لیست غذاها و داروهایی که نباید هیچ وقت باهم خورد

  4040407050

برخی از مواد خوراکی ممکن است با داروهای مصرف‌شده تداخل ایجاد کرده و از اثربخشی داروها کم کنند یا حتی منجر به عوارضی ناخواسته یا شدت بخشیدن عوارض جانبی داروها شوند. بنابراین باید بدانیم که همراه با چه داروهایی، چه غذاهایی نخوریم.

لیست غذاها و داروهایی که نباید هیچ وقت باهم خورد

افزایش دسترسی به داروها احتمال تداخلات دارویی را افزایش داده است. منظور از تداخلات دارویی این است که مصرف هم‌زمان یک دارو با سایر داروها، غذاها، نوشیدنی‌ها یا گیاهان می‌تواند اثر آن را در بدن تغییر دهد. به عبارت دیگر، اثربخشی دارو را از آنچه که مورد انتظار است بیشتر یا کمتر کند یا به بروز عوارض جانبی غیرمنتظره منجر شود.

 

داروهای فشار خون و موز

این داروها مقدار پتاسیم خون را افزایش می‌دهند. پتاسیم در شرایط طبیعی برای ما مفید است اما اگر در مصرف آن زیاده روی شود مشکلات قلبی مثل نامنظم بودن ضربان قلب و تپش قلب ایجاد می‌کند. موز نیز از منابع خوب پتاسیم است. پس اگر هم‌زمان با داروهای فشار خون مصرف شود پتاسیم بدن را به شکل غیرطبیعی افزایش می‌دهد. سایر منابع غذایی پتاسیم عبارتند از: سبزیجات برگدار، پرتقال و جایگزین‌های نمک.

 

داروهای تنظیم کننده کلسترول و گریپ فروت

آب گریپ فروت، مقدار اثر این داروها را در خون افزایش می‌دهد و شایع‌ترین اثر جانبی آنها یعنی درد پا تشدید می‌شود. اگر هر داروی دیگری نیز مصرف می‌کنید، قبل از لذت بردن از گریپ فروت با پزشک مشورت کنید.

مصرف گریپ‌فروت با بعضی از داروها تداخل دارد. این میوه که جذب دارو در روده و نحوه‌ی انتقال آن را در بدن تغییر می‌دهد، می‌تواند بر بیش از ۵۰ دارو تأثیر بگذارد. برای مثال، اثربخشی داروی فکسوفنادین (Fexofenadine) را که برای درمان آلرژی تجویز می‌شود کم می‌کند و اثربخشی آتورواستاتین (Atorvastatin) را که داروی کاهنده‌ کلسترول است، افزایش می‌دهد.

تداخل گریپ فروت با داروها

 

داروهای قلب و شیرین بیان

شیرین بیان حاوی ترکیبی به نامglycyrrhizinا ست که در صورت مصرف هم‌زمان با دارویdigoxin باعث نامنظم شدن ضربان قلب و مشکلات وخیم‌تر دیگر می‌شود. این ماده غذایی همچنین اثر برخی از داروها مانند داروهای فشارخون، رقیق‌کننده‌های خون، مسکن‌ها و داروهای ضدبارداری را کاهش می‌دهد.

 

شیرین‌بیان و سیکلوسپورین

بعضی از افراد از شیرین‌بیان به‌عنوان یک داروی گیاهی برای کمک به هضم غذا و بعضی دیگر از آن برای طعم‌دار کردن غذاها استفاده می‌کنند. اما گلیسیریزین، ماده‌ی شیمیایی موجود در شیرین‌بیان، می‌تواند اثربخشی تعدادی از داروها از جمله سیکلوسپورین (Cyclosporine) را که پس از پیوند اعضای بدن تجویز می‌شود، تضعیف کند.

 

داروهای رقیق‌کننده خون و اسفناج

اسفناج و سایر سبزیجات برگ‌دار، حاوی ویتامین کا هستند که با داروهای رقیق‌کننده و ضد انعقاد، تداخل ایجاد می‌کند و اثر این داروها را کاهش می‌دهد. در نتیجه، خطر لخته‌شدن خون افزایش می‌یابد.

