بی‌اعتمادی باکو به واشنگتن در مذاکره صلح با ارمنستان        

  4030917097

جمهوری آذربایجان با رد پیشنهاد آمریکا برای دیدار با وزیر خارجه ارمنستان در نشست اتحادیه اروپا، اعتماد خود به میانجیگری واشنگتن در مذاکرات صلح قره‌باغ را زیر سؤال برد. باکو دلیل این اقدام را سیاست‌های ناعادلانه دولت بایدن اعلام کرده است.

به گزارش تسنیم، در نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا که 5 و 6 دسامبر در مالت برگزار شد، دیداری میان «جیحون بایراموف» و «آرارات میرزویان»، وزرای خارجه جمهوری آذربایجان و ارمنستان، صورت نگرفت.

به گزارش وب‌سایت‌های نزدیک به دولت آذربایجان، «آنتونی بلینکن»، وزیر خارجه آمریکا، در این نشست پیشنهاد برگزاری دیدار میان وزرای خارجه جمهوری آذربایجان و ارمنستان را مطرح کرده بود، اما باکو با این پیشنهاد مخالفت کرد.

به گفته این وب‌سایت‌ها، دلیل امتناع جمهوری آذربایجان از این دیدار، «سیاست‌های ناعادلانه و مغرضانه دولت بایدن در قبال آذربایجان» بوده است.

این در حالی است که آمریکا در حال حاضر در روند صلح میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان نقشی ندارد و به نظر می‌رسد که بلینکن با این پیشنهاد قصد داشته تا آمریکا را دوباره وارد این روند کند.

با این حال، امتناع آذربایجان از دیدار با وزیر خارجه ارمنستان در نشست اتحادیه اروپا نشان می‌دهد که باکو اعتمادی به میانجیگری آمریکا در این موضوع ندارد.

در حالی که هنوز هیچ‌یک از طرفین و یا مقامات آمریکایی به‌طور رسمی در مورد ادعای امتناع جمهوری آذربایجان از دیدار با وزیر خارجه ارمنستان در نشست اتحادیه اروپا واکنشی نشان نداده‌اند، مذاکرات صلح میان دو کشور بیش از سه سال پس از جنگ دوم قره‌باغ هنوز به نتیجه نرسیده و توافقنامه صلح امضا نشده است.

این مذاکرات با میانجیگری آمریکا، روسیه و اتحادیه اروپا و همچنین از طریق تماس‌های مستقیم میان باکو و ایروان (عمدتاً در مورد مسائل مرزی) انجام شده است. با این حال، طرفین از پیشرفت‌هایی در این زمینه خبر می‌دهند.

«جیحون بایراموف»، وزیر امور خارجه آذربایجان، در نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا با اشاره به پیشرفت‌های حاصل‌شده در مذاکرات صلح، گفت که ادامه ادعاهای ارضی ارمنستان علیه کشورش مانعی برای روند صلح است.

ارمنستان این ادعاها را بی‌اساس می‌داند.

به گفته «آرارات میرزویان»، وزیر خارجه ارمنستان، دو کشور بر سر مقدمه و 15 ماده از 17 ماده متن توافقنامه صلح به توافق رسیده‌اند، اما او از ارائه جزئیات بیشتر خودداری کرد.

«عاصم ملازاده»، عضو کمیسیون روابط بین‌الملل و روابط بین پارلمانی مجلس ملی آذربایجان، در گفتگو با خبرگزاری «توران» با بیان اینکه جمهوری آذربایجان به میانجیگری هیچ‌کس نیازی ندارد، گفت: «تماس دوجانبه وجود دارد و اسناد لازم به‌موقع به یکدیگر منتقل می‌شود. ما می‌توانیم در مرز خود باهم دیدار کرده و مسائل را نهایی کنیم.»

این نماینده مجلس معتقد است: «تنها چیزی که لازم است، اراده صادقانه ارمنستان برای حل‌وفصل مسائل است. همه‌چیز دیگر مشخص شده؛ یعنی اینکه هر کسی در مورد حل مسئله چه فکری می‌کند و چه چیزی را ترجیح می‌دهد، مشخص است. می‌توان مسئله را حل کرد، فقط اراده لازم است. متأسفانه ارمنستان از این‌سو به آن‌سو می‌دود.»

ملازاده با تأکید بر اینکه دلیل اصلی عدم امضای توافقنامه صلح تاکنون، خودداری ارمنستان از اصلاح قانون اساسی خود است، گفت: «آن‌ها هنوز قانون اساسی خود را اصلاح نکرده و ادعاهای ارضی علیه آذربایجان را حذف نکرده‌اند.»

«نیکول پاشینیان» نخست‌وزیر ارمنستان، در واکنش به درخواست جمهوری آذربایجان برای اصلاح قانون اساسی ارمنستان و حذف ادعاهای ارضی علیه این کشور، این درخواست را رد کرد.

