روایت اندیشکده آمریکایی از پیروزی بزرگ ایران

گروه سیاسی الف،   4000627054 ۱۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۵ تکراری یا غیرقابل انتشار

"انیستیتو واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک" در مطلبی تحلیلی در مورد پیامدهای عضویت ایران در سازمان همکاری های شانگهای می نویسد: «به طور کلی عضویت ایران در سازمان همکاری های شانگهای، تا حد زیادی می تواند تلاش های کشورهای غربی جهت منزوی سازی ایران را تضعیف کند و زمینه را برای توسعه هر چه بیشترِ روابط تهران با چین، روسیه، و دیگر دولت‌های منطقه آسیای میانه هموار سازد».

روایت اندیشکده آمریکایی از پیروزی بزرگ ایران

به گزارش الف، "انیسیتو واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک" در گزارشی راجع به عضویت ایران در سازمان همکاری های شانگهای، این مساله را پیروزی بزرگی برای دولت ایران عنوان می کند که در نوع خود می تواند اهرم های قدرتِ قابل توجهی را در اختیار این کشور جهت مقابله با چالش های بین المللی که با آن ها رو به رو است قرار دهد.  

این اندیشکده آمریکایی می نویسد: «در 16 سپتامبر سال جاری میلادی، رئیس جمهور جدید ایران "ابراهیم رئیسی" جهت شرکت در بیستمین سالگرد تاسیس سازمان همکاریهای شانگهای، عازم دوشنبه پایتخت تاجیکستان شد. "بختیار خاکیموف" نماینده دولت روسیه در سازمان همکاری های شانگهای نیز به طور خاص مساله عضویت ایران را به عنوان یکی از دستورکارهای اصلی نشست جاری این سازمان در تاجیکستان معرفی کرد. دراین راستا ایران بالاخره توانست در نشست اخیر سازمان همکاری های شانگهای عضو اصلی این سازمان شود. امری که به زعم بسیاری از ناظران و تحلیلگران حامل منافع زیادی برای تهران است و به طور خاص می تواند برای دولت ابراهیم رئیسی، آن هم در شرایطی که گمانه زنی های زیادی در مورد آینده مذاکرات هسته ای ایران و غرب و همچنین اوج گیری مجدد طالبان در جوار مرزهای شرقی ایران مطرح می شود، به مثابه یک پیروزی قابل توجه ارزیابی شود.  

*پیامدهای عضویت ایران در سازمان همکاری های شانگهای

سازمان همکاری های شانگهای اغلب به مثابه یک بلوک قدرتِ ضدغربی مورد اشاره قرار گرفته است. بلوکی که حتی برخی از آن به مثابه نیرویی علیه اتحاد "ناتو" نیز یاد می کنند. از منظر عملی، عضویت ایران در سازمان همکاری های شانگهای می تواند حامل پیامدهای مختلفی باشد. تهران اکنون می تواند در تصمیم سازی های سازمان همکاریهای شانگهای نقشی اساسی بازی کند(تصمیمات در این سازمان با اجماع نظر اعضا گرفته می‌شوند). جدای از این، نباید فراموش کرد که پرستیژ و احترام بین المللی که ایران با عضویت در سازمان شانگهای آن را کسب می کند، در نوع خود از اهمیت زیادی برخوردار است. ایران سال هاست که عضویت در سازمان شانگهای را در دستور کار داشته و آن را به مثابه تلاشی جهت توسعه مراودات بین المللی دیپلماتیک خود و همچنین توسعه نفوذش به سمت شرق ارزیابی کرده است. ایران عملا با عضویت در سازمان همکاری های شانگهای، مشارکت و همکاری های منطقه ای خود با اعضای سازمان شانگهای مخصوصا چین و روسیه را تقویت و تحکیم کرده است.

