موریانه فساد در مدیریت شهری؛ آیا پای نظارت‌ها می‌لنگد؟

گروه اجتماعی الف،   3990712030 ۲۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار

در چند سال اخیر، موارد متعددی از فساد مالی در برخی شوراهای شهر و شهرداری ها، رسانه ای شده است. تکرار این تخلفات در نهادهایی که مدیریت شهری را بر عهده دارند، این پرسش مهم را پیش می آورد که چرا باید هرچند ماه یکبار شاهد یک تخلف مالی در شهرداری ها یا شوراهای شهر باشیم؟ 

موریانه فساد در مدیریت شهری؛ آیا پای نظارت‌ها می‌لنگد؟

به گزارش الف، در چند سال گذشته شاهد رشد خبرهایی از اختلاس، رشوه، تصرف غیرقانونی، تضییع بیت المال و زد و بندهای اقتصادی از سوی برخی شوراهای شهر و شهرداری بوده ایم. این موارد، این سوال جدی را پیش می آورد که چه نهادی مسئول نظارت بر فعالیت مدیران و تصمیم سازان شهری است؟ اصلا آیا این نظارت ها به حدی هست که یک عضو شورای شهر یا یک مدیر شهری، پایش نلغزد و درگیر فساد مالی نشود؟

نمونه‌های متعدد از فساد مالی در شهرداری‌ها و شوراهای شهر

در چند سال اخیر، موارد متعددی از فساد مالی را در برخی شوراهای شهر و روستا شاهد بوده ایم. به طور مثال، همین چند هفته قبل، دادگستری استان تهران از بازداشت تعدادی از شهرداران شهرهای استان تهران از جمله لواسان، شهریار و رودهن خبر داد. موارد اتهامی اغلب آنها، رشوه خواری اعلام شده است.

چند ماه قبل نیز هفت نفر از کارکنان شهرداری اوشان، فشم و میگون از جمله شهردار و همچنین رئیس شورای شهر و چند نفر دیگر از اعضای شورای شهر این منطقه به دلیل فساد مالی بازداشت شدند. 

در بوشهر نیز موارد فساد مالی در ماه های اخیر اتفاق افتاد. رئیس و چند تن از اعضای شورای شهر بوشهر به همراه چند تن از مدیران شهرداری بوشهر، بازداشت شدند.

در مرداد 99 نیز شهردار یکی از مناطق بندرعباس به دلیل اتهام مالی بازداشت شدند. همچنین در فروردین 99 هم داداستان اهواز از صدور کیفرخواست برای 100 نفر از کارکنان شهرداری اهواز خبر داد. اختلاس، تضییع حقوق بیت المال تصرف غیرقانونی، جعل، رشوه و پولشویی، بخشی از اتهامات این افراد اعلام شده است. از سوی دیگر، شهردار و سه عضو شورای شهر ویس در استان خوزستان هم به اتهام فساد مالی بازداشت شدند.  

در استان های شمالی نیز چندین پرونده فساد مالی در همین چند ماه اخیر گزارش شده است. در شهریورماه امسال، دادگستری مازندران از بازداشت چند تن از مدیران شهری شهرداری ساری به دلیل اختلاس و ارتشا خبر داد. همچنین چهار تن از اعضای شورای شهر ساری نیز با اتهامات مشابه، بازداشت شدند. 

در سلمانشهر یا همان «متل قو» هم هشت نفر از عوامل فساد مالی در شهرداری و شورای شهر سلمانشهر، دستگیر شدند. گفته می شود در پرونده فساد مالی در سلمانشهر، بیش از 80 میلیارد تومان از حقوق بیت المال، تضییع شده است. همچنین در شهریور 99 نیز یکی از شهرداران شهرستان رودسر در استان گیلان به دلیل فساد مالی گسترده بازداشت شد. 

در تبریز هم موارد فساد مالی در مدیریت شهری، رسانه ای شده است. در همین اردیبهشت 99، شهردار منطقه یک تبریز به دلیل فساد مالی بازداشت شد. همچنین رئیس شورای شهر تبریز و برخی مدیران شهری هم پیرو همین پرونده فساد مالی، بازداشت شدند. 

