تغییر لحن اروپا در برابر ایران/ قطعنامه‌های جدید و تهدید شورای امنیت

  4031219004 ۱۹ نظر، ۰ در صف انتشار و ۸ تکراری یا غیرقابل انتشار

قطعنامه های اروپا علیه ایران که در پاسخ به افزایش غنی سازی اورانیوم در ایران انجام می شود، تغییر لحن داده و احتمال بهره برداری از شورای امنیت برای فشار مضاعف بر ایران افزایش یافته است.

تغییر لحن اروپا در برابر ایران/ قطعنامه‌های جدید و تهدید شورای امنیت

به گزارش خبرآنلاین، اتحادیه اروپا روز پنج‌شنبه در نشست آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) در وین قطعنامه جدیدی علیه ایران پیشنهاد داد که تهران را به دلیل افزایش غنی‌سازی اورانیوم به سطح ۶۰ درصد و عدم همکاری با بازرسان آژانس محکوم می‌کند. این اقدام در حالی صورت گرفت که رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، در ۳ مارس از «گفت‌وگوهای سازنده» با ایران خبر داد و گفته بود: «ما به تعامل ادامه می‌دهیم.» همزمان، روسیه پیشنهاد میانجی‌گری میان ایران و آمریکا را مطرح کرده و دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، اعلام کرد: «گفت‌وگو تنها راه‌حل است.» به گزارش پرس تی‌وی، وابسته به ایران، گروسی گفت: «پیشرفت‌هایی در شفافیت دیده می‌شود، اما هنوز کافی نیست.» در دو سال گذشته، اروپا سه قطعنامه علیه ایران صادر کرده است: GOV/۲۰۲۲/۷۰ در ۲۶ آبان ۱۴۰۱، GOV/۲۰۲۴/۳۹ در ۱۶ خرداد ۱۴۰۳، و GOV/۲۰۲۴/۶۸ در ۱ آذر ۱۴۰۳، که همگی خواستار توقف غنی‌سازی و همکاری کامل با آژانس بوده‌اند. اما اروپا در شرایط فعلی که روسیه به دنبال میانجی گری میان ایران و امریکا است چه نقشی در مناقشه هسته ای ایران ایفا می کند؟

چرایی صدور قطعنامه اروپا علیه ایران

اروپا قطعنامه جدید را در حالی پیشنهاد داده که روسیه در تلاش برای میانجی‌گری میان تهران و واشنگتن است. در همین حال مقامات روسی اذعان داشتند «از اروپا می‌خواهیم تهدیدهای بازگشت تحریم‌ها یا همان اسنپ بک را متوقف کند.» این درخواست در شرایطی مطرح شده که ایران، طبق گزارش آژانس در فوریه ۲۰۲۵، بیش از ۲۵۰ کیلوگرم اورانیوم ۶۰ درصد تولید کرده است.

این در حالی است تهران تایمز نیز به نقل از یک تحلیلگر تاکید داشته: «اروپا نگران است که میانجی‌گری روسیه ابتکار عمل را از دست آنها خارج کند.» پیش از این، باید گفت که تنش‌های اوکراین و اختلافات با مسکو، اروپا را به حفظ فشار مستقل بر ایران سوق داده، و پس از آن، این قطعنامه تلاشی برای تضمین نقش‌آفرینی در برابر پیشنهاد مسکو است.

اما به نظر می رسد سناریوی اروپا برای ایران فراتر از اینهاست و کشورهای اروپایی بر مبنای برجام، مسیر پاسخگو کردن ایران از مسیر شورای امنیت را دنبال می کنند.

در همین حال، ایندیپندنت، به نقل از یک مقام بریتانیایی گفته: «ما نمی‌توانیم اجازه دهیم ایران بدون پاسخگویی پیش برود.» پیش از این، این نشان‌دهنده نگرانی از پیشرفت هسته‌ای ایران است، و پس از آن، صدور قطعنامه می‌تواند سیگنالی به روسیه باشد که اروپا همچنان اهرم‌های خود را حفظ می‌کند.