عضویت ایران در سازمان همکاری های شانگهای، عملا موقعیت آن را در تقابل با ایالات متحده آمریکا نیز تقویت کرده و می کند. مقام های ایرانی بارها و بارها سازمان همکاری های شانگهای را نمودی از تغییر در کریدورهای قدرت جهان از آمریکا به سمت سازوکارهای دسته جمعیِ غیرغربی توصیف کرده اند. در شرایط کنونی، موضع مثبت کشورهای عضو سازمان شانگهای مبنی بر پذیرش ایران در سازمان مذکور، نمودی از تشدید اختلافات و شکاف های کلی اعضای اصلی این سازمان مخصوصا چین و روسیه و هند با بلوک قدرت غربی به رهبری آمریکا به حساب می آید. از سویی برخی ناظران و تحلیلگران بر این باورند که منطقه آسیای میانه برخلاف دولت های قبلی آمریکا، چندان از اولویتی در سیاست خارجی دولت بایدن برخوردار نیست ودرست به همین دلیل است که اکنون واشنگتن از اعمال فشار کمی بر کشورهای عضو شانگهای جهت نپذیرفتن ایران در این سازمان استفاده کرده است. 

*افغانستان و امنیت منطقه ای

در اوایل سال 2007 میلادی، سازمان همکاری های شانگهای به اعضای ناظر این سازمان اجازه داد تا به نحو منظم‌تری در جلسات وزرای این سازمان و گروه های کاری و همچنین ساختارهای ضدتروریستی این سازمان مشارکت داشته باشند. امری که تا حدی به ایران این امکان را داد تا دسترسی حداقلی به اطلاعات این سازمان در حوزه های تروریسم، افراط گرایی و قاچاق مواد مخدر داشته باشد. سال 2017، این سازمان تصمیم گرفت تا بخش افغانستانِ خود را ترمیم کند. امری که عملا نمودی از تمایل این سازمان جهت ایفای نقش گسترده تر در عرصه معادلات افغانستان بود. تهران اکنون بخشی از این ابتکارِ سیاسی سازمان همکاری های شانگهای است. از طرفی خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان و اوج گیری مجدد طالبان در این کشور نیز عملا ایران را به یک عضو موثر برای سازمان همکاری های شانگهای تبدیل می کند(از منظرِ کنشگری در عرصه معادلات افغانستان). در این رابطه روسیه به طور خاص بر ضرورت حضور مقام های ایرانی در نشست های رهبران روسیه، چین، پاکستان و ایالات متحده آمریکا با محوریت مساله افغانستان تاکید داشته است. از این رو عضویت ایران در سازمان همکاری های شانگهای تا حد زیادی می تواند ناشی از دغدغه های کشورهای عضو این سازمان درمورد تحوالات افغانستان و امید به کنش گری سازنده ایران در این سازمان در رابطه با مساله مذکور باشد و در عین حال حضور تهران در سازمان مذکور می تواند زمینه را برای مهار هر چه بیشتر تبعات منفی اوج گیری طالبان در افغانستان نیز هموار کند. 

*عضویت ایران در سازمان همکاری های شانگهای و کمک به تقویت امنیت ملی 

سازمان همکاری های شانگهای همواره از دموکراسیِ تحمیلی کشورهای غربی و همچنین رویه های مداخله جویانه آن ها در دیگر کشورها ابراز نارضایتی کرده است. امری که تا حد زیادی مورد توجه جمهوری اسلامی ایران نیز بوده است. از سویی ایران با استفاده از سازوکارهای امنیتی موجود در سازمان همکاری های شانگهای می تواند مبارزات خود علیه تروریسم و افراط گرایی را نیز با قدرت بیشتری دنبال کند و عملا از ظرفیت های بیشتری در این رابطه برخوردار شود. از سویی ایران می تواند از منابع اطلاعاتی دیگر کشورهای عضو نیز در مسیر مبارزه با تروریسم و گروه هایی که علیه منافع ملی آن فعال هستند استفاده کند. امری که فرصتی مغتنم برای ایران است. 

به طور کلی عضویت ایران در سازمان همکاری های شانگهای، تا حد زیادی می تواند تلاش های کشورهای غربی جهت منزوی سازی ایران را تضعیف کند و زمینه را برای توسعه هر چه بیشتر روابط تهران با چین، روسیه، و دیگر دولت های منطقه آسیای میانه هموار سازد. عضویت ایران در سازمان مذکور همچنین نقش تهران در مدیریتِ امنیت منطقه ای و تقویت اهرم های قدرت ایران در مواجهه با کشورهای غربی و مخصوصا آمریکا را نیز به دنبال خواهد داشت». 

