احمد توکلی: توزیع درآمد و دارایی در کشور نابرابر است

گروه اجتماعی الف،   3971228143 ۱۹ نظر، ۰ در صف انتشار و ۶ تکراری یا غیرقابل انتشار

احمد توکلی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: توزیع درآمد و توزیع دارایی نابرابر داریم. نباید به جای این که با فساد مبارزه کنیم و ساختارها را اصلاح کنیم در یک بازار پر از فساد آزادی هایی بدهیم که انتهای آن معلوم نیست به کجا می رسد و چقدر مردم اذیت می شوند.

احمد توکلی: توزیع درآمد و دارایی در کشور نابرابر است

به گزارش مهر، نشست عدالت توزیعی و بازار آزاد با حضور احمد توکلی و حسن عبده تبریزی دوشنبه ۲۰ اسفند ۹۷ در دانشکده مدیریت دانشگاه تهران برگزار شد.

حسن عبده تبریزی در ابتدا گفت: اخلاق اقتضا می کند در توزیع امکانات عدالت توزیعی را رعایت کنیم. نظریات و مکاتب مختلف این مساله را تایید می کنند و اغلب آن ها معتقدند عدالت توزیعی با آزادی عمل رابطه دارد و عدالت توزیعی، عدالت مجازات محور نیست. رالز معتقد است میان اصول آزادی و برابری سازش وجود دارد و هیچ کدام را قربانی دیگری نمی کند. در رویکرد قابلیت ها می گویند باید ببینیم آیا سیاست های اجتماعی از توسعه قابلیت های مردم دفاع می کند یا خیر و ریشه عدالت توزیعی را این گونه تعریف می کنند. برخی نظریات، دولت و قوه قهریه را محور می دانند و برخی نیز بازار را محور می دانند.

احمد توکلی در ادامه گفت: مکتب نئوکلاسیک این روزها رایج است و اصل را بر آزادی می گذارد و هدف فعالیت های اقتصادی دولت را رشد می داند. نظام سرمایه داری موجود به دنبال حداکثر کردن کارایی است. معتقد بودند بالا رفتن بهره وری باعث بیشتر شدن مزد می شود اما در عمل معلوم شد که این گونه نیست و دایماً شکاف میان بهره وری و مزد زیاد شده است. یک حسن جهان غرب این است که وقتی به بن بست می رسد زود خود را تغییر می دهد.

وی افزود: نئوکلاسیک ها معتقدند باید رشد را سیاست اصلی دولت قرار داد و با این روند هرچه اتفاق می افتد مطابق با عدالت است. سیاست تعدیل در اغلب کشورها جواب نداد و موجب رشد فقر شد. در نتیجه مدل های جدیدی ارایه شد تا موضوع رشد را با عدالت همراه کنند. دو مدل رشد همه گیر و رشد مستضعفان امروز مطرح است. متاسفانه مدل نئوکلاسیک امروز در کشور ما حاکم است که رشد محور است و رشد و عدالت را با هم نمی بیند در نتیجه موجب افزایش فقر می شود.

حسن عبده تبریزی سپس عنوان کرد: تفکر اقتصادی حاکم بر دنیا بر محور استفاده از بازار است که شبیه به سیاست و پارلمان است. در دنیا فقر و بی عدالتی گسترش پیدا کرده است. چین امروز یک نمونه بسیار موفق از تکیه به بازار است. باید پرسید آیا بازار برای اقتصاد کاری می کند یا خیر و باید تخصیص منابع را دست یک عادلی بدهیم که این عادل منابع را در جامعه تخصیص دهد؟ تجربه تاریخی که ۷۰ و چند سال در کشورهای سوسیالیستی سابق پیاده شد این موضوع را نشان داد.

وی در ادامه اظهار داشت: در همه دوران های بعد از انقلاب به خاطر بدبینی به بازار خیلی از امکانات بازار استفاده نکرده ایم. باید ببینیم توزیع را بر اساس شایستگی می خواهیم داشته باشیم یا تساوی و یا بر اساس نیاز؟ شاید آلمان مثال خوبی باشد برای این موضوع که با نرخ خوبی رشد کرده و با نرخ خوبی هم تساوی را ایجاد کرده است.

