تحول و پویایی در کشت و صنعت مغان با ورود دستگاه قضایی

اقتصادی،   4000209002

شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان پس از اقدامات دستگاه قضایی و فرمان شش ماده‌ای آیت الله رئیسی و بازگشت به آغوش دشت مغان در مسیر تحول و پویایی قرار گرفته به‌طوریکه شاهد افزایش ۲۰ درصدی میزان انواع محصولات تولیدی و هم چنین ثبت رکورد تولید روزانه ۱۹۰ تن شیر در این شرکت بوده‌ایم.

تحول و پویایی در کشت و صنعت مغان با ورود دستگاه قضایی
به گزارش فارس، این روزها شاهد اخباری مسرت بخش از فعالیت شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان و تحول و پویایی در این شرکت پس از بازگشت این شرکت از بخش خصوصی به آغوش دشت مغان بوده‌ایم، به‌طوری‌که به گفته مدیرعامل شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان رشد ۲۰ درصدی میزان تولیدات این شرکت را شاهد بوده‌ایم.

افزایش ۲۰ درصدی میزان تولیدات کشاورزی در کشت و صنعت مغان

اسد محسن زاده، مدیرعامل شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در اردبیل اظهار کرد: افزایش میزان تولیدات در کشت و صنعت مغان جزو اولین برنامه‌های ما بوده و به‌طوری‌که در حال حاضر در حوزه زراعت تمامی محصولات کشاورزی تولیدی در این شرکت افزایش ۱۵ تا ۲۰ درصدی را شاهد بودیم.

 

وی افزود: در حوزه محصولات باغی نیز افزایش ۳۰ درصدی در تولیدات باغی را شاهد بودیم و در کنار آن رکورد تولید روزانه ۱۹۰ تن شیر در شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان به ثبت رسید و برای حفظ و تداوم این وضعیت تکمیل جیره غذایی و هم‌چنین تامین به موقع نهاده‌های دامی و اصلاح جایگاه دام را در دستور کار داریم.

 

توسعه آبیاری نوین در دستور کار قرار دارد

محسن زاده تصریح کرد: توسعه آبیاری تحت فشار و تغییر روش آبیاری از سنتی به مدرن در دستور کار قرار دارد که با اجرای این طرح‌ها در کنار سایر طرح‌های توسعه‌ای شاهد افزایش راندمان و میزان تولیدات محصولات در این شرکت خواهیم بود.

 

مدیرعامل شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان تشریح کرد: توسعه تجهیزات، ماشین آلات و ادوات کشاورزی و توسعه و احیای باغات از دیگر اقدامات این شرکت بوده و در این راستا در سال جاری اصلاح ۱۰۰ هکتار باغ در برنامه قرار دارد و برای سال بعد نیز اصلاح ۲۵۰ هکتار از باغات این مجموعه در دستور کار قرار دارد.

 

بازسازی و تکمیل زنجیره صنایع تبدیلی جزو اولویت‌های اصلی است

وی با اشاره به برنامه‌های این شرکت برای توسعه صنایع تبدیلی تشریح کرد: در حال حاضرکارخانه لبنیات، رب سازی و کارخانه قند در این شرکت در حال فعالیت هستند که توسعه و تکمیل زنجیره این کارخانه در اولویت اصلی ما قرار دارد و در حال بازسازی و اورهال کردن این کارخانه‌ها هستیم و در کنار آن در صورت تامین منابع مالی مورد نیاز کارخانجات جدید نیز در این مجموعه احداث خواهد شد.

مدیرعامل شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان بیان کرد: کارخانه رب سازی موجود در این مجموعه تولیداتی فقط به صورت فله‌ای داشته و از این رو در حال انجام اقدامات لازم برای سایر تولیدات به صورت خرده و بسته بندی شده هستیم.

محسن زاده گفت: بخش خصوصی پیش از این اقدام به بکارگیری بیش از ۷۰۰ نفر در این مجموعه کرده بود که تعداد کارکنان این شرکت از ۲ هزار و ۸۰ نفر به ۲ هزار و ۶۹۲ نفر رسیده است و در حال حاضر هماهنگی‌های لازم در جهت دریافت کد برای این افراد از سازمان برنامه و بودجه در حال انجام بوده و در کنار آن آموزش و سازماندهی این افراد نیز در دستور کار قرار دارد.