 

 

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۲۲۰۴۱۸۵۱۳:۱۷:۰۰ ۱۴۰۰/۶/۲۷
پیوستن ایران به پیمان شانگهای، آغاز رسمی چرخش ایران به سوی چین و روسیه است. تا کوتاه مدت دیگری، قراردادهای 25 ساله با چین و 20 ساله با روسیه جاری خواهند شد. مطمئن باشید این دو کشور تا آنجایی با ایران همکاری می کنند که منافع اقتصادیشان با درصد بالایی تامین گردد.
ناشناس۲۲۰۴۳۲۷۱۴:۳۱:۳۳ ۱۴۰۰/۶/۲۷
مگر غربی در قراردادهایشان به منافع خودشان نمی اندیشیدند ؟ یا فکر میکنی گربه ها برای رضای خدا موش می گیرند ؟ هر قرار داد اقتصادی اگر در آن سودی نباشد بسته نمی شود روسیه و چین هم از این امر مستثنی نیستند حالا که غربی ها نمی خواهند و یا نمی توانند با ایران رابطه داشته باشند فکر بسیار خوبی است که ایران به شرق متمایل شود البته غربی ها برای خراب کردن این تمایل به شرق از تبلیغاتچی های خودشان در داخل ایران استفاده خواهند کرد که البته تاثیری در تصمیم ایران نخواهد داشت و فقط عده ای ساده لوح را ناراحت خواهد کرد
ناشناس۲۲۰۴۴۵۵۱۶:۰۶:۲۱ ۱۴۰۰/۶/۲۷
مگر ما با دیگر کشورها چگونه تعامل میکنیم؟ تا وقتی به نظر خودمان منافعمان تامین شود هر عاقلی در دنیا چنین می‌کند و ما هم به دنبال ضرر دیگران نیستیم بلکه به فکر نفع مشترک هستیم اما امریکا به این تعهد عقلانی پایبند نبوده
ناشناس۲۲۰۴۴۶۴۱۶:۰۹:۳۳ ۱۴۰۰/۶/۲۷
هدف تمام کشورها جمله آخر شماست.
آرش۲۲۰۴۵۹۲۱۷:۴۰:۱۶ ۱۴۰۰/۶/۲۷
دقیقا . هیچ کس با دیگری پیمان نمیبنده مگر حداکثر منافع رو براش داشته باشه . این یک قاعده درست و بی نقصه و البته قابل مذمت نیست . ایران هم از این قاعده مستثنی نیست و منافعی داره که سعی در حضور در این پیمان ها داره . چه 25 ساله و چه کمتر و بیشتر .
ناشناس۲۲۰۴۸۶۴۲۲:۳۸:۰۷ ۱۴۰۰/۶/۲۷
خوب مساله اینه که منافع چین و روسیه در امنیت ماست و منافع آمریکا در تضعیف و ناامنی ما!
ناشناس۲۲۰۵۰۴۲۰۲:۴۹:۰۷ ۱۴۰۰/۶/۲۸
مگه قرار بود غیر از این باشه؟ همین امریکا به خاطر منافع خودش، از افغانستان که متحدش بود فاصله گرفت !!!
ناشناس۲۲۰۴۱۹۲۱۳:۱۸:۳۵ ۱۴۰۰/۶/۲۷
