پایان رویای امپراتوری بن سلمان

امیر مسروری،   3970906153 ۱۳ نظر، ۰ در صف انتشار و ۴ تکراری یا غیرقابل انتشار
پایان رویای امپراتوری بن سلمان

بسیاری از تحلیل گران در چشم انداز کوتاه مدت عربستان، پادشاهی بن سلمان را جزء لاینفک سپهر سیاسی این کشور می‌دانستند؛ اما انگار این مسیر آن چنان برای بن سلمان پر تنش شده که خبرها از رفتن ولیعهد جوان سعودی حکایت دارد.

ولیعهد سعودی حالا سخن از رفتنش می‌شنود. حتی ترامپ که برای پول های سعودی حساب ویژه ای باز کرده، به طور قطع از ریاض حمایت نمی‌کند و حمایتش را مشروط به حفظ سرمایه های آمریکا و خریدهای سعودی می کند. در ادامه بیانیه خود نیز مدعی است نمی تواند به طور قطع بن سلمان را بی اطلاع از حادثه قتل خاشقچی بداند.

به نظر می‌رسد بن سلمان فهمیده اگر شاهزاده‌های معترض سعودی بتوانند ترامپ را راضی و قراردادهای چرب تری امضا کنند، قطعا او مجبور است برای همیشه از کاخ پادشاهی برود.اشتباهات پشت سرهم برای بن سلمان دردسر ساز شده و او را تا مرز مرگِ سیاسی پیش برده است. تحلیل ها نشان می دهد وضعیت سیاسی بن سلمان شکننده شده است و او قادر نیست بحران های پیش رو را به راحتی حل کند.

انتخاب یک ژنرال بازنشسته ارتش آمریکا که سابقه فرماندهی جنگ در عراق و لبنان را دارد به سفارت این کشور در عربستان نیز، حکایت از بحران مستشاری نظامی در عربستان دارد. باید پرسید، بن سلمان چه بحران هایی را در پیش دارد و این بحران‌ها چه تاثیری در آینده سیاسی عربستان می گذارد.

یک) بحران یمن: بن سلمان حتی تصور نمی کرد جنگ یمن چنین طولانی و برای او این همه هزینه ایجاد کند. مهم ترین هزینه جنگ یمن، قدرت گیری انصارا... و توان دست یابی این گروه به قدرت تهاجمی و افزایش برد موشکی و دفاع زمینی است. تا جایی که انصار ا... توانست فرودگاه ابوظبی را با موشک هدف قرار دهد و پهپادهای یمنی خسارت های مهمی به بخش های ویژه ای از تاسیسات آرامکو وارد کنند. در واقع شکست راهبردی در یمن، چه در ابعاد نظامی و چه در ابعاد سیاسی برای بن سلمان فاجعه آمیز است و او نمی داند چگونه می تواند از این جنگ خارج شود.

تفاوت صدام با بن سلمان این است که روحیات و خصوصیات شخصی بن سلمان و غروربچه گانه‌اش، اجازه نمی دهد کشورهای دیگری وارد مذاکرات و میانجی گری شوند و به پرونده جنگ یمن پایان دهند. او قمار یا همه یا هیچ بر یمن بسته و به نظر نمی رسد از این قمار، کوتاه بیاید. همچنان که در تذکر جدی انگلیس به عربستان برای پایان دادن به جنگ یمن، مهلت دوماه عربستان بی فایده بوده و ریاض نتوانسته است الحدیده را در اختیار خود بگیرد.

2) بحران اقتصادی، دیگر بحرانی است که عربستانِ بن سلمان با آن مواجه است. محمد بن عبدا... وزیر دارایی عربستان اعلام کرده کسری بودجه این کشور در سال آتی میلادی به 32 میلیارد دلار خواهد رسید که در نوع خود بی سابقه است و می تواند به فروپاشی اقتصادی عربستان از درون منجر شود. هزینه های تحمیلی خرید تسلیحات به اقتصاد عربستان موجب افزایش شکاف طبقاتی و نیز کسری بودجه عربستان می شود.

سیاست مبارزه با پولشویی و فساد اقتصادی بن سلمان نیز جواب نداده و خبرهای منتشر شده حاکی از دریافت رشوه توسط بن سلمان برای آزادی سیاستمداران فاسد سعودی است و حبس آنان در هتل بیشتر یک باج خواهی اقتصادی بود و نتیجه دیگری نداشت. بحران اقتصادی عربستان به این جا ختم نمی شود، در پی قتل خاشقچی بسیاری از شرکت های اقتصادی با ریاض قطع همکاری و هر نوع همکاری مجدد را منوط به مشخص شدن فرایند دادرسی عادلانه کردند. از طرفی طرح توسعه اقتصادی و فناوری های نوین نیز با چالش جدی مواجه شده است.

