الف گزارش می دهد؛ عجله هیئت رئیسه مجلس برای استیضاح وزیر تعاون، کار و رفاه چیست/ آیا ربیعی قربانی وزرای اقتصادی می‌شود؟

گروه سیاسی الف،   3970513187 ۱۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۹ تکراری یا غیرقابل انتشار

استیضاح ربیعی ظرف ۱۰ روز کاری و قبل از بررسی در کمیسیون اجتماعی و نشست مشترک متقاضیان استیضاح و وزیر در صحن مجلس اعلام وصول شد، اما استیضاح چند وزیر از جمله وزیر اقتصاد حدود ۲ ماه در مجلس معطل مانده و به رغم برگزاری ۲ نشست با وزیر و تاکید نمایندگان بر قانع نشدن از توضیحات و با وجود داشتن ۵۰ امضاء هنوز اعلام وصول نشد؛ با این حال سوالاتی مطرح است.

عجله هیئت رئیسه مجلس برای استیضاح وزیر تعاون، کار و رفاه چیست/ آیا ربیعی قربانی وزرای اقتصادی می‌شود؟

به گزارش الف؛ هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی روز چهارشنبه هفته گذشته (۱۰ مردادماه) طرح استیضاح علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی را با ۴۰ امضا اعلام وصول کرد.

نمایندگان معتقدند که استیضاح ربیعی روند قانونی را طی نکرده و خلاف آئین نامه داخلی در صحن مجلس اعلام وصول شد.

در همین زمینه سلمان خدادادی نماینده ملکان و رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی که استیضاح باید در کمیسیون تحت ریاست وی بررسی می‌شد، معتقد است که هیئت‌ رئیسه مجلس برخلاف رویه و آئین‌نامه داخلی مجلس استیضاح ربیعی را بدون آنکه در کمیسیون اجتماعی بررسی شود، در صحن مجلس اعلام وصول کرد.

  • بیشتر بخوانید:

آدرس غلط یک جریان برای ترمیم کابینه/ آیا ربیعی مقصر افسارگسیختگی اقتصاد است؟/ مقصران کجایند؟

اعتراض کمیسیون اجتماعی به لاریجانی درباره اعلام وصول غیر قانونی استیضاح ربیعی

کمیسیون اجتماعی مجلس در  همان روز (چهارشنبه گذشته) در نامه‌ای به علی لاریجانی ضمن اعتراض به طی نشدن روند قانونی این استیضاح تاکید کرد برخی از نمایندگان که در اسفند سال گذشته در رای آوردن استیضاح آقای ربیعی در صحن مجلس ناکام ماندند، پشت قضیه هستند و این افراد در هیئت رئیسه مجلس هم حضور دارند.

استیضاح علی ربیعی سه‌شنبه ۱۲ تیر  تحویل هیئت رئیسه مجلس شد و ظاهرا همان روز به کمیسیون اجتماعی ارجاع شد، اما بعد از آن مجلس تا ۳۱ تیر تعطیل بود و جلسه نداشت.

روز یکشنبه ۳۱ تیر اولین جلسه کاری مجلس بعد از ارجاع این استیضاح به کمیسیون اجتماعی محسوب می‌شود و کمیسیون مربوطه حداقل یک هفته فرصت داشت در نشست مشترک نمایندگان متقاضی و وزیر، استیضاح و محورهای آن‌را بررسی کند؛ چه بسا این مدت هم برای چند هفته می توانست تمدید شود. 

اما کمیسیون اجتماعی مجلس این استیضاح را دستور کار قرار نداد. دلیل این اقدام کمیسیون هم این بود که چون در همان روز ارجاع استیضاح به کمیسیون، رئیس‌جمهور نامه‌ای به مجلس داده که در قالب آن طی یک لایحه 2 فوریتی تفکیک وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی را تقاضا کرد. بنابراین بررسی استیضاح وزیر در شرایطی که قرار بود، وزارتخانه تفکیک شود، عاقلانه نبود و کمیسیون منتظر نتیجه رأی مجلس برای تفکیک وزارتخانه بود که روز سه‌شنبه نهم مرداد 2 فوریت این لایحه در صحن مجلس رأی نیاورد که با توجه به مشخص شدن نتیجه رای مجلس برای تفکیک وزارتخانه، استیضاح در دستور کار روز یکشنبه چهاردهم مرداد کمیسیون تخصصی قرار گرفت اما به‌یک‌باره در جلسه روز چهارشنبه دهم مرداد در اقدامی تعجب‌برانگیز، هیئت‌رئیسه این استیضاح را اعلام وصول کرد.