پیمان شانگهای تشکیل شده از کشورهای که بعضا با هم جنگ هم دارند. مثل هند و پاکستان. عضویت در پیمان شانگهای خوب است اما چیز دندان گیری نیست. همین امسال شاهد بودیم عضویت ارمنستان در این پیمان به کار مقابله با باکو هم نیامد.
ناشناس۲۲۰۴۱۹۵۱۳:۱۹:۲۹ ۱۴۰۰/۶/۲۷
تا در زندگی و معیشت مردم اثر واقعی و ملموس نگذارند این موضوعات فقط تبلیغات و شعار هست و برعکس در خیلی از موارد ضررآن بیشتر از نفع آن هست
ناشناس۲۲۰۴۲۰۲۱۳:۲۱:۳۹ ۱۴۰۰/۶/۲۷
خوب الان ما با چین و روسیه و عراق و.. دوست و برادر هستیم معامله هم کردیم کالا هم فروختیم پولش کجاست چرا نمی دهند ؟!! هزارتا ازین جلاسات و گروه ها و پیمان ها هم باشد آخرش چی ؟
ناشناس۲۲۰۴۲۰۳۱۳:۲۱:۴۹ ۱۴۰۰/۶/۲۷
یک زمانی ایران آرزو داشت که به سازمان تجارت جهانی بپیوندد. حالا از پیوستن به یک اتحادیه کم اثر گذار خوشحال است!!
ناشناس۲۲۰۴۳۹۳۱۵:۲۰:۱۶ ۱۴۰۰/۶/۲۷
یعنی نظر شما اینه که الان باید ناراحت باشیم یا حداقل بی تفاوت باشیم!؟
ناشناس۲۲۰۴۴۵۲۱۶:۰۴:۲۶ ۱۴۰۰/۶/۲۷
نمیدونم چرا, ولی فکر میکنم اگه الان عضو سازمان تجارت جهانی بودیم بیشتر برامون ضرر داشت تا فایده، هر روز تهدید میکردن که اگه فلان کار رو نکنین یا فلان کار رو بکنین از سازمان اخراج میشین، مثل الان که عضو آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هستیم به جای فایده فقط تهدید میکنن که قطعنامه میدن یا ایران رو میفرستن شورای امنیت!!!
ناشناس۲۲۰۴۳۲۹۱۴:۳۳:۰۵ ۱۴۰۰/۶/۲۷
سازمان کذایی تجارت جهانی کدام کشور جهان سومی از آن سود برده که ماببریم بهتر است به شرق متمایل شویم تا اینکه تسلیم خواسته های نامشروع غرب شویم
ناشناس۲۲۰۴۹۳۱۲۳:۴۰:۱۲ ۱۴۰۰/۶/۲۷
آمریکا و انگلیس درحال آماده کردن شرایط جنک بزرگ درخاورمیانه هستن.چون دیگر به نفت خاورمیانه احتیاج ندارند و باید به چین و قدرت های نوظهور اقتصادی آسیب بزنند.باید خودمان را قوی کنیم واماده بشیم برای یک جنگ بزرک .
مهدی۲۲۰۵۰۶۸۰۶:۰۷:۴۰ ۱۴۰۰/۶/۲۸
همه کامنتهای ناشناس ؛ منافقین البانی نشین هستند .
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. نظرات برگزیده مخاطبان الف: باید نگران دوقطبی حجاب در جامعه باشیم/ امربه معروف و نهی از منکر شرایط و مراتب دارد/ در ایران با یک جامعه یکدست و یکرنگ مواجه نیستیم

