چرا مردم به غائله١۴٠١ نپیوستند؟ 

دکتر عبدالله گنجی،   4020625086 ۲۴ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲۴ تکراری یا غیرقابل انتشار

 

غائله ۱۴۰۱ اگرچه به بهانه فوت غمبار و حزن‌انگیز مرحومه مهسا امینی شروع شد، اما همه زر و زور و تزویر ذیل پرچم او خیمه زد تا شاید از این تحریک عواطف کلاهی برای خود بدوزد. به‌رغم آن حجم از اقدامات رسانه‌ای و تبلیغ و هزینه از ۸۸ میلیون ایرانی در همه پنج ماه حدود ۴۰۰ هزارنفر (با تکراری‌ها) به میدان آمدند و طبیعی بود که برای انقلاب چنین عددی ره به جایی نخواهد برد.

وقتی از طرف امثال ما سؤال می‌شود که چرا مردم نپیوستند، پاسخ داده می‌شود که شما مردم را می‌کشتید، زندانی می‌کردید. ترسیدند و نیامدند. اگر آن حرکت انقلاب و براندازی بود، مگر براندازان توقع دارند حکومت برای‌شان فرش قرمز پهن کند و بگوید بفرمایید انقلاب کنید؟! خشونت از نظر علمی جزئی از روند انقلاب‌های کلاسیک در علم سیاست است و جریان انقلاب‌کننده توقع گل و بلبل از حاکمیت مستقر ندارد. البته این پاسخ بیشتر شبیه طنز تلخ است.

اما اینکه چرا مردمی که بخش زیادی از آنان معترض اقتصادی – معیشتی وضع موجود هستند به میدان نیامدند باید درست فهمیده شود. خصوصاً جریان مؤمن به انقلاب اسلامی اگر در فهم علت دچار انحراف شود در ادامه و در فهم معلول نیز دچار اشتباه خواهد شد.

ممکن است گفته شود اقدامات امنیتی-انتظامی مانع حضور شد. این حرف نیز باطل است. حرکت انقلابی مانند موجی است که با چنین امکانات و اقداماتی قابل کنترل نیست. این روش نیز بی‌تأثیر نبود، اما می‌توان به‌عنوان دلیل حداقلی به آن استناد کرد.

اما عمده دلایلی را که باعث شد مردم نپیوندند، می‌توان این‌گونه خلاصه کرد:


۱- مردمی که مشکل اقتصادی دارند احساس نکردند شعار‌ها و رفتار در راستای حل مسئله آنان است. احساس نکردند پیوستن به این جماعت زندگی آنان را به سامان می‌رساند و حاضر به کولی دادن به اهداف دیگران نشدند.


۲- پیوستگی کم‌نظیر اپوزیسیون با غرب و ورود شخصیت‌های غربی به موضوع حس بیگانه‌ستیزی ایرانیان را زنده کرد و مردم متوجه شدند همه دنیای غرب به میدان آمده و آیا این برای مهساست؟


۳- محوریت شخصیت‌های نازل به عنوان رهبران انقلاب دلیلی دیگر بود. کسانی که نه شخصیت دارند، نه ایده و تئوری و نه سابقه‌ای در سختی کشیدن (از خصایص رهبران انقلابی) محور شده بودند. مردمی که امام، شهید بهشتی، مطهری، مفتح، باهنر و مقام معظم رهبری را در رأس انقلاب دیده بودند، حالا نازنین بنیادی، علینژاد، کریمی و پهلوی را برای دستگرمی انقلاب هم نمی‌دیدند.


۴- محوریت پول و رسانه سعودی عامل بازدارنده دیگری بود. عظمت ایرانی به خود اجازه نمی‌داد که یک خانواده بسته بخواهد با پول و رسانه برای ایرانیان آزادی و دموکراسی به ارمغان بیاورد و این حس تحقیر در رأس مسائل بود.
۵- ورود تجزیه‌طلبان به داستان و اصولاً مطالبه تجزیه، تحریم و جنگ از عوامل بسیار مهمی بود که مردم را از همراهی برحذر داشت. بسیاری از اپوزیسیون نیز وقتی متوجه تجزیه‌طلبی و تحریم شدند حتی به‌صورت موقت کنار جمهوری اسلامی ایستادند و موضع خود را شفاف اعلام کردند. حضور ۱۴ پرچم در تجمع برلین و کانادا و ارائه تصویری از ایرانستان باعث انسجام بیشتر ملی شد.


