رب خرما یا شیره خرما:کدام یک خواص بیشتری دارد؟ + طرز تهیه و موارد مصرف

  4040514101

خرما این میوه گرمسیری نه‌تنها طعمی دلچسب دارد، بلکه به دلیل ارزش غذایی بالا و خواص درمانی، جایگاه ویژه‌ای در تغذیه سالم پیدا کرده است.

رب خرما یا شیره خرما:کدام یک خواص بیشتری دارد؟ + طرز تهیه و موارد مصرف

همان‌طور که در مطلب راهنمای انتخاب بهترین خرما + کدام خرما کمترین میزان قند را دارد؟ اشاره شد؛ خرما انواع مختلفی دارد که همگی خواص فوق‌العاده‌ای دارند و فقط تفاوت کمی در میزان کالری، قند و اندازه‌شان وجود دارد.

افراد می‌توانند خرما را به همان شکل که می‌خرند، پس از شستن با شیر، چای، نان، به تنهایی و هر شکل دیگری که می‌خواهند میل کنند. اما می‌توان با خرما، شیره خرما و رب خرما تهیه کرد که به شما این امکان را می‌دهد که استفاده‌های بیشتر و متفاوتی از این نعمت بهشتی داشته باشید.

 

شیره خرما

شیره خرما

شیره خرما (Date Syrup یا Date Molasses) یک عصاره غلیظ، تیره رنگ و شیرین است که از میوه خرما استخراج می شود و در زبان عربی به آن "دبس التمر" گفته می شود.

 

ارزش غذایی شیره خرما

ماده مغذی

مقدار تقریبی در ۱۰۰ گرم شیره خرما

کالری

۲۷۵ کیلوکالری

کربوهیدرات

۷۴ گرم

فیبر

۱.۵ گرم

پروتئین

۲ گرم

آهن

۴ میلی‌گرم

پتاسیم

۶۵۰ میلی‌گرم

کلسیم

۶۰ میلی‌گرم

منیزیم

۵۰ میلی‌گرم

 

 

خواص و فواید شگفت انگیز شیره خرما برای همه سنین

  • تأمین انرژی فوری و پایدار

  • تقویت سیستم ایمنی بدن؛ زیرا خرما حاوی ترکیبات فنولی و فلاونوئیدهایی است که خاصیت آنتی اکسیدانی دارند که استرس اکسیداتیو را کاهش، در نتیجه سیستم ایمنی را تقویت می‌کنند.

  • سلامت قلب و تنظیم فشار خون؛ زیرا حاوی مقادیر بالای پتاسیم و منیزیم است.

  • تقویت دستگاه گوارش و رفع یبوست به دلیل داشتن فیبر طبیعی

  • پیشگیری و درمان کم خونی؛ زیرا سرشار از آهن و اسید فولیک است.

  • تقویت استخوان‌ها و پیشگیری از پوکی استخوان به دلیل داشتن کلسیم، منیزیم و فسفر

  • بهبود عملکرد سیستم عصبی و مغز به دلیل داشتن مقادیر قابل توجهی از ویتامین‌های گروه B، پتاسیم، منیزیم و آنتی‌اکسیدان‌ها

  • سلامت پوست و مو به دلیل داشتن ویتامین‌های A و C و آنتی‌اکسیدان‌ها

  • بهبود خلق و خو و کاهش اضطراب؛ با داشتن ویتامین های گروه B و قندهای طبیعی موجود در شیره خرما به تولید هورمون های مرتبط با شادی و آرامش منجر می‌شود.

  • کمک به زنان در دوران بارداری و قاعدگی به دلیل داشتن آهن، اسید فولیک و مواد معدنی ضروری

  • احساس سیری و کنترل وزن زیرا حاوی فیبر غذایی است.

  • پیشگیری از مشکلات چشمی زیرا دارای مقادیر کمی بتاکاروتن (پیش ساز ویتامین A) است.

  • تقویت عملکرد جنسی مردان و زنان زیرا حاوی مقادیر قابل توجهی از آمینواسیدها، از جمله ال-آرژنین و همچنین ترکیبات آنتی اکسیدانی است.

