نمره 5 اقتصاددان به عملکرد سیف در بانک مرکزی/ استاد تاخیر در اجرای سیاست‌های پولی و بانکی/بدون تسلط و برنامه بود/ اختیار کافی ندارد

گروه اقتصادی الف،   3970130040 ۱۹ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۴ تکراری یا غیرقابل انتشار

حدود چهار ماه به اتمام مدیریت ولی‌ا... سیف، از سمت رئیس بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مانده است. او بیش از 1700 روز رئیس ساختمان میرداماد تهران است. در این روزها اتفاقاتی افتاد که از منظر اغلب اقتصاددانان کشور، به نوعی رد پای او و عملکرد نامطلوبش به چشم می‌خورد.

نمره 5 اقتصاددان به عملکرد سیف در بانک مرکزی/ استاد تاخیر در اجرای سیاست‌های پولی و بانکی/بدون تسلط و برنامه بود/ اختیار کافی ندارد

در چهار یا پنج سال اخیر نقدینگی از 500 هزار میلیارد تومان به 1500 هزار میلیارد توما ن رسید یعنی تقریبا سه برابر شد. بحران موسسات مالی غیرمجاز وارد فاز جدیدی شد و تقریبا روزی نبود که مالباختگان موسسات مالی غیرمجاز روبه‌روی بانک مرکزی، ریاست‌جمهوری، مجلس و... تجمع نکنند و علیه رئیس کل شعار سر ندهند. حتی کار به جایی کشید که وقتی سیف برای بازدید به نمایشگاه مطبوعات رفت تا خودی نشان دهد، توسط مردم هو  و از نمایشگاه بیرون انداخته شد! کارشناسان می‌گویند این همه انزجار از او، به دلیل عملکرد نامطلوبش در حوزه سیاستگذاری است.

حتی اغلب اقتصاددانان بر این باورند که دلیل اصلی التهابات ارزی در هفته‌های گذشته سوء‌مدیریت بانک مرکزی در بازار است، چراکه این نهاد قبل و بعد از التهابات ارزی، هیچ سیاست مدونی برای فروکش کردن بحران انتخاب نکرد. اما شواهد نشان می‌دهد دولتی‌ها از او راضی‌اند. سکوت پاستور در برابر برخی اقدامات و اعتراضات مردمی نشان می‌دهد پاستور خیلی هم بدش نمی‌آید، فردی مانند ولی‌ا... سیف در قامت رئیس ساختمان میرداماد خودنمایی کند. کارشناسان می‌گویند دلیل راضی بودن دولت از او، انعطافش در برابر خواسته‌های اقتصادی دولتی‌هاست. 

شنیده شده او قرار است تا 120 روز دیگر تغییر و به‌عنوان سفیر به یکی از کشورهای اروپایی نقل مکان کند. اما سوال این است که آیا نباید قبل از رفتن او از بانک مرکزی، او و تیمش درباره عملکرد 5/4 ساله‌شان پاسخ ملت را بدهند.  شنیده شده شاپور محمدی رئیس کنونی بورس تهران، پیمان قربانی معاون کنونی بانک مرکزی و هاشم بت‌شکن قرار است به جای ولی‌ا... سیف به بانک مرکزی بروند. اگرچه اسامی افراد مذکور فعلا تایید نشده، رسانه‌های نزدیک به دولت در روزهای اخیر از این افراد به‌عنوان جایگزینان سیف سخن گفته‌اند.