تداخل داروها و غذاها

 

داروهای تیروئید و گردو

گردو و سایر مواد غذایی پرفیبر، مثل آرد لوبیای سویا، مانع از جذب صحیح این داروها می‌شوند. اکثر پزشکان توصیه می‌کنند که داروهای تیروئید را قبل از خواب مصرف کنید تا بدن شما وقت کافی برای جذب آنها را داشته باشد.

 

آنتی‌بیوتیک‌ها و لبنیات

کلسیم موجود در لبنیات مانع جذب صحیح آنتی‌بیوتیک‌ها می‌شود. در واقع باید این داروها را یک تا دو ساعت قبل از صرف غذا مصرف کنید تا بدن زمان کافی برای جذب کل دارو را داشته باشد.

شیر می‌تواند پردازش بعضی از آنتی بیوتیک‌های خاص را برای بدن دشوارتر کند. پروتئین شیر که کازئین نام دارد و مواد معدنی موجود در آن نظیر کلسیم و منیزیم در بروز این تأثیرات نقش دارند. اگر از آنتی بیوتیک استفاده می‌کنید، در مورد غذاها یا نوشیدنی‌هایی که باید از مصرف آن‌ها بپرهیزید، اطلاعات کسب کنید.

 

قرص آهن و لبنیات

قرص آهن یکی از داروهایی است که شیوه مصرف آن اهمیت زیادی دارد؛ این دارو که معمولا برای درمان بیماران مبتلا به کم‌خونی استفاده می‌شود از فلزی ۲ ظرفیتی تشکیل شده است؛ پس اگر با غذاهای ۲ ظرفیت دیگر مصرف شود، واکنش داده و خاصیت خود را از دست می‌دهد؛ از جمله مهم‌ترین این غذاها می‌توان به شیر و لبنیات اشاره کرد به غیر از ماست که چنین خاصیتی ندارد.

به‌راحتی می‌توان نتیجه گرفت که بهترین زمان مصرف این دارو بین ۲ وعده غذایی است مگر کسانی که با مشکل گوارش روبه‌رو باشند که ناچار به باید دارو را همراه با وعده غذایی میل کنند.

تداخل داروها و غذاها

 

مصرف ویتامین k با قرص وارفارین

قرص وارسارین معمولا برای بیمارانی که خطر لخته شدن خون در آن‌ها وجود دارد تجویز می‌شود، همچون کسانی که تعویض دریچه داشته‌‌اند؛ ناراحتی‌های رگ دارند یا سابقه سکته داشته‌اند؛ این دارو اگر با ویتامین k مصرف شود ممکن است خطرات زیادی مانند خونریزی‌های داخلی ایجاد کند؛ همچنین توصیه می‌شود کسانی که از این دارو استفاده می‌کنند در مصرف سبزیجات برگ سبز مثل کاهو؛ اسفناج یا پوست خیار محتاطتر باشند.

 

جینسینگ و وارفارین و چند داروی دیگر

  • جینسینگ اثرات وارفارین را کاهش می‌دهد.

  • در صورت استفاده از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن (Naproxen) و داروهای رقیق‌کننده‌ی خون مانند هپارین (Heparin) یا آسپرین، احتمال خونریزی داخلی را بالا می‌برد.

  • اگر از مهارکننده‌های مونوآمین اکسیداز استفاده می‌کنید، جینسینگ ممکن است باعث سردرد، مشکلات خواب و بیش‌فعالی شود.

 

تأثیر مصرف همزمان قهوه و چند دارو

  • قهوه می‌تواند داروهای ضدروان‌پریشی مانند لیتیوم (Lithium) و کلوزاپین (Clozapine) را تضعیف کند.

  • اثرات و عوارض جانبی آسپرین (Aspirin)، اپی نفرین (Epinephrine) که برای درمان واکنش‌های آلرژیک جدی استفاده می‌شود و آلبوترول (Albuterol) که به رفع مشکلات تنفسی کمک می‌کند را افزایش دهد.

