اصلاح نظام بانکی؟ ؛ ظاهرا عمر کسی قد نمی دهد!

حسین علی زاده، گروه اقتصادی الف،   4031129050 ۱۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲ تکراری یا غیرقابل انتشار
اصلاح نظام بانکی؟ ؛ ظاهرا عمر کسی قد نمی دهد!

در حالی که زمینه‌های قانونی برای اصلاح نظام بانکی کم و بیش مهیاست و نارضایتی از عملکرد این نظام بیش از هر زمان دیگری است معلوم نیست چرا اراده ای برای قدم نهادن در این راه و عملی کردن این مطالبه وجود ندارد. به تازگی نیز طرحی با عنوان «طرح گزیر نظام بانکی (حل‌وفصل مسئله بانک‌های ناسالم)» توسط ۵۵ نماینده در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی اعلام وصول شده است.  این درحالی است که طرح بانکداری جمهوری اسلامی ایران که بعد از طرح قانون بانک مرکزی دومین طرح مجلس یازدهم برای اصلاح نظام بانکی نیز بود در ۱۳ فصل و ۹۰ ماده تدوین شده بود.

این موارد را بگذارید کنار قانون پولي و بانكي كشور مصوب سال ۵۱ که تا همین سال ها نیز متناسب با زمانه اصلاحات و الحاقاتی به خود دیده است. احتمالا موارد دیگری نیز وجود که با جستجوی کارشناسانه و تخصصی تر به دست خواهد آمد اما در اینکه این طرح و قانون ها به کار هم بیاید ظاهرا تردیدهای جدی وجود دارد و حکایت اصلاح نظام بانکی نزد افکار عمومی مصداق ضرب المثل آفتابه لگن  هفت دست، را پیدا کرده است ! حتی اگر ماجرای نظام بانکی مصداق کاملی از تورم قوانین نباشد این پرسشی جدی است که آیا اصلاح امورات اجرایی لزوما از مسیر وضع قوانین جدید می گذرد؟ آیا نمی توان با اختیارات و قوانین موجود این اصلاحات را در بانک ها آغاز کرد؟

به نظر نمی رسد ناکارآمدی بانک ها و نارضایتی عمومی از آنها دستکم در سطح مواجهه عمومی مردم با آنها به فقدان قوانین برگردد. بسیاری از اقدامات و رویه های غلط بانکها به جای قانون جدید با مدیریت و نظارت صحیح و اعلام بخشنامه ها و آیین نامه های موثر قابل رفع است و برخی دیگر نیز نه با قوانین جدید بلکه با اصلاحات قوانین موجود میسر است  اما همین امور نیز که در زمره  وظایف ذاتی و جاری بانک هاست معمولا با تاخیر و به شیوه ای مبهم و گاه با مقاومت صورت می گیرد. به عنوان مثال پس از سال ها حواشی و انتقاد در خصوص وام‌های کلان بانک‌ها به کارکنان خود و دردسرهای عموم مردم برای دریافت وام آن هم وام های خرد از شبکه بانکی، بانک مرکزی در تابستان امسال با انتشار آمار تسهیلات بانک‌ها به کارکنان و کارمندانشان، سعی کرد تا در مسیر شفاف‌سازی گام بردارد، هر چند که ابتدا آماری از وام های دریافتی کارکنان خودش را منتشر نکرد! آن هم در حالی که در سال ۱۴۰۲، بانک مرکزی آیین‌نامه‌ای را در خصوص تسهیلات‌دهی به کارکنان بانک‌ها ابلاغ کرده بود.آیین نامه ای که در کنار آمار منتشر شده چنان که پیش بینی می شد قانع کننده به نظر نمی آمد. 

نوشتن پی در پی لایحه و طرح برای مشکلات حتی اگر در حوزه ای ضروری به نظر برسد همه ماجرا نیست و نمی تواند بهانه خوبی برای مقاومت یا تاخیر در انجام اصلاحات در آن حوزه باشد. برای افکار عمومی افتادن تصمیم گیران کشور در این مسیر در شرایط کنونی بیشتر نوعی طفره رفتن و پیچاندن یا ناتوانی و بدتر از آن مقاومت در برابر اصلاحات تفسیر خواهد شد نه چیز دیگر !

