پیوستن به FATF تحریم‌ها را عمیق‌تر می‌کند؟

گروه اقتصادی الف،   3971106002 ۱۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۵ تکراری یا غیرقابل انتشار

نوع رفتار دولت یازدهم و به‌تبع آن دولت دوازدهم در قبال معاهدات بین المللی، نظیر توافق پاریس، سند 2030 و به طریق اولی، برجام بر این اساس بوده که چنانچه ایران به این فرآیندها ملحق نشود، فشار، جنگ و تحریم‌های گسترده نصیب کشور خواهد شد.

پیوستن به FATF تحریم‌ها را عمیق‌تر می‌کند؟

صبح نو نوشت: نوع رفتار دولت یازدهم و به‌تبع آن دولت دوازدهم در قبال معاهدات بین المللی، نظیر توافق پاریس، سند 2030 و به طریق اولی، برجام بر این اساس بوده که چنانچه ایران به این فرآیندها ملحق نشود، فشار، جنگ و تحریم‌های گسترده نصیب کشور خواهد شد. موضوعی که پس از الحاق کشورمان به معاهدات مزبور و معاهداتی از این دست و پس از آن تشدید فشارها و تحریم‌ها علیه کشورمان، عدم صدق کلام مسوولین مربوطه به‌روشنی بر اذهان و افکار عمومی روشن شده است.

فرآیند خودتحریمی یکی از مواردی که دولت بر تصویب و اجرایی شدن کامل آن همت گمارده، بندهای مربوط به  «گروه ویژه اقدام مالی علیه پولشویی» با نام اختصاری FATF است. «گروه ویژه اقدام مالی علیه پولشویی» یک سازمان بین‌المللی است که معیارهایی را برای مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم تعیین می‌کند و اقدامات و سیاست‌هایی را برای شفافیت نظام بانکی و مالی، پیشگیری از پولشویی و مبارزه با آن پیشنهاد می‌دهد.

نحوه برخورد و مواجهه با FATF که خود متشکل از دو کنوانسیون پالرمو (کنوانسیون مبارزه با جرائم سازمان یافته فراملی) و کنوانسیون CFT‌(کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم) است، مدت‌هاست که فضای سیاسی کشور را به خود مشغول کرده است. موافقان‌FATF که دولت و سمپات‌هایش، در راس آن جای دارند، استدلال می‌کنند که عدم الحاق ایران به کنوانسیون‌های ذیل FATF منجر‌به افزایش تحریم‌ها علیه ایران می‌شود. آقای حسن روحانی، رییس جمهوری در آذرماه سال جاری در اظهاراتی حتی پای را از این هم فراتر گذاشت و اعلام کرد که پایبندی به معیارهای FATF، زمینه همکاری ایران با بانک‌های خارجی را تسهیل و هزینه‌های مبتلابه را تا 20‌درصد کاهش خواهد داد.

تضمین نمی‌دهم مشکلات‌مان حل شود!
با وجود آنکه هواداران الحاق ایران به کنوانسیون‌های ذیل FATF، رفع مشکلات از قبل این الحاق را وعده می‌دهند، آقای محمدجواد ظریف، وزیر خارجه اعلام کرد که پیوستن به کنوانسیون CFT، لزوماً مشکلات ما را برطرف نخواهد کرد. ظریف در این باره گفت: «از قول من برخی دوستان مطلبی را مطرح کردند، نه بنده و نه آقای رییس‌جمهور نمی‌توانیم تضمین دهیم که با پیوستن به لایحه حمایت مالی از تروریسم مشکلات‌مان حل خواهد شد، اما می‌توانیم تضمین بدهیم که با نپیوستن به این لایحه آمریکا بهانه مهمی را برای افزایش مشکلات ما پیدا خواهد کرد.»

ابزاری برای بستن دست و پای جبهه مقاومت
اما مخالفان می‌گویند که پیوستن ایران به کنوانسیون‌های مزبور، راه کمک جمهوری اسلامی ایران به گروه‌های مقاومت نظیر حزب‌الله لبنان، سوریه و حماس را با مشکل مواجه خواهد کرد. آقای احمد امیرآبادی فراهانی نماینده مجلس در شهریور‌ماه سال‌1395 طی اظهاراتی گفت: گروه اقدام با اصل‌154 قانون اساسی در مغایرت است. این اصل بر حمایت جمهوری اسلامی ایران از مستضعفان جهان تاکید دارد؛ در حالی که در این قرارداد پذیرفته‌ایم اگر مستضعفی در خارج از کشور علیه اشغال‌گری یا دولت غاصبی اقدام کرد، ما نمی‌توانیم به صورت مادی یا معنوی از او حمایت کنیم؛ این موضوع کاملاً در برنامه عمل پذیرفته شده است.

دست رد مجمع تشخیص به سینه پالرمو
اخیراً بحث درباره الحاق جمهوری اسلامی ایران
به کنوانسیون پالرمو به سوژه داغ رسانه‌ها تبدیل شده است. بنابر اعلام قبلی، قرار است که امروز موضوع پیوستن ایران به این کنوانسیون در دستور کار مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار بگیرد. در جلسه قبلی مجمع تشخیص قرار بود که این مساله مورد بحث و نتیجه‌گیری قرار بگیرد؛ اما سرانجام این اتفاق رخ نداد.

