چند سوال جدی درباره سینمای کمدی امروز

علی دارابی،   3970431007 ۱۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

این روزها غالب تولیدات  سینمای ایران به سمت فیلم های کمدی و خنده دار سوق پیدا کرده است و در سردر اکثر سینماهای کشور پوسترهای این فیلم ها خودنمایی می کنند. ستاره های گران قیمت سینما کمدین ها شدند و در این مسیر آزمون و خطاهای بسیاری را در شکل و محتوای این فیلم ها فیلم سازان و مدیران فرهنگی سینما و حوزه ی نمایش تجربه می کنند و این تجربه ها انشاالله برای جریان اخلاقی و فرهنگی عموم جامعه،گران تمام نشود.

چند سوال جدی درباره سینمای کمدی امروز


این که عده ای از کارشناسان و عده ای از دست اندرکاران تولیدات سعی دارند حال و فضای جامعه را شاد و تلطیف کنند و از رهگذر اقبال تماشاگران به دیدن این نوع از فیلم ها گیشه و در نتیجه اقتصاد سینما را رونق و بهبود دهند و حال سینما و سینماگران را خوب کنند هم فی نفسه امر خدا پسندانه و خوبی است؛ اما قیمت این حال خوب ها نباید در بلند مدت بد کردن حال اخلاق و عرف تراز و سالم جامعه باشد. زمانی که به شکل و محتوای این فیلم ها دقیق می شوید اشکالاتی رخ می نماید و بحث هایی بروز می کند و نگرانی های جدی ای را پدید می آید که از زمان شکل گیری نمایش کمدی در زمان های دور و مشخص از زمان یونان باستان که آثار مکتوب آرا و نظریات نظریه پردازان و تولید کنندگان" آثار نمایش کمدی اش به دست مان رسیده تا امروز ادامه دارد؛ مباحثی چون؛آیا هدف کمدی فقط خنداندن است؟ کمدی سخیف چیست و کمدی درست کدام است❓                                                
- مرز شوخی کردن با ارزش های اخلاقی و اعتقادات یک - جامعه در کمدی تا کجاست؟

-تمسخر و تحقیر تیپ ها یا شخصیت های اجتماعی به عنوان شیوه ای برای خنداندن آیا مجاز است؟                                                                                                                                                                                                                                                                                    
-حد مجاز شوخی با عرف ها و اصول فکری حاکم در جامعه برای خنداندن کجاست؟

- آیا باید مرزی برای شوخی با سیاستمدران جامعه و اصول سیاسی و منافع ملی در کمدی در نظر گرفت؟


و بسیاری سئوال ها و مباحث دیگری که مورد بحث بوده و هست.ولی در جامعه ی ما این بحث ها در میان نظریه سازان و سیاست مداران و متولیان اخلاق در میان بحث های داغ جناحی و سیاسی و پر رنگ شدن مجادله های اقتصادی گم شده است و اصلا کسی توجه جدی ای به آن ها ندارد و به بهانه ی حل بحران اقتصاد سینما و سینما گران و مشکلات اقتصادی و اجتماعی جامعه و خواست بخشی از مخاطبین سینما نوع کمدی بی ارزش و تخریب کننده رشد کمی یافته است و لطمات و صدمات و آسیب های اخلاقی، سیاسی و اجتماعی آن ها به تدریج رخ نموده و بخش زیادی از این آسیب ها در فضای_مجازی قابل مشاهده است.


آسیب هایی چون بی اعتمادی به برخی از تیپ ها و شخصیت های مورد اعتماد عموم جامعه،سست و کم ارزش شدن عرف ها و اصول اخلاقی جامعه، بی اعتمادی نسبت به مسئولان و سازمان های دولتی، کم ارزش شدن اصول اخلاقی و عرفی روابط درون خانواده،شیوع اصطلاحات و تکه کلام های بی معنی در جامعه و جایگزینی در ادبیات کلامی رسمی و غیر رسمی و القاء تیپ و رفتارهای خلاف شئون و ارزش های جامعه و بسیاری از آسیب های دیگرکه می توان احصاء کرد و بر شمرد.


در بالا اشاره شد که سینماگران و مدیران فرهنگی در حال تجربه هستند و خطا همین جاست عرصه ی اصول اخلاقی و ارزشی جامعه و فرهنگ جای تجربه نیست بلکه باید نظریه پردازان و متولیان فرهنگ و اخلاق جامعه نسبت به این مسائل حساس باشند و در تعامل با دست اندر کاران تولید این آثار و مدیران فرهنگی دلسوزانه نظریه پردازی کنند و در مسیر تولید به اصلاح بپردازند.