  • همچنین می‌تواند جذب و استفاده از آهن را برای بدن دشوارتر کند.

تداخل قهوه و داروها

 

شکلات؛ زولپیدوم و ریتالین

  • شکلات تلخ تأثیر داروی زولپیدم تارتارات (Zolpidem Tartrate) را که برای آرام کردن یا خوابیدن شما تجویز می‌شود، کاهش می‌دهد.

  • همچنین می‌تواند قدرت بعضی از داروهای محرک مانند ریتالین یا متیل‌فنیدات (Methylphenidate) را افزایش دهد

  • علاوه بر این اگر برای درمان افسردگی از مهارکننده‌های مونوآمین اکسیداز استفاده می‌کنید، شکلات ممکن است فشار خون شما را به‌طرز خطرناکی بالا ببرد.

 

داروهای ضدافسردگی (MAOI) و مواد غذایی سرشار از تیرامین

داروهای افسردگی از نوع داروهای مهارکننده مونوآمین اکسیداز (MAOI) که برای درمان افسردگی‌های مقاوم تجویز می‌شوند، نباید با ماده شیمیایی تیرامین ترکیب شوند. تیرامین در مواد خوراکی تخمیری مانند پنیر کهنه، کیمچی، ترشی و مواد نمک‌سودشده و همینطور سس سویا، تخم‌مرغ‌های نیم‌پز و پیاز خام یافت می‌شود. ترکیب این داروها با این مواد خوراکی،‌ فشار خون را به‌طرز خطرناکی افزایش می‌دهد.

تداخل غذاها و داروها

 

چای، استامینوفن را قوی‌تر می‌كند!

مصرف چای، ۲۰ دقیقه قبل از دریافت استامینوفن باعث افزایش اثربخشی این دارو می‌شود. كافئین موجود در قهوه، چای یا نوشیدنی‌های كولادار میزان جذب استامینوفن را افزایش می‌دهد اما این را هم باید در نظر داشت كه دوز بالای این تركیب باعث آسیب‌ كبدی می‌شود. مصرف بعضی داروها با نوشیدنی‌های كافئین‌دار نیز می‌تواند علائمی مانند لرزش، تعریق و لكنت در فرد ایجاد كند؛ برای مثال هرگز نباید داروهای ضدآسم مثل تئوفیلین را با نوشیدنی‌های حاوی كافئین مصرف كرد. به‌طور كلی اگر دارو می‌خورید، مصرف چای، قهوه و نوشیدنی‌های كولادار را به یك فنجان تا یك لیوان در روز كاهش دهید.

 

داروهای آنتی‌هیستامین‌ها و آبمیوه‌ها

برخی از میوه‌ها مانند پرتقال و سیب، جذب آنتی‌هیستامین‌ها را کاهش می‌دهند.

 

نوشیدنی های الکلی و استامینوفن

افرادی که برای جلوگیری از خماری پس از مصرف نوشیدنی‌های الکلی از داروی استامینوفن استفاده می کنند، ممکن است سلامت خود را به خطر بیاندازند. دلیل این مسئله آن است که ترکیب الکل با استامینوفن می تواند فرد را در معرض خطر مسمومیت کبدی قرار بدهد. در صورت استفاده مداوم این خطر بیشتر می شود، مخصوصا در افرادی که بیش از سه وعده در روز نوشیدنی الکلی مصرف می‌کنند و روزانه استامینوفن می‌خورند.

 

نوشیدنی های الکلی و مترونیدازول

مترونیدازول دارویی آنتی بیوتیک است که برای رفع عفونت هایی همچون عفونت های میکروبی واژن و دندان استفاده می شود. از این رو هم‌زمان با مصرف این دارو، نباید از نوشیدنی‌های الکلی استفاده شود؛ زیرا ترکیب این دو موجب ایجاد حالت تهوع و استفراغ شدید می شود.

yektanetتریبون

آخرین عناوین