ایرانی ها درباره خصوصی سازی چگونه می اندیشند؟

گروه اقتصادی الف،   4000801119

نگرش‌های اقتصادی ایرانیان درباره خصوصی سازی اخیرا مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته و نتیجه آن اعلام شده است.

ایرانی ها درباره خصوصی سازی چگونه می اندیشند؟

به گزارشی ایسنا، تحلیلی از یافته‌های پیمایش ملیِ نگرش‌های اقتصادی ایرانیان به‌تازگی در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات در قالب کتاب نگرش‌های اقتصادی ایرانیان منتشر شده است. این پیمایش در زمستان ۱۳۹۹ اجرا شده و از جمله نگرش پاسخگویان دربارۀ خصوصی سازی در ایران را سنجیده است. 

خصوصی‌سازی یکی از خط‌مشی‌های اقتصادی مهم کشور در سه دهۀ اخیر بوده است. تعبیر و تفسیرهای متفاوتی از خصوصی سازی انجام شده است و دیدگاه مردم در طول زمان هم نوسان داشته است. دو تعبیر متفاوت از خصوصی‌سازی وجود داشته است که اولی خصوصی‌سازی را «واگذاری اموال دولت به سرمایه‌داران » تلقی می‌کند و بدین اعتبار مردود می‌شمارد. اما تعبیر دوم تحت عنوانِ «سپردن اقتصاد به مردم» از خصوصی‌سازی دفاع میکند و آنرا برای پیشرفت اقتصادی ضروری تلقی می‌کند.

علاوه بر این، در ایران همواره این بحث نیز مطرح بوده است که آیا خصوصی‌سازی در ایران به شکل درست و «واقعی» انجام شده یا به شیوۀ مناسبی اجرا نشده است. برخی از اقتصاددانانی که از خصوصی‌سازی دفاع می‌کنند بر این نظرند که مشکل نه در اصل سیاست خصوصی‌سازی بلکه در نحوۀ اجرای آن در ایران است. 

در این پیمایش نگرش به خصوصی‌سازی در قالب دو سؤال سنجیده ‌شده که اولی از موافقت پاسخگویان با روند خصوصی‌سازی در ایران می‌پرسد و دیگری نگرش به اصل خصوصی‌سازی را می‌سنجد. ابتدا از پاسخگویان پرسیده شد: «‌شما چقدر با خصوصی‌سازی‌های انجام‌شده در ایران یعنی واگذاری شرکت‌ها و کارخانه‌های دولتی به بخش خصوصی موافقید؟». پاسخگویان در یک طیف پنج‌تایی لیکرت از «خیلی کم» تا «خیلی زیاد» به این سؤال جواب داده‌اند. 

بیش از ۵۰ درصد پاسخگویان با خصوصی‌سازی‌های انجام‌شده (یعنی خصوصی‌سازی در عمل) چندان موافق نیستند. با در نظر گرفتن اینکه ۱۳ درصد هم گزینه «نمی‌دانم» را انتخاب کرده‌اند تعداد کسانی که مخالف‌اند از مجموع کسانی که موافق‌اند یا گفته‌اند تا حدی موافق‌اند (در جمع ۳۶ درصد) بیشتر است. میزان تحصیلات با نگرش به خصوصی‌سازی‌های انجام‌شده رابطه مستقیم دارد و پاسخگویان با تحصیلات عالی بیش از دیگران با این روند موافق‌اند. افراد با تحصیلات دیپلم و کمتر تقریبا دو برابر افراد دارای تحصیلات عالی گزینه «نمی‌دانم» را انتخاب کرده‌اند. مردان و شاغلان بخش دولتی کمتر از دیگران با خصوصی‌سازی‌های انجام‌شده موافق‌اند اما پنداشت طبقاتی تفاوتی در نگرش به این موضوع ایجاد نمی‌کند.

اما چنانکه گفته شد، برخی ممکن است خصوصی‌سازی را فی‌نفسه امری مطلوب بشمارند اما با شیوه اجرای آن در ایران مخالف باشند. به همین منظور در سؤالی دیگر این بار از میزان موافقت با اصل ایدۀ خصوصی‌سازی پرسیده شد: «برخی می‌گویند که خصوصی‌سازی در اصل به نفع اقتصاد کشور هست، ولی در ایران بد اجرا شده. برخی هم معتقدند خصوصی‌سازی از اساس به ضرر مردم است. شما با اصل خصوصی‌سازی چقدر موافقید؟». 

 ۴۷ درصد پاسخگویان خصوصی‌سازی را مفید می‌دانند و ۳۲ درصد هم نظری بر خلاف آن دارند. نگرش به خصوصی‌سازی در میان گروه‌های مختلف تفاوت معناداری نشان می‌دهد؛ مثلاً در شمال تهران بیش از جنوب تهران نگرش به خصوصی‌سازی مثبت است. 

اگر هر دو سؤال مربوط به خصوصی‌سازی را در نظر گرفته و کسانی که گزینه «نمی‌دانم» انتخاب کرده‌اند را خارج کنیم: ۲۷ درصد پاسخگویان هم با اصل خصوصی‌سازی مخالف‌اند و هم خصوصی‌سازی‌های انجام‌شده را درست نمی‌دانند، ۱۷ درصد پاسخگویان نیز هم خصوصی‌سازی را به نفع اقتصاد می‌دانند و هم با خصوصی‌سازی‌های انجام‌شده موافق‌اند، ۲۵ درصد از پاسخگویان نیز اگرچه با اصل خصوصی‌سازی موافق‌اند اما با نحوه اجرای آن در ایران موافق نیستند. به عنوان نتیجۀ کلی از این یافته‌ها میتوان گفت که به رغم همۀ بحث ها و مناقشات بر سر سیاست خصوصی‌سازی در سه دهۀ گذشته، نگرش‌های متنوعی در افکار عمومی نسبت به خصوصی‌سازی وجود دارد و نمیتوان نگرش مسلطی را تشخیص دارد.

yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های هفته

    1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

    2. بازی با کلمات

    3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

    4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

    5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

    6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

    7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

    8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

    9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

    10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

    11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

    12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

    13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

    14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

    15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

    16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

    17. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

    18. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

    19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

    20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

    21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

    22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

    23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

    24. موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی ۶ سیلندر + تصاویر

    25. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

    آخرین عناوین