شورای امنیت آخرین مسیر اروپا در برابر اقدامات ایران

ناظران سیاسی تاکید دارند اروپا از آژانس به‌عنوان ابزار اصلی برای نظارت و فشار بر ایران استفاده می‌کند. سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا (EEAS)، مستقر در بروکسل، در بیانیه ۵ مارس اعلام کرد: «ایران باید به تعهدات پادمانی خود عمل کند و ما از آژانس می‌خواهیم گزارش جامع‌تری ارائه دهد.» پیش از این، کشف ذرات اورانیوم در سایت‌های اعلام‌نشده نگرانی‌ها را تشدید کرده، و پس از آن، این درخواست می‌تواند زمینه‌ساز اقدامات سخت‌تر باشد.

پارلمان اروپا، مستقر در بروکسل نیز در سندی در ۵ مارس به نقل از یک نماینده نوشت: «ما باید از آژانس بخواهیم نظارت بر نطنز و فردو را افزایش دهد.» پیش از این، این نشان‌دهنده تداوم رویکرد نظارتی است، و پس از آن، هدف آن محدود کردن ظرفیت ایران با استفاده از گزارش‌های آژانس است.

این در حالی است که یک دیپلمات به رویترز گفته: «اروپا از آژانس انتظار دارد تا بهار ۲۰۲۵ ارزیابی کاملی ارائه کند.» پیش از این، این بخشی از استراتژی فشار مداوم است، و پس از آن، این می‌تواند به ارجاع موضوع به شورای امنیت منجر شود.

نقاط مشترک برنامه اروپا و آمریکا در برخورد با برنامه هسته‌ای ایران

اروپا و آمریکا در هدف مهار برنامه هسته‌ای ایران هم‌راستا هستند و یک هدف را از دو مسیر متفاوت دنبال می کنند. در همین راستا می توان به نقل قولی از وزارت خارجه آمریکا استناد کرد که اعلام کرده بود: «تمام معافیت‌های تحریمی ایران در حال بازنگری است.» رویترز به نقل از یک مقام امریکایی گفته: «ما با متحدانمان هماهنگ هستیم.» پیش از این، این نشان‌دهنده هماهنگی با اروپا در فشار اقتصادی است و پس از آن، هر دو خواستار توقف غنی‌سازی و شفافیت هستند.

تهران تایمز که رسانه ای داخلی است نیز به این موضوع اشاره داشته و نوشته: «اروپا و آمریکا هر دو از بازگشت به برجام ناامید شده‌اند.» پیش از این، خروج آمریکا از برجام در ۲۰۱۸ و موضع سخت اروپا پس از آن هم‌سویی را تقویت کرده، و پس از آن، این اشتراک می‌تواند به تحریم‌های مشترک منجر شود.

لیبرال کارنتس رسانه امریکایی نیز این موضوع را تایید کرده و به نقل از یک تحلیلگر گفته: «هر دو بر استفاده از آژانس برای فشار متمرکزند.» پیش از این، گزارش‌های آژانس محور اقدامات آنهاست، و پس از آن، هدف وادار کردن ایران به مذاکره یا پذیرش محدودیت‌های سخت‌تر است.

پیش‌بینی گام بعدی اروپایی‌ها علیه ایران

کارشناسان می‌گویند گام بعدی اروپا به نوع کنشگری ایران در برابر اروپا بستگی دارد. شورای اروپا اعلام کرده: «ما از همه ابزارها برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای استفاده می‌کنیم.» پیش از این، این قطعنامه زمینه‌ساز اقدامات بعدی است، و پس از آن، ناظران معتقدند در صورت عدم پیشرفت، ارجاع به شورای امنیت محتمل است.

اما گمانه زنی های روشن حاکی از آن است که اروپا احتمالا تحریم‌های جدیدی اعمال خواهد کرد» و این مسئله با قطعنامه GOV/۲۰۲۴/۶۸ در ۱ آذر ۱۴۰۳ هم‌راستاست. بنابراین با توجه به ۲۵۰ کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده در ایران، این احتمال تقویت می شود که اروپا با همسو با فشار اقتصادی امریکا، ایران را تحریم کند.