۶- دروغ‌سازی و قدرت رسانه‌ای جمهوری اسلامی در برملا کردن آن مؤلفه دیگری بود که اکنون در سالگرد ماجرا خود براندازان به آن اعتراف می‌کنند. اما بخش‌های عمده آن همانند فوت رهبری، فرار مسئولان به ونزوئلا، ضربه مغزی مهسا، نافرمانی نظامیان و کشته‌سازی دروغین حدود ۴۰ نفر از این موارد بود.


۷ خشن بودن رفتار‌ها به‌صورتی که حدود ۸۰ نفر به شهادت رسیدند و به‌خاطر راهبرد «تساهل نظام» ۶۳ نفر از این شهدا فاقد سلاح بودند.


۸- رکیک بودن شعار‌ها که در هیچ‌جایی قابل بازگویی نبوده و نیستند نیز مورد توجه مردم بود. این شعار‌ها شعار مردم نبود و حتی شعار اپوزیسیون داخلی هم نبود، بلکه برساخته از جریان تحقیر شده و قی‌شده سال ۱۳۵۷ و نفاقِ آواره بود.


۸- نبود هرگونه چشم‌انداز آینده نگرانی ملت را دوچندان می‌کرد، براندازان هیچ چشم‌اندازی از آینده ارائه نکردند و در تراز آنان نیز نبود که بتوانند چشم‌انداز ارائه کنند، زیرا فاقد ایدئولوژی، رهبری و تئوری بودند.


۹- تهی بودن اپوزیسیون از اخلاق و رو آوردن به کثیف‌ترین روش‌ها و تاکتیک و ادبیات نیز باعث شد کم‌کم از حیز انتفاع ساقط شوند. بی‌اعتباری رسانه‌های موصوف به بهترین شکل رقم خورد.


۱۰- در داخل نیز یکپارچگی حاکمیت در وحدت رویه و جمع‌کنندگی عاملی مهم بود. این انسجام در سال ۹۶، ۹۸ و داستان هواپیمایی اوکراین نبود. وحدت نظر و عمل، عامل مهمی در مواجهه با صحنه بود؛ و از همه مهم‌تر انعطاف و قدرت و ظرفیت نظام جمهوری اسلامی و حد استقامت و تحمل آن باز محک خورد و چشم‌انداز آینده را قابل قضاوت‌تر کرد.

دستاورد مهم ماجرا نیز حذف تروریست‌های تجزیه‌طلب از مرز‌های غربی کشور بعد از ۴۴ سال بود که در نوع خود تولید فرصت مهمی از دل تهدید است.  ماجرا جمع شد و مردم نپیوستند، اما حل نشد. نوبت حاکمیت است که برای حل مسائل مردم همه راه‌های ممکن و مشروع را طی نماید و ملت را قدر بداند و به آن پاسخ گوید. تیم ویژه رئیس‌جمهوری نیز نتایج تحقیقات خود را اعلام نماید و پرونده مهسا از نظر حقوقی به انجام برسد و بسته شود. در آن‌سوی ماجرا اپوزیسیون نسبت به شهریور ۱۴۰۱ عقب‌تر رفته است. جمهوری اسلامی باید انگیزه، انگاره‌ها و زخم‌هایی را که بین مردم و دشمن پل ایجاد می‌کند با کارآمدی خود حذف کند. 

