حقوق مسافران در صورت تاخیر یا لغو پروازها چیست؟

گروه اجتماعی الف،   3971116198 ۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱ تکراری یا غیرقابل انتشار

تحقق و رعایت حقوق مسافران حین تاخیر پروازهای داخلی یکی از مهم ترین نکاتی است که باید به آن اشاره کرد، به ویژه در روزهایی که بعضا شاهد تاخیرهای چندساعته و حتی لغو پروازها هستیم آگاهی مسافران از این حقوق، بیشتر به آن‌ها کمک خواهد کرد.

به گزارش ایسنا، به تازگی شاهد افزایش وقوع تاخیرها در پروازهای داخلی هستیم، مساله‌ای که به دلیل حساسیت مسافران با توجه به برنامه‌ریزی های صورت گرفته بعضاً چالش‌هایی را در فرودگاه‌ها و به ویژه دفاتر هواپیمایی مستقر به وجود می‌آورد و در این بین آنچه بیش از هر مساله‌ی دیگری حائز اهمیت بوده رعایت حقوق و احترام به مسافرانی است که با تاخیر در سفر خود مواجه شده‌اند. حال سوالی که باید به آن پاسخ داد این است که آیا حقوقی برای مسافران فرودگاه‌ها در نظر گرفته شده است و تا چه حدی حقوق تعریف شده رعایت می‌شود؟ نهاد ناظر بر عملکرد شرکت‌های هواپیمایی کجاست و در صورت اعتراض و شکایت، مسافران باید به کجا مراجعه کنند و تا چه حد دستیابی به حقوق تضعیف شده امکان پذیر است؟

بدون شک هرکسی تاکنون با هواپیما پروازی داشته طعم تاخیر را نیز چشیده است، حال چه این تاخیر چند دقیقه‌ای، چند ساعته و یا حتی با ابطال پرواز مواجه شده باشد. در این بین اتفاق اخیری که در مورد تاخیر هواپیمای ایرباس ماهان در بندرعباس رخ داد و در حالی که مسافران بیش از یک ساعت و ۴۵ دقیقه پس از سوار شدن به هواپیما منتظر مانده بودند بدون هیچ‌گونه عذرخواهی و پذیرایی به فرودگاه بازگردانده شدند و به آنها اعلام شد که تا دو ساعت دیگر هواپیمای جایگزین از تهران حرکت خواهد کرد و اگر مسافری اهل بندرعباس است به خانه بازگردد و دیگر مسافران در فرودگاه منتظر بمانند. این در حالی است که حتی رئیس ایستگاه بندرعباس در پاسخ به درخواست مسافران مبنی بر اختصاص محلی برای استراحت اظهار کرد که این قانون شامل هواپیمایی مذکور نمی‌شود، اتفاقی که باعث شد مسافران در فرودگاه بندرعباس سرگردان شوند.

این مساله ما را بر آن داشت تا در ارتباط با حقوق مسافر در پروازهای داخلی به چند نکته مختلف اشاره کنیم تا مسافران از حقوق خود مطلع شوند. حقوق مسافر مجموعه‌ای از سیاست‌ها، دستورالعمل‌ها، استانداردها و مقرراتی است که الگوی رفتاری شرکت هواپیمایی و دست‌اندرکاران امور پروازی را تدوین می‌کند و هدف از آن تضمین حقوق مادی و معنوی و رعایت شان و منزلت مسافران در فرآیند مسافرت‌های هوایی است. رعایت این مجموعه حمایتی بر اساس مفاد ماده ۵ قانون هواپیمایی کشوری و ماده ۱۹ کنوانسیون ورشو مصوب ۳۱ خردادماه سال ۱۳۵۴ مجلس شورای اسلامی برای کلیه شرکت‌های هواپیمایی لازم‌الاجرا و شامل کلیه پروازهای داخلی (شرکت هواپیمایی، آژانس هواپیمایی و فرودگاه) است.

تاخیرهای پروازی

در صورت بروز تاخیر در انجام پرواز بر اساس ساعت پرواز مندرج در بلیت مسافر اقداماتی باید توسط شرکت‌های هواپیمایی انجام شود که شامل اقدامات عمومی و خصوصی است. در اقدامات عمومی تعریف شده آمده است که نماینده شرکت هواپیمایی باید با حضور در میان مسافران، با متانت و احترام نسبت به اطلاع‌رسانی صحیح در خصوص پرواز اقدام کند و شرکت هواپیمایی نسبت به اطلاع‌رسانی از طریق سیستم اطلاعات پرواز به صورت مستمر فعالیت نماید.

این در حالی است که اقدامات اختصاصی به تاخیر بیش از یک ساعت تا دو ساعت، تاخیر بیش از دو ساعت تا چهار ساعت و تاخیر بیش از چهار ساعت تقسیم شده است. در صورتی که تاخیر بیش از یک ساعت و تا دو ساعت باشد، از مسافران باید پذیرایی نوع اول به عمل آید و ارائه‌ی این پذیرایی مشروط به وجود زمان کافی جهت پذیرایی و عدم افزایش تاخیر بیشتر است.