.
از این منظر ذکر و توجه به چند مسئله و نکته ضروری می نماید:

۱. آیا فیلم کمدی با حفظ چارچوب اصول اخلاقی و ارزش های اجتماعی" توان کشاندن مخاطب به سینماها را ندارد و یا ضعف در انتخاب موضوع و ساخت باعث می شود فیلم ها نفروشند؟

۲. آیا برخی از فیلم سازان چون توان ساخت فیلم استاندارد کمدی ندارند با انتخاب سوژه های ملتهب و هنجار شکنی اخلاقی، عرفی و سیاسی و تمسخر کردن سعی ندارند فیلم شان کمدی شود و با این ابزار قشری از تماشاچی را به سینما بکشند؟

۳. آیا مدیران سینمایی اعتقاد دارند بخشی از تولیدات کمدی به بهانه ی خنداندن تماشاچی بسیاری از ارزش ها و مرزهای اخلاقی، عرفی اجتماع و خانواده را زیر پا گذاشته اند؟

۴. آیا مدیران سینمایی و فرهنگی کشور اعتقاد دارند سطح حرفه ای برخی از آثار تولید شده بسیار ضعیف و غیر استاندارد است و سطح سلیقه ی مخاطب را در بلند مدت نازل خواهد کرد؟

۵. به بهانه ی درست کردن وضعیت اقتصادی سینماگران و سینما مدیران و دست اندرکاران تولید تا چه حد مجاز هستند اصول و قواعد اخلاقی و ارزش های اجتماع را زیر پا بگذارند؟

۶. سهم سینمای کمدی در تولیدات سینمای کشور باید چه مقدار باشد؟

 ۷- به بهانه ی اقبال تماشاچی به فیلم های کمدی تا چه میزان سهم تولید سینما و اکران سینماها باید به این نوع فیلم ها اختصاص پیدا کند؟

۸-  آیا اقتصاد و اقبال تماشاچی باید تعیین کننده ی سیاست گذاری در تولیدات #سینمایی باشد یا با در نظر گرفتن این مختصات باید برنامه ریزی دقیق و سیاست گذاری کلان داشت؟
و...
در پایان ذکر این نکته ضروری است نگارنده ی این یادداشت اکثر تولیدات روی پرده را رصد کرده است و تنها برای حفظ حقوق افراد و تضییع نشدن حقوق آثار و تولیدات نامی را به عنوان مصداق نیاورده است.

