میراث شوم غرب برای آفریقا

گروه جهان الف،   4020508029 ۲۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲ تکراری یا غیرقابل انتشار

ریشه کودتای نیجر را نیز همانند اغلب کودتاهایی که در قاره آفریقا رخ می‌دهد باید در میراث استعماری غرب جستجو کرد.

میراث شوم غرب برای آفریقا

به گزارش الف، درحالی که چشم همه جهانیان به پیامدهای جنگ اوکراین و روسیه و تاثیرات آن بر سیستم جهانی است، قاره آفریقا وضعیت پرتنشی را پشت سر می‌گذارد. علاوه بر گسترش تحرکات تروریستی در بخش‌های مختلف این قاره از جمله ساحل و استقرار گروه‌های افراطی و تکفیری در آنجا، اوضاع داخلی کشورهای آفریقایی در نتیجه عواملی چون فقر و وابستگی و از همه مهمتر مداخلات خارجی همواره بستر مناسبی برای جنگ داخلی یا کودتا و ... بوده‌اند.

بعد از حوادثی که سودان طی ماه‌های گذشته شاهد آن بود و درگیری‌های خونینی که در این کشور اتفاق افتاد و همچنان نیز ادامه دارد، بحث کودتا در کشور نیجر تبدیل به سوژه رسانه‌ها شده‌ است. نیجر یکی از فقیرترین کشورهای آفریقا و کل جهان محسوب می‌گردد و در شاخص توسعه انسانی در میان 191 کشور در رتبه 189 قرار دارد و 73 درصد جمعیت آن در فقر شدید به سر می‌برند.

کودتا در نیجر نیز همانند سودان مسئله تازه‌ای نیست. البته نیجر به اندازه سودان که سرزمین کودتاها نامید می‌شود شاهد جنگ داخلی و تنش‌های این چنینی نبوده است. آخرین کودتا در نیجر به 18 فوریه 2010 برمی‌گردد؛ زمانی که گروهی از عناصر مسلح به کاخ ریاست‌جمهوری این کشور حمله و «مامادو تانجا» رئیس جمهور وقت نیجر را دستگیر کردند.

اما در کودتای جدید نیجر روز پنجشنبه 27 جولای گروهی از فرماندهان نظامی این کشور موسوم به «شورای ملی حفاظت از میهن» اعلام کردند که از طریق کودتا قدرت را به دست گرفته‌اند و علت کودتای آنها وضعین نابسامان اقتصادی و اجتماعی نیجر است. این کودتا ابتدا کاملا آرام و بی‌سر و صدا و بدون درگیری به رهبری سرهنگ «آمادو عبدالرحمن» انجام شد که طی آن گفته می‌شود «محمد بازوم» رئیس جمهوری نیجر برکنار و پارلمان نیز منحل شده است.

همانطور که گفته شد وضعیت داخلی کشوری مانند نیجر به اندازه کافی مستعد شورش یا کودتا هست اما با این وجود نمی‌توان عوامل خارجی در این کودتا را نیز نادیده گرفت. قاره آفریقا به دلیل برخورداری از منابع طبیعی فراوان از جمله نفت و طلا و الماس و مس و .. کانون رقابت‌های بین‌المللی به شمار می‌رود و به ویژه کشورهای غربی و اروپایی رقابت تنگانگی با یکدیگر برای نفوذ در این قاره دارند.

نیجر نیز یکی از کشورهای فقیر آفریقایی است که به دلیل شرایط وخیم داخلی بستر مناسبی برای مداخلات خارجی دارد. نکته جالب توجه آنجاست که نیجر دارای منابع طبیعی و معدنی غنی از جمله نفت و طلا و نقره و زغال سنگ می باشد و چهارمین ذخایر جهانی اورانیوم را نیز در اختیار دارد. اما به جای اینکه مردم نیجر از این منابع بهره‌مند شوند، ثروت‌های آنها مستقیما نیاز کشورهای غربی را تامین می‌کند.