او با اشاره به اینکه قانون اساسی جمهوری آذربایجان نیز حاوی ادعاهای ارضی علیه ارمنستان است، گفت: «اگر آذربایجان می‌خواهد که ما قانون اساسی خود را اصلاح کنیم، ابتدا باید خودش قانون اساسی خود را اصلاح کند.»

«نسیمی محمدلی»، تحلیلگر سیاسی، با بیان اینکه اعضای گروه مینسک اتحادیه اروپا به دنبال ورود به روند مذاکرات صلح قره‌باغ هستند، گفت: «اما این تمایل آن‌ها بیشتر از آنکه به دنبال ایجاد صلح باشد، به تشدید اختلافات میان طرفین منجر می‌شود؛ بنابراین، بهترین گزینه مذاکره بدون میانجی است.»

محمدلی با مفید دانستن میانجیگری غرب در مسئله قره‌باغ، گفت: «این مذاکرات (میان آذربایجان و ارمنستان) که بیشتر با میانجیگری شارل میشل، رئیس شورای اتحادیه اروپا، انجام شده، ما را به این مرحله رسانده است. موضع روسیه این بود که روند مذاکرات متوقف شود و مسئله وضعیت قره‌باغ به آینده موکول شود. آن‌ها قصد داشتند برای مدت طولانی با عنوان نیروهای حافظ صلح در منطقه حضور داشته باشند.»

به گفته این تحلیلگر سیاسی، «برخی تحلیلگران مشکلات میان دولت آذربایجان و دولت بایدن را در حد لفاظی می‌دانند. این مشکلات در عمل آنقدرها هم عمیق نیستند. اگر جنگ 44 روزه قره‌باغ در دوران دولت ترامپ آغاز شد، احیای کامل حاکمیت آذربایجان در دوران دولت بایدن به پایان رسید. نمی‌توان گفت که دولت بایدن اقدامی خلاف منافع آذربایجان انجام داده است.»

محمدلی با اشاره به اینکه هر دو طرف به‌طور کلی مشکلی با مذاکرات صلح ندارند، گفت: «درخواست‌های خوش‌بینانه‌ای برای صلح وجود دارد. احتمالاً پس از روی کار آمدن دولت ترامپ، این مسائل با سرعت بیشتری پیشرفت خواهد کرد.»

با توجه به روی کار آمدن دولت جدید در آمریکا و احتمال تغییر در سیاست‌های این کشور در قبال قفقاز جنوبی، باید منتظر ماند و دید که آینده مذاکرات صلح قره‌باغ چگونه رقم خواهد خورد.

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

پربحث‌های هفته

  1. اطلاعیه قوه قضاییه درباره قاضی حسینعلی نیری

  2. لیست بلند موفقیت‌های دولت رئیسی بدون برجام، بدون FATF

  3. وقتی دختر، پدر را تخریب می کند!

  4. مسلمانی ما و نامسلمانی آنها!

  5. تاکید عبدی بر گران‌کردن قیمت سوخت/ دلایل مخالفت برخی با FATF چیست؟/ هشدار تند نبویان به پزشکیان

  6. شائبه‌ مذاکرات پنهانی؟/ آتش‌بیار معرکه نباشیم!/ مسئولیت پرونده کرسنت با خاتمی، زنگنه و روحانی است

  7. چند نکته در باره یک توافق راهبردی

  8. هم فرصت، هم تهدید!

  9. چرا ترامپ با اروپا در افتاده است؟!

  10. لطفا جوگیر نشوید!

  11. ادعای تازه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره غنی‌سازی در ایران

  12. فائزه هاشمی: از بی‌حجاب حمایت می‌کنم/ پدرم به میدان اعتقادی نداشت!

  13. سخنانی که فقط به نگرانی مردم دامن می‌زند

  14. عبدالعلی زاده: آماده مذاکره مستقیم با آمریکا هستیم/ شاید ۲ تا ۳ ماه بعد از شروع مذاکرات به توافق برسیم/آمریکا می تواند در ایران سرمایه گذاری کند

  15. روایتی از نقش پخشان عزیزی در پژاک علیه ایران

  16. دیوانه یا عاقل؟!

  17. انتقاد تند کیهان از برخی واکنش‌ها به خودکشی ابراهیم نبوی/ جرزنی بعد از قدرت

  18. بیانیه سپاه پاسداران در پی توافق آتش‌بس در غزه  

  19. مخالفت سردار کوثری با پیوستن ایران به FATF

  20. شکایت محمد خاتمی از کیهان / حسین شریعتمداری احضار شد

  21. چرا اتاق بازرگانی خواستار استرداد لایحه جدید تجارت است؟

  22. چرا صهیونیست‌ها سرانجام به آتش‌بس تن دادند؟

  23. رئیس‌جمهور تاجیکستان به افتخار پزشکیان فرودگاه را گلباران کرد

  24. رمزگشایی از توئیت مرموز ایلان ماسک

  25. علی مطهری‌: برقرای روابط با آمریکا به نفع آرمان‌های انقلاب است!

آخرین عناوین