اما دلایلی برای سیاسی کاری هیئت رئیسه مجلس در اعلام وصول این استیضاح و سرعت و عجله اعضای آن در این زمینه به رغم مطرح بودن استیضاح چند وزیر قبل از آن؛

  • بیشتر بخوانید:

انتقاد ربیعی از عدم دعوت برای حضورش در مجلس پیرامون استیضاح/ چهارشنبه به مجلس می‌آیم

اعلام وصول استیضاح ربیعی خلاف آئین‌نامه و قانون بود/ اعلام وصول قبل از بررسی در کمیسیون

۱-استیضاح مسعود کرباسیان، وزیر اقتصاد و دارایی

این استیضاح حدود ۲ ماه در مجلس معطل مانده و هیئت رئیسه مجلس آن‌را اعلام وصول نمی کند. 

استیضاح وزیر اقتصاد در اواخر خردادماه در ۱۷ محور تهیه شده که در ابتدا به امضای 65نماینده رسیده و بعد با امضای ۹۱ نماینده به هیئت رئیسه مجلس تحویل شد و در دستور کار کمیسیون اقتصادی مجلس قرار  گرفت.

سه شنبه ۱۲ تیر ماه امسال اولین نشست مشترک کرباسیان و نمایندگان متقاضی استیضاح در کمیسیون اقتصادی برگزار شد و به رغم تاکید نمایندگان بر قانع نشدن از توضیحات وزیر، اما رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس به بهانه زیاد بودن محورهای استیضاح،  جلسه مشترک را تمدید کرد و چون دو هفته مجلس جلسه نداشت، عملا بررسی این استیضاح به مدت ۲۰ روز در کمیسیون به تعویق افتاد و در اقدامی جالب تر اینکه کمیسیون اقتصادی مجلس در اولین هفته کاری بعد از تعطیلات، استیضاح این وزیر را در دستور کار قرار نداد و دومین نشست هم در روز سه شنبه نهم مرداد برگزار شد که باز نمایندگان بر قانع نشدن توضیحات وزیر و اعلام وصول این استیضاح تاکید کردند و طبق آئین نامه استیضاح باید در اولین جلسه مجلس بعد گزارش کمیسیون اعلام وصول می‌شد که باز در جلسه روز چهارشنبه دهم مرداد این استیضاح از سوی هیئت رئیسه اعلام وصول نشد.

۲- استیضاح بیژن زنگنه وزیر نفت

استیضاح این وزیر نفت به رغم آنکه از سوی ۲ عده از نمایندگان پیگیری می‌شود، اما چهار ماه در مجلس معطل مانده است و هنوز اعلام وصول نشد.

کرسنت، آی پی سی، توتال و از دست دادن بازارهای نفت و گاز از محورهای استیضاح این وزیر است. طرح اول از اردیبهشت ماه در مجلس مطرح و به کمیسیون انرژی مجلس ارجاع شد که دارای 15 امضاست.

مهمترین محور این استیضاح جریمه ایران بابت قرارداد کرسنت است که بعدازظهر یکشنبه سوم تیر امسال نشست مشترک وزیر نفت و نمایندگان در کمیسیون انرژی برگزار شد و نمایندگان از توضیحات زنگنه در این زمینه قانع نشدند و قرار شد که اصرار نمایندگان بر انجام استیضاح به هیئت رئیسه مجلس گزارش و استیضاح در صحن مجلس مطرح شود.

البته طرح دوم استیضاح زنگنه هم در مجلس در جریان است که محورهای این طرح شامل قراردادهای آی پی سی، توتال و بدعهدی‌های این شرکت و از دست دادن بازارهای نفت و گاز است.

۳-استیضاح عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور

استیضاح وزیر کشور از سال گذشته در مجلس مطرح بوده و حتی استیضاح این وزیر هم تهیه و به امضای تعدادی از نمایندگان رسیده است اما در دستور کار مجلس قرار نگرفت.

۴-بی توجهی به مواد آیین نامه پس از اعلام وصول استیضاح در صحن مجلس

یکی دیگر از موارد بی‌طرفی هیئت رئیسه مجلس در استیضاحعلی ربیعی، عجله در بررسی استیضاح در صحن مجلس است.