 سیف استاد تاخیر در اجرای سیاست‌های پولی و بانکی است

دکتر وحید شقاقی پژوهشگر اقتصادی استاد دانشگاه خوارزمی تهران در پاسخ به این سوال که به عملکرد سیف در ۵/۴ سال اخیر چه نمره‌ای می‌دهید؟ می‌گوید: «به‌جز نوسانات ارزی که مدیریت اقتصادی مجموعه دولت را آن رقم زد، نظارت بر سپرده‌ها و مدیریت نقدینگی، ابلاغ اوراق گواهی 20 درصد، عدم تدوین و جلوگیری از خروج سرمایه از کشور و مواردی از این‌ دست ضعف مدیریتی سیف در بانک مرکزی را کاملا آشکار می‌کند، به‌طوری‌که امروز میزان نقدینگی به 1500 هزار میلیارد تومان رسیده است که به‌جرات می‌توان گفت این میزان نقدینگی یک خطر بزرگ اقتصاد ایران است. مورد دوم نظارت بر بانک‌ها درزمینه عدم دستکاری ترازنامه‌ها و رعایت مصوبات شورای پول و اعتبار است. ضعف سوم مدیریتی سیف، ابلاغ اوراق گواهی 20 درصد بود که با افزایش نرخ سود بانکی از 15 به 20 درصد، نه‌تنها هیچ عایدی‌ای برای دولت و همچنین کنترل نرخ ارز نداشت، بلکه بیش از 12 هزار میلیارد تومان ضرر روی دست دولت گذاشت. تعلل در افتتاح حساب سپرده ارزی مورد سوم ضعف مدیریتی وی است که اگر به‌موقع اجرا می‌شد، می‌توانست از نوسانات ارزی اخیر جلوگیری کند. مورد بعدی خروج سرمایه است؛ سوال این است که چرا این امر در دوره مدیریت سیف جدی گرفته نشد؟»

وی تاکید کرد در مجموع ارزیابی بنده این است که گرچه در مدیریت ارزی مجموعه دولت مقصر است، اما در حوزه‌هایی که شرح داده شد، نوعی تعلل، تاخیر و طرح‌های اشتباه در مدیریت سیف بر بانک مرکزی دیده می‌شود.  دکتر شقاقی شهری در پایان، در پاسخ به این سوال که آیا گزینه‌هایی مانند شاپور محمدی رئیس بورس، هاشم بت‌شکن و پیمان قربانی برای پست حساس بانک مرکزی مناسبند یا نه؟ گفت این گزینه‌ها قطعا ضعیف‌تر از آقای سیف هستند و قطعا توانایی هماهنگی تیم اقتصادی دولت با بانک مرکزی را نخواهند داشت.

 سیف قانون‌گریز نبود، اما برنامه‌ها ضعف داشتند

ایرج ندیمی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نهم و کارشناس اقتصادی در ارزیابی عملکرد سیف در بانک مرکزی می‌گوید بر اساس قانون، حیطه وظایف بانک مرکزی در حوزه تنظیم سیاست‌های پولی، بانکی، مالی و اعتباری است که این سیاست‌ها به صورت دستوری از شورای پول و اعتبار به رئیس بانک مرکزی ابلاغ می‌شود. اما از جهت ترکیب قوا و سیاست‌هایی که مصوب شوراهای فرادست است، در رابطه با مصوبات رئیس کل بانک مرکزی نقش نظارتی- اجرایی دارد و طبیعی است که هرچه حسن و قبح وجود دارد، به یک شخص ارجاع داده نمی‌شود. برای اینکه شخص باید آن سیاست را در شورای فرادست به تصویب برساند، لذا ضعف‌ها و قوت‌ها تضامنی است.  عضو سابق کمیسیون اقتصادی مجلس در پایان گفت در مجموع معتقدم قانون‌گریزی در بانک مرکزی اتفاق نیفتاده است، اما برخی برنامه‌ها ضعیف بودند. ندیمی در پایان، در پاسخ به این سوال که آیا گزینه‌هایی مانند شاپور محمدی رئیس بورس، هاشم بت‌شکن و پیمان قربانی برای این پست حساس بانک مرکزی مناسبند یا نه؟ پاسخ روشنی نداد و معتقد بود که مدیریت بانک مرکزی صرفا به یک شخص مربوط نمی‌شود و این افراد هم با توجه به اینکه در بدنه سیستم مالی بوده‌اند، می‌توانند ایفای نقش کنند.

 نمره 11 می‌دهم

مرتضی افقه، اقتصاددان و عضو هیات‌علمی دانشگاه شهیدچمران درباره عملکرد سیف گفت:‌ «به نظر من با توجه به تجاربی که آقای سیف در بانک‌های دیگر داشتند آن‌گونه که انتظار می‌رفت عملکرد مطلوبی را ارائه نداد. نقص ایشان در مباحث نظری و شناخت از اقتصاد کشور و مباحث پولی بود که خصوصا در نرخ بهره بانکی و ارز نتوانست عملکرد و تصمیمات به موقع و مناسبی بگیرد. من به عملکرد ایشان از 20 بین 11 تا 13 می‌دهم.»

