همه یا هیچ اصلاح‌طلبان تمامیت‌خواه

محمدجواد اخوان،   4020508021 ۱۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار

بسیاری معتقدند که بازی انتخاباتی جریان موسوم به اصلاحات طی دو دهه و نیم گذشته، از چارچوبی مشخص پیروی می‌کرده است

همه یا هیچ اصلاح‌طلبان تمامیت‌خواه

بسیاری معتقدند که بازی انتخاباتی جریان موسوم به اصلاحات طی دو دهه و نیم گذشته، از چارچوبی مشخص پیروی می‌کرده است. هرچند در انتخابات دوم خرداد ۱۳۷۶، چپ‌ها که امید چندانی به پیروزی نداشتند، در کمال ناباوری در انتخابات پیروز شدند، اما از فردای تشکیل دولت هفتم، استراتژی جدیدی در کنش انتخاباتی در پیش گرفتند که خلاصه آن «همه یا هیچ» است. یک روی سکه این راهبرد پیروزی تمام‌عیار در انتخابات و کسب همه کرسی‌های قدرت بود، اما روی دیگر آن، رفتار مردم‌سالارانه انتخاباتی و واگذاری عرصه به رقیب پیروز نبود. در انتخابات شورا‌های شهر اول (۱۳۷۷) و مجلس ششم (۱۳۷۸) پیروز شدند که البته اماواگر‌هایی در این دومی وجود داشت، اما از روزی که ورق برگشت و اقبال عمومی از اصلاح‌طلبان رو برگرداند، روی دیگر بازی اصلاح‌طلبان  مشاهده شد. 
پس از روشن شدن نتایج انتخابات شورا‌های شهر دوم (۱۳۸۱) اصلاح‌طلبان تمامیت‌خواه نتوانستند نارضایتی خود را از نتیجه پنهان کنند و در مقابل صدور حکم شهردار منتخب تهران مقاومت کردند. آنگاه که مقاومت کارساز نبود به اخراج شهردار ناهمسو از هیئت دولت بسنده کردند. در انتخابات مجلس هفتم هم شکست رئیس مجلس ششم را در انتخابات هفتم نتوانستند هضم کنند. 
پس نمایندگان دوره بعد را به جای نماینده، «راه‌یافته» خواندند. انتخابات ریاست جمهوری نهم را هم با آنکه دولت خودشان برگزار کرد، به مذاقشان خوش نیامد، پس علم تشکیک در سلامت آن را برافراشتند. نکته کانونی این «جرزنی انتخاباتی» در انتخابات ۱۳۸۸ بود که از شش ماه پیش از انتخابات، با کلیدواژه «صیانت از آرا» به استقبال جرزنی پساانتخاباتی رفتند و هشت ماه هم پس از انتخابات کشور را درگیر  آشوب کردند. 
در واقع اینجا می‌توان از دو روی سکه انتخاباتی «همه یا هیچ» اصلاح‌طلبان تمامیت‌خواه رمزگشایی کرد؛ کسب «همه» کرسی‌های قدرت یا آنکه «هیچ» کس برنده انتخابات نباشد. اصلاح‌طلبان هنوز احترام گذاردن به فرایند‌های مردم‌سالاری و پذیرفتن شکست را نیاموخته‌اند و فقط با خودشان است که مردم‌سالاری را معناپذیر می‌دانند. اگر باشند، باید ببرند و گرنه «تقلب» شده و اگر نباشند، «انتخابات آزاد» نبود­ه‌­است. خود را قطب عالم امکان سیاست می‌دانند و تصور می‌کنند همه مردم نشسته‌اند تا ببینند کاندیدا‌های رادیکال اصلاحات آیا در میان نامزد‌های نهایی انتخابات هستند یا نه و اگر نباشند مردم هم به پای صندوق‌های رأی نمی‌آیند. هیچ‌گاه هم توضیح نمی‌دهند که چرا مثلاً در انتخابات ۱۳۸۱، ۱۳۸۴ و ۱۳۸۸ که رادیکال‌ترین کاندیدا‌ها و گفتمان اصلاح‌طلبان تندرو در رقابت‌ها حضور داشتند، بازی را واگذار کردند. حتی اگر ۱۳۸۸ را هم با شبهه تقلب بی‌پاسخ بگذارند، در مورد ۱۳۸۱ و ۱۳۸۴ که خود مجری انتخابات بودند، چه می‌گویند؟
