نه چپ نه راست، دعوت به ساختارشکنی

میرزاسعدین داورپناه، گروه تعاملی الف،   3970918028 ۱۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۵ تکراری یا غیرقابل انتشار
نه چپ نه راست، دعوت به ساختارشکنی

جنبش نوظهور «جلیقه زردها» اسقاط کسی را هدف گرفته که خود محصول یک جنبش عوامانه دیگر است. امانوئل مکرون در انتخابات اخیر با ادعای فریبنده «نه چپ نه راست» ساختارهای حزبی کشور را به هم ریخت و بیش از ۲۰ میلیون رای دهنده فرانسوی را با وعده های رنگارنگ در راه رسیدن به ریاست جمهوری اغوا کرد.

فرانسه با تظاهرات سندیکاها و احزاب غریبه نیست اما خشم و ویرانگری غافلگیر کننده جنبش جلیقه زردها از جنس دیگری است. می توان گفت که حرکت جاری ادامه ای بر گرفتاری تاریخی خیزش «توده» است. ضمن قانون مشهور سال ۱۹۰۵ تلاش شده بود زمینه توسل به آشوبگری برای تحمیل مطالبات برچیده شود. متاثر از ماجراهای خیابانی سالیان منتهی به قرن بیستم، نخبگان فرانسوی تفاوت میان مفهوم «مردم» و «توده» را پذیرفتند و به این جمعبندی رسیدند که دیکتاتوری خیابان، مقبول تر از دیکتاتوری فردی نیست.  (کسانی در فراغت از سازوکار نهادهای تخصصی و بی اعتنا به استدلال و مسئولیت، بر یک هدف احساساتی توافق می کنند و حرکت نمود می یابد. در نتیجه ظهور این جنبش های سطحی، ادبیات سیاسی به انزوا رانده می شود و میل به ساختار شکنی جان می گیرد.)

مکرون سوار بر موج هیاهوی جنبش «به پیش»، بر اعتبار احزاب سنتی فرانسه یورش برد و توانست به تخت قدرت برسد اما در این مسیر هیولایی را بیدار کرد که مدام می غرد و سیری ناپذیر است! پرزیدنت مکرون ظاهرا اعتباری برای تجارب تاریخی قائل نیست و با عقب نشینی گام به گام از "تصمیمات رسمی دولت" به آن هیولای ویرانگر خوراک هم می رساند اما انتظار دارد که رشدش متوقف شود. در این آشفته بازار الیزه، حتی کمدی تاریخی «اگر نانی برای خوردن ندارید، کیک بخورید» (منتسب به ماری آنتوانت ملکه معدوم فرانسه) بار دیگر بر صحنه آمد. در آغاز جلیقه زردها ناتوانی مالی خود از پر کردن باک خودرو هایشان را فریاد می زدند و شگفت اینکه دولت در واکنش به ایشان مزایای خودروهای گرانقیمت الکتریکی را تبلیغ می کرد! تراشیدن بهانه های محیط زیستی برای اعمال سیاستهای دردناک اقتصادی کسی را قانع نکرد اما یک سخن مکرون کاملا پذیرفتنی است که گفت «مشروعیت مطالبه هرگز نمی تواند ساختارشکنی و آشوب را توجیه کند.»

همچنین بروز خشم عمومی پس از پوچ دیدن وعده ها، نتیجه گریز ناپذیر رویا فروشی قدرت طلبان است. وعده های حداکثری به انگیزه تهییج «توده» و تحریک «مردم» علیه رقبا، زیان هایی بسیار بیشتر از فواید مقطعی دارد و هر جامعه لاجرم باید هزینه مجوز به فریبکاری طی رقابت های قدرت را بپردازد. علاوه بر قهر مردم، روشن است که پدیده های بی ریشه «نه چپ نه راست» با موانعی جدی در قلمرو نفوذ احزاب ریشه دار مواجه خواهند شد. مشابه پدیده فرانسوی «نه چپ نه راست» را ایرانیان دوبار با آرای خیره کننده ۲۴ میلیونی آزمودند و صبح هر دو دولت که دمید، دود به چشم همگان رفت!

یک بار محمود احمدینژاد با انکار "اصلاحطلب و اصولگرا"، طی ۴ سال دوم ریاست جمهوری اش، شوری از مخالفت همگان را در عیان و نهان برانگیخت. بار دیگر حسن روحانی با همان ادعای "نه این و نه آن" آمد و دوبار پیروز انتخابات شد اما سربلندی اش چند هفته بیشتر از تجدید ریاست جمهوری دوام نداشت و ناگهان جیغ پشیمانی بسیاری شیفتگان بنفش در آمد. البته حسن روحانی تاکنون خوش اقبال بود که دونالد ترامپ منفور با تشویق و حمایت آشکار اوباشی گری، سبب پراکندگی فوری یک حرکت هیجانی کور در دی ماه ۱۳۹۶ شد.

(خود دونالد ترامپ رسوا، بدنامِ «عوامفریبی» هم شده است ولی نباید این تفاوت مهم را نادیده گرفت که ترامپ از رقابت حزبی در ایالات متحده امریکا برآمد و یک حزب ریشه دار را پشتیبان خود می بیند.)