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۷۹۰۳۶۶۱۲:۱۵:۲۲ ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
بر اساس وبگاه بانک مرکزی، نظام بانکداری ما بر پایه بانکداری اسلامی است.
ناشناس۳۷۹۰۵۲۱۱۴:۴۳:۰۸ ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
قانون مشروعیت سنجی اموال و دارایی ها را باید به عنوان پایلوت از تمامی به اصطلاح مدیران بانکی از اول انقلاب تا حالا و بستگان آنها و ورراث آنها و افراد در سایه آنها اجرایی کنیم متاسفانه به اصطلاح مدیران بانکی علاوه بر اینکه جاده صاف کن بسیاری از مفسدان اقتصادی بوده اند خوذشان نیز به ثروت های حرام و نامشروع زیادی از طرق مختلف دست یازیده اند
ناشناس۳۷۹۰۵۴۰۱۴:۵۹:۳۸ ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
احسنت روسیه بیش از ۶۰۰ بانک رو منحل کرد و بر مافیای بانکی و پولی و دلاری غلبه کرد
ناشناس۳۷۹۰۳۷۰۱۲:۱۸:۲۸ ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
اصول بانکداری بر اساس گرفتن و دادن بهره یا همان ربا است. بدون ربا بانکداری بی معنی است. بانک بنگاه خیریه نیست.
ناشناس۳۷۹۰۵۱۵۱۴:۳۹:۰۱ ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
برای اصلاح اساسی اقتصاد کشور لازم است اقتصاد کشور را از بانک محوری به اقتصاد تامین مالی از سوی بازار سرمایه که ابزارهای متعددی دارد سوق دهیم
ناشناس۳۷۹۰۳۷۴۱۲:۲۱:۳۵ ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
فایده و کاربرد بانک مرکزی در شرایط فعلی چیست؟ بانکی که تحت تحریم بوده و عملا روابطش با بانک‌های کشو های دیگر قطع است. بانکی که توان صیانت از ارزش پول ملی را ندارد. بانکی هیچ ابزاری برای کنترل نرخ تورم ندارد.
ناشناس۳۷۹۰۵۵۶۱۵:۰۷:۲۹ ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
یکی از راهکارهای اساسی جلوگیری از سفطه بازی و نوسانات اقتصادی این است که دولت ها با تمهیدات خاص سیل نقدینگی ویرانگر و رها به سمت بازار سرمایه سوق دهند و تامین مالی شرکت ها و تولید از این کانال صورت بگیرد تا تورم هم در کنترل دولت باشد
ناشناس۳۷۹۰۳۸۳۱۲:۲۶:۲۶ ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
تقریبا تمام بانک‌های دولتی و خصوصی مرتبط با مراکز ویژه بوده و مانند قلک پول، دارایی های مردم را با دادن مقدار جزئی سود جذب کرد و آنها را در اختیار این مراکز قرار‌داده تا برای اهدافی که نه مولد بوده و نه کمکی به بهبود زیر ساخت‌های مملکت می کنند، صرف شود.
ناشناس۳۷۹۰۳۹۰۱۲:۳۱:۰۹ ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
بر طبق آماری که ماه پیش اعلام شد، بانک‌های خصوصی حدود ۷۰٪ وام ها را به شرکت‌ها و مجموع های تحت مالکیت خود اعطا کرده اند.
ناشناس۳۷۹۰۴۲۷۱۳:۰۱:۰۶ ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
در خبرها آمده دولت دنبال برداشت از صندوق توسعه هست برای دادن کالابرگ آن وقت فکر می کنید اصلاح بانکی را دنبال کند؟!!
ناشناس۳۷۹۰۴۳۴۱۳:۰۶:۴۲ ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
بانکداری بدون ربا به هیچ عنوان قابل پیاده شدن نیست. مگر آنکه نرخ تورم بسار پایین و در حد صفر باشد. در این صورت گرفتن و دادن مبلغی به عنوان کارمزد نمود پیدا می کند.
ناشناس۳۷۹۰۴۶۸۱۳:۴۱:۲۳ ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
چرا عزیزم . میتوانستند به جای سود ۲۴ درصدی ( و بعضاً سودهای بالاتر ) همان سود ۳ تا ۵ درصدی که همه دنیا میگیرند را بر قراردادهای بانکها تنظیم کنند ولی چه کردند اول به اسم حذف ربا ، وام را تبدیل به عقود اسلامی مثل قرارداد مضاربه یا مشارکت و غیره کردند بعد هم گفتند چون اسلام سقفی برای سود تجارت تعیین نکرده غیر از واژه « انصاف » لذا طبق نظر شخصی خودشان تشخیص دادند که سود ۲۴ درصدی و غیره ، منصفانه است و پدر ملت را درآوردند !!! در حالی که اگر همان سود ۳ تا ۵ درصدی علم اقتصاد را بر این عقود اسلامی تعیین میکردند امروز شاهد این همه فاجعه اقتصادی در کشور نبودیم .
ناشناس۳۷۹۰۶۴۹۱۶:۵۶:۰۲ ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
وقتی تورم 50درصد هست سود 24 درصدی یعنی منفی 26 درصد سود می‌گیرند. پس اگه بخوان مثل همه دنیا به قول شما عمل کنند باید 55 یا 54 درصد سود بگیرند.
رضا۳۷۹۰۴۷۰۱۳:۴۵:۳۶ ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
بانکها برای توده مردم منفعتی ندارند اول برای افراد با نفوذ بعد برای کارکنان خودشان خوب هستند برای مردم عادی سودی ندارند جز شر و تورم چیزی ندارند
ابراهیم۳۷۹۰۴۸۹۱۴:۱۰:۲۴ ۱۴۰۳/۱۱/۲۹
به نام حق تعالی واقعا در شأن نظام اسلامی و ملت شریف ایران نیست که اگر مسئول آمریکایی عطسه کند ،ارز گران شود و مردم را نگران و آشفته کند.این جمله بسیار دقیق و به جا استفاده شده: اصلاح نظام بانکی،ظاهر عمر کسی قد نمی‌دهد!؟ اگر نظام پولی و بانکی اصلاح نشود کشور دچار مشکل می‌شود شک نکنید. روح امام و شهدا شاد
yektanetتریبون

آخرین عناوین