وزارت کشور از پس کرونا بر می آید؟

گروه اجتماعی الف،   3990809103 ۱۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۸ تکراری یا غیرقابل انتشار

انتصاب وزیر کشور به فرماندهی قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مبارزه با کرونا، همراه با واکنش های متعددی بوده است. از یک سو، عده ای معتقدند با این انتصاب شاهد تشدید محدودیت های کرونایی و احتمالا کنترل بهتر این بیماری خواهیم بود. از سوی دیگر، عده ای تاکید دارند که فرمانده قرارگاه مقابله با کرونا باید حداقل با مبانی نظام سلامت، آشنا باشد.

وزارت کشور از پس کرونا بر می آید؟

به گزارش الف، رئیس‌جمهوری در حکمی عبدالرضا رحمانی‌فضلی، وزیر کشور را به‌عنوان «فرمانده قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مبارزه با کرونا» منصوب کرده است. در بخشی از متن این حکم آمده است: «پیرو فرمایشات و توصیه‌های مقام معظم رهبری در جلسه ستاد ملی مبارزه با کرونا مبنی بر تشکیل قرارگاه عملیاتی و لزوم مشارکت و همکاری حداکثری در کنترل، پیشگیری و درمان بیماران کرونایی و تقلیل میزان فراگیری این ویروس و استمرار آگاه‌سازی و ‌آموزش همگانی در نحوه مراقبت و مقابله با این بیماری، به موجب این حکم جناب‌عالی را به‌عنوان «فرمانده قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مبارزه با کرونا» منصوب می‌کنم.»

نکته قابل توجه اینجاست که وزیر بهداشت نیز باوجود کاهش یافتن دامنه اختیارات این وزارتخانه، این انتصاب را تبریک گفته و آن را به مصلحت شرایط امروز دانسته است. او در پیام تبریکش، ذکر کرده است: «فقدان تشکیلاتی منسجم که بتواند مقتدرانه اجرای شیوه نامه ها و محدودیت های الزامی را در راستای مدیریت، کنترل و مهار بیماری به مرحله عمل برساند، در تلاش های شبانه روزی همکارانمان در نظام سلامت و افت و خیز بیماری تاثیرات شگرفی داشت. با این تقسیم کار مدبرانه توسط مقام معظم رهبری، همکاران ما بدون دغدغه اجرا و یا عدم اجرای مصوبات و اعمال محدودیت ها می توانند به رسالت اصلی خویش یعنی آموزش همگانی، تشخیص زودرس با استفاده از تست های بیشتر، شناسایی موارد مشکوک و در تماس با افراد آلوده، قرنطینه سازی آنها، درمان مناسب و توسعه زیر ساخت های نظام سلامت و همچنین تدوین شیوه نامه ها و محوریت در تعیین عالمانه مصادیق محدودیت ها بپردازند.»

 

استدلال موافقان بر ضرورت ارتقای جایگاه وزارت کشور

پیشتر نیز انتقاداتی نسبت به فرماندهی وزارت بهداشت در موضوع مقابله با کرونا مطرح بود. به طور مثال، مجتبی ذوالنوری، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس انتقاد کرده بود: «فرماندهی و مسئولیت کنترل کرونا باید به عهده شخص رئیس جمهور و رئیس شورای عالی امنیت ملی باشد، نه وزیر بهداشت، زیرا کنترل این بیماری فراگیر و رو به رشد با امکانات کل کشور ممکن است، اما کل دولت و امکانات زیر امر یک وزیر نیستند. تا دیر نشده به مسئولیت خود عمل کنید.»

برخی دیگر از مسئولان هم اعتقاد دارند که ستاد ملی مقابله با کرونا نتوانسته است از ظرفیت های نظامی کشور برای مهار کرونا به خوبی استفاده کند. سردار غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل هم انتقاد می کند: «نیروهای مسلح تمام توان خود را گذاشتند، ظرفیت خود را پای کار آوردند، ولی ستاد ملی مقابله با کرونا نتوانست این ظرفیت را وارد چرخه درمانی خود کند. الان می‌گویند بیمارستان‌ها از بیماران مبتلا به کرونا پر شده است. ما آمادگی داریم برای شما بیمارستان درست کنیم و ظرفیت نیروهای مسلح پای کار بیاید. نظام درمانی باید اصلاح شود تا بتواند مورد استفاده مردم قرار بگیرد و به سلامت از بحران کرونا عبور کند.»

