بازی خوردن ریال در مقابل دلار

گروه تعاملی الف،   4011108002 ۴۴ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲۱ تکراری یا غیرقابل انتشار
بازی خوردن ریال در مقابل دلار

گروه تعاملی الف - محمدرضا شیخی چمان:

پول ابزاریست که از دیرباز به اشکال مختلف وجود داشته و از آن در مبادلات بازاری استفاده می‌شود. هر کشوری برای خودش یک واحد پولی مشخص تعریف کرده که کاربردش در درون مرز‌های آن کشور است. در مبادلات تجاری بین‌المللی، معمولاً از واحد پولی دلار برای دریافتی‌ها به هنگام صادرات و برای پرداختی‌ها به هنگام واردات استفاده می‌شود. بررسی قدرت پول‌های محلی در برابر دلار آمریکا و بعضا در برابر واحد پولی یورو، همواره مورد توجه اقتصاددانان بوده است. لازم به ذکر است که در این خصوص از شاخص برابری قدرت خرید یا PPP (Purchasing Power Parity) استفاده می‌شود. برابری قدرت خرید یک معیار محبوب است که توسط تحلیل‌گران برای مقایسه ارز‌های کشور‌های مختلف از طریق رویکرد سبد کالا استفاده می‌شود. این شاخص با یکسان نمودن قدرت خرید ارز‌های متفاوت و حذف اختلافات سطوح قیمتی در کشور‌های مختلف، شاخص‌های قابل‌مقایسه‌ای را به آن‌ها ارائه می‌دهد. جهت ایجاد سهولت در انتقال مفاهیم اصلی یادداشت حاضر و قابل درک‌تر کردن آن برای عموم مخاطبان محترم، از ارائه توضیحات بیشتر صرف نظر می‌گردد.

در ارتباط با کشور ایران، به عنوان کشوری با درآمد متوسط رو به پایین (بر اساس آخرین گزارش بانک جهانی تا لحظه نگارش این یادداشت) و سرشار از ظرفیت‌ها و منابع طبیعی و غیرطبیعی، واحد پولی ریال در زمره بی‌ارزش‌ترین واحد‌های پولی جهان قرار گرفته است. این موضوع دلایل اصلی و متنوعی همچون وجود فساد اقتصادی، سیاست‌های پولی سازمان یافته اشتباه، بی‌انضباطی مالی دولت، رکود اقتصادی، کاهش تولید ناخالص داخلی، دخالت بیش از اندازه دولت در اقتصاد، افزایش نقدینگی، تورم افسارگسیخته و... دارد. از طرفی به دلیل دیپلماسی ضعیف سیاسی، اموال زیادی از ایران توسط سایر دولت‌ها بلوکه شده است.

بازار کشور ایران به دلیل نداشتن ثبات ساختاری، به بازی خوردن ریال در مقابل دلار سریعاً واکنش نشان می‌دهد:

در حالت اول، اگر کالای Z وارداتی باشد و مبنای پرداخت قیمت آن برای مصرف‌کننده به دلار محاسبه گردد، قیمت‌ها روزانه با نوسان روبرو خواهند بود. با توجه به اینکه درآمد مشاغل به ریال پرداخت می‌شود و انجام خرید‌ها در حالت اول به دلار است، به تبع قدرت خرید مصرف‌کننده به شدت کاهش می‌یابد.