اینها فقط چند نمونه از پرونده های فساد مالی در برخی شهرداری ها و شوراهای شهر است که رسانه ای شده است. قطعا موارد تخلف اینچنینی، بسیار بیشتر از مواردی است که رسانه ای شده اند. دامنه این تخلف ها نیز فقط به شهرهای بزرگ ختم نشده است، بلکه حتی در شهرهای کوچک هم می توان ردپای این فسادهای مالی را پیدا کرد. مثلا در شهر مهاباد در استان آذربایجان غربی نیز همین شهریور 99 شاهد بودیم که چندین نفر از اعضای شورای شهر و شهرداری مهاباد به دلیل فساد مالی بازداشت شدند.

آیا نظارت بر مدیریت شهری، ناکارآمد است؟

تکرار فسادهای مالی در شهرداری ها و شوراهای شهر در نقاط مختلف کشور، این سوال جدی را پیش می آورد که چرا در این نهادها باید فساد مالی تا این حد، رخنه کند؟

دکتر مرتضی رضوی زاده، کارشناس حوزه شهرسازی در گفتگو با الف به دلایل گسترش فساد مالی در این نهادهای شهری می پردازد و تاکید می کند: «اینطور نیست که فساد مالی در شهرداری ها و یا شوراهای شهر، بیشتر از همه نهادها و سازمان ها باشد. مثلا پرونده های فساد مالی در نهادهایی مثل بانک ها نیز کم نیست. به طور کلی، در هر حوزه ای که بازار مالی گسترده تری داشته باشد و امکان اختلاس و ارتشا بیشتر فراهم باشد، افزایش پرونده های فساد مالی هم دور از انتظار نیست. مثلا فرض کنید در یک نهاد فرهنگی که اعتبارات چندانی در آن نهاد وجود نداشته باشد، امکان فساد مالی هم کمتر است، اما در حوزه مدیریت شهری از آنجا که با گردش مالی سنگینی سر و کار دارد، احتمال بروز خطا و فساد مالی هم بیشتر است.»

او یادآور می شود: «در حوزه مدیریت شهری، گاهی یک امضا می تواند چندین میلیارد تومان خلق ثروت برای فرد یا گروهی ایجاد کند. مثلا در حوزه مسکن، شهرداری ها نفوذ زیادی دارند و می توانند کنترل زیادی بر ساخت و ساز شهری داشته باشند. در خیلی از حوزه ها غیر از مدیریت شهری، چنین امکان قدرت و نفوذی وجود ندارد. به همین دلیل هم باید نظارت شدیدتری بر عملکرد شهرداری ها و شوراهای شهر وجود داشته باشد که مثلا تخلف مالی یک عضو شورا یا یک کارمند شهرداری، آبرو و اعتبار کل مجموعه را نبرد.»

دکتر رضا نصیرخانی، وکیل و حقوقدان هم در گفتگو با الف از زاویه دیگری به بحث تخلف های مالی در حوزه مدیریت شهری نگاه می کند و می گوید: «به نظر می رسد که ساختار حقوقی که ناظر بر عملکرد شوراهای شهر و شهرداری ها باشد، نواقص جدی دارد. اگر چنین نقصی وجود نداشت، قطعا اینقدر شاهد تکرار تخلفات مالی در این نهادها نبودیم. طبق قانون، شوراهای شهر بر عملکرد شهرداری ها نظارت دارد، اما در برخی شهرها شاهد بودیم که شهرداری و شورای شهر، هر دو به عنوان متهم فساد مالی و درواقع به عنوان همدست با یکدیگر بازداشت شده اند. این کاملا یک خلا قانونی را روایت می کند.»

او یادآور می شود: «اگرچه در درون ساختار شهرداری و شوراهای شهر نیز ساختارهای نظارتی مثل حراست و بازرسی وجود دارد، اما واقعیت این است که نظارت بر عملکرد شهرداری ها و شوراهای شهر باید از سوی یک نهاد بالادستی و بی طرف انجام شود. مثلا کارشناسان بارها از ضرورت تشکیل دیوان محاسبات شهری سخن گفته اند. این دیوان محاسبات شهری می تواند به عنوان یک نهاد ناظر و بی طرف، حسابرسی مالی دقیق انجام دهد و نقش نظارتی بر عملکرد شهرداری ها و شوراهای شهر داشته باشد.» 

به گفته نصیرخانی «تعدد نهادهای ناظر موجب شده است که با موازی کاری نیز مواجه باشیم. مثلا وزارت کشور، شورای شهر، دیوان محاسبات کشور، نهادهای قضایی و برخی نهادهای دیگر بر عملکرد شهرداری ها نظارت دارند. همین وجود ناظران متعدد موجب سست شدن نظارت ها شده است. اگر یک نهاد مستقل و واحد برای نظارت وجود داشته باشد، قطعا بهتر پاسخ می گیریم.»