دکتر غلامحسین کاشانی، کارشناس علوم مدیریتی که سال ها در حوزه مدیریت بحران نیز فعال بوده است، در گفتگو با الف از مزایای ارتقای جایگاه وزارت کشور برای مقابله با کرونا سخن می گوید و یادآور می شود: «واقعیت این است که وزارت بهداشت در جایگاهی نبود که بتواند سایر سازمان ها را به رعایت پروتکل های بهداشتی و اجرای مصوبات ستاد ملی کرونا مجاب کند. بسیاری از سازمان ها چندان با وزارت بهداشت هماهنگ نبودند و عمل به مصوبات وزارت بهداشت برای برخی از سازمان ها در حد توصیه و سفارش بود. نیاز بود که برای کنترل کرونا، محدودیت های بیشتری اعمال شود و این محدودیت ها نیز ضمانت اجرایی داشته باشد. محور قرار گرفتن وزارت کشور در ستاد ملی مقابله با کرونا می تواند این ضمانت اجرایی را تامین کند.»

او خاطرنشان می کند: «در همه جای جهان نیز با خواهش و التماس، بحران را مدیریت نمی کنند. نیاز به قوای قهریه برای حفظ سلامت مردم، یک امر ضروری و اجتناب ناپذیر است. این رویه باید از همان ابتدای شیوع کرونا در کشور اتفاق می افتاد. وزارت بهداشت نمی توانست اصناف متخلف از پروتکل های بهداشتی را جریمه یا تعطیل کند. خیلی از سازمان ها و حتی برخی مراکز دولتی، اعتباری برای مصوبات وزارت بهداشت قائل نبودند. محدودیت تردد هم که مقطعی و همان هم نصفه و نیمه اجرا می شود. مجموع این شرایط نشان می دهد که ما برای جلوگیری از افزایش روزافزون کشته های کرونا به یک مدیریت قاطع تر با دایره اختیارات وسیع تر نیاز داشتیم که وزارت کشور می تواند این خلا را برطرف کند.» 

 

مخالفان از کمرنگ شدن مسائل بهداشتی نگران هستند

همه واکنش ها نسبت به انتصاب وزیر کشور به‌عنوان «فرمانده قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مبارزه با کرونا» توام با تایید و موافقت نبوده است. برخی از کارشناسان نظام سلامت، نگران هستند که با کمرنگ شدن نقش وزارت بهداشت، مسائل بهداشتی نیز در ستاد ملی مقابله با کرونا به حاشیه برود.

دکتر محمد صاحب الزمانی، دبیر انجمن های علوم آزمایشگاهی کشور در گفتگو با الف نسبت به کارآیی این انتصاب چندان خوشبین نیست و  انتقاد می کند: «وزیر کشور مگر تجربه برخورد با پاندمی و اپیدمی دارد؟ مگر ایشان به مسائل نظام سلامت اشراف دارد؟ اینطور تصمیمات، نه تنها به بحث مقابله با کرونا کمک نمی کند، بلکه امکان دارد که بحران کرونا را تشدید کند.»

او تصریح می کند: «ما افراد بسیار باتجربه و کارآمدی در نظام سلامت داریم که جنگ دیده و بحران دیده هستند. در همان زمان جنگ تحمیلی هم روزانه افراد زیادی مجروح داشتیم که متولیان نظام سلامت باید درمان آنها را مدیریت می کرد. این مدیران همچنان می توانند بحران کرونا را مدیریت کنند. گره کرونا با کمک این افراد صاحب نظر باز می شود. این افراد هم تجربه کار در نظام سلامت را دارند و هم سال ها در دوران جنگ تحمیلی از تجربه مدیریت بحران برخوردار هستند. اینکه ما از این نیروهای توانمند بهره نمی بریم، یک نقطه ضعف بزرگ در بحث مقابله با کرونا است. در چنین شرایطی، انتصاب وزیر کشور به عنوان فرمانده مقابله با کرونا هم نمی تواند دردی را دوا کند، زیرا وزارت کشور، صلاحیت علمی و پزشکی برای مقابله با شیوع یک بیماری فراگیر را ندارد.»

با توجه به رکوردشکنی روزانه موج سوم کرونا، باید منتظر ماند و دید که آیا تغییر فرماندهی مقابله با کرونا در نهایت به کاهش آمار ابتلا و فوتی ها منجر می شود و یا اینکه در بر همان پاشنه سابق خواهد چرخید. در چند ماه آینده و با مشخص شدن نتایج این تصمیم تازه شاید بتوان درباره اثربخش بودن یا نبودن این انتصاب جدید، قضاوت بهتری داشت.