افقه درباره خصوصیات رئیس آینده بانک مرکزی معتقد است: «کسی که می‌خواهد این مسئولیت مهم را برعهده بگیرد ضمن اینکه باید اقتصاد خوانده باشد آن هم با گرایش پولی و بانکی، باید شناخت واقعی و دقیقی از ساختارهای اقتصادی، اجتماعی و حتی سیاسی کشور داشته باشد. در کشور ما متغیرهای اقتصادی به‌شدت تحت تاثیر متغیرهای غیر اقتصادی است. در غیر این صورت بعید است بتواند تصمیمات درست در زمان مقتضی بگیرد. به نظر من دکتر کمیجانی به دلیل اینکه معاون بانک مرکزی است و با توجه به اینکه اقتصاد خوانده، گزینه مناسبی برای جانشینی سیف است.»

 بانک مرکزی استقلال ندارد

نارسیس امین رشتی، اقتصاددان و عضو هیات‌علمی دانشگاه آزاد اسلامی در این باره گفت: «چون بانک مرکزی استقلال واقعی را از دولت ندارد نمی‌توان عملکرد شخص را به‌تنهایی سنجید. در کل تیم اقتصادی قبلی دولت عملکرد بهتری داشت و این باعث شده بود بانک مرکزی نیز عملکرد بهتری از دوره جدید دولت داشته باشد. در یک سال اخیر به دلیل اینکه تیم اقتصادی دولت تغییر کرد و خصوصا در بحران ارزی اخیر بانک مرکزی نتوانست مدیریت درستی را اعمال کند.»

وی ادامه داد: «به جای اینکه معاون اول بیاید و نرخ 4200 تومانی را برای دلار اعلام کند، بانک مرکزی باید حرکت موثرتری را انجام می‌داد. این ساختار غلط بانک مرکزی است که اجازه عملکرد صحیح را به بانک مرکزی نمی‌دهد. بحران اصلی در حال حاضر مساله ارز است که به نظر می‌رسد هنوز این بحران را پشت سر نگذاشته‌ایم. دولت باید عملکرد بهتری را نشان بدهد و اعتماد را به مردم برگرداند.»

عضو هیات‌علمی دانشگاه آزاد اسلامی تصریح کرد: «نه عملکرد شخص سیف بلکه عملکرد مجموعه بانک مرکزی در دوره جدید را موفق نمی‌دانم. بسیاری از سیاست‌های بانک مرکزی دستوری به آن ابلاغ می‌شود. اینکه کنترل سیاست‌های پولی و مالی در دست دولت است، خود می‌تواند بحران‌زا باشد. باید ساختار بانک مرکزی تغییر کند و استقلال بیشتری به آن داده شود. هیچ‌جای دنیا دولت سیاست‌های پولی را اجرا نمی‌کند.»

امین‌رشتی درباره ویژگی‌های رئیس آینده بانک مرکزی بیان داشت: «در پستی مانند رئیس بانک مرکزی بهتر است فردی انتخاب شود که اقتصاد را درک کند. مشکل ما این است که بعضا اصول اقتصادی شوخی فرض می‌شدند، ولی مهم‌تر از تخصص باید کسی باشد که به بازارهای مالی آشنا باشد و بتواند فکری برای ساختار پولی کشور بکند، چون حضور یک شخص به اندازه سیستم درست، موثر نیست.»

 سیف تسلط و اختیار کافی ندارد

عبدالحمید انصاری، مدیرکل اسبق اعتبارات بانک مرکزی درباره عملکرد بانک مرکزی گفت: «شاکله و ساختار بانک مرکزی به نحوی است که حضور آقای سیف در آن نقش زیادی ندارد. تصمیمات را تیم کارشناسی بانک مرکزی می‌گیرد و به مقامات بالا ارجاع می‌دهد. برای سیف فقط در حد اداره امور جاری سازمان نقش قائل هستند. ضمن اینکه اساسا در دوره آقای روحانی تیم اقتصادی در بیرون از بانک مرکزی تصمیم می‌گیرند و به بانک مرکزی برای اجرا ابلاغ می‌کنند.»