 

برنامه توسعه محوری کشت و صنعت مغان در سه بخش تدارک دیده شده است

قاسم محمدی، رئیس هیات مدیره شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در استان اردبیل اظهار کرد: برنامه توسعه محوری شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان در سه بخش تدارک دیده شده و بخش اول مربوط به برنامه وضعیت جاری و به ثبات رساندن وضعیت نیروی انسانی فعلی بعد از بازگشت این شرکت از بخش خصوصی بود.

وی افزود: در راستای اجرای این برنامه در سال گذشته در حوزه ساختار با سازمان امور استخدامی کشور به توافق رسیدیم و ساختار شرکت کشت و صنعت مغان در سیستم دولت از نظر برنامه و بودجه، نیروی انسانی و اشتغال انجام یافته و در بدنه دولت قرار گرفتیم و پیش از این نگرانی‌هایی که از بابت آینده نیروی انسانی موجود در این شرکت وجود داشت برطرف شده و تمامی نیروهای انسانی در این شرکت تثبیت شدند.

محمدی با اشاره به وضعیت پرسنل این شرکت عنوان کرد: در کنار آن در سال گذشته کلیه حقوق پاداش و اقلام ریالی موجود در حکم کارگزینی همه کارکنان پرداخت شده و در کنار آن مشوق‌ها و سبدهای کالایی از تولیدات خود این شرکت نیز در اختیار کارکنان قرار گرفت و نگرانی‌هایی که برخی‌ها بعد از بازگشت این شرکت از بخش خصوصی داشتند برطرف شده و تمامی این کارها را با آرامش و بدون هیچ‌گونه حاشیه و نگرانی و اهتمام ویژه انجام داده‌ایم.

 

رئیس هیات مدیره شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان گفت: از لحاظ بودجه مصوب این شرکت و هزینه و درآمد نیز توافقات با سازمان برنامه و بودجه به انجام رسیده و بدین ترتیب سود سالانه را حدود ۱۵ الی ۲۰ میلیارد تومان در نظر گرفته شد و هزینه، درآمد و سود در ساختار دولت قرار گرفت.

محمدی ادامه داد: برابر این ساختار آینده‌نگری میان مدت ۳ الی ۵ سال در حوزه‌های مختلف زراعت، دامپروری، صنعت، باغبانی، کارخانجات، مالی و اداری، پرسنلی، توسعه نیروی انسانی و آموزش در بخش دوم برنامه توسعه‌ای شرکت کشت و صنعت مغان در نظر گرفته شد.

وی بیان کرد: در این راستا نیزهماهنگی‌های لازم با مجمع وزارتخانه سازمان برنامه بودجه و سازمان امور استخدامی انجام یافته و تمامی پیشنهادات و نظرات کارشناسی در راستای اصلاح و تکمیل ساختار برای پاسخگوی به تحولات آینده و هم‌چنین پیشبرد اهداف و برنامه‌های جاری جمع آوری شد و بدین ترتیب یک شبکه بارش افکار بین مدیران برای مدیریت بهتر و پیشبرد اهداف توسعه‌ای این شرکت ایجاد شد.

وی تشریح کرد: تمامی این پیشنهادات در حال بررسی و تجمیع بوده و برای سال‌جاری افزایش ۲۵ درصدی میزان تولیدات شرکت کشت و صنعت مغان را هدف‌گذاری کرده‌ایم و برای رسیدن به این هدف با اتکا به فرامین مقام معظم رهبری در راستای تولید، پشتیبانی‌ها و مانع زدایی‌ها، برنامه‌های خود را در بر پایه کاهش هزینه‌ها، افزایش تولید و بهره‌وری و راندمان پی‌ریزی کرده‌ایم.

 

رکورد تولید روزانه ۱۹۰ تن شیر در شرکت کشت و صنعت مغان

رئیس هیات مدیره شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان با اشاره به ثبت رکورد جدید در تولید شیر بیان کرد: روزی که کشت و صنعت را تحویل گرفتیم سرانه تولید شیر برای هر راس گاو شیری ۲۶.۵ کیلوگرم بوده که امروز به ۳۳ کیلوگرم رسیده و روزانه ۱۹۰ تن تولید شیر داریم و پس از افزایش میزان تولید، رفع موانع تولید را در دستور کار خود قرار داده‌ایم و در این راستا نیز نوین‌سازی دستگاه‌ها و استفاده از تکنولوژی بروز برای افزایش میزان ماندگاری محصولات لبنی جزو برنامه‌های اصلی است.