طبق قانون بعد از اعلام وصول استیضاح یک وزیر، وی ۱۰ روز فرصت دارد تا برای پاسخگویی در صحن مجلس حاضر شود و تعیین زمان حضور در مجلس بر عهده خود وزیر است.

ماده 225 آپین نامه داخلی مجلس به صراحت تاکید دارد که وزیر یا هیئت وزیران موظفند ظرف ۱۰ روز پس از طرح استیضاح، در مجلس حاضر شوند و توضیحات لازم را بدهند. تعیین وقت استیضاح در مهلت مقرر با پیشنهاد وزیر یا هیئت وزیران و تصویب هیئت رئیسه مجلس در دستور هفتگى قرار مى‏ گیرد. 

اما بهروز نعمتی سخنگوی هیئت رئیسه مجلس صبح دیروز (شنبه) یعنی تنها یک روز کاری پس از اعلام وصول استیضاح وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، اعلام کرد جلسه استیضاح ربیعی احتمالا چهارشنبه هفته جاری برگزار می‌شود.

وی گفت: با توجه به اینکه تاکنون آقای ربیعی نامه ای به ما نداده و زمان درخواستی برای حضور در مجلس و پاسخگویی را اعلام نکرده، به احتمال زیاد جلسه استیضاح روز چهارشنبه این هفته برگزار می شود.

طبق ماده فوق الذکر تعیین زمان استیضاح بر عهده وزیر است نه سخنگوی مجلس. 

علاوه بر این، استیضاح وزیر کار روز چهارشنبه اعلام وصول شد و تا صبح روز شنبه که سخنگوی مجلس اعلام کرد تاکنون آقای ربیعی نامه ای به ما نداده و زمان درخواستی برای حضور در مجلس و پاسخگویی را اعلام نکرده، تنها یک روز کاری از ۱۰ روز مهلت قانونی سپری شده بود.

اعضای هیئت رئیسه مجلس آنقدر برای بررسی استیضاح در صحن مجلس عجله داشتند که می خواستند استیضاح را روز یکشنبه ۱۴ مرداد (امروز) برگزار کنند به‌طوری‌که بهروز نعمتی در مصاحبه دیروز خود گفت:«با توجه به اینکه تاکنون نامه‌ای از وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی دریافت نشده، بنابراین برگزاری استیضاح در جلسه فردا (امروز) یکشنبه منتفی است».

این عجله هیئت رئیسه مجلس مورد انتقاد وزیر هم قرار گرفت به‌طوری‌که علی ربیعی عصر دیروز (روز شنبه) در نامه‌ای به علی لاریجانی رئیس مجلس درباره زمان حضورش در مجلس برای استیضاح اعلام کرد: «با توجه به اینکه فرصت استفاده از ۱۰ روز کاری مطمح نظر قانونگذار محترم می‌باشد، اما به منظور رفع ایجاد زحمت برای نمایندگان شریف، روز چهارشنبه مورخ ۹۷.۵.۱۷ را جهت حضور و ارائه توضیحات خود در مجلس اعلام می‌نمایم».

در حالی که ربیعی در خصوص زمان حضورش در صحن مجلس، چنین نظری داشت، اما چند ساعت قبل از نامه ربیعی، یکی دیگر از اعضای هیئت رئیسه مجلس یعنی علی اصغر یوسف نژاد در مصاحبه ای اعلام کرد که توافق شد چهارشنبه هفته جاری وزیر تعاونُ کار و رفاه اجتماعی برای بررسی استیضاح در صحن علنی مجلس حاضر شود. این ادعای عضو هیئت رئیسه مجلس که برای تطهیر هیئت رئیسه مجلس برای سیاسی کاری بوده با نامه آقای ربیعی در تناقض است.

در نهایت مجلس در حالی استیضاح ربیعی را در دستور کار خود قرار داد که تاکنون خود نمایندگان ۲ بار به رئیس جمهور نامه نوشته و خواستار تغییر تیم اقتصادی دولت شدند. نامه اول روز چهارشنبه ششم تیر امسال نوشته شد و به امضای ۱۸۷ نماینده هم رسید که خطاب به روحانی ضمن تاکید بر تغییر تیم اقتصادی دولت تهدید شده بود که اگر این اقدام صورت نگیرد، مجلس با استفاده از ابزار نظارتی خود اقدام خواهد کرد. 