 

مصرف شیره خرما باعث چاقی می شود؟

مصرف متعادل شیره خرما دلیل برای چاقی نیست اما مصرف بیش از حد آن به دلیل محتوای کالری بالا می تواند به افزایش وزن منجر شود. این عصاره غلیظ و شیرین حاصل از خرمای پخته شده یا فشرده شده، به دلیل وجود قند طبیعی و فیبر، یک جایگزین عالی برای شیرین کننده های مصنوعی و هضم بهتر و در نهایت برای سوخت و ساز بدن مفید باشد.

 

طرز تهیه شیره خرما

بهتر است برای تهیه شیره خرما از خرماهای شیره دار مانند کبکاب استفاده کنید. استفاده از خرمای بدون شیره و خشک خیلی برای این کار مفید نیست.

  • خرماها را شسته و از وسط نصف کنید و هسته آن را جدا کنید و در یک قابلمه گود ریخته و روی آن آب جوش بریزید و بگذارید نیم ساعت بماند.

  • بعد از این مدت قابلمه را روی حرارت گذاشته و اجازه دهید آب به جوش بیاید.

  • وقتی آب جوش آمد زیر شعله را کم کنید و بگذارید ۵ دقیقه بجوشد تا نرم شود.

  • پخت را تا زمانی ادامه بدهید تا خرماها کاملا نرم شود.

  • سپس قابلمه را از روی حرارت برداشته و بگذارید نیم ساعت دیگر در همان آب بماند.

  • بعد از این مدت خرماها را در صافی (ترجیحاً پارچه) ریخته و با دست آرام آرام فشار دهید تا شیره جدا شده و از صافی خارج شود.

  • دقت کنید که گوشت و پوست خرما از صافی رد نشود.

  • حال شیره را دوباره روی حرارت بگذارید تا آرام آرام بجوشد و غلیظ شود.

  • در این مدت باید شیره را مدام هم بزنید تا ته نگیرد.

 

روش‌های مصرف شیره خرما

۱. ترکیب ارده کنجد و شیره خرما

خرما و کنجد یکی از بهترین مکمل‌ها برای یکدیگر هستند. شیره خرما و ارده کنجد هم اکثر خواص خرما و کنجد را را در خود دارند. ترکیب ارده شیره برای کسانی که می‌خواهند صبح با خود را با انرژی و نشاط زیادی شروع کنند بسیار مناسب است.

این ترکیب علاوه بر خواص فراوان مزه بسیار خوبی نیز دارد که به شما پیشنهاد میکنم حتما آن را امتحان کنید.

برای این که از خوردن این ترکیب لذت بیشتری ببرید میتوانید مقداری پودر کاکائو نیز به این ترکیب اضافه کنید و یک نوتلای سالم خانگی داشته باشید!

 

۲. کره بادام زمینی و شیره خرما

یکی از دیگر ترکیبات سالمی که می‌توانید برای صبحانه یا یک میان وعده پر انرژی مصرف کنید ترکیب کرده بادام زمینی و شیره خرما است.

برای مزه بهتر می‌توانید یک موز و یک گردو و یا مقدار کمی کنجد بوداده نیز به ترکیب خود اضافه کنید و از مزه بسیار دلپذیر آن لذت ببرید و روزی پرانرژی را برای خود رقم بزنید.

 

۳. حلوا شیره خرما

یکی از استفاده های بسیار مرسوم شیره خرما استفاده در انواع حلوا به عنوان شیرین کننده است. در انواع حلوا معمولا از شکر برای شیرین شدن استفاده می‌شود که برای سلامتی بسیار مضر است. شیره خرما یک جایگزین بسیان مناسب برای شکر است که علاوه بر این که ضرر کمتری برای بدن دارد، فواید زیادی نیز دارد.

 

۴. تخم مرغ و شیره خرما

طبق معمول نیمرو درست کنید( بهتره بهش نمک نزنید) و بعد از اتمام کار شیره خرما را روی نیمرو بریزید و نوش جان کنید.