برخی کارشناسان حوزه شهری نیز دلیل بروز فساد مالی متعدد در شهرداری ها و شوراهای شهر را عمر کوتاه مدیریتی در این حوزه می دانند. برخی از مدیران حوزه شهری، تلاش می کنند که از عمر کوتاه مدیریتی خود برای جمع آوری مال نامشروع بهره ببرند و از ضعف نظارت ها، سوء استفاده می کنند.

از سوی دیگر، کاهش حساسیت عمومی به اخبار فساد مالی مدیران هم موجب شده است که قبح فساد و اختلاس در حوزه مدیریت شهری و در خیلی از حوزه ها ریخته شود. اینها در زمره دلایل فرعی است که به گسترش فساد مالی در حوزه مدیریت شهری دامن زده است. 

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۶۲۴۶۹۶۱۲:۱۵:۴۴ ۱۳۹۹/۷/۱۲
نظارت ها شریک هستند
قوه قضاییه ماده 100 را باطل کند۱۶۲۴۹۲۳۱۴:۲۵:۰۶ ۱۳۹۹/۷/۱۲
یکی از علل فساد عمده وجود قانونی که هیچ مبنای حقوقی نداشته ولی بصورت قانون در امده و آن ماده صد است که شهرداری با گرفتن جریمه تخلف ساخت را قانونی می کند پرسنل نظارت شهرداری ده ها برابر انچه به عنوان خلاف ساخت به جیب شهرداری میرود برای خود می گیرند تا فرد متخلف حقوق شهروندان و حقوق عمومی شهر را نقض کنند
ناشناس۱۶۲۴۷۰۸۱۲:۲۰:۱۹ ۱۳۹۹/۷/۱۲
امان از فساد .. در سيستم اداره كشورانقدر با تخم مرغ دزدها مدارا شد تا اينكه همه انها شتر دزد شدندوبه همه مسوولين تا بيخ گوش روساي قوا رسوخ كرده وحالا آن نمكي كه بايد جلوي گند زدگي را بگيرد خودش گنديده شده .. حذف فساد از سيستم نيستند مگر اينكه مديران سالم از چين وارد كنند تا يك دوره كامل مفسدين ازچرخه مديريت كشور حذف شوند
ناشناس۱۶۲۴۷۴۶۱۲:۴۳:۲۷ ۱۳۹۹/۷/۱۲
فساد تنها در شهرداری نیست. فساد در همه جا گسترده شده است. فقر، طمع و نبود قانون عوامل فساد هستند.
ناشناس۱۶۲۴۹۸۶۱۵:۰۹:۰۴ ۱۳۹۹/۷/۱۲
وزارت کشور باید بازرس مخفی به شهرداری ها بفرستد و مسوولان و کارکنانی را که درخواست رشوه می کنند شناسایی و جلوی همان شهرداری شلاق بزنند و انفصال خدمت از همه کارهای دولتی برایشان تصویب کنند
مهران۱۶۲۴۸۱۰۱۳:۲۶:۴۰ ۱۳۹۹/۷/۱۲
خوبه شورای نگهبان هیچ دخالتی در تایید صلاحیت شورای شهری ها ندارند و گرنه مردم برای توجیه رای بدون بررسی و الکی میگفتن مجبور شدیم بین بد و بدتر انتخاب کنیم
ناشناس۱۶۲۵۲۷۳۱۸:۲۷:۱۱ ۱۳۹۹/۷/۱۲
اتفاقا این نشان میدهد بود و نبود شورای نگهبان در فساد خیلی تاثیر ندارد فقط شورا میگوید کسانی که ما قبول داریم حق بخور بخور دارند و نه بقیه!!!
ناشناس۱۶۲۴۸۲۴۱۳:۳۰:۴۸ ۱۳۹۹/۷/۱۲
وقتی نماینده مجلس دومیلیون تومان رشوه را پول شیرینی حساب می کند تو خود حدیث..........
ناشناس۱۶۲۴۹۳۱۱۴:۳۱:۳۴ ۱۳۹۹/۷/۱۲
وقتی عقلت رو دادی به دو تا رسانه .. و زرد که مصاحبه نماینده رو تحریف کرده و سپس عذرخواهی میکند و شما عذرخواهی اش را نمی بینی و همچنان حرف زده نشده توسط نماینده را مبنا قرار می دهی وضعمان بهتر نخواهد شد.