وی ادامه داد: «نمونه آن تصمیماتی است که برای نرخ سپرده‌های بانکی گرفته شد. ابتدا در شهریور گذشته سود سپرده‌ها به 15 درصد کاهش یافت و چند ماه بعد یکباره اجازه افتتاح سپرده‌های 20 درصدی را می‌دهند. این مسائل نشان از عدم تسلط و اختیار کافی سیف دارد. قابل رویت است که تصمیمات از جایی دیگر گرفته و به ایشان ابلاغ می‌شود.»

وی تصریح کرد: «قانون پولی و بانکی که نحوه اداره بانک مرکزی را مشخص کرده مربوط به سال 1351 است. باید مانند همه حوزه‌ها در این قانون نیز تجدیدنظر شود.»

  انصاری درباره خصوصیات رئیس آینده بانک مرکزی گفت: «هر کس در بانک مرکزی بخواهد کار کند ابتدا باید این سازمان را بشناسد. ما به‌کرات شاهد بوده‌ایم کسانی برای ریاست بانک مرکزی آمده‌اند که فقط سابقه مدیریت در بانک‌های تجاری را داشته‌اند. این افراد تا مدت‌ها سرگردان بودند و در نتیجه بانک مرکزی با مجموعه کارشناسان اداره می‌شد. ضمن اینکه رئیس آینده باید اقدام جدی و بدون فوت وقت برای اصلاح قانون پولی و بانکی و قوانین قدیمی داشته باشد تا برای سال‌های آینده نظام بانکی را روی ریل صحیح قرار دهد.»