نامه دوم هم چهارشنبه دهم مرداد نوشته شد که به امضای ۱۹۳نماینده رسید و از رئیس جمهور خواسته شد تنها به تغییر سیف از ریاست کل بانک مرکزی بسنده نکند و روحانی باید همه وزرا و تیم اقتصادی کابینه را تغییر دهد.

حال مجلس که خود خواستار تغییر تیم اقتصادی دولت است و تعلل از سوی دولت را مشاهده می‌کند به نظر نمی‌رسد دولت در کابیه تغییرات را اعمال کند، برخی به دنبال این هستند تا با استیضاح علی ربیعی حاشیه امنی برای وزرای دیگر ایجاد کنند؛ هر چند به مدیریت ربیعی و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نقد بسیار جدی وارد است (بخصوص موضوع شستا و تامین اجتماعی)ُ اما به نظر نمی‌رسد با استیضاح علی ربیعی اتفاق خاصی در حوزه عملکردی دولت و اقتصاد کشور رخ دهد.

امروز وزارت اقتصاد نقش کلیدی در بخش اقتصادی کشور به عنوان سیاست‌گذار دارد و نقد جدی به عملکرد این وزارتخانه وارد است، آیا این وزارتخانه مهم و کلیدی و وزیر آن آماده جنگ اقتصادی هست؟؛ یا اینکه وزارت راه و شهرسازی چه میزان موفق بوده است؛ آیا نمایندگاه استیضاح کننده سری به بازار مسکن و بخصوص اجاره‌بهاء زده‌اند؛ بخش مهمی که با 263 صنعت ارتباط مستقیم دارد؟ یا اینکه وزارت صنعت، معدن و تجارت که به مراتب نقشش از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مهم تر است و شاهد تخلفات متعدد در واردات و ثبت سفارش خودرو بودیم و نقش اساسی در حمایت از تولید کالای ایرانی که با رکود دست و پنجه نرم می‌کند، را دارد، نیاز به تحول ندارد؟

براساس این گزارش، گرانی سکه، بازار ارز، خودرو و تخلفات صورت گرفته در ثبت سفارش آن، بازار مسکن و اجاره‌بهاء و... ربطی به وزارت تعاونُ کار و رفاه اجتماعی نداردِ هر چند نقد به عملکرد این وزارتخانه وجود دارد، اما چرا نمایندگان بخصوص برخی از اعضای هیئت رئیسه مجلس به دنبال تغییر علی ربیعی هستند آن هم با سرعت و عجله؟ آیا وزیر تعاون برای ابقای وزرای اقتصادی قربانی می شود؟

این سوالی است که روزهای آینده جواب آن در صحن مجلس و با رای نمایندگان مشخص می شود.