فرانسه به عنوان یکی از کشورهای اروپایی که بیشترین نفوذ را در سطوح مختلف در کشورهای آفریقایی دارد، 30 درصد نیاز خود به اورانیوم را از نیجر تامین می‌کند. بهره‌برداری غرب از سایر منابع طبیعی نیجر نیز به همین شکل است؛ موضوعی که خشم مردم نیجر را علیه غربی‌ها و به طور خاص فرانسه برانگیخته است.

محمد بازوم، رئیس جمهور نیجر که توسط نظامیان این کشور دستگیر شده یکی از سران سیاسی نزدیک به غرب در آفریقا به شمار می‌رود و طبیعتا غربی‌ها نمی‌خواهند سرنگونی وی را ببینند. به همین علت آمریکا و کشورهای اروپایی اولین طرف‌هایی بودند که به کودتای نیجر واکنش نشان داده و خواستار توقف آن شدند.

بازوم از جمله مقامات آفریقایی است که تصور می‌کرد صرف وابستگی به غرب و اروپا می‌تواند ارکان قدرت وی را حفظ کند اما فارغ از اینکه کودتای نظامیان علیه وی چه نتیجه‌ای داشته باشد، این اتفاق ثابت کرد که دست کم ملت‌های آفریقایی متوجه استثمار غرب در این قاره شده‌اند.

آمریکا از سال 2012 بیش از 500 میلیون دلار برای تامین امنیت نیجر هزینه کرده و «انتونی بلینکن» وزیر خارجه ایالات متحده مارس گذشته اعلام کرد که کشورش  کمک‌های انسانی به ارزش  150 میلیون دلار به کشورهای آفریقایی از جمله نیجر اختصای داده است. آلمان نیز آوریل گذشته از تقویت ارتش نیجر خبر داد و اتحادیه اروپا در سال 2022 متعهد به پرداخت 1.3 میلیارد دلار برای حمایت از اقتصاد نیجر شد.

هزینه‌هایی که غرب و آمریکا در این کشور فقیر و البته غنی از منابع طبیعی می‌کنند، قطعا با اهداف بشردوستانه نبوده و بیانگر میزان اهمیت موقعیت نیجر برای آنهاست. در این میان فرانسه، نیجر را آخرین قلعه خود در آفریقا می‌داند و چندین پایگاه نظامی در آنجا دارد. واشنگتن نیز در سال 2014 یک پایگاه نظامی در شمال نیجر تاسیس کرد. بسیاری معتقدند کودتای نیجر قبل از همه موجب نگرانی آمریکا شده؛ چرا که حساب زیادی روی محمد بازوم باز می‌کرد و «جو بایدن» رئیس جمهوری ایالات متحده سال گذشته در اجلاس سران آفریقا، یک صندلی کنار خود به بازوم اختصاص داده بود.

ارزیابی‌ها نشان می‌دهد که پیامدهای کودتای نیجر تنها محدود به داخل این کشور نیست، بلکه می‌تواند محاسبات آمریکایی-اروپایی را در بسیاری از پرونده‌های آفریقا به هم بریزد و بعید نیست که شاهد کودتاهای مشابه در مالی و بورکینافاسو و نیجریه و ... باشیم. البته کودتای نیجر خطرات امنیتی زیادی برای کل قاره آفریقا دارد و می‌تواند زمینه قدرت‌نمایی شبه‌نظامیان افراطی و حتی ورود موج بزرگی از تروریست‌ها را به نیجر و سراسر آفریقا فراهم کند.

 درواقع فقر شدید و استعمارگری غرب می‌تواند نقطه آغازی برای تحرکات تهدیدآمیز در کشورهای آفریقایی باشد. طی یک دهه گذشته شمار زیادی از عناصر افراطی با گرایش‌های مختلف که عمدتا وابسته به گروه‌های تروریستی-تکفیری القاعده هستند، از مرزهای نیجریه و مالی وارد نیجر شده‌اند و به گفته برخی، همانند یک بمب ساعتی عمل می‌کنند.

جدا از اینکه آینده کودتای نیجر چگونه رقم بخورد، نکته مسلم آن است که ریشه فقر و مصیبتی که مردم آفریقا در آن زندگی می‌کنند، به میراث استعماری غرب برمی‌گردد؛ جایی که حتی کشورهای آفریقایی بعد از استقلال ظاهری نیز نتوانستند از سیطره استعمارگران رها شوند. 