احمد توکلی گفت: من همواره از مخالفان دولتی کردن بوده ام و هستم. بازار حتماً خاصیت و منافع دارد و اصل باید بر آزادی بازار باشد اما نه به این معنا که بازار هر کاری دلش می خواهد بکند. ما دچار افراط و تفریط هستیم. در زمان جنگ دولت زیادی در بازار دخالت می کرد و در دوران آقای هاشمی هم بیش از اندازه بازار را آزاد و رها کردیم. آزادی با عدالت از نظر ما بده بستان ندارند. در مدل کشورهای اروپایی عدالت وجود ندارد و می گویند رشد باعث می شود به عدالت برسیم. در صورتی که هم رشد باید محور باشد و هم عدالت. هر چه نابرابری بیشتر باشد نرخ رشد و پایداری رشد کمتر است برخلاف آن چه که گفته شده نابرابری بیشتر رشد را بیشتر می کند. تمام مطالعات و آمارها این را نشان می دهد.

سپس حسن عبده تبریزی گفت: بحث اساسی این است که عدالت را چگونه در چهارچوب بازار برقرار کنیم؟ نهادهای نظارتی و NGO ها و جامعه مدنی در این زمینه نیاز است. در دانشگاه علامه بحثی درباره مالیات بر عایدی سرمایه (CGT) داشتیم که یکی از مالیات های درآمدی است و به عدالت توزیعی کمک می کند. همین توزیع دلار ۴۲۰۰ تومانی غیر از منطق عدم اعتماد به بازار بر اساس چه منطقی می تواند باشد؟ آمار نشان داد که اقلامی که دلار ۴۲۰۰ تومانی نداشتند با آن هایی که داشتند تقریباً به یک اندازه قیمت شان افزایش یافت. مجوزهایی که مقام معظم رهبری ارائه دادند نشان می دهد که قانون اساسی نیاز و ظرفیت اصلاح دارد اگرچه ما از ظرفیت های موجود قانون اساسی مان استفاده نکرده ایم.

در ادامه احمد توکلی عنوان کرد: توزیع درآمد و توزیع دارایی نابرابر داریم. نباید به جای این که با فساد مبارزه کنیم و ساختارها را اصلاح کنیم در یک بازار پر از فساد آزادی هایی بدهیم که انتهای آن معلوم نیست به کجا می رسد و چقدر مردم اذیت می شوند.

حسن عبده تبریزی گفت: وجود یک بخش خصولتی بزرگ همیشه شرایط بازار آزاد را بر هم می زند. مثلاً در خصوصی شدن بانک ها امروز این نکته را می بینیم. خیلی از چیزهایی که دنبال کردیم به ضد خود تبدیل شده اند. مثلاً برای بخش خصوصی به دنبال بازار بدهی بودیم اما می بینیم وسیله ای شده برای این که دولت از آن طریق برای خودش ۵۳ هزار میلیارد تومان درآمد تعریف می کند. این که عدالت اجتماعی با قوه قهریه دولت اعمال شود – یعنی ساختاری خارج از مردم – فکر نمی کنم آقای دکتر هم موافق باشد.

احمد توکلی گفت: بله من هم این را قبول ندارم اما توجه کنیم ثروتمندان در این بین اعمال اراده و نفوذ می کنند و باید سعی کنیم اخلاق را گسترش دهیم و اصلاح در این زمینه باید از سر شروع شود و نه دُم. این که ظرفیت های بلااستفاده نیروهای مسلح در ایام صلح باید استفاده شود نص قانون اساسی است اما از طرفی بازار زمانی موفق است که رقابت در آن وجود داشته باشد و نیروهای مسلح این مساله را باید توجه کنند. همچنین برای برقراری عدالت، دولت نیز باید سیاست گذاری کند و نه دخالت.