در حالت دوم، کالای Z تولید داخل است و مصرف‌کننده در کمال تعجب به هنگام افزایش قیمت دلار، شاهد بیشتر شدن قیمت این دسته از کالا‌ها نیز است. در حالت مذکور این سؤال ایجاد می‌شود که چرا کالایی که در ظاهر ارتباطی با نوسانات یا بهتر است بگوییم التهابات بازار ارز ندارد، با افزایش قیمت مواجه می‌شود. از نظر نگارنده دلیل این مسأله به مفهوم تورم زنجیره‌ای یا سرایت‌پذیری قیمتی باز می‌گردد؛ زنجیره‌ای که کالا‌های واقع در حالات اول و دوم را به هم متصل می‌کند، به طوری که افزایش قیمت در دسته اول، تورم را در کالا‌های دسته دوم به دنبال خواهد داشت. احتمالاً مصرف‌کننده به هنگام مشاهده روزانه افزایش قیمت‌ها این استدلال‌ها را از فروشنده دریافت می‌کند که همه کالا‌ها گران شده‌اند، یا آیا می‌توان کالایی را یافت که اخیراً با گرانی مواجه نشده باشد؟ این موضوع مؤید این مطلب است که نمی‌توان تمایزی میان کالا‌های مختلف در بازار قائل شد و همه آن‌ها نسبت به تغییرات بازار ارز واکنش نشان می‌دهند. منطقاً از یک شرکت تولیدی داخلی انتظار نمی‌رود که سود خود را ریالی در نظر بگیرد، اما مجبور باشد با هزینه‌های دلاری امورات خود را اداره کند. مقوله چسپندگی قیمت را نیز باید به شرایط کنونی افزود. مطابق این مقوله، قیمت کالا‌ها با افزایش نرخ دلار سریعاً افزایش می‌یابد، اما با کاهش این نرخ، قیمت‌ها به سطوح اولیه خویش باز نمی‌گردند (تأثیری عمدتاً یک طرفه).

در مجموع، سیاست‌های فعلی کشور به جای حرکت به سمت فقرزدایی، در حال فقرزایی است؛ یعنی عموم جمعیت روزانه در حال فقیرترشدن، و در نقطه مقابل گروهی خاص روزانه در حال غنی‌ترشدن هستند. سازوکار‌های مختلفی را می‌توان برای بهبود مستمر شرایط کنونی در نظر گرفت. انتخاب مدیران در همه سطوح بر مبنای معیار‌های شایسته‌سالاری، بکارگیری نخبگان، مبارزه همه جانبه با تعارض منافع، کاهش مداخلات دولت در اقتصاد، به رسمیت شناختن و بها دادن به بخش غیردولتی، محرومیت زدایی مبتنی بر مزیت‌های نسبی و مطلقِ مناطق مختلف جغرافیایی، اعتمادسازی میان مردم و دولت، ایجاد ارتباطات هدفمند با سایر کشور‌ها (خروج از انزوای فعلی) و... از جمله این اقدامات اساسی هستند. ‌امید که عدالت اجتماعی به معنای واقعی خود در تمامی عرصه‌های کشور جاری گردد و با برنامه‌ریزی مناسب، شاهد ایرانی همدل، مقتدر، آباد، پویا و سرافراز باشیم.