با این تفاسیر، رفتار انتخاباتی کنونی اصلاح‌طلبان چیزی جز بازتولید همان راهبرد قدیمی همه یا هیچ نیست. گفتار اخیر حجاریان آشکارا نشان می‌دهد که عقبه راهبردی جریان رادیکال اصلاحات به‌خوبی بر ریزش بدنه خود واقف است و به اصطلاح می‌خواهد «روغن ریخته را نذر امامزاده کند.» اصلاح‌طلبان تندرو می‌دانند که مردم را از دست داده‌اند و می‌خواهند با هزینه نظام، مانع از لو رفتن این واقعیت شوند. 
ناگفته پیداست بازی تمامیت‌خواهانه «همه یا هیچ» اصلاح‌طلبان تندرو مهم‌ترین مانع آن‌ها برای کنش سیاسی قانونمند است. نمی‌شود فقط بخواهی از منافع یک محیط بهره ببری و به قوانین آن پایبند نباشی. تا زمانی که عقلای این جریان بازاندیشی نکنند و نخواهند روش کار خود را در رقابت سیاسی اصلاح کنند، بازگشت آن‌ها به چرخه قدرت دور از انتظار است. اینکه آیا هنوز عقلایی در این جریان هستند که راه خود را از تندرو‌های تمامیت‌خواه جدا کنند یا نه، پرسشی است که پاسخ آن را باید به آینده موکول کرد ولی آنچه مسلم است، «مردم‌سالاری دینی» در این کشور نهادینه‌شده و پایبند نبودن بخشی از یک جریان سیاسی نمی‌تواند به کلیت آن ضربه بزند. فضای انتخاباتی به‌زودی بر جامعه مستولی می‌شود و جاماندگان از رقابت‌ها هستند که بازنده میدان‌اند.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۱۶۶۰۰۵۱۰:۴۵:۴۲ ۱۴۰۲/۵/۸
مگر ادعا ندارید که اصلاح طلبان در بین مردم اقبالی ندارند ؟!! کاندیداهای اصلاح طلبان را تایید صلاحیت بکنید بگذارید مردم انها را انتخاب نکنند تا رسوا شوند !! اما خودتان بهتر می دانید هر زمان کمی فضا باز شده اصولگرا ها نتوانسته با ارای اصلاح طلبان رقابت کند.
ناشناس۳۱۶۶۲۲۰۱۳:۲۸:۲۴ ۱۴۰۲/۵/۸
اولا جواب شما در این مقاله هست دوم هم این حزب که عامل دشمن در ایران هست اصلا نباید حزب داشته باشند چه برسد به مرحله انتخابات!!
عمران۳۱۶۶۵۶۴۱۸:۲۵:۵۳ ۱۴۰۲/۵/۸
با وجود مخالفتی که با اصول طرز فکر شما دارم باید بگویم که حذف جریان اصلاحطلبی و تمامی احزاب متعلق به آن اتفاقا واقعه مفیدی است و موجب کلید خوردن دموکراسی در ایران خواهد شد. من که از شرایط بوجود آمده خوشحالم.
ناشناس۳۱۶۶۰۲۳۱۰:۵۵:۳۲ ۱۴۰۲/۵/۸
نویسنده واقعیت جامعه را نمیبیند.
ناشناس۳۱۶۶۲۰۷۱۳:۲۲:۰۲ ۱۴۰۲/۵/۸
اتفاقا شما واقعيت جامعه را نمي بينيد هيچ وقت اصلاح طلب هاي با قدرت را تاييد صلاحييت نكردند وگرنه مملكت از اين بحران مديريت بيرون مي آمد هميشه اصلاح طلب هاي اجاره اي تاييد شدند نه اصلاح طلب ها واقعي
