ایران، ترکیه ، مصر؛ رقابت در مثلث تمدن سازی اسلامی

ميرزاسعدين داورپناه، گروه تعاملی الف،   3980429016 ۱۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۶ تکراری یا غیرقابل انتشار
ایران، ترکیه ، مصر؛ رقابت در مثلث تمدن سازی اسلامی

در جهان اسلام، به جز فشار سلفي و سنتي‌هاي اسلامي، سكولارهاي پيرو كمال يا جمال (آتاتورك و عبدالناصر) هم بر سياست موثر هستند. با وجود اين‌ها، اخوان المسلمين نيروي اسلامگراي قدرتمندي در كشورهاي متعدد است، حتي اگر از سوي دولت‌هايي تروريستي محسوب شوند و يا سازمان آنها تحت فشار و محدوديت قرار گيرد.

مصر هم سابقه جمال عبدالناصر را دارد و هم وطن نخستين اخوان المسلمين است. آنچه در سازمان اخوان مصر اتفاق مي افتد، در ادامه بر شبكه بين المللي اخوان تاثير مي گذارد. اخوان از مسير پيچيده اي تا امروز راه آمده اند. حتي آنچه امروز حماس ناميده مي‌شود، دنباله اخواني هايي است كه براي مبارزه مسلحانه با اسرائيل به پا خاسته بودند. علي رغم ادعاي تغيير آن مرام مخصوصا در قبال دول كشورهاي اسلامي، بخشي از اخواني‌هاي سوريه به وسوسه قيام مسلحانه گرفتار آمد و در نتيجه آن به سختي بدنام شد و شكست خورد.

اما آنچه از اخواني هاي مدني مصر هم ديده شد، نتيجه اي جز يك شكست بزرگ نداشت. البته اين شكست ها به معني پايان اخوان نبود و نيست. اخوان چنان ريشه دار و ثروتمند و سازمان يافته است كه بي ترديد بايد در انتظار بازسازي فكري آنها بود و در آينده تاثير بازنگري در تئوري هاي كنونيشان را مشاهده كرد. طي بي ثباتي سياسي جاري در كشورهاي جهان اسلام، هر جا از ميان شعارهاي مردمي، مطالبه «دولت مدني» شنيده شود، نشانه حضور اخوان است. اخواني ها شبكه منحصر بفردي دارند اما در هدف مانند جمهوري اسلامي، به دنبال تشكيل «تمدن اسلامي» هستند. آيت الله خامنه اي راه تمدن اسلامي را چنين ترسيم كرد كه پس از انقلاب و نظام اسلامي، دولت اسلامي و بعد جامعه اسلامي حاصل آيد تا به تمدن اسلامي بينجامد.

تفاوت بزرگ ميان دو مسير اين است كه اخواني‌هاي امروزي در تئوري خود جامعه اسلامي را مقدم مي‌شمرند، از جامعه اسلامي هم به دولت مدني پل مي‌زنند تا شايد سرانجام تمدن اسلامي محقق شود. محمد مرسي، رئيس جمهور منتخب مصر، قرباني تاريخي اين تئوري سياسانه است. اخواني‌ها تجربه سياسي زيادي دارند و براي جا شدن ميان سنتي‌ها و سكولارها و يارگيري از هر دو طرف، يك محدوده وسط تعريف كردند و از آن، دولت مدني مدعي دموكراسي بيرون كشيدند. مرسي كه به قدرت رسيد، دست به كار اصلاح شد. دسترسي دولت به الازهر را محدود كرد و نوعي نقش نظارت بر دولت را به عهده الازهر گذاشت. خطاي عجيب او هم ناشي از ناديده گرفتن عواقب آزادي عمل نظاميان در سنت سياسي منطقه بود. اخواني ها با داعيه دولت مدني، به نظاميان فرصت استقلال و توطئه براي فتح كاخ الاتحاديه را دادند و در نتيجه بر سرشان رفت آنچه رفت...

الگوي تمدن سازي جمهوري اسلامي در حال حاضر بي رقيب است اما پيشرفت آن در منطقه با موانع و محدوديت هايي هم روبرو است. محافلي متوهم باز هم سوداي برافراشتن علم عربيت در سر مي پرورانند و به شدت عليه غير سامي‌هاي منطقه جوسازي مي‌كنند. البته شبكه گسترده اخوان المسلمين هم بي‌ترديد به تئوري هاي ديگر متوسل خواهد شد و قد علم خواهد كرد. بايد منتظر ماند تا تئوري‌هاي شكست خورده اي كه جان‌هاي بسيار فداي آن شد، بار ديگر اصلاح شوند و اخوان المسلمين در اين ميدان رقابت ظهور بيشتري بيابد و متعصبان نژادي را فرسوده تر كند.