دیدگاه کاربران

ناشناس۶۶۷۵۵۹۰۸:۱۰:۵۹ ۱۳۹۷/۹/۱۸
چپ و راست واژه هایی برای استهزاء و تحقیر عقلانیت هستند ___________ چپ و راست ترفندهای استکبار است برای سرگرم کردن ملتها و انحراف افکار عمومی.
عمران۶۶۷۶۴۴۰۹:۱۹:۵۶ ۱۳۹۷/۹/۱۸
کسانی که احزاب و فعالیتهای حزبی را مورد تمسخر قرار میدهند غالبا افرادی مسئولیت ناپذیرند. اگر نظر خاصی دارید، به دنبال حزبی باشید که به نظر شما نزدیک است، اگر چنین حزبی وجود ندارد، خودتان حزبی را راه بیاندازید و کاری کنید. نه حال و حوصله فعالیت و ساختن و مفید بودن دارید و نه اصلا شجاعت طرفداری از یک جریان فکری را دارید، پس برای چه اعتراض میکنید؟ اینکه یک گوشه بشینید و کسانی که فعالیت سیاسی میکنند را محکوم کنید نشانه مسئولیت گریزی شماست.
ناشناس۶۶۷۶۷۰۰۹:۴۰:۵۵ ۱۳۹۷/۹/۱۸
اگر این کلمه استکبار نبود یه عده نمیتونستن حتی یه جمله بسازن و اینجا کامنت بزارن.
ناشناس۶۶۷۸۴۸۱۱:۲۶:۵۸ ۱۳۹۷/۹/۱۸
اگر استکبار نبود اینهمه مشکلات هم نبود و اوضاع خیلی بهتر بود.
ناشناس۶۶۸۳۷۲۱۴:۵۶:۴۹ ۱۳۹۷/۹/۱۸
خُب سعی کن در معرض استکبار نباشی چون یا چپی میشی یا راستی!! بهترین راه مسیریست که خدا فرموده
ناشناس۶۶۷۸۰۱۱۱:۰۲:۳۲ ۱۳۹۷/۹/۱۸
جمهوری در فرانسه شکست خورده و عاقبت برمیگردن به همان نظام پادشاهی
محمد۶۶۷۵۸۰۰۸:۳۰:۱۴ ۱۳۹۷/۹/۱۸
مقایسه روحانی و احمدی نژاد کاملا اشتباه است. احمدی نژاد را اصولگرایان حمایت کردند و روی کار آوردند. بعد احمدی نژاد به آنها رودست زد و اعلام کرد که به عقاید اصولگرایان اعتقادی ندارد. اما روحانی با حمایت اصلاح طلبان به قدرت رسید بارها اعلام کرده که به شعارهایی که رای دهندگان به او بخاطرش رای دادند پای بند است و سعی می کند آنها را اجرا کند اما نمی گذارند. این حرف ها را در تشکیل دولت و بارها از تریبون رسمی اعلام کرده است. اما رای دهندگان به روحانی به دلیل ضعف او و عدم توفیق در تحقق شعارش از او نا امید شده اند.
ناشناس۶۶۸۳۵۵۱۴:۵۰:۲۲ ۱۳۹۷/۹/۱۸
چرا. اتفاقا روحانی و جهانگیری نظریات اصلاح‌طلبان را به خوبی و با دقت و پشتکار تمام اجرایی کردند و نتیجه‌ی آن، این است که مشاهده می‌کنیم.
ناشناس۶۶۹۰۴۲۲۰:۳۶:۴۹ ۱۳۹۷/۹/۱۸
امان از تعصب دوتاشون که یکی شد باز نه این گفت اصلاحطلبم و نه اون گفت اصولگرام
ناشناس۶۶۷۵۹۵۰۸:۴۴:۳۷ ۱۳۹۷/۹/۱۸
در فرانسه هیچکس نه از چپ نه از راست جرات آن ندارد که هزینه نظامی کشور را زیر سئوال ببرد . تسلیحات هسته ای ناوگان دریائی با حضور در نقاط حساس پادگان های نظامی در خارج از مرزها بخصوص در افریقا و هزینه آنها در مقایسه با آلمان که هیچکدام از آنها را ندارد .
شلمانی۶۶۷۶۵۱۰۹:۲۷:۲۸ ۱۳۹۷/۹/۱۸
اسلام دین وسط است،خدا هم با چپ وراست مخالف است،فقط اعتدال وعدالت است که پیروز است،پس عدالت کو؟ تا امام معصوم نیاید وضع همین است لذا فرج نزدیک است وخدا از دین وقرآن دفاع میکند
ناشناس۶۶۷۶۷۲۰۹:۴۲:۴۲ ۱۳۹۷/۹/۱۸
درود بر محمود احمدی نژاد
ناشناس۶۶۸۱۲۶۱۳:۰۲:۴۵ ۱۳۹۷/۹/۱۸
آقای مکرون هرچه زمان بگذرد مجبور به دادن امتیازات بیشتراست که در نهایت باکوبیدن طبل وحشت واز دست دادن زمان خود تنها قربانی ماجرا در کشور آزادیخواهی مثل فرانسه است
ناشناس۶۶۸۳۹۹۱۵:۰۸:۲۵ ۱۳۹۷/۹/۱۸
در اصولگرا بودن احمدی نژاد و اصلاح طلب بودن روحانی با آن چینش دولت شک کنیم؟
ناشناس۶۶۸۵۷۴۱۶:۲۲:۰۷ ۱۳۹۷/۹/۱۸
تو ایرانم نه چپ نه راست هیچکدام دردی از مرذم دوا نکردن
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  18. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  24. موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی ۶ سیلندر + تصاویر

  25. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

آخرین عناوین