تجربه نشان داده که کودتاها در کشورهای آفریقایی به جای اینکه به کاهش مشکلات اقتصادی و اجتماعی کمک کند حتی موجب تشدید آن نیز می‌گردد؛ چرا که کودتاگران نیز اغلب سودای قدرت دارند و چه بسا بعد از به قدرت رسیدن، همانند حکومت‌های سابق، تحت کنترل غرب قرار می‌گیرند.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۱۶۸۵۴۱۰۰:۴۰:۱۷ ۱۴۰۲/۵/۱۰
به نظرم کودتای نیجر با حمایت روسیه انجام شد و رییس جمهور طرفدار غرب را سرنگون کرد.
مهدی۳۱۶۹۴۳۵۱۶:۵۵:۲۳ ۱۴۰۲/۵/۱۰
آفریقایی ها تو این کارها ، خودشون ید طولایی دارند !!!
ناشناس۳۱۶۸۵۷۴۰۱:۰۳:۱۲ ۱۴۰۲/۵/۱۰
هرکه باد بکارد طوفان درو میکند،،تمام بلاهایی که این غربی ها سر آفریقا آوردن به خودشون باز خواهد گشت،،ان شاء ا...
ناشناس۳۱۶۸۹۵۶۱۱:۰۲:۳۰ ۱۴۰۲/۵/۱۰
انشالله بزودی شاهد فروپاشیشون خواهیم بود - غرب باعث خیلی از جنگ ها و درگیری های کشورهاست -
ناشناس۳۱۶۸۶۶۳۰۵:۵۳:۰۹ ۱۴۰۲/۵/۱۰
کودتای روسی، گروه واگنر، میراث غرب!
ناشناس۳۱۶۸۹۵۸۱۱:۰۳:۳۴ ۱۴۰۲/۵/۱۰
خوب متوجه نشدی - این کودتاها نتیجه سالهای زیاد استعمار غرب هست که داره نمایان میشه
ناشناس۳۱۶۸۶۹۵۰۷:۰۲:۵۶ ۱۴۰۲/۵/۱۰
روسیه و ارتش واگنر پشت کودتا هستند و اینکار برای از بین بردن دموکراسی در این کشور و سایر کشورهای آفریقایی است آن وقت غرب مقصر است.
هوشنگ۳۱۶۹۴۲۲۱۶:۴۴:۰۹ ۱۴۰۲/۵/۱۰
دمکراسی یا غارت و چپاول !!!!!!!؟؟؟؟؟؟
محمد۳۱۶۸۷۰۲۰۷:۰۵:۴۴ ۱۴۰۲/۵/۱۰
من متوجه نمی شوم که چرا اینقدر آسمون و ریسمون می کنید که علت هر چیزی رو بندازید گردن آمریکا و غرب. نمی خواهید قبول کنید که یک سری در اونجا فقط دنبال قدرت و ثروت هستند. خیالتون راحت باشه که همانهایی که دارند کودتا می کنند، منافع غرب رو بهتر از رئیس جمهور فعلی تامین خواهند کرد. شما تلاش می کنی که القا کنی که چون رابطه اون کشور با آمریکا و غرب خوبه، اون رئیس جمهور دست نشانده است و مردم قیام کردند که یک حکومت دست نشانده رو بردارند. خیر!!! عدم اعتقاد عده ای به دموکراسی و زیاده خواهی های اونها باعث و بانی شرایط این کشور است.
خسرو۳۱۶۸۹۶۷۱۱:۰۸:۵۶ ۱۴۰۲/۵/۱۰
ولی من متوجه میشم که چرا اینقدر ماله کشی آمریکا و غربی ها رو میکنید - بدانید که خیلی از کشورهای آفریقایی مستعمره کشورهای غربی بوده و بعضا هستند - کمی تاریخ رو هم بدونیم بد نیست - از جنایاتی که فرانسه در الجزایر انجام داده شروع کنید
محمد۳۱۶۹۳۸۳۱۶:۱۰:۵۷ ۱۴۰۲/۵/۱۰