*دانشجوی دوره دکتری تخصصی اقتصاد سلامت

دیدگاه کاربران

ناشناس۲۸۸۲۷۱۶۱۰:۰۸:۰۴ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
بازی ؟ دولت به عنوان بزگترین وارد کننده دلار و تنها تولید کننده ریال ، هر بار که درآمدهای دیگر خود را از دست می دهد ،اقدام به چاپ ریال می کند و این ریال های جدید چون بی پشتوانه هستند ، پس قیمت دلار را بالا می برند تا حجم ریال تولید شده را توجیه کنند. به عبارت بهتر اگر کارخانه تولید اسکناس را از دولت بگیرند ، یک روزه ورشکست می شود ، اما غم انگیز این است که هزینه این پول چاپ کردن را ما مردم ضعیف می دهیم .
ناشناس۲۸۸۲۷۹۰۱۰:۵۲:۱۶ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
پرداخت سود بانکی را کمتر هم بکنید تا مردم مجبور شوند سپرده ها و نقدینگی سرگردان را به بازار سرمایه بیاورند
ناشناس۲۸۸۳۲۹۳۱۶:۲۲:۴۸ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
فکر می کنی در ایران کسی سرمایه اش رو به سمت صنعت یا تجارت میبره؟ به دلیل وضعیت وحشتناک اقتصادی در ایران مردم عادی اگر سرمایه داشته باشند تبدیل به ملک یا ماشین یا طلا و ارز می کنند. خانه در تهران از خانه در نیویورک گرون تره چون خانه در ایران ابزار حفظ سرمایه و کسب سود است. همین طور خودرو
ناشناس۲۸۸۲۷۹۴۱۰:۵۴:۳۶ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
واحد پول کشور باید به یکباره از اعتبار بیافتد و تمام ثروت کشور ملی گردد و مردم از یک رفاه نسبی برخوردار شوند
ناشناس۲۸۸۲۸۰۶۱۱:۰۱:۰۵ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
اقتصاد کشور برای یکبار باید بطور کلی ملی شود و فونداسیون محکمی پایه گذاری شود و بعد از آن کسب ثروت تنها از راه سعی و تلاش امکان پذیر باشد
ناشناس۲۸۸۲۸۷۱۱۱:۴۸:۳۲ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
پیشرفت کشور در «اقتصاد مقاومتی» و خودکفا شدن است و منتظر نشستن برای رفع تمام تحریم‌ها؛ سرابی است که هر دولتی به دنبال آن برود قطعاً شکست خواهد خورد
ناشناس۲۸۸۳۱۵۷۱۴:۳۷:۴۷ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
دولت فعلی که به دنبال گره زدن نیست .پس چرا مشکل حل نشده هنوز!
ناشناس۲۸۸۲۸۷۷۱۱:۵۰:۰۶ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
در شهر کرج نان سنگک کمتر از 5 هزار تومان پیدا نمی‌شود‌، ولی دولت نرخ گذاشته که 2 هزار تومان فروخته بشود. قیمت گوشت گوسفند هم به کیلویی 350 تا 400 هزار تومان رسیده است.
ناشناس۲۸۸۳۰۰۴۱۲:۵۵:۴۷ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
از آنجا که تحریم ایران از سوی دشمنان به ویژه آمریکا تجاوز به حقوق ملت ایران است باید در مقابل این تجاوز ایستاد و مقاومت کرد. بنابراین در کنار مطالبه رفع تحریم از طریق دیپلماسی باید استراتژی ما بی‌خاصیت کردن تحریم‌ها با قوی شدن ایران باشد. یعنی با استفاده از تمام ظرفیت‌های کشور کاری کنیم که تحریم‌ها بی‌اثر شوند و این کار چون به دست خودمان است شدنی است.
ناشناس۲۸۸۳۰۰۸۱۲:۵۸:۴۱ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
یکی از اقوام که در کانادا زندگی می‌کند تعریف می‌کرد برای گرفتن قرص سرماخوردگی به داروخانه مراجعه کرده ولی با قفسه‌های خالی از دارو مواجه شده و عکس قفسه‌های خالی این داروخانه را برای من فرستاده است. قابل توجه بعضی از هموطنانی که همیشه مرغ همسایه را غاز می‌بینند و فکر می‌کنند مشکلات و کاستی‌ها فقط برای ما ایرانیان در ایران اتفاق می‌افتد.
ناشناس۲۸۸۳۰۱۲۱۲:۵۹:۳۵ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
در ترکیه و بعضی کشورهای اروپایی مردم این کشورها به دلیل بالا بودن قیمت برق شب‌ها را با اکتفا به نور تلویزیون در منزل می‌گذرانند خدا را شکر که در ایران چنین وضعیتی وجود ندارد و الا معاندین و ضدانقلاب در خارج و داخل آبرو برای ایران باقی نمی‌گذاشتند.
ناشناس۲۸۸۳۰۷۷۱۳:۴۴:۴۰ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
علت بالا رفتن قیمت دلار دقیقا همین چاپ اسکناس ، دولت کسری بودجه خود را با چاپ اسکناس جبران میکند
ناشناس۲۸۸۲۷۱۸۱۰:۰۹:۰۶ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