دوران افول، دوران مهمي در تاريخ است چون عرصه تقويت رقباست. ايران استوار در فرصت افول ديگران، همواره نقش خود را به خوبي ايفا كرده و سهمي فراي انتظار به دست آورده است. با اينحال به اعتبار استدلالات و اقتضائات راهبردي، ايران فراي حفظ موجودي ارزشمند كنوني و تقويت مواضع، فعلا بضاعت تعريف يك شبكه سياسي گسترده تر در جهان اسلام را ندارد. اما در همسايگي، تركيه به پشتوانه ريشه‌هاي عقيدتي و وابستگي‌هاي تاريخي، ظرفيت و فرصت بي نظيري دارد تا آنچنان كه كمال آتاتورك صاحب مكتبي تاريخ‌ساز شد، اكنون رجب طيب اردوغان را به مرشدي تاريخي در سياست جهان اسلام بدل كند، البته اگر هموطنانش هوشيار باشند!

اخوان المسلمين اگر چه براي الگوي جمهوري اسلامي رقيب محسوب مي‌شود، اما قدرت گرفتن مدعيان برادري اسلامي و مشغوليت ايشان به دشمني با آرزومندان اتحاد نژادي، لاجرم در جهت منافع ايران خواهد بود.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۰۰۹۹۶۲۱۱:۲۷:۲۶ ۱۳۹۸/۴/۲۹
به هیچ وجه با ترکیه قابل مقایسه نیستیم. همین الان گلوی ما در دست ترکیه است، اگر یک هفته مروداتش رو با ما قطع کنه خواهیم دید به چه روزی می افتیم.
ناشناس۱۰۱۰۰۷۰۱۲:۱۳:۴۱ ۱۳۹۸/۴/۲۹
صد دلار شده ششصد لیر ترکیه بره خودشو جمع کنه باد نبرش
ناشناس۱۰۱۰۴۹۶۱۵:۱۶:۰۷ ۱۳۹۸/۴/۲۹
یعنی هر دلار شش لیر دیگه؟ باز خدا رو شکر نشده 120000هزار ریال مگه نه؟ باید چند سال دیگه با آمریکا درگیر بشن تا به صد و بیست هزار ریال ما برسن؟
ایرانی۱۰۱۰۲۲۴۱۳:۱۲:۳۵ ۱۳۹۸/۴/۲۹
دلبندم! این چه حرفی است؟ همه دنیا در مشت خداست. دست لطف امام زمان علیه السلام هم بر شانه ماست.آینده روشنی داریم اگر خود را دست کم نگیریم و از وطن فروشان هم ضرری به ما نخواهد رسید.
ناشناس۱۰۱۰۱۰۷۱۲:۲۵:۲۱ ۱۳۹۸/۴/۲۹
کاش دقیقا توضیح میدادید منظور از تمدن سازی چیست که ایران هم جزو آن است
ناشناس۱۰۱۰۱۲۱۱۲:۳۱:۴۶ ۱۳۹۸/۴/۲۹
چیزی که ما تو این دنیا فهمیدیم اینه که یک چرخه وجود دارد پیشرفت و تمدن بعد یک نیروی قهریه حالا به عناوین مختلف و به ظاهر مردم پسند می آید و آن تمدن که با زحمات مردان بزرگ ملی پای گرفته را از بیخ وبن از بین برده و دنیا در تاریکی فرو میرود و بعد دوباره مردانی با تمدن میآیند و دوباره تمدن جدید با زحمت پای میگیرد و همین چرخه تکرار میشود . البته در اروپا و امریکا بعد از دوجنگ جهانی و پیمان های محکم تغییر تمدن پای نمیگیرد .
ناشناس۱۰۱۰۱۲۸۱۲:۳۴:۲۰ ۱۳۹۸/۴/۲۹
ایران، ترکیه ، مصر هر کدام که دمکراسی و رفاه بیشتری برای مردم خود فراهم کنند لیاقت رهبری جهان اسلام را خواهند داشت. به نظر میرسه ترکیه در این زمینه گوی سبقت را از بقیه ربوده
ناشناس۱۰۱۰۱۹۳۱۳:۰۰:۴۵ ۱۳۹۸/۴/۲۹
ترکیه طرفدار اخوان المسلمین است واخوان المسلمین هم با شیعیان خوب نیستند دلتان را به مصر وترکیه وغیره الکی خوش نکنید
ناشناس۱۰۱۰۲۰۳۱۳:۰۵:۲۱ ۱۳۹۸/۴/۲۹
تمدن سازی با رفاقت امکان پذیر است نه رقابت ....
ناشناس۱۰۱۰۲۵۲۱۳:۲۹:۲۵ ۱۳۹۸/۴/۲۹
جمله ..غير كارشناسي يعني اين : " ... البته اگر هموطنانش هوشيار باشند!..." آخه طرف اگر طرح خوبي داشته باشد همه ميپذيرند و اگر اكثريت نپذيرند يا اقليت قدرتمند ، آن وقت ديگر طرح خوبي نيست .
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  12. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  13. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  14. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  15. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  16. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  17. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  18. هیچ تردیدی در اجرای طرح نور نداریم

  19. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  20. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  21. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  22. موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی ۶ سیلندر + تصاویر

  23. واکنش ضرغامی به طرح نور و بازگشت گشت ارشاد

  24. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

  25. مشکل اصلی صهیونیست ها با عملیات "وعده صادق" چه بود؟

آخرین عناوین