در این میان دولتی‌ها و جناح سیاسی نزدیک به دولت، تلاش دارند تا فضای مجمع تشخیص مصلحت نظام را به نفع پیوستن ایران به کنوانسیون پالرمو تصویر کنند. برای مثال آقای علی مطهری، نایب‌‌‌رییس مجلس شورای اسلامی طی اظهاراتی مدعی شد: با توجه به تغییرات مجمع تشخیص مصلحت نظام، احتمال تصویب دو لایحه CFT و پالرمو قوی‌تر از گذشته است. اظهارات مطهری در حالی مطرح شد که دو کمیسیون سیاسی، دفاعی و امنیتی و حقوقی، قضایی مجمع تشخیص مصلحت نظام، روز چهار بهمن‌ماه، لایحه الحاق به کنوانسیون پالرمو را خلاف مصلحت کشور دانستند.
علاوه‌بر این، روز گذشته، آقای محمدباقر نوبخت، رییس سازمان برنامه‌و‌بودجه طی اظهاراتی، در پاسخ به این سوال که کدام ارکان حاکمیتی با دولت در موضوع قانون شدن لوایح چهارگانه موافق هستند؟ گفت: «مجلس شورای اسلامی که لوایح را تصویب کرد، رییس قوه قضاییه نیز همکاری لازم را دارند و شورای عالی امنیت ملی نیز موافق این مساله است.»

تکذیب اظهارات نوبخت
در واکنش به اظهارات نوبخت، یک عضو شورای عالی امنیت ملی با تکذیب خبر مطرح شدن لوایح چهارگانه مربوط به FATF در جلسه شورای عالی امنیت ملی اظهار داشت: «دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی به کلیه رسانه‌ها ابلاغ کرده که اخبار و گزارش‌های مربوط به شورای عالی امنیت ملی صرفاً از طریق سخنگوی این نهاد اعلام می‌شود و اقدام خارج از این چارچوب را خلاف قانون و جرم
خوانده است.»

کوشش از ما؛ عدم کشش از آن‌ها!
با وجود همکاری‌های گسترده ایران با FATF از اواخر سال‌94، وضعیت تعاملات بانکی ایران با سایر کشورها نه‌تنها بهتر نشده است و همچنان بانک‌های متوسط و بزرگ خارجی تمایلی به همکاری با کشورمان ندارند، بلکه بانک‌های چینی، ترکیه‌ای و صرافی‌های اماراتی که قبلاً با ایران همکاری می‌کردند، امروزه این همکاری‌ها را محدود کرده‌اند. سرگردانی‌های موجود شاید تاییدکننده اظهارات آقای محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام باشد که اعلام کرد: «با تصویب FATF نه‌تنها ایران از لیست سیاه این مجموعه بیرون نمی‌آید، بلکه تازه بحث «Next Step» یا همان قدم بعدی مطرح می‌شود؛ یعنی تازه گروه FATF بررسی خواهد کرد که آیا ایران از لیست سیاه بیرون بیاید یا خیر.»

آزمون سخت مجمع تشخیص
امروز مجمع تشخیص مصلحت نظام، طی یک آزمون مهم و تاریخی، باید نسبت به مساله الحاق ایران به کنوانسیون پالرمو تصمیم‌گیری کند. تصمیمی که البته قرار بود هفته پیش اتخاذ شود؛ اما به دلیل عدم جمع‌بندی اعضا، به هفته جاری موکول شد. یقیناً تصمیم امروز اعضای مجمع تشخیص،
تاثیر بسزایی در معادلات سیاسی آینده کشور خواهد داشت. باید امید داشت که این اعضا با لحاظ همه جوانب، تصمیم‌گیری کرده و منجر‌به حفظ و تعالی منافع کلان نظام و کشور شوند.