انتخاب ارز به معنای سنجش اعتماد مردمان به نظام حکمرانی اقتصادی و سیاسی آن کشور است. در حال حاضر بی اعتمادی مردم به نظام در قالب قیمت دلار خود را نشان می دهد. مردم هر روز به نظام اقتصادی رای می دهند و می گویند اعتمادی به آن ندارند.
ناشناس۲۸۸۲۹۸۴۱۲:۴۹:۰۰ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
حذف دلار از مبادلات تجاری کشور بهترین راهکار بی اثر کردن تحریم هاست کشورهای برزیل و ارژانتین و ونزوئلا و ... بدنبال حذف دلار از مبادلات تجاری و ایجاد پول واحد هستن.
ناشناس۲۸۸۳۰۶۵۱۳:۳۵:۲۷ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
اگر دولتمردان به اقتصاد مقاومتی اعتقاد داشتند و پایبند بودند امروز وضعیت اقتصادی جامعه اینگونه نبود! بسیاری از کارگاه‌ها، شرکت‌ها و کارخانه‌ها به علت بی‌تدبیری و عدم اعتقاد به اقتصاد مقاومتی تعطیل شدند!
ناشناس۲۸۸۲۷۳۴۱۰:۱۹:۰۴ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
وقتی به جای ارزش نهادن به ریال، 4 تا از صفرهای اسکناسها را بر می دارند، یعنی خودشان دستی دستی تو سر پول ملی می زنند.
ناشناس۲۸۸۲۷۴۵۱۰:۲۵:۱۲ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
وقتی دولت سود سپرده و بهره را در شرایط تورمی سالانه بالای 70% ، سالها است که در رقم 18 درصد نگاه داشته است، یعنی دوست ندارد حمایتی از پول ملی بنماید. متاسفانه در این کشور به سود بانک تنها از منظر «ربا» نگاه میشود. اما نرخ بهره بانکی بهترین ابزار برای حمایت از ارزش پول است که توسط بانک های مرکزی همه کشورهای دنیا از آن استفاده می شود.
ناشناس۲۸۸۲۸۵۱۱۱:۳۵:۳۴ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
اخه تو کجای دنیا به پول سپرده سود میدهند حداقل در 10 کشور که سابقه تورم زیر 5 درصد را دارد این کار غیر ممکن است تازه پول ببری بانک یه چیزی بابت نگهداری پول ازت میگیره بانک
ناشناس۲۸۸۳۲۹۹۱۶:۲۶:۰۰ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
تو اون کشور ها اقتصاد انقدر سالم و قوی هست که مردم می تونن تو صنعت و سرمایه گزاری مشارکت کنن. اینجا چی؟ کی جرات داره کارخونه تاسیس کنه؟ بورس هم که سه ساله پول مردم بدبخت رو خوردن
ناشناس۲۸۸۳۳۱۹۱۶:۳۷:۰۸ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
اگرپول بابت نگهداری می‌گیرند مملکتشان تورم نداره اقتصاد دان
علی۲۸۸۳۳۴۱۱۶:۵۰:۴۷ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
سود بانکی یا بهره بانکی سال 2022 در خود امریکا 7 بار جهت کنترل تورم بالا رفت سود بانکی یکی از راههای کنترل تورم است
ناشناس۲۸۸۳۰۰۰۱۲:۵۴:۲۷ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
تورم رسمی 47 درصد هست نرخ سود را کمی بیشتر از 24 الی25 و زیر 30 درصد باید بکنند و نه بیشتر به خاطر تولید و.. دوم هم فقط این کافی نیست مالیات بر دلالی هم لازم هست وگرنه مانند 50 سال قبل تا الان تورم دو رقمی همیشه خواهد بود و دلار هم بالا می رود چون ایران از تورم کشور امریکا بیشتر هست و دلار خودکار بالا می رود
ناشناس۲۸۸۲۷۶۲۱۰:۳۳:۵۲ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
هزینه فتوکپی کردن از اسکناس هزار تومانی ، بر روی کاغذ معمولی، 2 برابر ارزش این اسکناس است! یعنی حتی جعل آن هم صرفه ندارد! سکه که جای خودش را داشته و چندین سال است که ضرب نمی شود! در کجای دنیا غیر از ایران چنین وضعیتی وجود دارد؟
ناشناس۲۸۸۳۰۵۸۱۳:۲۴:۴۴ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
بر اساس نرخنامه اتحادیه صنف فتوکپی، پلات و پلی کپی و تحریرات و طلق و پرس، هزینه فتوکپی رنگی 2 رو مبلغ 12 هزار تومان است. به این ترتیب حتی جعل اسکناس 10 هزار تومانی هم مقرون به صرفه نیست!!
ناشناس۲۸۸۲۷۶۵۱۰:۳۶:۱۹ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
اقتصاد کشور اقتصاد رانتی و دلالی شده است.
ناشناس۲۸۸۲۷۷۰۱۰:۴۰:۱۵ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
این چه اوضاعی است که دلار پیدا کرده چرا دلار بازار آزاد این‌گونه خیز برداشته که از 30 هزار به نزدیکی 45 هزار تومان رسیده است؟
ناشناس۲۸۸۲۷۷۲۱۰:۴۲:۱۱ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