 

۵. کیک

برای پخت انواع کیک میتوانید از شیره خرما به عنوان شیرین کننده بجای شکر استفاده کنید. جایگزین کردن خرما و شیره خرما علاوه بر این که مزه بهتری به کیک و شیرینی های شما می‌دهد، ضرر به مراتب کمتری برای بدن شما دارد.

 

۶. شیره خرما و شیر

ترکیب شیره خرما و شیر گرم نوشیدنی مفید برای تقویت استخوان‌ها، رفع کم‌خونی و کمک به خواب راحت‌تر است.

 

۷. شیره خرما و جو دوسر

ترکیب شیره خرما و جو دوسر یا بلغور برای وعده صبحانه یا اسنک سالم مناسب است. این صبحانه به دستگاه گوارش کمک می‌کند و سرشار از فیبر و آهن است.

 

۸. فرنی با شیره خرما

فرنی یک دسر خوشمزه است و تهیه آن بسیار راحت است. فرنی شیره خرما، دارای شیره خرماست و بنابراین بسیار مقوی است. مصرف این فرنی برای کودکان و نوجوانان مفید است و سبب رشد و سلامت آن‌ها می‌شود.

 

۹. شیره خرما و ماست: میان‌وعده سبک و سالم

ترکیب شیره خرما با ماست یک گزینه عالی برای میان‌وعده یا حتی شام سبک است. پروبیوتیک‌های موجود در ماست به سلامت روده کمک می‌کنند و شیره خرما انرژی لازم را تامین می‌کند.

 

۱۰. شیرین کننده طبیعی در نوشیدنی ها

اضافه کردن به جای شکر به چای، قهوه یا اسموتی های طبیعی

 

رب خرما

رب خرما

رب خرما از خرما تهیه می‌شود و معمولاً غلیظ‌تر از شیره است. این محصول به صورت پخته و غلیظ شده به دست می‌آید. تفاوت رب خرما با شیره خرما این است که شیره خرما رقیق‌تر هست و داخل آن گوشت خرما وجود ندارد ولی رب خرما مثل رب گوجه‌فرنگی غلیظ است.

 

خواص رب خرما

خواص رب خرما مانند شیره خرما است. رب خرما به دلیل داشتن گوشت خرما داخل آن، فیبر بیشتری دارد.

 

طرز تهیه رب خرما

برای تهیه رب خرما از خرماهای ریز و دفرمه‌شده استفاده کنید. بهتر است از خرمایی که شیره زیادی دارد برای این‌کار استفاده کنید. استفاده از خرمای بدون شیره و خشک برای این کار مناسب نیست.

  • تمام مراحل تهیه رب خرما مانند شیره خرما است؛ فقط در مرحله صاف کردن، خرماها را کم کم داخل یک صافی ریخته و فشار دهید تا گوشت و شیره خرما از صافی رد شود و پوست آن جداشود. در حالی که در شیره خرما گوشت نیز نباید از پارچه یا صافی رد میشد.

  • در آخر وقتی دیدید مثل رب سفت شد, حرارت رو خاموش کنین و اجازه بدید سرد شود.

  • بعد از سرد شدن داخل شیشه خشک و تمیز بریزید و در آن را محکم ببندین و داخل یخچال نگهداری کنید.

 

موارد مصرف رب خرما

در اکثر مواردی که از شیره خرما استفاده می‌کنید می‌توانید رب خرما را جایگزین آن کنید.

  • از رب خرما می‌توانید در پخت کلوچه و شیرینی استفاده کنید.

  • پخت نان خرمایی

  • رب خرما در غذاها می‌تواند جایگزین رب انار شود. حتی می‌توانید آن را با رب انار مخلوط کنید تا طعم آن ملس شود.

  • به عنوان چاشنی در تهیه زیتون پرورده استفاده می‌شود.

  • در تهیه لواشک می‌توانید آن را با پوره میوه مخلوط کنید تا طعم شیرین‌تری داشته باشید.

yektanetتریبون

آخرین عناوین