حسن عبده تبریزی در پایان گفت: این که مقام معظم رهبری دستور ادغام بانک های نظامی را دادند نشان می دهد نظام هم این جمع بندی را دارد که نیروهای مسلح نباید بنگاه داری و شرکت داری کنند. اگرچه در برخی کشورها مثل ترکیه و پاکستان، نظامیان حضور گسترده دارند. تصمیمات تخصیصی هم مهم است مثل این که یارانه ها به چه کسانی تخصیص داده شود اما باید این ها به سمت عناصر بازار سوق داده شود تا از آن ها سوء استفاده نشود. همچنین احترام مالکیت خصوصی نیز مهم است. رسیدن به بازار آزاد بسیار دشوار است و عمده بازارهای ما بعد از انقلاب بازار رقابتی نبوده اند.

دیدگاه کاربران

ناشناس۸۲۷۳۰۰۱۴:۳۳:۰۵ ۱۳۹۷/۱۲/۲۸
از کرامات شیخ ما اینست شیره را خورد و گفت شیرین است
ناشناس۸۲۷۶۴۲۲۰:۱۶:۲۳ ۱۳۹۷/۱۲/۲۸
با توجه به نوسانات و تلاطم های اقتصادی این 40 سال و هم چنین سو استفاده از موقعیت و قدرت و رانت و رشوه و احتکار و غیره هم افراد عادی و هم افرادی از کارمند و مدیر دولت ها وشرکت ها به ثروت های بسیار سنگین دست پیدا کرده اند که باید به منظور جلوگیری از تکاثر و ثروت اندوزی های من غیر حق هر 10 تا 20 سال یکبار تمام داریی های افراد کشور ملی اعلام گردد و افراد از لیاقت و شایستگی و کارایی خود ثروت مشروع بدست اورند و در کنار ان حد اقل های زندگی از طریق سهمیه و کوپن برای تمامی افراد کشور فراهم باشد به یک معنی ما هرچقدر کار کنیم چون زیر بنای اقتصادی خراب است و ثروت های کلان نامشروع دست افرادی خاص هست مبارزه با فساد حواب نمی دهد وبطور کلی ثروت کشور باید هر چند وقت یکبار ملی شود ختم کلام و تنها راهکار اساسی عدالت
mostafa.kamali95@yahoo.com۸۲۷۳۰۱۱۴:۳۳:۴۹ ۱۳۹۷/۱۲/۲۸
قانون از کجا اورده ای به این ثروت افسانه ای رسیده ای برای ایجاد توازن اقتصادی در کشور با قدرت و صحت باید اجرا شود ان لیس للانسان الا ما سعی و یا مولی علی ع می فرمایند ثروت های حرام را اگر کابین زنانشان کرده باشند به بیت المال باز میگردانم
ناشناس۸۲۷۴۴۸۱۶:۰۱:۰۷ ۱۳۹۷/۱۲/۲۸
لازم نیست سوال شود. معلوم است از کجا آمده
ناشناس۸۲۷۶۸۵۲۰:۵۹:۵۷ ۱۳۹۷/۱۲/۲۸
امام علی ع :سه چیز است که اگر آنها را حفظ کنی و به آنها عمل کنی، از هر چیز دیگر، تو را کافی است.و اگر آنها را ترک کنی، چیز دیگری برای تو فایده ندارد.۱.اجرای حدود بر همه کس، چه از اقوام باشد و چه غیر از آنان۲.حکم کردن طبق کتاب خدا، در حال خشنودی و خشم.۳.تقسیم عادلانه بیت المال میان همه ی مردم، فما جاع فقیر ؛لا بما متّع به غنیّ؛ پس هیچ فقیری گرسنه نمی ماند، مگر به سبب این که ثروت مندان بناحق از حق آنان بهره مند شده اند.».عید ما روزی است که دیگر خبری از اختلاس نشنویم و تمام مفسدان اقتصادی مجازات و دیگر کسی را نبینیم در میان سطل های زباله دنبال نان بگردد و پدری با دستان خالی شرمنده کودکان گرسنه خود نباشد...سال نو پیشاپیش مبارک ،شادکام و سلامت باشید کیانوش
حسنعلی سبد سبد گل یاس۸۲۷۳۵۵۱۴:۵۷:۲۷ ۱۳۹۷/۱۲/۲۸
اگر دستم رسد بر چرخ گردون از او پرسم چرا در جمهور اسلام بباید یکی را حقوق ما فوق نجومو یکی گنج قارون و ثروت افسون کثیری بیکارو تنی با حقوق ناچیز یکی در فکر فروش کلیه برای تحصیل بچه
ناشناس۸۲۷۵۰۶۱۷:۱۱:۰۲ ۱۳۹۷/۱۲/۲۸
شعر نئوکلاسیک فارسی
ناشناس۸۲۷۶۴۳۲۰:۱۸:۵۴ ۱۳۹۷/۱۲/۲۸
هدف شعر نیست هدف حرف دل است و معضلات در جهانی که همه کار به دیوانه گریست بهتر ان است که در کسوت مجنون باشیم
ناشناس۸۲۷۳۶۰۱۴:۵۹:۱۳ ۱۳۹۷/۱۲/۲۸
خوب است سال ۹۸ سال اقتصاد مقاومتی و مبارزه با فساد باشد
جلالی جلواتی۸۲۷۳۶۲۱۵:۰۰:۳۲ ۱۳۹۷/۱۲/۲۸