فرجام «دلار ناخدا» فرزین مانند «دلار توافقی» صالح آبادی تلخ خواهد بود.
ناشناس۲۸۸۲۷۷۷۱۰:۴۴:۲۵ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
آنانی که نقش تحریم ها را در اقتصاد کشور کوچک می شمارند، اکنون باید جوابگوی به کما رفتن و احتضار پول ملی باشند.
ناشناس۲۸۸۲۹۷۹۱۲:۴۶:۵۶ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
اونهایی که چرخ اقتصاد را به مذاکره گره زدند و اقتصاد کشور را شرطی کردند باید پاسخگو باشند.
ناشناس۲۸۸۳۱۵۲۱۴:۳۱:۵۲ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
تاریخ ارز در ایران را بخوان چه زمانی که تحریم نبودید و چه زمانی که تحریم بوده اید که همگی بالا می‌رفت!
ناشناس۲۸۸۲۷۸۵۱۰:۴۸:۰۶ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
کشوری که رابطه اقتصادیش با دنیا قطع بوده و مسئولانش اعلام می کنند که نیازی به خارج از کشور نداشته و خودکفا هستند، اصلاً چه نیازی به ارز و پول خارجی دارد؟ باید ارز خارجی را در کشور جمع آوری کند، نه آنکه آن را به فروش برساند!
سعید۲۸۸۲۸۰۰۱۰:۵۶:۵۰ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
چیزی به نام کالای تولید داخل وجود ندارد. هر کالایی یک عمق خودکفایی دارد. وقتی ارزش برابری ریال در برابر دلار پایین بیاید حتی کالاهایی با بیشترین عمق خودکفایی توجیه صادرات و در صورت ممنوع بودن صادرات، قاچاق پیدا می کند. اعداد دروغ نمی گویند خصوصا در اقتصاد. هر شاخصی به سمت ارزش واقعی خود حرکت می کند. گاهی سریع، گاهی تند، گاهی کمی بالاتر میرود و سپس بر می گردد و ... اما ارزش لحظه ای هر شاخصی نیز همانقدر است که معامله میشود.
ناشناس۲۸۸۲۸۰۸۱۱:۰۲:۳۴ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
کشورهای دیگر از جمله آلمان انگلیس ژاپن سوئیس و... دلار در طول یکسال تا 30 درصد هم افزایش پیدا می کند اما تورم آنها خط یکسانی دارد و چرا اینطوری هست؟
سعید۲۸۸۲۸۳۶۱۱:۲۲:۲۸ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
سلام من ۶۰ ساله هستم هجده ماه قبل با هفتصد میلیون تومان یک آپارتمان رهن کردم ! الان با توجه به وضعیت موجود ارزش پول من چقدر هست و قرار هست جابجا شویم باید چند برابر این مبلغ را تهیه کنم ! که هرگز توان آنرا ندارم . حال باید به کجا شکایت ببرم و چه کسی جوابگوست؟
ناشناس۲۸۸۲۸۵۴۱۱:۳۶:۵۶ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
تابه حال به اسکناس توجه کرده اید ؟ روی این کاغذ ، امضای وزیر اقتصاد و رئیس بانک مرکزی دیده می شود. در واقع اسکناس پول نیست ، بلکه یک چک است که بانک مرکزی متعهد شده است به اندازه عدد درج شده روی آن ، اعتبار نزد بانک مرکزی وجود دارد. وقتی که هر روز این اسکناس بی ارزش تر می شود ، معنی اش این است که آن چک بی ارزش است ، آن بانک مرکزی بی صلاحیت است ،
ناشناس۲۸۸۲۸۶۹۱۱:۴۷:۴۳ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
اقتصاد ایران از قبل انقلاب تا کنون با مشکلات بسیاری روبرو بوده و لطمات جبران ناپذیری به اقشار متوسط و پایین جامعه زده است این پروسه بدیل رفتارهای پوپولیستی تماما به یک نتیجه منجر گردیده است بحران اقتصادی در کشور ما متاسفانه تولید هر روز پیکر نحیفی پیدا کرده و حتی سنگ اندازی ها در جلوی پای فعالان اقتصادی منجر به تعطیلی بنگاهها گشته است از این رو توان تولید و صادرات غیر نفتی بشدت پایین مانده و همین امر در تازه های مالی گمرک منعکس گردیده در طی لوپ های اقتصادی در کشور ابتدا پرداخت سودهای کاذب به سپرده ها بیش از سود تسهیلات بوده اختلاس ها نیز مشکلات عدیده برای بانک ها ایجاد کرده ودر کنار این دولت با تزریق بیش از اندازه منابع ارزی بشکل کاذب سعی کرده قیمت ارز را پایین بیاورد بعد از طی چند سال بانک ها به ورطه ورشکستگی نزدیک شده چاپ پول بدون پشتوانه و افزایش نقدینگی سر به فلک گذاشته و فنر دلار جمع میگردد و صرفا دولت و بانک برای بی ارزش کردن پول اقدام به ایجاد تورم و افزایش نرخ دلار میکند
مصطفی۲۸۸۲۹۰۰۱۲:۰۲:۲۱ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