تاخیر بیش از دو ساعت و تا چهار ساعت شامل انجام پذیرایی مناسب حداقل نوع اول با توجه به امکانات فرودگاهی، فراهم کردن امکان برقراری ارتباط تلفنی جهت اطلاع‌رسانی، تغییر پرواز در صورت درخواست مسافر و امکان انجام آن، انجام اقدامات لازم جهت اعزام با سایر شرکت‌های هواپیمایی در صورت درخواست مسافر و نیز در صورت وجود پرواز در همان مسیر و یا انتقال به مقصد نهایی از طریق مسیرهای جایگزین به جز مسیر درج شده در بلیت است و علاوه بر این باید استرداد کامل وجه بلیت در صورت انصراف مسافر از پرواز مدنظر قرار گیرد.

در مورد تاخیرهای بیش از چهار ساعت نیز شرکت حمل‌کننده موظف است علاوه بر رعایت مفاد بند قبلی نسبت به جبران خسارت به میزان مقرر اقدام نماید و در صورت ابطال پرواز شرکت حمل‌کننده موظف است به استرداد کامل وجه و جبران خسارت به میزان مقرر عمل کند.

گفتنی است در مورد پروازهایی که به دلیل شرایط جوی و یا فورس‌ماژور فرودگاه مبدا، مقصد و مسیر دچار تاخیر و یا ابطال بیش از دو ساعت می‌شوند، شرکت‌های هواپیمایی با رعایت مقررات پذیرایی نوع اول از مسافران صرفاً موظف به استرداد کامل وجه به آنها هستند.

همچنین در صورتی که پرواز بر اساس ساعت مندرج در بلیت مسافر حرکت نماید و یا به دلیل فنی و عملیاتی به رمپ باز گردد، در این حالت میزان تاخیر تا پرواز مجدد از زمان بازگشت به ترمینال محاسبه خواهد شد. علاوه بر این شرکت‌های هواپیمایی در صورتی که در زمان حرکت تعیین شده در بلیت، مسافران را از طریق سایر خطوط هواپیمایی به مقصد منتقل کنند مشمول پرداخت خسارت و یا جریمه تاخیر و ابطال نخواهند شد.

ممانعت از سفر

کلیه مسافران به صورت یکسان از خدمات شرکت‌های هواپیمایی بهره‌مند هستند و در صورتی که به رغم بلیت تایید شده، شرکت هواپیمایی از پذیرش مسافر به لحاظ محدودیت‌های شرکت حمل‌کننده اعم از بازرگانی، فنی و یا عملیاتی امتناع کند در این صورت شرکت حمل‌کننده موظف به استرداد وجه و نیز ارائه‌ی بلیت رایگان مشابه از لحاظ مسیر و کلاس پروازی به مسافر است. این در حالی است که ارائه بلیت مشابه از لحاظ مسیر و کلاس پروازی در اولین فرصت زمانی انجام می‌شود و در صورت انتقال مسافر توسط سایر خطوط هوایی این امر بدون پرداخت هزینه و یا مابه‌التفاوت توسط مسافر و یا خسارت توسط شرکت‌های هواپیمایی انجام خواهد شد.

ابطال پرواز توسط شرکت حمل‌کننده

اگر ابطال پرواز در زمان بلیت تا یک هفته قبل از انجام پرواز باشد در این صورت شرکت حمل‌کننده موظف به استرداد کامل وجه بلیت است. اگر ابطال پرواز از شش روز تا ۲۴ ساعت قبل از انجام پرواز باشد، در این صورت شرکت حمل‌کننده موظف به استرداد کامل وجه بلیت و جبران خسارت به میزان مقرر خواهد بود و اگر ابطال از ۲۴ ساعت مانده تا زمان انجام پرواز صورت پذیرد در این شرایط شرکت حمل‌کننده موظف به استرداد کامل وجه و موظف به جبران خسارت به میزان مقرر است.

دو نکته مهم

هرگونه اقدام اهانت‌آمیز، توهین، رفتار غیرمسئولان و غیره متعارف توسط کارکنان و یا مسافرانی که باعث بروز وضعیت ناهنجار در محیط فرودگاه، هواپیما، ترمینال و یا سایر اماکن مرتبط شود، مشمول پیگرد عمومی از سوی مراجع انتظامی و قضائی است. نکته دیگر اینکه شرکت‌های هواپیمایی موظف هستند، جرایم مقرر در دستورالعمل حقوق مسافر در پروازهای داخلی را بر اساس امکانات موجود در قالب پرداخت‌های عمل، الکترونیک، اعتباری، حواله و غیره به نحوی که از سوی مسافران قابل بهره‌برداری جهت ابتیاع بلیت در مسیر دلخواه داخلی باشد با ذکر مبلغ به مسافران تحویل دهند.

دیدگاه کاربران

محمود۷۶۰۸۰۸۱۷:۵۶:۴۹ ۱۳۹۷/۱۱/۱۶
پرواز هواپیمایی کیش از آبادان به تهران در تاریخ جمعه 12 بهمن 1397 با حدود هفت ساعت و نیم تاخیر انجام شد. طبق برنامه زمان پرواز از فرودگاه آبادان 10:30 صبح بود ولی پرواز در ساعت 18 همان روز پرید. طی این مدت مسافران در فرودگاه سرگردان بودند، نه کسی معذرت خواهی کرد، نه جریمه ای پرداخت شد، نه حتی یک پذیرایی معمولی (به جزء یک عدد رانی و کیک).
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  18. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  24. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

  25. مشکل اصلی صهیونیست ها با عملیات "وعده صادق" چه بود؟

آخرین عناوین