با حذف چهار صفر، پول ارزان می‌شود؟!

گروه اقتصادی الف،   3980708027 ۱۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

حذف چهار صفر از پول ملی که یک فوریت آن در مجلس به تصویب رسید، نیاز به چهار سال زمان دارد؛ هرچند تغییری در شاخص‌های اقتصادی ایجاد نمی‌کند اما مزایایی دارد که می‌تواند به سیستم پولی کشور کمک کند.

با حذف چهار صفر، پول ارزان می‌شود؟!

به گزارش ایسنا، حذف صفرها از پول ملی چندین بار در جریان مدیریت اقتصادی کشور مطرح شده و هربار به دلیلی روند اجرای آن یا متوقف شده یا مسکوت مانده است، اما بانک مرکزی از سال گذشته این طرح را با جدیت پیگیری می‌کند.

بانک مرکزی طرح حذف چهار صفر از پول ملی را برای تصویب به دولت فرستاد و پس از آن دولت آن را در قالب لایحه‌ای تقدیم مجلس کرد تا نمایندگان مردم در این باره تصمیم بگیرند که در نهایت روز گذشته یک فوریت لایحه حذف چهار صفر از پول ملی در مجلس شورای اسلامی تصویب شد.

بر این اساس، قرار است با حذف چهار صفر از پول ملی، واحد رسمی پول کشور نیز از ریال به تومان تغییر کند و به این ترتیب هر ۱۰ هزار ریال (۱۰۰۰ تومان) معادل یک تومان جدید و هر تومان جدید معادل ۱۰۰ پارسه شود.

البته این بار نیز حذف صفر از پول ملی موافقان و مخالفان خود را داشت؛ به طوریکه برخی بر این باورند که در شرایط فعلی اقتصاد ضرورتی برای انجام این کار نیست و می‌توان در آینده به این موضوع فکر کرد، اما رئیس‌کل بانک مرکزی معتقد است که این کار ضروری است و موکول کردن آن به آینده دردی را دوا نمی‌کند.

اما موردی که همگی بر آن اتفاق نظر دارند، این است که حذف صفر از پول ملی تغییری در اوضاع معیشتی مردم و شاخص‌های پایه اقتصاد نخواهد داشت، اما بررسی دلایل اهمیت این لایحه نیز امری ضروری است.

مزایای حذف چهار صفر

حذف چهار صفر از پول ملی باعث کاهش هزینه‌ها، حجم اسکناس و وارد شدن مسکوکات به چرخه اقتصادی می‌شود و به فرآیند مبادلات مالی مردم کمک می‌کند.

آنطور که بانک مرکزی اعلام کرده هدف این لایحه راحت‌تر شدن کار برای مردم است تا بتوانند اسکناس‌ها با واحد پولی جدید را در امور بازرگانی و مالی خود به نحو احسن استفاده کند، چراکه در حال حاضر رابطه پول ملی با ارزهای خارجی هم خوب نیست، مثلا معادل دلاری یک ریال ۰.۰۰۰۰۰۸ است.

این لایحه به فرآیند مبادلات مردم کمک می‌کند و با توجه به بی‌ارزش شدن واحدهای پولی عملا سکه و مسکوکات از جریان مبادله مردم خارج شده است؛ به طوری که ضرب یک سکه بیشتر از آن هزینه می‌برد. نمونه آن سکه ۵۰۰ تومانی است که ضرب آن ۸۰۰ تومان هزینه دارد.

عبدالناصر همتی، رئیس‌کل بانک مرکزی این موضوعات را در دفاع از لایحه پیشنهادی دولت مطرح کرد و گفته که برای ایجاد تعادل در مجموعه پولی کشور به زمان چهار ساله نیاز داریم؛ بنابراین اگر این لایحه به تصویب نهایی برسد، چهار سال کار طول می‌کشد تا با انجام مقدمات لازم به تدریج پول‌های جدیدی را جایگزین پول‌های قدیمی کنیم.

این در حالی است که همتی پیش از این، زمان لازم برای اجرای طرح حذف چهار صفر از پول ملی را حدود دو سال عنوان کرده بود و اکنون گفته که این طرح به چهار سال زمان نیاز دارد.

البته طبیعتا اجرای طرحی با چنین گستردگی که نیاز به تغییر تمامی اسکناس‌ها و سکوک مورد استفاده مردم دارد، نیاز به زمان زیادی خواهد داشت.