فرهیختگان

دیدگاه کاربران

مازیار۳۰۷۹۵۸۰۸:۴۴:۵۸ ۱۳۹۷/۱/۳۰
قیمت ارز مهمتره یا سود بانکی ؟ پولی که بشه ارز مهمتره و از کشور خارج بشه یا بره تو بانک؟ بابا تو این مملکت همه دلال هستن حتی مثلا استاد دانشگاهش.
ناشناس۳۰۷۹۶۴۰۸:۵۳:۳۶ ۱۳۹۷/۱/۳۰
آیا ریس بانک مرکزی آن هم چنین بانک مرکزی با این همه حشمت و شوکت و دفتر و دستک!!! یک دستیار یا منشی ندارد که این همه پرونده و کاغذ را برای ایشان حمل کرده و به دفتر ایشان ببرد؟! شما کجای دنیا دیدید مثلا ریس بانک مرکزی یک کشور اروپایی یا آمریکا بعد از جلسه دولت اینطوری ظاهر شود؟ آیا دلیل اینگونه ظاهر شدن صرفا عوام فریبی نیست؟ آیا ایشان نمیخواهند وانمود کنند مثلا خیلی دارند کار میکنند و زحمت میکشند؟! به جای این عوام فریبی ها به کار کشور برسید.
ناشناس۳۰۷۹۶۵۰۸:۵۵:۰۳ ۱۳۹۷/۱/۳۰
این آقای ریس بانک مرکزی کلا توی فیلم ها و عکس ها طوری با غرور راه میرود کسی نداند فکر میکند دلار 7000 تومانی را تحویل گرفته دلار 7 تومانی تحویل داده. آخه این مدیریت فشل که صدای مردم را درآورده که دیگه این همه غرور و تکبر ندارد.
ناشناس۳۰۷۹۶۶۰۸:۵۵:۱۱ ۱۳۹۷/۱/۳۰
اغلب ما ایرانیها در داخل و خارج از کشور از سیف یا ظریف یا روحانی و پیش از اینها از احمدی نژاد و بهمنی و ... انتقاد می کنیم ولی شاید 95 درصد ما ایرانیها در واقع در زندگی کاری و شخصی و حتی خانوادگی خود دقیقا مانند این افراد و مسئولان رفتار می کنیم. اینها در واقع اینه ما ملت ایران هستند که از ما هستند و به مقام و مسئولیت رسیدند! برای توضیح بیشتر کدام از ما حاضریم مسئولیت عمل خود را قبول کنیم که از این افراد انتظار داریم مانند مسئولان ژاپنی مسئولیت پذیر باشند. کدام یک از ما به اشتباه خود اعتراف می کنیم. کدام یک از ما حاضریم از امتیاز اسان چشم پوشی کنیم. کدام یک از ما حاضریم از ماموریت خارج از کشور یا فرصت تحصیل و بورس دولتی در حالیکه حتی زبان کافی بلد نیستیم بگذریم و دیگری را شایسته بدانیم. کدام از ما به هنگام شکست به دنبال اوردن بهانه و اسمان و زمین را مقصر دانستن نیستیم. کدام یک از ماه انتظار کار راحت و با حقوق بالا را نداریم و به استعفا به دلیل عدم انجام وعده اعتقاد داریم. کدام از ما همیشه خود را مستحق و محق نمی دانیم . کدام یک از ما از دیگران همیشه بالاترین انتظار را داریم و دوست و فامیل خوب را کسی می دانیم که همیشه در خدمت ما باشد و همیشه به او نق بزنیم و .... اگر اقای سیف یا بهمنی اینگونه مدیریت می کنند و می فرمایند اهل استعقا یا قبول اشتباه نیستند و یا اقای ظریف بارها تکرار می کند تمام تحریمها در یکروز بر داشته می شود ولی حالا کاملا منکر می شود یا اقای طیب نیا بر خلاف همه دانش اقتصاد وزارت اقتصاد و افزایش نقدینگی را اداره می کند و حاضر به قبول مسئولیت این فاجعه نیست و احتمالا مسئول محیط زیست را مسبب وضع بانکها یا اقتصاد می داند و... همه از ما هستند و مانند ما عمل می کنند. اگر حاضر شدیم بپذیریم از دوست و فامیل خود انتظار نا بجا و استفاده ای برای منافع خود نداشته باشیسم و یا وقتی به مترجم انگلیسی نیازداریم و ادعا مدرک دکترا حقوق از کشور انگلیسی زبان و دولت شفاف و درست را نداشته باشیم انزوز روز اغاز بهبودی است!
ناشناس۳۰۷۹۸۹۰۹:۱۱:۳۵ ۱۳۹۷/۱/۳۰