نمونه عینی ان تسهیلات کلان بی بازگشت که نزد بدهکاران کلان بانکی است و ان پول ها بواسطه تورم و کار دلالی و سو استفاده از شرایط تلاطم اقتصادی ده ها برابر و به عبارتی افسانه ای شده است
احمد۸۲۷۳۹۸۱۵:۲۱:۲۷ ۱۳۹۷/۱۲/۲۸
بله جناب توکلی: یادمه شما از مخالفین هدفمندی یارانه ها آنهم به اینصورت بودین. کاش این جراحی که موجب مرگ اقتصاد کشور شد تصویب نمی شد. همچنین خصوصی سازی که رانت بسیار زیادی را نصیب سود جویان کرد و سهام عدالت قطره ای برا ی مردم.
ناشناس۸۲۷۴۲۲۱۵:۳۵:۲۵ ۱۳۹۷/۱۲/۲۸
هرچه دادبزنی وحتی خودت بکشی فایده ندارد
محمدی۸۲۷۴۷۴۱۶:۳۲:۱۰ ۱۳۹۷/۱۲/۲۸
آقای دکتر : باید سعی کنیم اخلاق را در جامعه گسترش دهیم. بسیارنیکو. آقای دکتر اگر فکر می کنید با گسترش اخلاق درست میشود ، پس چرا سعی نمی کنید؟؟؟؟؟؟
ناشناس۸۲۷۵۶۰۱۸:۳۸:۱۴ ۱۳۹۷/۱۲/۲۸
مناقصات پروژه های شرکت گاز براحتی به برخی شرکت ها ی محدود واگذار شده و همه خوشحال و منتفع کسی هم نمی‌گوید چطور برنده شد چه کسی ارزیابی کرد چرا برنده شد ...و از کجا آورده ای
ناشناس۸۲۷۵۷۳۱۸:۵۴:۲۲ ۱۳۹۷/۱۲/۲۸
چه چیزی در کشور برابری؟
ناشناس۸۲۷۶۲۱۱۹:۳۹:۳۵ ۱۳۹۷/۱۲/۲۸
دکتر برابری ونابرابری را ول کن در کجای این مملکت برابری وجود دارد تا شما را از تشخیص مصلحت بیرون نکردند دست ازاین فرمایشات بر دارید
ناشناس۸۲۷۶۶۹۲۰:۴۳:۲۹ ۱۳۹۷/۱۲/۲۸
چند تا چیز تو مملکت برابر هست که توزیع درآمد برابر باشه
ناشناس۸۲۷۷۵۲۲۲:۲۱:۲۴ ۱۳۹۷/۱۲/۲۸
عملکرد نامناسب دولت این نابرابری را چند ده برابر کرده است
ناشناس۸۲۷۷۹۷۲۳:۱۱:۵۱ ۱۳۹۷/۱۲/۲۸
اینها نتیجه نبود عدالت وازادی بیان و رسانه و عدم نظارت مردم هست .
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های هفته

    1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

    2. بازی با کلمات

    3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

    4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

    5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

    6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

    7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

    8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

    9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

    10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

    11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

    12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

    13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

    14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

    15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

    16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

    17. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

    18. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

    19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

    20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

    21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

    22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

    23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

    24. موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی ۶ سیلندر + تصاویر

    25. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

    آخرین عناوین