*منبع روزنامه جوان 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۲۲۶۹۱۰۲۲:۵۸:۲۰ ۱۴۰۲/۶/۲۵
مورد دهم شاید از بقیه مهمتر بود
ناشناس۳۲۲۷۱۲۶۰۶:۰۰:۴۳ ۱۴۰۲/۶/۲۶
نظام سیاسی کشور باید تمام تلاشش رو انجام بده تا دو مورد بسیار مهم رو حل کنه: ۱- مبارزه جدی و واقعی با فساد ۲- رشد و رونق اقتصادی این دو مورد اگه انجام بشه ریشه خیلی از نارضایتی‌ها برطرف میشه.
ناشناس۳۲۲۷۳۹۴۱۱:۳۲:۱۳ ۱۴۰۲/۶/۲۶
رشدو توسعه و رونق اقتصادي يك روش عادي و ساده داره كه در جوامع توسعه يافته انجام ميشود كه مهمترين ان . ارتباط با كشور هاي پيشرفته غربي اروپايي واسيايي است كه متاسفانه اين با طرز تفكر مسئولين اين اتفاق نمي افتد.در صنايع .در كشاورزي در تمام ارگانها بايد نگاه توسعه باشد .
ناشناس۳۲۲۶۹۲۶۲۳:۱۵:۲۲ ۱۴۰۲/۶/۲۵
بعنوان فردی که ۶۰ بهار و خزان را دیده ام مطلب را خواندم بعضی از بندهای تحلیل در خصوص مخالفین تقریباً درست بود اما در خصوص بند ۱۰ موافق نیستم چون موافقین اکثریت جامعه نیستند ......
ناشناس۳۲۲۷۱۷۲۰۷:۳۰:۱۱ ۱۴۰۲/۶/۲۶
ان شاء الله انتخابات مجلس برگزار میشه اونوقت آقای گنجی یه تحلیل برامون میگذاره راجع به میزان مشارکت مردم.
ناشناس۳۲۲۶۹۵۱۲۳:۳۷:۳۹ ۱۴۰۲/۶/۲۵
احسنت
ناشناس۳۲۲۶۹۷۲۰۰:۰۲:۳۸ ۱۴۰۲/۶/۲۶
والا از ظواهر امر خیلی به نظر نمیاد داستان خاتمه پیدا کرده باشه.
ناشناس۳۲۲۶۹۸۰۰۰:۰۹:۴۷ ۱۴۰۲/۶/۲۶
چون زمانی که خارج نشین های فراری خوابیدن شیر بچه های حیدر کرار بیدارن
ناشناس۳۲۲۶۹۸۱۰۰:۱۰:۰۰ ۱۴۰۲/۶/۲۶
از مرگ عادی آشوب فانتزی درست شد ولی اثرات سو آن زیاد
ناشناس۳۲۲۶۹۸۴۰۰:۱۱:۱۲ ۱۴۰۲/۶/۲۶
چرا میگید فوت غمبار؟ بابا طرف تو چند ثانیه مرد نه تصادفی کرد نه زجری کشید از قبل بیمار بود کجاش غمبار بود؟ خدا بیامرزه و از سر گناهانش بگذره چرا پلیس امنیت اخلاقی مارو دستگیر نکرده تاحالا؟
ناشناس۳۲۲۷۲۰۳۰۸:۱۹:۵۱ ۱۴۰۲/۶/۲۶
اگر خدای ناکرده دختر شما به این وضعیت فوت می کرد هم همین رو می گفتید؟
ناشناس۳۲۲۷۲۱۱۰۸:۲۶:۲۵ ۱۴۰۲/۶/۲۶
دقیقا
ناشناس۳۲۲۷۲۹۹۰۹:۵۴:۳۳ ۱۴۰۲/۶/۲۶
خداوند بزرگ به شما وجدان بیدار، انصاف،بصیرت و اخلاق گرایی عنایت بفرماید برادر
ناشناس۳۲۲۶۹۸۵۰۰:۱۲:۳۳ ۱۴۰۲/۶/۲۶
به عنوان کسی که سال ۹۸ آشوبگر حساب میشدم این بار طرفدار نظام بودم چون میدونستم این شلوغی ها کثیفه
ناشناس۳۲۲۷۰۸۷۰۲:۵۸:۴۸ ۱۴۰۲/۶/۲۶
مقاله عالی تحلیل کرده بودموردهشت وسه خیلی مهم بودن وتاثیرگذار ، نداشتن چشم انداز برای آینده ولمپن وبی سواد و ریاست طلب بودن رهبران خودخوانده جورج تاونی ،ولی بااجازه نویسنده بند11 هم داریم خدا وامام عصر وخون شهدا پشتیبان این نظامند
ناشناس۳۲۲۷۱۲۳۰۵:۵۵:۲۶ ۱۴۰۲/۶/۲۶
عبدالله گنجی همه تفسیراش مصداق تفسیر به رایه ،یک گزینه رو به عنوان فرض مسلم از خودش درمیاره بعد در مورد چرایی اون فرض خود ساخته صغرا و کبرا میچینه ،
ناشناس۳۲۲۷۱۵۷۰۷:۰۲:۰۹ ۱۴۰۲/۶/۲۶
مردم مطالباتی دارند که تعداد زیادی از آنها به حق است ولی این دلیل نمی شود مملکت رو دست یک عده اوباش بدهند مصداق بارز از چاله درآمدن و به چاه افتادن
مرتضی۳۲۲۷۱۶۳۰۷:۱۲:۵۲ ۱۴۰۲/۶/۲۶
پس چرا اینقدر مامور توی خیابونه.
ناشناس۳۲۲۷۴۸۴۱۳:۰۱:۳۳ ۱۴۰۲/۶/۲۶
برای امنیت امثال شما
ناشناس۳۲۲۷۸۵۴۲۰:۰۵:۵۵ ۱۴۰۲/۶/۲۶
برای پیشگیری
ناشناس۳۲۲۷۱۸۸۰۷:۵۶:۴۰ ۱۴۰۲/۶/۲۶
پاک کردن صورت مسئله هیچ فایده ای ندارد اگر منظور از نپیوستن مردم عدم حضور در خیابان بود دلایلش را همه میدانند.
ناشناس۳۲۲۷۱۹۷۰۸:۱۲:۴۱ ۱۴۰۲/۶/۲۶
درشرایط فعلی هرگونه ناامنی درداخل خیانت است باتوجه به تهدیدات امنیتی در شرق و غرب و شمال و جنوب کشور از جانب طالبان مورد حمایت مسجدمکی، پانتورک ، کوموله ، شیوخ امارات که چشم به جزایر خلیج فارس دوخته آمد مورد حمایت صهیونیست ها هستند
ناشناس۳۲۲۷۲۱۳۰۸:۳۳:۴۸ ۱۴۰۲/۶/۲۶
تا وقتی افرادی مثل عبدالله گنجی ،مبنای تحلیلشان بر این اصل استوار میشود که حاکمیت هیچ اشکالی ندارد ،مدینه فاضله درست کرده و هر کس کوچکتری اعتراضی داشته باشد صدها وصله ناجور به او الصاق میشود.
ناشناس۳۲۲۷۲۲۴۰۸:۴۷:۲۶ ۱۴۰۲/۶/۲۶
مردم اینشا الله یاد گرفته اند که بهتر ین راه برای بهبود و پیشرفت اصلاحات است. تا صحبت از اصلاحات می شود همه اصلاح طلبان را در نظر می گیرند ولی اصلاح هم به سود طبقه حاکم است و هم مردم. حاکمان می توانند با تعویض افراد افراطی و انعطاف و کنار گذاشتن لجبازی با خواسته مردم همراهی کنند.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های دیروز