نخیر . شما درست نمی گید. قیمت دلار الان در بازار 4200 تومان است و هر اندازه هم که بخواهید به شما میدن تازه ریالش را هم قسطی می گیرند. تورم هم تک رقمی است که تا 1400 به 3 درصد خواهد رسید. نرخ بیکاری هم به دلیل افزایش شدید رشد اقتصادی به بالای 7 درصد به زیر 7 درصد رسیده. امریکا و همه 5 کشور دیگر هم از برجام خارج شوند مهم نیست چون ایران است که باید خارج بشود و ما نمی شویم. ببینیم 5+1 می خواد چکار کند؟ خلاصه اینقدر شایعات خارجیها را گوش ندهید. در بازار و در ایران همه چیز عالی است. اقای جهانگیری و ظریف و سیف... خودشان فرمودند. به این عزیزان اعتماد ندارید ولی به ان خارجیها یا چشم و جان خود که خلاف اینها را میبینید و احساس می کند اعتماد دارید؟
مهدی۳۰۸۰۰۵۰۹:۲۷:۳۸ ۱۳۹۷/۱/۳۰
آره دولتی هه راضی هستند چون هر کاری خواستند انجام دادند
تبریزی۳۰۸۰۰۷۰۹:۳۰:۴۹ ۱۳۹۷/۱/۳۰
5 از 100.
ناشناس۳۰۸۰۲۳۰۹:۵۰:۰۴ ۱۳۹۷/۱/۳۰
سیف در قامت بانک مرکزی نبود شخصی محافظه کار وتا نوک بینی خود را می دید
ناشناس۳۰۸۰۹۲۱۰:۵۰:۰۵ ۱۳۹۷/۱/۳۰
پنج از چند؟ از صد یا هزار؟!
ناشناس۳۰۸۱۲۹۱۱:۲۹:۰۳ ۱۳۹۷/۱/۳۰
پس یک بی کفایت تمام عیار است.
ناشناس۳۰۸۱۳۲۱۱:۳۱:۱۰ ۱۳۹۷/۱/۳۰
اگر سیف نمره اش ۵ هست پس بهمنی نمره اش چند بود ؟ و چرا هی راه به راه با بهمنی در مورد مسائل روز بانک مرکزی مصاحبه می کنید و از او نظر می خواهید .
مثبت نگر۳۰۸۳۹۷۱۵:۴۳:۲۹ ۱۳۹۷/۱/۳۰
چرا مقایسه بیجا می کنید مهم اینه که هر دوتا ضعیف عمل کردن ولی چه ربطی داره این مقایسه ها
شلمزاری۳۰۸۱۵۴۱۱:۵۲:۵۲ ۱۳۹۷/۱/۳۰
جناب اقای سیف ریس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران خواهشمند است دستور فرمایید بررسی فرمایند چگونه مدیران بانک ت که زیان بسیار سنگینی هم دارند اقدام به دریافت وام های بالای 400 میلیون تومان با سود 2 درصد در کنار پاداش تراز سالیانه و ودریافت حقوق های بالا و ودریافت انواع مناسبتی ها کرده اند از بذل توجهی که میفرمایید سپاسگزاریم
ناشناس۳۰۹۰۶۳۰۰:۴۲:۰۸ ۱۳۹۷/۱/۳۱
وقتی معاون خود ریس کل فقط پاداش پایان خدمتش یک میلیارد و دویست میلیون باشد معلومه که هر کی هرکی میشه
ناشناس۳۰۸۱۷۳۱۲:۲۱:۴۳ ۱۳۹۷/۱/۳۰
بهترین اقتصاد دان ها که نوبل گرفته اند گفته اند بانک مرکزی باید مستقل باشد ولی در ایران نیست، سیف که هیچ، کارستنس هم نمیتونه کاری بکند مجلس به جای انتقاد از سیف، باید خود را ملامت کنند
ناشناس۳۰۸۲۴۱۱۳:۲۸:۲۶ ۱۳۹۷/۱/۳۰
اگر عدالت باشد ایشان بخاطر مشکلاتی که برای مردم اللخصوص سرمایه مردم در اعتباری ها محاکمه شود واگر نباشد در ان دنیا باید جوابگو باشند
مهدی مراعه۳۰۸۶۴۴۱۸:۵۲:۲۵ ۱۳۹۷/۱/۳۰
نمره بیست
ناشناس۳۰۸۷۰۵۱۹:۴۱:۵۵ ۱۳۹۷/۱/۳۰
مشکل اگر سیف بود در دوره اول هم باید همین مشکلات بوجود می امد اشتباه نشود مشکل اصلی وزیر اقتصاده که در دور دوم تعویض شد اگر اقای طیب نیا بود مطمین باشید شرای اینگونه نمیشد
عزیز۳۰۹۲۵۷۰۷:۴۳:۲۷ ۱۳۹۷/۱/۳۱
آقای سیف تخصصش حسابداری است. کسیکه رییس بانک مرکزی است باید دکتری اقتصاد با گرایش پولی بوده و در سطح عالی ریاضی خوانده باشه و متغیرهای اقتصاد رو بخوبی بشناسه و حواسش تا حد زیادی به جمله اخلال U در مدلسازی اقتصادی باشه و بتونه ارتباطات متغیرهای اقتصادی رو بخوبی تشخیص بده و اثراتشونو برهم آنالیز کنه.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های دیروز