بسیاری از شرکت های بزرگ انرژی جهانی که قرار بود فناوری های خورشیدی یا هسته ای را در اختیار عربستان بگذارند؛ ظرف یک سال، همکاری خود را با عربستان پایان دادند و مدعی هستند مشکلات اقتصادی ریاض نمی تواند هزینه های این همکاری را تامین کند و امکان زیاد بودن این طرح ها برای شرکت های مشارکت کننده وجود دارد.

۳) بحران سیاست داخلی، دیگر بحرانی است که بن سلمان با آن مواجه است. با روی کار آمدن بن سلمان، سرکوب مخالفان و حتی کودتای نظامی علیه یک شخصیت سیاسی دولت سعودی افزایش یافته و خبرها نشان می دهد، بن سلمان برای در امان ماندن از عملیات ترور، شب ها در قایق خود سر می کند.

بن سلمان از یک حمله نظامی به کاخ سلطنتی که توسط بعضی از شاهزادگان ترتیب داده شده بود، جان سالم به در برد و به نظر نمی رسد بحران سیاسی عربستان به این زودی ها حل شود. اختصاص قدرت به خانواده سدیری ها برای دیگر شاهزادگان سعودی سنگین تمام شده و احتمالا شاهد افزایش تنش میان گروه های سیاسی درون عربستان باشیم.

۴) بدترین بحران پیش روی بن سلمان، بحران در سیاست خارجی است. او در انتخابات عراق، لبنان، مالزی و پاکستان شکست سنگینی خورد و گروه های مورد حمایتش با میلیاردها دلار هزینه نتوانستند اکثریت پارلمان یا قدرت را در این کشورها به دست گیرند.

مسئله ای که منجر به یک افتضاح سیاسی شده و حالا عربستان را با چالش جدی و تنگنای ژئوپلیتیک مواجه ساخته است. سیاست های ترسیم شده بن سلمان در سوریه شکست خورده و نه تنها بشار اسد نرفت بلکه با قدرت بیشتری بخش های قابل توجهی از سرزمین های سوریه را آزاد کرد و از دامان تروریسم نجات داد. تشکیل حشدالشعبی دیگر مشکل پیش روی عربستان است.

سیاست اشتباه بن سلمان برای تقویت داعش در عراق و افزایش جنگ در این کشور، موجب جدی شدن حضور حشدالشعبی در ارکان قدرت سیاسی و امنیتی عراق  شد و در نهایت تشکیلاتی منظم با ایدئولوژی ضد تکفیر در عراق رشد کرد و تثبیت شد. موضوعی که قطعا برای عربستان در سال های آتی بحران آفرین خواهد بود و علایق سیاسی عربستان در عراق را کاهش می دهد.

پرونده قتل خاشقچی، دیگر بحران سیاست خارجی است که دامن عربستان را گرفته و چهره اصلاح گرایانه بن سلمان را به کلی نابود کرده است. چهره ای که میلیاردها دلار برای ساخت آن هزینه شده است. ترکیه نیز به طور جدی پیگیر این پرونده است و تحلیل ها نشان می دهد، دعوای اخوانی – وهابی که با جدایی دوحه از ریاض آغاز شد، شدت یافته است و اردوغان به راحتی دست از سر بن سلمان بر نمی دارد.

حتی شرکت مشاوره WMP Eurocom از جمله شرکت‌های اروپایی که با دولت عربستان برای ساخت تصویر رسانه‌ای مطلوب از ولیعهد برای افکار عمومی اروپا قرارداد بسته بود  اکنون اعلام کرده قادر به ادامه فعالیت نیست و قراردادش را لغو کرده است.

 به نظر می رسد، بحران های پیش روی بن سلمان از قواره مدیریت او خارج است و واشنگتن نیز این را به خوبی فهمیده است، اما برای حل این موضوع نیاز به زمان و انجام تغییرات مهم در عربستان دارد. به گونه ای که حضور سفیر جدید، فرصتی است تا واشنگتن برای مدیریت این وضعیت یا تغییر بن سلمان با کمترین هزینه، تصمیم گیری کند.

بن سلمان که روزی سودای خلافت بر امت اسلامی و ریاض را داشت حالا با ریزش شدید قدرت مواجه شده است که در برابر آن هیچ کاری هم نمی تواند انجام دهد.تور عربی وی نیز نمی تواند به ترمیم وجهه او کمک کند. این نخستین بار است که این چنین مردمان عرب به سفر ولیعهد عربستان به کشورشان معترض هستند و در تونس، الجزایر و حتی مصر از دولت‌های خود خواسته‌اند که آن را ملغی کنند. باید دید این ریزش اعتبار و قدرت تا کجا ادامه می یابد و آیا تغییر بن سلمان به سال آتی میلادی می رسد یا خیر.