حقیقتا ماله کشی نمیکنم. من اعتقاد به پایمال کردن حقوق مردم ضعیف ندارم و اعتقاد ندارم که آمریکا و غرب قابل اعتماد و خوب هستند. اما میفهمم که غرب و آمریکا به دنبال منافع ملی خودشون هستند. آیا ما هم در روابطمون منافع ملی رو در نظر می گیریم یا منافع جناحی؟ من میگم که آمریکا رو جواب هر ضعف مدیریتی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی ندانیم. بهتر است ضعف های خودمون رو اصلاح کنیم.
حسین۳۱۶۹۴۳۲۱۶:۵۰:۵۸ ۱۴۰۲/۵/۱۰
آنچه عیان است چه حاجت به بیان است. غرب ، آفریقا را نابود کرد .
ناشناس۳۱۶۸۸۰۳۰۸:۴۴:۳۷ ۱۴۰۲/۵/۱۰
این سران کشورهای غربی مگه چند سال می خوان تو این دنیا زندگی کنن که دست به این همه جنایت و ظلم می زنن. تازه نصف از عمرشون هم که رفته. وقتی انسان به مرگ فکر نکنه همین میشه.
ناشناس۳۱۶۸۸۱۱۰۸:۵۷:۴۰ ۱۴۰۲/۵/۱۰
این همه نوشتی، ولی اصل مطلب که این کودتا مستقیما زیر نظر روسیه انجام شده رو ننوشتی .
ناشناس۳۱۶۸۸۳۴۰۹:۱۶:۰۰ ۱۴۰۲/۵/۱۰
روسیه ملحد و متجاوز
ناشناس۳۱۶۹۰۱۴۱۱:۵۵:۴۴ ۱۴۰۲/۵/۱۰
نکته خیلی قشنگ این نوشته قسمت اخرش بود که میگه تجربه نشون میده بعد کودتا اوضاع بدتر میشه. جالبیش کجا بود اونجا که از اول تا همین اخرش نویسنده همه تقصیرهارو میندازه گردن غرب. عملا حرفش اینه که رئیس جمهورشون رو اگه فرض کنیم غرب گراست، خیلی بده ولی اگه بره اوضاع بدتر میشه. به این میگن تناقض
ناشناس۳۱۶۹۴۱۴۱۶:۳۱:۰۵ ۱۴۰۲/۵/۱۰
تناقضی در کار نیست، الان اوضاعشون بده چون غرب فقط اجازه می‌ده در حداقل‌ها زندگی کنن، اگر نفوذ غرب کم بشه و یک گروه قدرتمند وارد قدرت نشن، غرب همون زندگی حداقلی رو از اونا سلب می‌کنه!
ناشناس۳۱۶۹۰۳۴۱۲:۰۹:۰۷ ۱۴۰۲/۵/۱۰
فرانسوی‌های نژاد پرست و غرب‌گدایان داخلی که خودشان را وکیل غربی‌ها می‌دانند، باید بدانند که مهاجرت گسترده آفریقایی‌ها به اروپا و فرانسه میراث استعمار هست نه استعمار میراث مهاجرت! این فرانسوی‌ها و اروپایی‌ها بودند که به آفریقا قشون‌کشی کردند و بعد از استضعاف آنجا، سیل مهاجرت به اروپا اتفاق افتاد. تا قبل از حمله به الجزایر و کشتن یک میلیون انسان بی‌گناه، تعداد محدودی آفریقایی در اروپا زندگی می‌کرد.
ناشناس۳۱۶۹۰۶۰۱۲:۲۳:۲۹ ۱۴۰۲/۵/۱۰
نابود باد متجاوز
ناشناس۳۱۶۹۱۰۷۱۲:۴۶:۲۶ ۱۴۰۲/۵/۱۰
میراث‌ خوب روسیه را جایگزین کنید!؟
ناشناس۳۱۶۹۱۲۴۱۲:۵۴:۲۸ ۱۴۰۲/۵/۱۰
روسیه به هر کشوری پا بذاره باعث بدبختی و فقر و کشتاره
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های دیروز