در جمع‌بندی، قطعنامه جدید اروپا در پاسخ به افزایش غنی‌سازی و همزمان با میانجی‌گری روسیه، تلاشی برای حفظ فشار و نفوذ است. این قطعنامه از آژانس برای نظارت و گزارش‌دهی استفاده می‌کند و با آمریکا در جلوگیری از سلاح هسته‌ای هم‌راستاست. با سه قطعنامه پیشین (۲۶ آبان ۱۴۰۱، ۱۶ خرداد ۱۴۰۳، ۱ آذر ۱۴۰۳)، گام بعدی اروپا احتمالاً تشدید تحریم‌ها یا ارجاع به شورای امنیت خواهد بود، مگر اینکه ایران، نوآوری در دیپلماسی ارائه کند.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۸۱۷۱۵۱۰۶:۲۱:۰۱ ۱۴۰۳/۱۲/۱۹
لعن و نفرین بر کسانی که اسنپ بک رو پذیرفتند کجا قایم شدند؟ چرا نمیان جواب بدن
حمید عسکری۳۸۱۷۳۱۵۰۹:۴۸:۴۸ ۱۴۰۳/۱۲/۱۹
چهل ساله که با برنامه اتمی پدر مردم را دراوردید
بهرام۳۸۱۷۳۲۷۰۹:۵۴:۰۸ ۱۴۰۳/۱۲/۱۹
من دوست دارم یعنی ارزوشده برایم یک بارم شده انگلیس را تحقیر کنیم ازطرف ایران تحقیر بشه هر بلایی به سرمان آمده ازطرف انگلیسیها امده
ناشناس۳۸۱۷۴۱۳۱۰:۴۴:۳۵ ۱۴۰۳/۱۲/۱۹
اروپایی که به هیچکدام از تعهدات برجامی و پسا برجام خود عمل نکرده حق مطالبه گری از ایران را ندارد.
ناشناس۳۸۱۷۴۱۵۱۰:۴۶:۱۷ ۱۴۰۳/۱۲/۱۹
هیچ غلطی نمی توانند بکنند در صورت صدور قطعنامه و افزایش فشار ایران از معاهده NPT خارج خواهد شد.
مهدی۳۸۱۷۴۹۸۱۱:۲۵:۴۳ ۱۴۰۳/۱۲/۱۹
شما هنوز نمی دانید بخاطر چی اروپا قطعنامه برعلیه ایران صادر کرد.چون اول شما گفتین ما با آمریکا مذاکره نمی کنیم.چون اروپا بدون آمریکا هیچ قدرتی ندارد.تو این ده سال دیگر ثابت شده چه بخواهیم چه نخواهیم آمریکا ابر قدرت جهان است.تصمیم فقط تصمیم اوست.ایران تا شریک تجاری آمریکا نشود هرگز اقتصادش درست نمی شود.
ناشناس۳۸۱۷۵۰۰۱۱:۲۶:۱۳ ۱۴۰۳/۱۲/۱۹
واقعا از جامعه پر مدعا غرب نه عبرت میگیرند نه پند می پذیرند . تاکنون ایران نه متجاوز بوده نه کشتارجمعی داشته همیشه با کشورهای متعادل گفتمان برابری ایجاد کرده این قلدر بازیها راه بجایی نمیبرد
ناشناس۳۸۱۷۵۴۸۱۱:۴۷:۳۳ ۱۴۰۳/۱۲/۱۹
از روز اول متاسفانه احتمالش می رفت برجام به اینجا بکشد. وقتی به غروبش نزدیک می شود فعال شوند و دوباره از نو شروع کنند. قرارداد حفره دارد و آنها ازش استفاده می کنند . درسی باشد دفعه بعد این روش قرارداد ها بسته نشود و حتما به زبان فارسی هم تنظیم شود دستاورد ها هم عینی باشد همکاری ما هم مرحله ای باشد نه آنکه نقد بدهیم بعد طلب کنیم.
ناشناس۳۸۱۷۵۵۵۱۱:۴۹:۲۷ ۱۴۰۳/۱۲/۱۹
غربیها چه کاره کره خاکی هستند که خود اتم دارند ولی برای دیگران امر و نهی می کنند.باید از موضع قدرت و اتم با شما گفتگو کرد تا بدانید رفتار غلطی بکنید کل منطقه از جمله اسرائیل روی هواست و انتشار مواد هسته ای کره زمین را نابود خواهد کرد پس شما دوست ما نیستید چون بودید به پیمان وفادار بودید