ناشناس۱۶۲۴۸۹۸۱۴:۰۶:۱۹ ۱۳۹۹/۷/۱۲
متاسفانه تز و دکترین مدیران کشور این شده اگر ما ندزدیم دیگران می دزدند پس ما می دزدیم تا دیگران ندزدند این دور و تسلسل باطل که همانند تفکر کسانی است که گوشواره از گوش بچه های شهدا کربلا می کشیدند و می گفتند اگر ما اینکار را نکنیم دیگران انجام می دهند این طرز تفکر باعث فساد گسترده در کشور شده
ناشناس۱۶۲۵۲۰۲۱۷:۲۶:۵۷ ۱۳۹۹/۷/۱۲
این ماجرای گوشواره را از کجا آوردی ؟؟!!!
ناشناس۱۶۲۵۰۰۲۱۵:۲۰:۳۷ ۱۳۹۹/۷/۱۲
فساد اصلی در دولت است و بس
ناشناس۱۶۲۵۰۱۷۱۵:۳۴:۱۱ ۱۳۹۹/۷/۱۲
شغل پدر من ساختمان سازی در شهر تهران است و تا کنون در مناطق مختلف تهران انجام پروژه نموده است. به جرات می توانم بگویم که هیچ منطقه شهرداری نیست که دارای کارمند فاسد و رشوه بگیر نباشد. این فساد گاها به رده های بالای مدیریتی در مناطق شهرداری تهران نیز رسیده است. شناسایی این مفسدان چندان کار پیچیده ای نیست اگر اراده ای برای مقابله باشد. کافی است جلوی شهرداری از مراجعین سوال بفرمایید که چه مبلغی به چه کسی شیرینی داده اند.
ک.م۱۶۲۵۰۵۱۱۵:۵۱:۳۶ ۱۳۹۹/۷/۱۲
اصلا نظارت پا ندارد که بلنگد. هیچ کسی دوست ندارد برای نظارت هزینه کند. مافیای نظارت را پیدا کنید.
محمد۱۶۲۵۲۳۳۱۷:۵۴:۰۷ ۱۳۹۹/۷/۱۲
آن روزی که فساد سه هزار میلیاردی را گفتن ..و سرپوش گذاشتن میباید چنین روزی را حدس میزدن وبا عوامل آن تا سطح پایین برخوردمیکردن تا کار به اینجا نکشد
ناشناس۱۶۲۵۲۳۹۱۷:۵۵:۲۶ ۱۳۹۹/۷/۱۲
وقتی روسای همه دوره های مبارزه با مفاسد اقتصادی خودشان مفسد اقتصادی هستند مانند امثال رحیمی و مرتضوی دیگه چه انتظاری از نهاد هایی دارید که باید این روسا ناظر آنها باشند.
ناشناس۱۶۲۵۲۶۹۱۸:۱۸:۵۸ ۱۳۹۹/۷/۱۲
اگر نظارت مستمر محسوس و غیر محسوس هوشمندانه و سیستماتیک در نظام مدیریتی کشور اعمال میشد، کار به اینجا نمیکشید.گویا تنها چیزیکه در اینجا بطور ..خوب کار میکند، همانا روش معروف " بخورو بخوران " است !!؟؟
بهرام۱۶۲۵۳۸۴۲۰:۳۲:۳۲ ۱۳۹۹/۷/۱۲
سالهاست که فساد در اکثر شهرداری ها و شوراها ی کشور وجود داشت و دارد حالا که انقدر زیاد شد دارند پیگیری میکنند
ناشناس۱۶۲۵۴۱۱۲۰:۵۷:۰۴ ۱۳۹۹/۷/۱۲
چند سال پیش به خاطر این که به کارمند شهرداری رشوه ندادم چه مصیبت هایی که نکشیدم اما رشوه ندادم هر چند که خیلی ضرر کردم
مصطفي۱۶۲۵۴۸۷۲۱:۵۷:۰۶ ۱۳۹۹/۷/۱۲
سالها بر روش بیخود بگير و ببند نظارتي اصرار كرديم يكبار هم مثل همه مديريت هاي دنيا از خلاقيت و ابتكار كمك بگيريم
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  18. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  24. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

  25. مشکل اصلی صهیونیست ها با عملیات "وعده صادق" چه بود؟

آخرین عناوین