  1. واکنش قوه قضائیه به شایعه ای درباره زیباکلام

  2. صادق زیباکلام روانه زندان شد

  3. بزرگ‌نمایی مشکلات به ضرر کشور است

  4. راه سخت قالیباف/ پیشنهاد جالب شریعتمداری درباره واکنش به اسرائیل

  5. کنایه مجری شبکه ۴ رادیو بی‌بی‌سی به رضا پهلوی: هیچگاه نماد آینده ایران نیستی!

  6. شنبه‌ای که تکلیف تعطیلی شنبه‌ها را روشن کند هنوز نرسیده است!

  7. سفیدشویی جنایت!

  8. جهان غرب و یک بازی عجیب با کشورهای در حال توسعه

  9. ترکیه ای که من دیدم! 

  10. تعطیلات آخر هفته و کاهش ساعت کاری ادارات همچنان بلاتکلیف ماند

  11. درخواست نمایندگان از رئیس جمهور برای حذف ارز ترجیحی واردات برنج

  12. این حق مسلم را پایمال نکنید!

  13. رادان: پلیس در امنیت ملی اثرگذار است

  14. بانکی‌پور، نماینده مجلس: در قانون عفاف و حجاب پلیس اجازه بازداشت ۵ گروه را دارد

  15. کارگاه بزرگ تولید سلاح جنگی و شکاری در اندیمشک منهدم شد

  16. ماجرای اقدام شهرداری منطقهٔ ۳ تهران مقابل یک داروخانه چه بود

  17. بانک سینا بابت طلب ارزی توسط صندوق توسعه ملی تملیک شد

پربحث‌های هفته

  1. کیهان: لایحه عفاف و حجاب ترویج‌کننده پدیده پلشت بی‌حجابی است/ امید است این لایحه ناکارآمد کنار گذاشته شود

  2. واکنش قوه قضائیه به شایعه ای درباره زیباکلام

  3. چرا این همه بد اخلاقی؟

  4. فردا دیر است...

  5. آقای رئیس جمهور خاطرجمع نباشید

  6. درباره توبه تتلو

  7. حرف طلافروشان را باید شنید، اما...

  8. پیرامون پشت‌پرده افشای فایل‌صوتی «ظریف»...

  9. هزینه ای که هیچ دولتی حاضر نشد بپردازد!

  10. سپاه برای مقابله با مواد مخدر مسئولیت گرفت‌

  11. راه‌حل ماجرای روحانی و شورای نگهبان چیست؟/ نظر ضرغامی درباره گسترش شادی و نشاط در جامعه

  12. نظرات برگزیده مخاطبان الف: مردم عملکرد دولت روحانی را فراموش نکرده‌اند/ گسترش مصرف مشروبات الکلی زنگ خطری برای مردم و مسئولین است

  13. خودمان بیگناهان زیادی را کشتیم نمی توانیم از اسرائیل انتقاد کنیم

  14. سردار رادان: کشف حجاب به خاطر مسائل اقتصادی نیست

  15. امیر تتلو در مدح امام علی (ع) شعر سرود

  16. انتقاد روزنامه اصولگرا از وزیر ارتباطات/ واکنش فرزین به انتشار اطلاعات مالی موسسه رائفی‌پور

  17. تنوری که هنوز سرد است...

  18. نتانیاهو: ‌صدها سرباز را از دست داده‌ایم

  19. ایثارگران را بدنام نکنید !

  20. صادق زیباکلام روانه زندان شد

  21. بزرگ‌نمایی مشکلات به ضرر کشور است

  22. راه سخت قالیباف/ پیشنهاد جالب شریعتمداری درباره واکنش به اسرائیل

  23. توضیحات «لیلاز» درباره فایل صوتی «ظریف»/ ادعای عجیب «آخوندی»

  24. نرخ رشد جمعیت با روند فعلی در سال ۱۴۰۹ به صفر می‌رسد

  25. تبلیغات پرحجم قدرت‌های بزرگ به وسیله دانشجویان غرب رنگ باخت

آخرین عناوین