  1. واکنش قوه قضائیه به شایعه ای درباره زیباکلام

  2. صادق زیباکلام روانه زندان شد

  3. بزرگ‌نمایی مشکلات به ضرر کشور است

  4. راه سخت قالیباف/ پیشنهاد جالب شریعتمداری درباره واکنش به اسرائیل

  5. شنبه‌ای که تکلیف تعطیلی شنبه‌ها را روشن کند هنوز نرسیده است!

  6. کنایه مجری شبکه ۴ رادیو بی‌بی‌سی به رضا پهلوی: هیچگاه نماد آینده ایران نیستی!

  7. سفیدشویی جنایت!

  8. جهان غرب و یک بازی عجیب با کشورهای در حال توسعه

  9. ترکیه ای که من دیدم! 

  10. تعطیلات آخر هفته و کاهش ساعت کاری ادارات همچنان بلاتکلیف ماند

  11. درخواست نمایندگان از رئیس جمهور برای حذف ارز ترجیحی واردات برنج

  12. این حق مسلم را پایمال نکنید!

  13. رادان: پلیس در امنیت ملی اثرگذار است

  14. بانکی‌پور، نماینده مجلس: در قانون عفاف و حجاب پلیس اجازه بازداشت ۵ گروه را دارد

  15. کارگاه بزرگ تولید سلاح جنگی و شکاری در اندیمشک منهدم شد

  16. اهانت به جامعه جهاني!

  17. ماجرای اقدام شهرداری منطقهٔ ۳ تهران مقابل یک داروخانه چه بود

  18. بانک سینا بابت طلب ارزی توسط صندوق توسعه ملی تملیک شد

پربحث‌های هفته

  1. کیهان: لایحه عفاف و حجاب ترویج‌کننده پدیده پلشت بی‌حجابی است/ امید است این لایحه ناکارآمد کنار گذاشته شود

  2. واکنش قوه قضائیه به شایعه ای درباره زیباکلام

  3. این نامه دلسوزانه است؟!

  4. چرا این همه بد اخلاقی؟

  5. فردا دیر است...

  6. آقای رئیس جمهور خاطرجمع نباشید

  7. درباره توبه تتلو

  8. حرف طلافروشان را باید شنید، اما...

  9. پیرامون پشت‌پرده افشای فایل‌صوتی «ظریف»...

  10. هزینه ای که هیچ دولتی حاضر نشد بپردازد!