ناشناس۳۸۱۷۶۸۸۱۳:۱۸:۲۰ ۱۴۰۳/۱۲/۱۹
شورای امنیت ،،،شورای کشتار انسانهای بی گناه......سازمان های حقوق بشری و بین المللی در جهان وجود ندارد ،،،،
ناشناس۳۸۱۷۷۰۱۱۳:۲۴:۰۷ ۱۴۰۳/۱۲/۱۹
ما طبق قانون و زیر نظر اژانس داریم عمل میکنیم پر رویی اروپایی ها تمامی ندارد هرچند خودشان هم در حال حاضر عروسک خیمه شب بازی بیش نیستن
رضا۳۸۱۷۷۰۴۱۳:۲۵:۰۴ ۱۴۰۳/۱۲/۱۹
غرب میخواد با یک فشار همه جانبه ایران را پای میز مذاکره آورده و آنطور که می‌خواهد همه چی را به ایران دیکته کند و بعد با نیرویی تازه به سراغ صنایع موشکی برود . هدف اصلی سیستم موشکی است که دست و پای آنها را همه جوره بسته .
ناشناس۳۸۱۷۷۵۹۱۳:۴۵:۱۴ ۱۴۰۳/۱۲/۱۹
آمریکا و اروپاو کانادا که عملا در جنگ تجاری و با ادعای آمریکا بر کانادا و گرینلند در جنگ سرزمینی با یکدیگر هستند و اروپایی ها که خود نگران و بدنبال افزایش و استقلال قوای دفاعی نامتعارف خود از آمریکا هستند ، چطور میخواهند مانع تحقق حقوق حقه ایران در قدرت گیری بمنظور حفظ امنیت خود شوند نگرانی آنها از دستیابی ایران به آستانه ای است که دیگر توان توطئه علیه ایران و تجزیه کشور را نداشته باشند ...اگر خیلی نگران هستند بروند و جلوی رژیم اشغالگری را بگیرند که ده ها هزار نفر را با استفاده از سلاح های کشتار جمعی اهدایی همین کشورها سلاخی و نسل کشی کرد
ناشناس۳۸۱۷۷۶۹۱۳:۴۷:۵۸ ۱۴۰۳/۱۲/۱۹
مکرون شامگاه چهارشنبه، در یک سخنرانی خطاب به مردم فرانسه گفت که با توجه به اظهارات فردریش مرتس، صدراعظم آینده آلمان، گفت‌وگوی راهبردی بر سر گسترش حفاظت ناشی از زرادخانه هسته‌ای فرانسه به شرکای اروپایی خود را آغاز خواهد کرد.چتر هسته‌ای امریکا بر اروپا، برای چندین دهه نمادی از همبستگی دو سوی اقیانوس اطلس بوده است. تغییر سیاست خارجی رادیکالی که از سوی حکومت جدید دونالد ترامپ طراحی شده، کشورهای اروپایی را به فکر واداشته که نیروی دفاع هسته ای خود را مستقل از امریکا تقویت کنند
ناشناس۳۸۱۷۸۴۳۱۴:۳۱:۴۵ ۱۴۰۳/۱۲/۱۹
مگر تحریمی مانده که نکرده باشند ؟!
ناشناس۳۸۱۷۸۴۵۱۴:۳۵:۰۷ ۱۴۰۳/۱۲/۱۹
هدف امریکا و اروپا ایجاد رعب و وحشت برای خلع سلاح ایران از راه مذاکره است از سرنوشت اوکراین لیبی عبرت بگیریم و فریب نخوریم.
ناشناس۳۸۱۷۸۵۰۱۴:۳۶:۳۹ ۱۴۰۳/۱۲/۱۹
قطعنامه ها هیچ نقشی در تحریم ها ندارند زیرا خود روسیه که حق وتو دارد و هیچ قطعنامه ای برعلیه اش صادر نمی شود تحت تحریم است.
ناشناس۳۸۱۷۸۷۱۱۴:۵۴:۰۵ ۱۴۰۳/۱۲/۱۹
ایران قطعا زیر بار توقعات تحکم امیز کشورهای قلدر نخواهد رفت.
ناشناس۳۸۱۷۸۸۲۱۵:۰۲:۵۰ ۱۴۰۳/۱۲/۱۹
اشتباه ما نساختن بمب طی اینهمه سال بوده ولی هنوز هم دیر نشده
yektanetتریبون

آخرین عناوین