دیدگاه کاربران

ناشناس۷۴۰۸۰۶۰۱:۱۳:۲۲ ۱۳۹۷/۱۱/۶
عدم تصویب دو کنوانسیون پالرمو و cft ، بدون شک باعث بسته تر شدن فضای اقتصادی کشور می شود - چون چه ایران به عنوان یکی از ۱۹۲ کشور عضو این کنوانسیون باشد و چه ۱۹۲ کشور بدون ایران عضو این کنوانسیون باشند - باز هم راهی برای معامله خارج از این مسیر وجود ندارد - مگر اینکه ایران قصد تجارت با کشوری خارج از کره زمین را بکند
ناشناس۷۴۰۸۹۱۰۵:۱۴:۱۲ ۱۳۹۷/۱۱/۶
این یک چوب دوسر فریب به نظر می‎رسد! الحاق کورکورانه به FATF به احتمال زیاد با تبعات منفی بعدی همراه می‎شود، مگر اینکه برپایه‎ی قدرت سختِ ایران، هزینه‎ی تحریم‎ را برای غربی‎ها بالا ببریم. قدرت سخت هم لبخند دیپلمات‎های ما نیست؛ بلکه توان دفاعی و موشکی، نفوذ منطقه‏‎ای، و زیرساخت‎های محکم اقتصادی است. آخری را که نداریم؛ ولی دوتای اولی اتفاقا همان چیزهایی است که می‎خواهند به بهانه‎ی FATF از ما بگیرند.
ناشناس۷۴۰۸۹۵۰۵:۵۰:۴۰ ۱۳۹۷/۱۱/۶
مخالفان پیوستن به این لوایح بفرض اگر از روی خیر خواهی باشد نه آنانکه بدنبال فروپاشی کل اقتصاد کشور هستند از مقررات حاکم بر مبادلات مالی بین الملل بی اطلاعند . از یکسو از صادرات غیر نفتی میخواهند حمایت کنند از سوئی راه مطمئن معامله را بر رویش مسدود میکنند . راه مطمئن گشایش L/C است که فقط از طریق شبکه بانکی مقدور است که من صادر کننده مطمئن باشم پس از ارسال کالا پولم را دریافت میکنم .
ناشناس۷۴۱۰۶۱۰۸:۵۶:۵۶ ۱۳۹۷/۱۱/۶
آنچه مسلم است هر موردی که دنیا آن را براحتی قبول کرده برای ما مصیبت شده است. ببینید ورود زنان به ورزشگاه در تمام دنیا آزاد است اما برای کشور ما یک معضل بزرگ شده. حتی با اینکه تمام دنیا به تماشاگران خود در مسابقات خارج از کشور می بالند صدا و سیمای ما تماشاگران ما را حذف می کند تا مبادا مردم نبینند که زنان ما بدون مشکل در ورزشگاه های خارجی حضور دارند و تیم کشورمان را تشویق می کنند در مورد همین قوانین مبارزه با پول شودیی برای ما مصیبت شده چون شفاف سازی نون عده ای را آجر می کند
ناشناس۷۴۱۰۷۵۰۹:۰۳:۵۹ ۱۳۹۷/۱۱/۶
برجام ؛ استارت خیانت و ۲۰۳۰ و FATF واضحترین اسناد دیاثت هستند
ناشناس۷۴۱۰۹۳۰۹:۱۳:۴۹ ۱۳۹۷/۱۱/۶
چرا پیوستن به FATF تحریم‌ها را عمیق‌تر می‌کند؟؟ نپیوستن به FATF چه مشکلاتی را ایجاد می‌کند؟؟
یار۷۴۱۱۰۹۰۹:۲۵:۰۵ ۱۳۹۷/۱۱/۶
خوب به جنبش های مقاومت حداقل برای مدتی کمک نکنید تا قدر کمک های ما را بدانند. یا مک نکنید . مگه نمی گن چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است. مگر اینکه اینکه بگویند خانه آنجاست و مام غریبه ایم. بالاخره پولی که از بیت المال ایران هزینه می شود باید با جلب نظر مردم آن کشور باشد
ناشناس۷۴۱۱۱۳۰۹:۲۸:۵۶ ۱۳۹۷/۱۱/۶
چرا اینهمه موش و گربه بازی میکنید تکلیف مردم و اقتصاد را مشخص کنید تمام انرژی مسئولین شده صرف بحث وجدل این قضییه که همگی متفق القول عقیده دارند با تصویبش گشایشی حاصل نخواهد شد
ناشناس۷۴۱۱۷۴۰۹:۵۱:۵۶ ۱۳۹۷/۱۱/۶
ایادی غرب برای بقا به این تعهدات نیاز دارن
ناشناس۷۴۱۳۷۱۱۱:۳۶:۰۹ ۱۳۹۷/۱۱/۶
شما دستت بسته است آنوقت پاهایت را هم ببندند خب معلوم است اثر تخریبی تحریم بیشتر میشود سرور این سامانه در وزارت خزانه داری آمریکاست
ناشناس۷۴۱۴۸۷۱۲:۲۳:۴۵ ۱۳۹۷/۱۱/۶
تمام نهاد های مالی و بانکی دنیا در دست غربی ها هست و انها با هر کسی که دوست داشته باشند و منافعشان را تهدید نکند همکاری می کنند . همه با دوستانشان و شرکایشان کار می کنند و با دشمنانشان کار نمی کنند . ایدئولوژی انقلاب اسلامی با ایدئولوژی غرب در تضاد هست و منافع ما متضاد با منافع غربی ها هست یا ما باید سرتا پا غربی بشیم یا غربی ها سرتا پا انقلابی از نوع اسلامی . ما هیچ راهبرد مشترک با غرب نداریم . پس چرا باید توقع داشته باشیم که انها پول و امکانات بانکی و رفاهی خود را در اختیار ما بگذارند چرا باید توقع داشته باشیم
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  18. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  24. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

  25. مشکل اصلی صهیونیست ها با عملیات "وعده صادق" چه بود؟

آخرین عناوین