دیدگاه کاربران

ناشناس۴۴۴۸۳۶۰۹:۰۱:۰۲ ۱۳۹۷/۴/۳۱
از سال ۷۶ ، سینما شد فیلم های شبه روشنفکری بی مزه و کمدی های سخیف..
محمدرضا۴۴۴۸۴۰۰۹:۰۲:۳۹ ۱۳۹۷/۴/۳۱
نویسنده خیلی ناراحت است که مردم می خندند. خب فیلم نبیند تا ناراحت نشود.
ناشناس۴۴۴۸۴۱۰۹:۰۳:۲۹ ۱۳۹۷/۴/۳۱
فیلم هایی با بلیط بعضا ۲۰ هزار تومانی درتهران ، ۱۰ میلیارد می فروشد ، یعنی ۴۰۰ هزار نفر مخاطب از یک جمعیت ۸۰ میلیونی ...بعد کارگردان مدام از حمایت مردم از خودش دم می زند!!
ناشناس۴۴۴۸۵۴۰۹:۰۹:۵۱ ۱۳۹۷/۴/۳۱
شبه روشنفکران با فیلم های بی مایه خود ،مردم را از سینما فراری دادند..
علی۴۴۴۸۵۵۰۹:۰۹:۵۳ ۱۳۹۷/۴/۳۱
آیا باید مرزی برای شوخی با سیاستمدران جامعه و اصول سیاسی و منافع ملی در کمدی در نظر گرفت؟ منظور این سوالتونو نفهمیدم ، مسئولین کشور هم مثل مردم عادی هستند و هیچ فرقی با مردم ندارند سوال باید اینطوری پرسیده بشه : مردم ولی نعمت مسئولین هستند یا مسئولین ولی نعمت مردم ؟
ناشناس۴۴۵۳۴۸۱۲:۳۵:۱۵ ۱۳۹۷/۴/۳۱
به نظر من شوخی با مسئولین و مشاغل و ... ، تا وقتی به مرز تهمت و توهین نرسیده هیچ ایرادی نداره . مثل کاری که یک زمانی در نشریه گل آقا صورت میگرفت و متاسفانه از بین رفت و جای خودش رو به کمدیهای سخیف دوران اصلاحات داد . طنزی سطحی که با دقت و هدفمند ، جایگزین انتقادهای صحیح گل آقایی شد و کم کم شوخی با مسئولین ، شد خط قرمز و به جاش ادیان و اعتقادات به بازی گرفته شد .
کیان۴۴۴۸۹۴۰۹:۳۴:۰۵ ۱۳۹۷/۴/۳۱
نویسنده عزیز، همین طنز و آزادی رساندن موضوعات مختلف در طنز باعث جذابیت و خنداندن مردم میشه، اونم در کشوری که شاد بودن سخته، انتقاد شما واقعا عجیبه! در کشورهای پیشرفته در برنامه های طنز و انتقادی که هر روز هم پخش میشه هیچ دین و دولت مرد و شخصیت محبوب و غیر محبوبی نیست که به شکل های مختلف، از فحش تا مقایسه با موجودات مختلف و... مورد تمسخر قرار نگیره. ( و همین باعث میشه همه حواسشون به حرکت هاشون باشه ) این کار توی ایران با برنامه هایی مثل آقای رشید پور و شبکه های مجازی انجام میشه و تعداد انگشت شمار فیلم های سینمایی. ماهیت طنز رو زیر سوال بردن عجیبه! انتقاد شما عجیبه!
ناشناس۴۴۵۰۵۶۱۰:۵۵:۰۴ ۱۳۹۷/۴/۳۱
غرب که معیار سنجش حق و باطل نیست... اینکه در غرب دین رو به سخره میگرن نه افتخار نه درسته... اونا هرکاری کردن که ما نباید تقلید کنیم.
ناشناس۴۴۴۹۱۶۰۹:۴۹:۰۲ ۱۳۹۷/۴/۳۱
من فیلم تگزاس را در سینما دیدم حیف جناب فرخ نژاد آقای فرخ نژاد باید در انتخاب فیلمی که بازی می کنند دقت بیشتری بفرمایند
ناشناس۴۴۴۹۳۴۰۹:۵۶:۱۶ ۱۳۹۷/۴/۳۱
در یکی از همین فیلمهای به اصطلاح کمدی ، هیکل ظاهری یک خانم به عنوان موضوعی برای تمسخر و خنده قرار گرفته بود و بدا بحال ما که به چاقی یک شخص میخندیم . خیلی از افراد به واسطه همین موضوعات سرخورده میشوند .
ناشناس۴۴۴۹۵۲۱۰:۰۱:۱۴ ۱۳۹۷/۴/۳۱
امیدوارم باعث رنجش کسی نشود این نظر ولی الف جان بعضی از سریالهای ایرانی مکافات است.بعضی از سریالها اصلأ با فرهنگ ایران جور نیست پر از جرو بعث کردن متلک انداختن به هم دیگر جیغ زدن.بی ادبانه صحبت کردن وووووو؟ ولی سریالهای کره ای را نگاه میکنی کامل بر عکس بعضی از سریالهای ایرانی پر از نزاکت های اجتماعی بعضی از حرفهایشان را باید یاداشت کنی و آن را شعار زندگی خود کنی.خلاصه من بعضی از سریالهای ایرانی را نمیتوانم به هیج وجه نگاه کنم چون اعصاب خورد کن است. البته ببخشید
ناشناس۴۴۵۱۴۹۱۱:۲۵:۱۴ ۱۳۹۷/۴/۳۱
من منظورم بعضی از سریالهای کره ای بود که پر از نزاکت های اجتماعی است.
ناشناس۴۴۵۳۶۰۱۲:۴۲:۴۱ ۱۳۹۷/۴/۳۱
در اینکه سریالهای ایرانی به درد نمیخوره شکی نیست . همش شعار و تکرار . و دروغ . اما سریالهای کره ای هم واقعا غیر قابل تحمله . اونها دارن فرهنگ و تمدنی رو که نداشتن ، در قالب سریال و به دروغ به مخاطب خودشون القا میکنن . ایران چند هزار سال تمدن داره و ما نمیتونیم اون رو معرفی کنیم ، و کره داره تاریخ جعلی برای خودش میسازه و با کمک سریالهای هم شکل و تکراری ، اون رو در ذهن مخاطبش جا میندازه .
ناشناس۴۴۵۴۵۴۱۳:۲۴:۳۶ ۱۳۹۷/۴/۳۱
من نه طرفدار سریال کره ای هستم و نه علاقه ای خاص به فرهنگشون دارم اما واقعا می‌فرمایید که کره فرهنگ نداره؟! فقط ایران داره؟ عجب!
ناشناس۴۴۵۲۹۷۱۲:۱۷:۰۱ ۱۳۹۷/۴/۳۱
همه این فیلم ها همون فیلمفارسی های زمان طاغوته
پگاه۴۴۵۳۶۷۱۲:۴۶:۲۱ ۱۳۹۷/۴/۳۱
اگر به تمسخر کشیده نشود/بهترین است برای نشاط هر جامعه
ناشناس۴۴۵۳۹۶۱۲:۵۹:۵۷ ۱۳۹۷/۴/۳۱
بنده سال هاست كه فيلم هاي كمدي را نمي بينم ، چون احساس مي كنم كه مي خواهند منِ مخاطب را به زور بخندانند !! وقتي بنده خنده ام نمي آيد - چون خنده هم دل خوش ميخواهد -- چرا بايد الكي بخندم !!! ... بله ! يك زماني هست كه اگر بنده از همه لحاظ خوش و مشعوف باشم ، و فكرم راحت باشه ، حتي ميتوانم از سوراخ ديوار هم بخندم !! اما وقتي كه فكرم در گير صد تا مشكل باشه ، ولو اين كه چارلي چاپلين و لورل هاردي هم زنده بشوند و هنر كميك خودشان به اجرا در بياورند دريغ از يك تبسم !!!
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  18. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  24. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

  25. مشکل اصلی صهیونیست ها با عملیات "وعده صادق" چه بود؟

آخرین عناوین