 

رئیس اندیشکده مطالعات جهان اسلام

منبع: خراسان

دیدگاه کاربران

ناشناس۶۵۲۶۸۶۱۷:۰۲:۳۲ ۱۳۹۷/۹/۶
تحلیلهای رویایی
ناشناس۶۵۲۶۹۷۱۷:۰۸:۰۹ ۱۳۹۷/۹/۶
یک عده ایشان را الگو پیشرفت می دانستند وینکس را به سینه می زدند همان آمریکا طلبان
ناشناس۶۵۲۷۰۰۱۷:۱۰:۲۴ ۱۳۹۷/۹/۶
در میدان بهارستان روز شمار بزنید برای پایان ال سعود شبیه روز شمار نابودی اسرائیل
ناشناس۶۵۲۷۰۴۱۷:۱۳:۳۰ ۱۳۹۷/۹/۶
چرا عربستان گاو شیرده آمریکا شده است؟ آیا آل سعود یک جو مغز در سرشان نیست؟
ناشناس۶۵۲۷۳۵۱۷:۴۸:۲۸ ۱۳۹۷/۹/۶
خون بیگناهان و کودکان معصوم یمن دامن بن سلمان را میگیرد انشاءالله. _____________________ قتل وحشیانه ی خاشقچی بهانه ای برای انتقام الهیست. یمن قطعاً پیروز است و سقوط و نابودی آل سعود با شتاب فزاینده نزدیک است. _____________________ کسانیکه دَم از ایجاد ارتباط با آل سقوط میزنند ، حواسشون باشه که از تبعات سقوط قاتلان و آدمکُشان در امان نخواهند بود.
مجید۶۵۲۷۳۷۱۷:۵۱:۱۷ ۱۳۹۷/۹/۶
اینقدر ها هم که رئیس اندیشکده مطالعات جهان اسلام نوشته آش قصه ی بن سلمان شور نیست ، بن سلمان با همه ی این گزاره های علی الظاهر قابل فروش به خبرگزاری ها ، هنوز محبوب مردم کشورش است این را ترامپ خوب میداند ضمن اینکه بن سلمان اولین شاهزاده جوانی است که در مقام ولیعهدی کشورش از بدو تشکیل دولت عربستان سعودی از تقریبا 88 سال پیش تاکنون به تنهائی و با استحکام و با قدرت بر تمام ارکان کشورش حاکم و مسلط است ، مهره های شطرنج بازیهای مختلف را نیز درست چیده است ، گاهی این سیاست ها به نظر خطاست گاهی در نظرها مشخص نیست ولی نیتجه کلی همانی است که نقشه راه چشم انداز 2030 برای او ترسیم نموده است .
ناشناس۶۵۲۷۴۸۱۸:۰۶:۱۱ ۱۳۹۷/۹/۶
لعنه الله علیه!
پورامینی۶۵۲۷۶۱۱۸:۲۹:۲۴ ۱۳۹۷/۹/۶
قطع به یقین داستان قاشقچی از اختلافی سرچشمه گرفته که بین ترامپ وعربستان بر سر قاشقچی وجود داشته وهردو در این اتفاق مشارکت داشته اند
ناشناس۶۵۲۷۸۸۱۸:۵۵:۵۴ ۱۳۹۷/۹/۶
خدا بن سلمان و حامیانش را لعنت کند.
ناشناس۶۵۲۷۹۱۱۸:۵۶:۵۶ ۱۳۹۷/۹/۶
مرگ بر آل سعود وهابی صهیونیست و تکفیری
محمد منفرد۶۵۲۸۲۰۱۹:۱۶:۱۳ ۱۳۹۷/۹/۶
چقدر برخی کشورهای مسلمان بدبخت و ذلیل شده اند که مثل بن سلمان بر جان و مال و ناموسشان حکومت میکنند...
ملت۶۵۲۸۲۳۱۹:۲۰:۱۲ ۱۳۹۷/۹/۶
عربستان و امریکا و اسراییل و .. را رها کنید فکری به حال مردم بکنید که زیر بار گرانی کمرش شکسته شده
ناشناس۶۵۳۰۰۲۰۰:۰۹:۰۹ ۱۳۹۷/۹/۷
تورم وحشتناک و بیکاری و بلاتکلیفی و نجومیخوارز و ژن پرستی و کدخدا باوری و تعطیلی تولیدات و سیل واردات ، همه و همه مطلوب همین آل یقوط و آل یهود و شیطان بزرگه. ___________ اگه مسئولی به مردم و جوانان مملکتش اتکا کنه و به تولیدات داخلی احترام بگذاره و با رانت و ویژه خواری حقیقتا دشمن باشه کشورخدمت کنه ، با دشمنان مبارزه کرده و اگر نه ، نه. ___________ مدیریکه توان داخلی رو در حد آبگوشت بزباش میدونه و قائل به واردات مدیر خارجی هست ، در جهت سیاست های دشمنان حرکت میکنه و مثل یک غده سرطانی باید معدوم بشه.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  12. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  13. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  14. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  15. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  16. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  17. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  18. هیچ تردیدی در اجرای طرح نور نداریم

  19. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  20. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  21. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  22. موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی ۶ سیلندر + تصاویر

  23. واکنش ضرغامی به طرح نور و بازگشت گشت ارشاد

  24. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

  25. مشکل اصلی صهیونیست ها با عملیات "وعده صادق" چه بود؟

آخرین عناوین