  2. فایل صوتی لو رفته از «عبدالله مهتدی» درباره آرزوی تجزیه ایران

  3. سکوت عقل و فریاد هشتگ ها!

  4. تنها راه پیش پای اقتصاد ایران

  5. بیانیه حوزه علمیه امام خمینی (ره) درباره حواشی انتقال مالکیت یک باغ به آیت‌الله صدیقی

  6. فقر، بزرگی ما را می‌بلعد!

  7. پیشنهاد عجیب افزایش ۲۲درصدی دستمزد کارگران برای ۱۴۰۳ از سوی وزیر کار

  8. پاسخ روابط عمومی مجلس به علم‌الهدی درباره لایحه حجاب/ آیا نیکزاد با قالیباف رقابت می‌کند؟/ روایت کیهان از فایل صوتی جدید ظریف

  9. درخواست صدیقی از دادستانی درباره زمین‌خواری در ازگل/ واکنش دولت به شایعه برکناری مخبر

  10. دیر اما قابل‌توجه ...

  11. هدف قراردادن کشتی اسرائیلی و ناوشکن آمریکایی توسط ارتش یمن

  12. به زودی در این زمین مسکن ملی احداث می شود !

  13. تمجید «عبدالحمید» از حکومت طالبان!

  14. دستگیری عاملان انتشار فیلم درمانگاه قم | نخستین اعترافات متهمان

  15. انتقاد روزنامه دولت از زیباکلام/ پیش‌بینی علی مطهری از فراکسیون‌های مجلس آینده

  16. آزمونی بزرگ برای دولت رئیسی

  17. قبور لاکچری

  18. المیرای ۷ ساله کجاست؟!

  19. تورم نقطه به نقطه نسبت به اول سال ۲۲ درصد کم شد/ رشد اقتصادی به ۴.۵ درصد رسید

  20. پشت پرده ادعای جدید گروه «هفت» علیه ایران چیست؟

  21. حکایت چرخی که هزاران بار اختراع می شود!..

  22. آخرین وضعیت مذاکره نمایندگان کارگری و کارفرمایی

  23. افشاگری، تایید و واکنش‌ها

  24. یمنی ها فراتر از تصور !

  25. واکنش صدیقی به موضوع زمین‌خواری در حوزه‌علمیه ازگل: امضا‌یم جعل شده؛ دادستان ورود کند

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های هفته

    1. نظرات برگزیده مخاطبان الف: باید نگران دوقطبی حجاب در جامعه باشیم/ امربه معروف و نهی از منکر شرایط و مراتب دارد/ در ایران با یک جامعه یکدست و یکرنگ مواجه نیستیم

    2. سکوت عقل و فریاد هشتگ ها!

    3. بیانیه حوزه علمیه امام خمینی (ره) درباره حواشی انتقال مالکیت یک باغ به آیت‌الله صدیقی

    4. پاسخ روابط عمومی مجلس به علم‌الهدی درباره لایحه حجاب/ آیا نیکزاد با قالیباف رقابت می‌کند؟/ روایت کیهان از فایل صوتی جدید ظریف

    5. درخواست صدیقی از دادستانی درباره زمین‌خواری در ازگل/ واکنش دولت به شایعه برکناری مخبر

    6. تمجید «عبدالحمید» از حکومت طالبان!

    7. انتقاد روزنامه دولت از زیباکلام/ پیش‌بینی علی مطهری از فراکسیون‌های مجلس آینده

    8. افشاگری، تایید و واکنش‌ها

    9. واکنش صدیقی به موضوع زمین‌خواری در حوزه‌علمیه ازگل: امضا‌یم جعل شده؛ دادستان ورود کند

    10. چراغ سبز دوباره دولت به بازگشت معین

    11. یک استعفا و مبارزه سیستمی با فساد

    12. تتلو توبه‌نامه نوشت | می‌خواهم ازدواج کنم و پدر شوم!

    13. بی‌حجابی ارزان نشان‌دادن ارزش‌های بانوان است/ مشارکت ۴۱ درصدی، جهاد مقبول بود

    14. سید نظام موسوی: قرار نیست بچه‌های انقلابی در مجلس آینده ساختارشکنی کنند

    15. پذیرش استعفای معاون اول قوه قضاییه به دلیل پرونده قضایی فرزندانش

    16. مدودف: اوکراین باید بخشی از روسیه شود

    17. قدردانی رهبر انقلاب از بانوی کارشناس اورژانس بابل

    18. واشنگتن: کانال‌های ارتباطی با تهران داریم؛ ایران مانع گسترش تنش‌ها شود!

    19. علم ‎الهدی: مردم باید لذت مهار تورم را در سفره‌هایشان بچشند

    20. واگذاری استقلال و پرسپولیس به بانک‌های غیردولتی در روزهای آینده

    21. گزارش هیات به اصطلاح حقیقت‌یاب فاقد وجاهت حقوقی و قانونی بوده و از اعتبار خارج است

    22. دولت متعهد به حمایت از فعالین اقتصاد دیجیتال است

    23. ایران بر انتخابات ریاست جمهوری روسیه نظارت دارد

    24. ایران و آمریکا به «جنگ سخت» نزدیک شده‌اند؟

    25. اظهارات پزشکیان درباره رئیس احتمالی مجلس آینده

    آخرین عناوین