  1. شهادت رییس جمهور در حادثه بالگرد/ پیام‌های تسلیت شخصیت‌ها در پی شهادت رئیسی

  2. لحظۀ پیداشدن لاشه بالگرد توسط تیم پهپادی

  3. خوشحالی مجری شبکه ۱۴ اسرائیل از خبر شهادت رئیس جمهور ایران

  4. محل تدفین شهید آیت‌الله رئیسی مشخص شد/ اقامه نماز رهبر انقلاب بر پیکر رئیس‌جمهور و همراهانش

  5. عملکرد سیاه آمریکا در تحریم ها از نگاه ظریف/ توضیحاتی درباره انتخابات ریاست جمهوری/ آرامش در بازار ارز

  6. سخت، اما گذرا...

  7. شناسایی هویت شهدای سانحه بالگرد رئیس‌جمهور/ تایید سوختگی پیکرها/ آیت‌الله آل‌هاشم یک‌ساعت پس از حادثه زنده بوده است

  8. رهبر انقلاب: ایران خدمتگذار صمیمی، مخلص و باارزشی را از دست داد/ اینجانب پنج روز عزای عمومی اعلام می‌کنم

  9. شهدای خلبان حادثه بالگرد رئیس‌جمهور

  10. زندگی‌نامه رئیس‌جمهور شهید سید ابراهیم رئیسی

  11. جزئیات درگیری خونین پلیس با اشرار و اراذل در نارمک

  12. بازتاب های گسترده بین المللی در پی شهادت رئیس جمهور کشورمان

  13. صفحه تلخی در کتاب انقلاب اسلامی ورق خورد

  14. کارنامه خدمات شهیدان حسین امیرعبداللهیان و سید محمدعلی آل‌هاشم

  15. جلسه فوق العاده هیأت دولت به ریاست مخبر آغاز شد

  16. واکنش ظریف به شهادت رئیس جمهور

  17. پیام تسلیت دکتر احمد توکلی در پی شهادت آیت الله رئیسی

پربحث‌های هفته

  1. دفاع از جمهوریت یا دفاع از الیگارشی؟

  2. مقاومت بی‌مبنای طلافروشان در مقابل شفافیت/ دولت عدول نکند، مردم هم حمایت می‌کنند

  3. حالا زمان مذاکره است

  4. امضای مردم گیلان پای طومار حمایت از طرح نور

  5. محل بالگرد رئیس جمهور پیدا شد/ شهادت رئیس جمهور به همراه همراهانشان

  6. نظرات برگزیده مخاطبان الف: نقش شورای نگهبان در کاهش مشارکت مردم چیست؟/ زندانی‌شدن زیباکلام به ضرر نظام تمام شد

  7. نوش‌دارو بعد از مرگ سهراب!

  8. حمله رسانه اصولگرا به رائفی‌پور/ انتقاد شریعتمداری از نمایندگان موافق تعطیلی شنبه‌ها

  9. فرش‌های سعدآباد کجاست؟

  10. محکومیت ساداتی‌نژاد به حبس/ روایت خاندوزی از کاهش تورم/ شانس قالیباف برای ریاست مجلس دوازدهم چقدر است؟

  11. شهادت رییس جمهور در حادثه بالگرد/ پیام‌های تسلیت شخصیت‌ها در پی شهادت رئیسی

  12. ماجرای سفر عبدالحمید به ترکیه چیست؟

  13. حاج‌علی‌اکبری: گلایه‌ای از مجلس برای تصویب تعطیلی «شنبه‌ها» داریم

  14. واکنش وزیر کشور به برخورد خشن برخی ماموران / نظر واعظی درباره نقاط ضعف و قوت دولت رئیسی

  15. مأمور خاطی بازداشت شد

  16. تعطیل کردن شنبه از یک مجلس انقلابی بعید بود/ اکثر مردم ارتباط اقتصادی با خارج ندارند

  17. آیا واقعاً آزادسازی قیمت‌ها تنها راه است؟

  18. چراغ سبز دولت به ارز آزاد؟!

  19. لحظۀ پیداشدن لاشه بالگرد توسط تیم پهپادی

  20. پاسخ حماس به توهم صهیونیست ها

  21. پلیس این ۵ گروه را طبق لایحه حجاب باید بازداشت کند

  22. تعطیلی روز شنبه مانعی ندارد

  23. اژه‌ای: توطئه دشمن در حوزه حجاب به جایی نمی‌رسد

  24. رئیس جمهور: باید گره های ذهنی در رابطه با تشکیل خانواده و افزایش جمعیت باز شود

  25. تحریم‌های جدید استرالیا علیه ایران

آخرین عناوین