از سوی دیگر، با اصلاح قانون پولی و بانکی هزینه‌ها در میان‌مدت کاهش پیدا می‌کند، چراکه در حال حاضر نزدیک به یک میلیارد اسکناس در سال امحا می‌شود و نزدیک به ۹ میلیارد اسکناس نیز در جریان است که اگر چهار صفر از پول ملی حذف شود، تعداد اسکناس‌ها به ۲.۲ میلیارد می‌رسد و این یعنی با حذف چهار صفر شاهد کاهش حجم اسکناس، هزینه‌ها و وارد شدن مسکوکات به چرخه کار خواهیم بود.

در عین حال برخی کارشناسان معتقدند که در شرایطی که نرخ تورم کشور بالاست و کشور تحت تحریم‌ قرار دارد، حذف چهار صفر می‌تواند به بازگشت صفرها پس از مدتی به پول ملی منجر شود.

با این حال با تصویب یک فوریت این لایحه به نظر می‌رسد که کار اجرایی این لایحه پس از تایید نهایی انجام شده و بر اساس برنامه‌ زمان‌بندی بانک مرکزی، این طرح به تدریج اجرایی خواهد شد.

دیدگاه کاربران

علی کریمی۱۱۱۳۸۱۱۰۹:۵۶:۵۴ ۱۳۹۸/۷/۸
حذف صفر از پول ملی در حالی که تورم مهار نشده و نقاط ضعف ساختار اقتصادی کشور برطرف نشده آب در هاون کوبیدن است و سودی به حال کشور نخواهد داشت.
ناشناس۱۱۱۳۹۳۴۱۱:۲۲:۲۴ ۱۳۹۸/۷/۸
فقط هزینه کلان تغییر اسکناس ها و سکه ها که خود ایجاد تورم می کند
ناشناس۱۱۱۳۸۱۵۱۰:۰۲:۰۵ ۱۳۹۸/۷/۸
کارآیی این طرح از نام واحد جدید( تومان ) معلوم است اختلاسهای میلیارد دلاری آتی با سوء استفاده از همین کلمه انجام خواهد شد.معلوم نیست چه اصراری برای استفاده از تومان هست آیا نمی شود از دو کلمه جدید نظیر دینار و.. استفاده کرد.البته اگر کمی حوصله کنید میتوانید شش صفر حذف کنید.
ناشناس۱۱۱۳۸۲۳۱۰:۰۷:۳۵ ۱۳۹۸/۷/۸
شما باید زیرساخت اقتصادی رو درست کنید بعد برید سراغ اینکار چرا هی سعی و خطا می کنید اینکار انجام شده قبلا! شما تا زمانیکه مبادلات بانکی و اقتصادی درستی با دنیا نداشته باشین همین بساطه! از اینی که هست بدتر نکنین!
ناشناس۱۱۱۳۸۶۱۱۰:۳۳:۵۲ ۱۳۹۸/۷/۸
مغز های .. سکاندار اقتصاد کشور
بیگی29۱۱۱۳۹۱۷۱۱:۱۱:۰۴ ۱۳۹۸/۷/۸
با تورم رسمی بالای ۵۰ درصد این کار مشکلی راحل نمیکند لابد هر چند سال یک بار باید تکرار کنید.با این سرعت بی ارزش شدن نقدینگی مردم لابد احساس مدیریت هم میکنید؟؟
ناشناس۱۱۱۳۹۶۳۱۱:۳۹:۱۲ ۱۳۹۸/۷/۸
حتی ننجون میدونه این یک فرار رو به جلو هستش
ناشناس۱۱۱۳۹۸۴۱۱:۵۴:۵۲ ۱۳۹۸/۷/۸
اجناس با قیمت کمتر از 10000 تومان بشدت گران خواهد شد قیمت ها را رو به بالا رند میکنند.
ناشناس۱۱۱۴۱۹۹۱۳:۵۹:۲۵ ۱۳۹۸/۷/۸
در این چهار دهه گذشته کدوم اقدام دولت ها برای رفاه و آسایش مردم انجام شده که این دومیش باشه؟ ..
رضا۱۱۱۴۲۳۸۱۴:۱۲:۳۸ ۱۳۹۸/۷/۸
بی فایده .ضرر به قشر کم درآمد
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  12. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  13. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  14. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  15. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  16. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  17. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  18. هیچ تردیدی در اجرای طرح نور نداریم

  19. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  20. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  21. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  22. موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی ۶ سیلندر + تصاویر

  23. واکنش ضرغامی به طرح نور و بازگشت گشت ارشاد

  24. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

  25. مشکل اصلی صهیونیست ها با عملیات "وعده صادق" چه بود؟

آخرین عناوین