ناشناس۳۱۶۶۵۵۱۱۸:۱۱:۲۵ ۱۴۰۲/۵/۸
اطلاعاتت را بیشتر کن
امیر حسین سلطان/تهران۳۱۶۶۱۴۷۱۲:۲۵:۳۱ ۱۴۰۲/۵/۸
اگر واقعا این است وضعیت باصطلاح اصلاح طلبان تمامیت خواه پس وای بر حالمان از دست آن تمامیت خواهان همیشه تمامیت خواه!!! نه! جناب نویسنده محترم با این طرز یک سویه رفتن ها و یک سویه نوشتن های تان مطمئن باشید نمی تواتید و نخواهید توانست یارگیری جدیدی برای گروه و جناح مطلوب تان صورت بدهید. این را مطمئن باشید. فعلا که همه ارکان قدرت و غیرقدرت دست جناح همسوی تان است و همه چیز هم اظهر من الشمس بر همگان واضح و مبرهن! بهتر است فکری به حال خودتان بکنید و تا اندک فرصت ها هم از دست نرفته است به رای و خواست و مطالبات ملت تمکین نمایید. والله اعلم
ناشناس۳۱۶۶۲۰۲۱۳:۱۵:۵۰ ۱۴۰۲/۵/۸
اصلاح طلب تمامیت خواه ؟؟
ناشناس۳۱۶۶۲۱۲۱۳:۲۵:۱۱ ۱۴۰۲/۵/۸
شما اصلاح طلب هاي واقعي را تاييد صلاحيت كنيد تا تورم زير 10 درصد را ببينيد در زمان خاتمي تورم زير 10 درصد بود و اصلا گراني را حس نمي كرديم بنده 57 سالم هست بهترين زمان زندگي بهترين زمان خريد خانه و ماشين در زمان خاتمي بود
ناشناس۳۱۶۶۲۱۴۱۳:۲۶:۲۴ ۱۴۰۲/۵/۸
تاييد صلاحيت اصلاح طلب هاي واقعي را انجام بدین
ناشناس۳۱۶۶۲۱۸۱۳:۲۷:۵۵ ۱۴۰۲/۵/۸
هر وقت اصلاح طلب هاي واقعي تاييد صلاحيت شدن شركت كنندگان در راي گيري از 70 درصد بالاتر بوده است اين يعني اقبال مردم به طرف آنها نه روي گرداندن از آنها
عمران۳۱۶۶۵۹۷۱۹:۱۴:۰۸ ۱۴۰۲/۵/۸
الان دیگر کار از این حرفها گذشته، اگر تمام اصلاحطلبان هم تایید صلاحیت شوند رای نخواهند داشت چون پایگاهشان از آنها عبور کرده.
ناشناس۳۱۶۶۳۰۰۱۴:۳۶:۱۴ ۱۴۰۲/۵/۸
نام خود را به دیگران نگذار! با این حملات، راه کور سوی اندک ورود اصلاح طلبان به انتخابات را مبند‌. همه قوا و ارگانها که دست شماست، چه ترسی از اصلاح طلبان هست ؟!
ناشناس۳۱۶۶۳۳۹۱۵:۲۷:۱۱ ۱۴۰۲/۵/۸
دو دوره انتخابات را بدون حضور اصلاح طلبان برگزار کرده اید... در هر دو انتخابات بیش از نیمی از مردم شرکت نکردند و حالا مسئولان در یک دو راهی سخت قرار دارند . دعوت از اصلاح طلبان برای بالا بردن مشارکت مردمی که طبیعتا به باخت اصولگرایی منجر می شود و یا ادامه وضع موجود که میزان مشارکت بیش از 50 درصد را به آرزویی دست نیافتنی تبدیل می کند.
ناشناس۳۱۶۶۶۲۵۱۹:۵۸:۵۵ ۱۴۰۲/۵/۸
اصلاح طلبان امتحان خودشان رو پس داده اند و در نزد طرفدارانشان رفوزه شدند، حالا نوبت اصولگرایان هست که رفوزه بشن یا نشن....
ناشناس۳۱۶۶۷۰۷۲۱:۰۷:۲۰ ۱۴۰۲/۵/۸
این موضع رو باید اصلاح طلبان سال 92 میگرفتند وگرنه این بساط خیلی زودتر جمع میشد.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های دیروز