  11. نامه روحانی به مردم ایران درباره دلایل رد صلاحیتش/ این دفاعیه‌ شخصی نیست، دفاع از جمهوریت نظام است

  12. سپاه برای مقابله با مواد مخدر مسئولیت گرفت‌

  13. راه‌حل ماجرای روحانی و شورای نگهبان چیست؟/ نظر ضرغامی درباره گسترش شادی و نشاط در جامعه

  14. نظرات برگزیده مخاطبان الف: مردم عملکرد دولت روحانی را فراموش نکرده‌اند/ گسترش مصرف مشروبات الکلی زنگ خطری برای مردم و مسئولین است

  15. خودمان بیگناهان زیادی را کشتیم نمی توانیم از اسرائیل انتقاد کنیم

  16. سردار رادان: کشف حجاب به خاطر مسائل اقتصادی نیست

  17. امیر تتلو در مدح امام علی (ع) شعر سرود

  18. انتقاد روزنامه اصولگرا از وزیر ارتباطات/ واکنش فرزین به انتشار اطلاعات مالی موسسه رائفی‌پور

  19. تنوری که هنوز سرد است...

  20. نتانیاهو: ‌صدها سرباز را از دست داده‌ایم

  21. ایثارگران را بدنام نکنید !

  22. صادق زیباکلام روانه زندان شد

  23. بزرگ‌نمایی مشکلات به ضرر کشور است

  24. راه سخت قالیباف/ پیشنهاد جالب شریعتمداری درباره واکنش به اسرائیل

  25. توضیحات «لیلاز» درباره فایل صوتی «ظریف»/ ادعای عجیب «آخوندی»

پربحث‌های هفته

  1. واکنش قوه قضائیه به شایعه ای درباره زیباکلام

  2. این نامه دلسوزانه است؟!

  3. چرا این همه بد اخلاقی؟

  4. فردا دیر است...

  5. پیرامون پشت‌پرده افشای فایل‌صوتی «ظریف»...

  6. نامه روحانی به مردم ایران درباره دلایل رد صلاحیتش/ این دفاعیه‌ شخصی نیست، دفاع از جمهوریت نظام است

  7. راه‌حل ماجرای روحانی و شورای نگهبان چیست؟/ نظر ضرغامی درباره گسترش شادی و نشاط در جامعه

  8. نظرات برگزیده مخاطبان الف: مردم عملکرد دولت روحانی را فراموش نکرده‌اند/ گسترش مصرف مشروبات الکلی زنگ خطری برای مردم و مسئولین است

  9. انتقاد روزنامه اصولگرا از وزیر ارتباطات/ واکنش فرزین به انتشار اطلاعات مالی موسسه رائفی‌پور

  10. تنوری که هنوز سرد است...

  11. صادق زیباکلام روانه زندان شد

  12. راه سخت قالیباف/ پیشنهاد جالب شریعتمداری درباره واکنش به اسرائیل

  13. توضیحات «لیلاز» درباره فایل صوتی «ظریف»/ ادعای عجیب «آخوندی»

  14. تبلیغات پرحجم قدرت‌های بزرگ به وسیله دانشجویان غرب رنگ باخت

  15. افشای فایل صوتی ظریف عمدی بود؟

  16. کنایه زاکانی درباره واگذاری ودیعه مسکن دوره‌های پیشین/ واکنش وحیدی به احتمال صدور گواهینامه موتور برای بانوان

  17. شنبه‌ای که تکلیف تعطیلی شنبه‌ها را روشن کند هنوز نرسیده است!

  18. رئیسی: برخی به‌دنبال معامله بر سر موشک‌هایمان بودند/ به‌بهانه دورکردن سایه‌جنگ،برجام‌های ۲ و ۳ را دنبال می‌کردند

  19. سفیدشویی جنایت!

  20. ترکیه ای که من دیدم! 

  21. دستور ویژه رئیسی برای حل مشکل اشتغال استان‌های دارای نرخ بالای بیکاری

  22. کمال خرازی: اگر موجودیت ایران تهدید شود، ناچاریم دکترین هسته‌ای خود را تغییر دهیم

  23. هر چقدر رأی بیشتر باشد، مجلس قوی‌تر است/ مرحلهٔ دوم انتخابات به‌اندازهٔ مرحلهٔ اول اهمیت دارد

  24. دستور محسنی اژه‌ای درباره پرونده‌های فولاد مبارکه و چای دبش

  25. درخواست نمایندگان از رئیس جمهور برای حذف ارز ترجیحی واردات برنج

آخرین عناوین