 

دیدگاه کاربران

آزاده۱۶۶۶۶۲۰۰۹:۴۲:۳۰ ۱۳۹۹/۸/۱۰
عملکرد بسیار وحشتناک رحمانی فضلی تا بحال از جمله سیل و زلزله و بنزین و حالا کرونا باعث تاسفه
ناشناس۱۶۶۶۷۱۰۱۰:۳۹:۵۳ ۱۳۹۹/۸/۱۰
رحمانی فضلی مورد تایید است.
ناشناس۱۶۶۶۷۲۰۱۰:۴۴:۰۲ ۱۳۹۹/۸/۱۰
برای تعطیلی ۴ روزه آخر هفته فکری کرده اید یا دوشنبه شب که همه دیگه رفتند مسافرت طرح ممنوعیت سفر اعلام می کنید همین امشب ستاد کرونا برای تعطیلی آخر هفته اطلاعیه بدهد
ناشناس۱۶۶۶۶۴۲۱۰:۰۰:۰۵ ۱۳۹۹/۸/۱۰
تا به حال از پس کدام مشکل بر آمدن که کرونا دومیش باشه
ناشناس۱۶۶۶۶۵۰۱۰:۰۳:۴۱ ۱۳۹۹/۸/۱۰
کرونا تنها با واکسن و دارو ریشه کن می شود. نباید از کرونا بهره برداری سیاسی کرد. در کشورهای اروپایی، مردم ماهها هست که ماسک زده و فاصله 1.5 متر را رعایت می کنند. همچنین چندین ماه در قرنطینه اجباری بودند. اما اکنون با آمارهای وحشتناک روبرو هستند. بلژیک با 11 میلیون جمعیت، در 24 ساعت گذشته 20 هزار مبتلای جدید و 144 فوتی داشته است!
ناشناس۱۶۶۶۶۷۰۱۰:۱۴:۲۹ ۱۳۹۹/۸/۱۰
یکی از مقصران اصلی مسله ندانم کاری بنزینی وزیر کشور است ایشان هم قرار بود استیضاح شود به همراه وزیر نفت که آنهم نشد
ناشناس۱۶۶۶۶۷۸۱۰:۱۷:۰۵ ۱۳۹۹/۸/۱۰
دولت متاسفانه يكي از ضعيف ترين وزيرانش را به اين سمت منصوب كرد
علیرضا۱۶۶۶۶۸۴۱۰:۲۰:۲۱ ۱۳۹۹/۸/۱۰
کارنامه آبان ۹۸در جمع کردن آشوب ها نشان از توانایی بالای فضلی در این کار است. اگر کارنامه معاونت صدا و سیما دوران لاریجانی را به آن اضافه کنیم که ....
ناشناس۱۶۶۶۶۹۳۱۰:۲۴:۰۵ ۱۳۹۹/۸/۱۰
الان هشت ماه است که گرفتار این ویروس منحوس هستیم و هنوز یک تشکیلات منسجم صاحب اختیار نداریم و دایم در حال تست این ارگان و آن سازمان هستیم
امیر۱۶۶۶۷۰۱۱۰:۳۰:۴۳ ۱۳۹۹/۸/۱۰
اگر وزیر کشور مدیری بود توانمند ،ستاد مبارزه با مواد مخدر رو ازش نمی گرفتن خدایش یه اجرا یا یه برنامه موفق تو کار نامه ۸ ساله رحمانی فضلی نشون بدین
ناشناس۱۶۶۶۷۰۵۱۰:۳۳:۴۵ ۱۳۹۹/۸/۱۰
کرونا یک موضوع علمی است. وقتی ستاد و فرماندهی به جای متخصص پر از نظامی و امنیتی باشد نتیجه همین وضع موجود خواهد بود
ناشناس۱۶۶۶۷۷۴۱۱:۲۹:۲۸ ۱۳۹۹/۸/۱۰
اگر چیزی شبیه تعطیلات عید با سخت گیری بیشتر نباشه دیگه فرقی نمیشه ریسس و فرمانده کی باشه کنترل جدی سفر و خروج از شهر و ورود به شهرها عبور ومرور شبانه داخل شهر جهت رفتن به مهمانی و ... هر ماشینی 2 نفر بیشتر توش نباشه تعطیل کردن جدی 5شنبه و جمعه و خروج از خانه ممنوع بستن پاساژها و فروشگاههای غیر ضرور بمدت 2 هفته
ناشناس۱۶۶۶۹۳۸۱۳:۲۸:۱۴ ۱۳۹۹/۸/۱۰
کرونا و وزارت کشور ؟ مدیریت کرونا باید در اختیار بهداشت درمان باشه .
ناشناس۱۶۶۷۳۵۳۲۰:۱۴:۰۶ ۱۳۹۹/۸/۱۰
کار اقایون شده تشکیل کمیته و ستاد و قرارگاه و شورا آخرش هم هیچی که هیچی
ناشناس۱۶۶۹۴۳۹۰۹:۴۰:۰۹ ۱۳۹۹/۸/۱۲
شما از عهده هیچ کاری بر نمی آیید .فقط آنجایگاه را غصب کرده اید .
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های هفته

    1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

    2. بازی با کلمات

    3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

    4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

    5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

    6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

    7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

    8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

    9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

    10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

    11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

    12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

    13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

    14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

    15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

    16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

    17. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

    18. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

    19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

    20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

    21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

    22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

    23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

    24. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

    25. مشکل اصلی صهیونیست ها با عملیات "وعده صادق" چه بود؟

    آخرین عناوین