    1. حرف طلافروشان را باید شنید، اما...

    2. آیا این دو زن در آمریکا زلزله به پا می کنند؟

    3. دستور بسیج همه امکانات برای یافتن دختر ۲۴ ساله در میامی

    4. کنایه زاکانی درباره واگذاری ودیعه مسکن دوره‌های پیشین/ واکنش وحیدی به احتمال صدور گواهینامه موتور برای بانوان

    5. دستورالعمل دادستانی کل کشور درباره طرح نور به زودی ابلاغ می‌شود

    6. ساخت و ساز در پارک لاله با ورود شورای شهر متوقف شد

    7. وزارت بهداشت: محموله روغن آلوده به سموم مجوز مصرف ندارد

    8. رئیس‌جمهور: منزوی کردن زنان را قبول نداریم

    9. مصرف انرژی کشور دو برابر استاندارد مصرف جهانی است

    10. سفیدشویان غرب  مشغول کارند

    11. بازگشت شاخص‌های پولی به پیش از تحریم

    12. دستور ویژه رئیسی برای حل مشکل اشتغال استان‌های دارای نرخ بالای بیکاری

    13. دختربچه ۱۰ ساله همبازی‌اش را سلاخی کرد

    14. بهادری: دولت در حوزه تسهیلات تکلیفی با کسی شوخی ندارد

    15. غربی‌ها قبل‌از عملیات وعدهٔ صادق به ما گفتند اگر می‌زنید، محکم نزنید!

    16. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی : حج به صحنه برائت از طواغیت تبدیل می‌شود

    پربحث‌های هفته

    1. قبل از مهاجرت، بعد از مهاجرت!

    2. نیش و کنایه های «بومرنگی» روحانی!

    3. حقوق خبرنگار جنجالی صدا و سیما چقدر است؟/ پاسخ «یوسف سلامی» به میزان درآمد ماهیانه خود

    4. «عبدالحمید» تازه از کما بیدار شده/ مواضعش تلفیقی از بی‌خردی و بی‌سوادی است/ او هیچ‌چیز نمی‌داند

    5. چرا این همه بد اخلاقی؟

    6. جدال روایت ها در ماجرای مسمومیت پزشکان شیرازی

    7. درباره توبه تتلو

    8. حرف طلافروشان را باید شنید، اما...

    9. ادعای عجیب روحانی: ما بورس را رشد دادیم، اینها بورس را زمین زدند!

    10. هزینه ای که هیچ دولتی حاضر نشد بپردازد!

    11. نظرات برگزیده مخاطبان الف: دولت در گام اول باید مشکلات را انکار نکند/ رانندگان اسنپ و تپ‌سی باید حمایت شوند

    12. واکنش وزیر بهداشت به ماجرای مسمومیت پزشکان در شیراز

    13. بازداشت عوامل پشتیبان گروهک جیش‌الظلم در راسک

    14. هشدار دیوان کیفری بین‌المللی به آمریکا و رژیم اسرائیل

    15. راه‌حل ماجرای روحانی و شورای نگهبان چیست؟/ نظر ضرغامی درباره گسترش شادی و نشاط در جامعه

    16. کیهان: دیدید ورود زنان به ورزشگاه غلط بود؟!

    17. سردار رادان: کشف حجاب به خاطر مسائل اقتصادی نیست

    18. تنوری که هنوز سرد است...

    19. ایثارگران را بدنام نکنید !

    20. توضیحات «لیلاز» درباره فایل صوتی «ظریف»/ ادعای عجیب «آخوندی»

    21. تأملي در راهبرد ائتلاف از شاهزاده تا تاجزاده !

    22. افشای فایل صوتی ظریف عمدی بود؟

    23. رشد شدید بدهی‌ها در دولت روحانی/ عبور از بحران بدهی در دولت رئیسی

    24. دو چالش بزرگ در حکمرانی ها

    25. آیا این دو زن در آمریکا زلزله به پا می کنند؟

    آخرین عناوین