دیدگاه کاربران

محمد قاسمی۴۷۵۲۳۵۰۸:۳۲:۲۹ ۱۳۹۷/۵/۱۴
بی عدالتی یقه ی مسببانش رو میگیره
ناشناس۴۷۵۵۲۰۱۰:۳۴:۰۲ ۱۳۹۷/۵/۱۴
امان از خود دولتیها و امیدیهای مجلس
ناشناس۴۷۶۲۶۴۱۴:۱۸:۴۵ ۱۳۹۷/۵/۱۴
دولت روحانی با رای همین مردم بر سر کار امد مخصوصا با رای تهرانی ها . حالا مردم نوش جان کنند و لذت ببرند . مردمی که دنبال کنسرت و بزن و برقص هستند ! موقعی که بر اساس احساسات رای می دهند .
ناشناس۴۷۶۲۷۲۱۴:۲۱:۰۶ ۱۳۹۷/۵/۱۴
این ها مهم نیست که مهم این است که روحانی رئیس جمهور است و شجریان از ایران نرفته و توی پیاده روها دیوار نکشیدند .مردم دیگه چی می خوان ؟
آرمان۴۷۵۲۵۱۰۸:۴۵:۲۰ ۱۳۹۷/۵/۱۴
اگه با برکناری و استیضاح, افتضاح اقتصادی مملکت درست میشه آقایان نماینده و مسوولین همه بایستی استیضاح بشید
ناشناس۴۷۵۲۶۳۰۸:۵۳:۴۰ ۱۳۹۷/۵/۱۴
بعیده کسی بتونه راحت از پس این کهنه کار، برآد!
سیدناصر۴۷۵۳۰۴۰۹:۱۲:۰۰ ۱۳۹۷/۵/۱۴
اعتدالگرایان دولت و مجلس برای انحراف اذهان عمومی , نقشه استیضاح ربیعی را ترسیم کرده اند.
ناشناس۴۷۵۶۰۶۱۱:۰۲:۳۹ ۱۳۹۷/۵/۱۴
برکناری وزیر ویا استیضاح وی نمی تواند مشکلات را حلکند
ناشناس۴۷۵۶۳۸۱۱:۱۷:۳۰ ۱۳۹۷/۵/۱۴
بیچاره این ربیعی که سیبل اسلاحتلبا برای فرار از زیر مسئولیت شده جریان سیاسی شکست خورده
ناشناس۴۷۵۶۶۹۱۱:۲۴:۵۱ ۱۳۹۷/۵/۱۴
البته اگر نمایندگان تهران که سرسخت طرفدار دولت هستند بگذارند......
حسین۴۷۵۷۶۴۱۱:۵۴:۵۹ ۱۳۹۷/۵/۱۴
خیلی هم معلومه فدایی سوال ازرییس جمهوره
عباس۴۷۵۹۶۶۱۲:۴۸:۰۲ ۱۳۹۷/۵/۱۴
یکی دربلخ دزید انگشتری به شوشتر زدند گردن مسگری
عباس اکبری۴۷۶۳۴۸۱۴:۴۴:۵۹ ۱۳۹۷/۵/۱۴
کدام عجله؟وزیران کار و صنعت و نفت و کشور خیلی وقت پیش باید استیضاح بشن استانداران ناکارآمد و پیر کارنامه وزیر کشور است
ناشناس۴۷۷۱۰۸۱۹:۳۵:۵۴ ۱۳۹۷/۵/۱۴
هیچ وقت ابعاد استیضاح ربیعی دقیقا بیان نشد و علاقه مجلسی ها به استیضاح ایشان همیشه جزو اسراره
omid۴۷۷۲۰۷۲۰:۲۲:۰۸ ۱۳۹۷/۵/۱۴
نمیدانم چرا نمایندگان محترم در متن اسیضاح اشاره ای به چهار نهاد پولی زیر نظر این وزیر و وزارتخانه نکرده اند؟که یک وزارتخانه چهار بانک؟! یعنی بانک رفاه کارگران،بانک توسعه تعاون،صندوق کار آفرینی امید وصندوق ضمانت تعاون که هیچکدام هم در راستای ماموریتشان کاری انجام نمیدهند و فقط با بریز و بپاش وشعبه های آنچنانی وحقوق های نجومی باری روی دوش دولت وبیت المال هستند،امیدوارم اگر میشود در مهلت باقیمانده این مسئله هم مد نظر قرار گیرد.
ناشناس۴۷۷۸۹۲۰۷:۵۰:۴۷ ۱۳۹۷/۵/۱۵
وزیر راه پس چی شد؟؟؟
ناشناس۴۷۸۷۲۱۱۳:۴۶:۱۱ ۱۳۹۷/۵/۱۵
مشكل وزير كار ناكارامدي مديريت تامين اجتماعي مي باشد..متاسفانه در 5 سال گذشته مبالغ كلاني با نرخ سود بالا تامين اجتماعي را بدهكار بانكي نموده اند.با افزايش هزينه هاي درمان مستقيم و غير مستقيم به جهت عدم نظارت ومديريت منابع و مصارف /درمان تامين اجتماعي را به دولت تقديم نمودند /پرداخت هاي غير قانوني به ساير صندوق ها و عدم نظارت بر شستا تامين اجتماعي با سابقه بيش از 60 سال و جمعيت بيمه شده 50 ميليوني كشور را با چالش جدي مواجه نمود ه اند متاسفانه شرايط بدي به تامين اجتماعي تحميل گرديده است كافي است با بررسي خارج از حب و بغض سياسي هر چه سريعتر موضوع بسامان و مباشرين ومعاونين در اينخصوص مكلف به پاسخگويي شوند..
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های هفته

    1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

    2. بازی با کلمات

    3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

    4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

    5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

    6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

    7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

    8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

    9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

    10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

    11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

    12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

    13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

    14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

    15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

    16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

    17. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

    18. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

    19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

    20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

    21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

    22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

    23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

    24. موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی ۶ سیلندر + تصاویر

    25. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

    آخرین عناوین