سلام مقاله جامع وجالبی بود ولی کاشکی در آخر بدون رودربایستی بجای خروج از انزوای فعلی آنهم در پرانتز رک وصریح وبدون سانسور میفرمودید رفع کامل تحریم ها ، اجرای برجام ،اجرای ای اف تی اف و وووو ممنون
ناشناس۲۸۸۲۹۲۰۱۲:۱۳:۵۳ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
جهت استحضار در تابع تولید نهاده هایی نظیر تکنولوژی و مواد اولیه عمیقا وابسته به واردات و در نتیجه وابسته به ارز رایج بین المللی است. بنابر این بدون صادرات رقابتی که منجر به ارز آوری شود تولید هم به فنا میرود. و هرچه از دلار بیشتر فاصله بگیرید هزینه های تمام شده بالاتر میرود و فعالیت تولیدی غیر اقتصادی تر، امکان صادرات ضعیف تر و تورم الزام آورتر میشود.
ناشناس۲۸۸۲۹۷۲۱۲:۴۵:۰۷ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
اقتصاد جهانی به دلار وابسته است چرا برای اینکه قوی ترین اقتصاد را دارد .
احمد۲۸۸۳۰۱۵۱۳:۰۱:۰۹ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
اصولاً مساله گران شدن ارز خارجی نیست. چرا میگویید گران شدن دلار؟ چرا یورو نه؟ چرا فرانک نه؟ واقعیت قضیه کاهش ارزش پول ملی است. منتهی چون این جمله خیلی واضح تر ناتوانی و نادانی حکومت را نشان می‌دهد، از تعبیر گمراه کننده، گران شدن دلار استفاده می‌کنند.
ناشناس۲۸۸۳۰۵۴۱۳:۲۲:۰۴ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
برای بهبود اقتصاد بیمار کشور، کارهای زیر را همزمان انجام دهید. تاکید میکنم همزمان ۱- آزاد سازی قیمت کلیه کالاها به نرخ فوب خلیج فارس. ۲- افزایش حقوق و دستمزد به فوب خلیج فارس. ۳- تغییر سود بانکی به فوب خلیج فارس‌. ۴- برچیدن ستادهای قاچاق کالا. الف عزیز. البته این طرحی خام و ناپخته است. لذا خواهشمندم به اشتراک بگذارید تا عزیزان معایب و محاسن آنرا مشخص نمایند و شاید بندهایی بر آن بیفزایند.
abbas۲۸۸۳۱۰۰۱۳:۵۵:۴۶ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
تورم یعنی مالیات گرفتن از کسانی که حقوق بگیر هستند و یا پول در بانک خواباندند یعنی فقیر تر کردن فقیر
ناشناس۲۸۸۳۲۲۷۱۵:۳۹:۱۵ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
ما در مسیر درستی هستیم .
حمید۲۸۸۳۳۰۷۱۶:۳۰:۲۴ ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
باید با دنیا عاقلانه تر رفتار کرد و منافع ملت را هم در نظر گرفت
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های هفته

    1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

    2. بازی با کلمات

    3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

    4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

    5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

    6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

    7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

    8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

    9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

    10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

    11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

    12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

    13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

    14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

    15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

    16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

    17. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

    18. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

    19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

    20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

    21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

    22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

    23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

    24. موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی ۶ سیلندر + تصاویر

    25. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

    آخرین عناوین