولید کننده رو شش میخه کردین هی ازش مطالبات دارید بانک ها ی .. رها شده اند از کدام تولید می گویید حتی به نرخ نیمایی به تولید کننده ارز نمیدهید
ناشناس۸۴۸۳۰۱۰۰:۱۴:۵۲ ۱۳۹۸/۱/۲۰
یک تولید کننده درسال بصورت مستقیم وغیر مستقیم در دوره رونق اقتصادی کشور ۶۵درصد به دولت مالیات میدهد که شامل مواد خام ورودی به کارخانه ۱۰ درصد سود کارخانه ۲۰ درصد ۱۰ درصد مالیات فروش ۲۵درصد افت ارزش پول ملی خلاصه بگویم این مالیات رو به شرکت بوئینگ ببندند ورشکست میشه تولیدهای ما که جای خود داره از نابود کننده های تولید در ایران ..
ناشناس۸۴۸۳۰۷۰۰:۱۷:۳۰ ۱۳۹۸/۱/۲۰
یکی ازموانع بزرگ تولید ارزش افزوده هست
ناشناس۸۴۸۴۰۲۰۱:۳۳:۳۷ ۱۳۹۸/۱/۲۰
تا خودرو را درست نکنید هیچ رونقی در هیچی نخواهید داشت مطمئن باشید
ناشناس۸۴۹۳۵۳۱۳:۴۱:۰۷ ۱۳۹۸/۱/۲۰
...نقطه شروع همه این مشکلات از دولت نهم آغاز شد.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  18. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  24. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

  25. مشکل اصلی صهیونیست ها با عملیات "وعده صادق" چه بود؟

آخرین عناوین