محمدی ادامه داد: برای تداوم این وضعیت و حفظ رکورد ثبت شده در تولید شیر تامین به موقع نهاده‌های دامی و بازسازی برخی از جایگاه‌های دامی و جایگاه بهداشت دام با استفاده از نظرات گروه‌های کارشناسی و استراتژیک در برنامه‌های این شرکت قرار دارد.

 

اصلاح و جبران هزار هکتار از باغات آغاز شده است

وی با اشاره به اصلاح باغات موجود در این مجموعه گفت: مساحت کل باغات موجود در این مجموعه به ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار می‌رسد که البته حدود هزار هکتار از این باغات به مرور زمان فرسوده شده و عمر درختان ۷۰ الی ۸۰ درصد به پایان رسیده است و در این خصوص نیز ضعف‌های موجود شناسایی شده و اصلاح و جبران باغات، نهال کاری‌های جدید و هم‌چنین بررسی الگوهای کشت آغاز شده است.

رئیس هیات مدیره شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان تصریح کرد: در سال جاری اصلاح و جبران ۱۰۰ هکتار از باغات انجام یافته و برای سال آینده نیز اصلاح نزدیک به ۳۰۰ هکتار از باغات در دستور کار قرار دارد و طبق برنامه‌ریزی‌های انجام یافته و بهره‌مندی از پیشنهادهای کارشناسی در امور باغی و باغداری تلاش بر این است تا در ۵ سال آتی این باغات را به تولید برسانیم.

 

برداشت ۵ تن گندم از هر هکتار در دستور کار قرار دارد

محمدی با اشاره به برنامه‌های این شرکت در راستا توسعه بخش زراعت ادامه داد: در حوزه زراعت متاسفانه در طی سه سال گذشته کود پاشی به زمین‌های زراعی انجام نیافته بود که در اثر آن حتی برخی از اراضی قابل کشت نبودند و به طوریکه میزان برداشت گندم از هر هکتار زمین به ۳ و نیم تن رسیده بود.

وی گفت: طبق اقدامات انجام یافته کود پاشی به زمین زراعی انجام یافته و تمام تلاش ما بر این است تا میزان تولید را در سال جاری به ۵ تن در هر هکتار برسانیم و این امر یک تحولی در بخش زراعت بوده و این چالش را به یک فرصت تبدیل کردیم.

رئیس هیات مدیره شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان تصریح کرد: برای تامین چغندر قند برای تولید محصول نهایی در کارخانه قند شرکت کشت و صنعت مغان در کشت پاییزی هزار هکتار از اراضی برای تولید چغندر قند در نظر گرفته شده است که ۵۰۰ هکتار از اراضی این مجموعه بوده و ۵۰۰ هکتار نیز از سایر اراضی را برای تامین چغندر قند این کارخانه اجاره کرده‌ایم.

محمدی عنوان کرد: در حوزه تولید پنبه نیز ۲ هزار هکتار زمین به صورت مشارکتی با کشاورزان در نظر گرفته شده که سبب پویایی خوبی در این بخش خواهد شد و بابت هر ۵۰ هکتار زمینی که به کشاورزان داده می‌شود یک کارشناس مزرعه از فارغ التحصیلان و کارشناسان به عنوان اشتغال حرفه‌ای و بخشی باید به کار گرفته شود.

 

تشکیل کارگروه وصول مطالبات برای پیگیر مطالبات 

وی با اشاره به تشکیل کارگروه وصول مطالبات بیان کرد: یکی دیگر از اقدامات مهم انجام یافته در طول ماه‌های اخیر در این شرکت تشکیل کارگروه وصول مطالبات در این مجموعه بوده زیرا که پیشتر مطالباتی از کارخانجات، پیمانکاران، بخش خصوصی و ... وجود داشته که اخذ نشده بود برای ساماندهی به این مطالبات وصول آن این کارگروه تشکیل شد و با اقدامات انجام یافته و کمک دستگاه قضایی استان اردبیل تعداد پرونده‌های مطالباتی را از ۵۵ پرونده به ۴۵ پرونده رسانده‌ایم.

رئیس هیات مدیره شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان گفت: در بخش صنعت با ایجاد معاونت صنایع برنامه‌های این حوزه به صورت منسجم در حال انجام بوده و کارخانه‌ها و صنایع تبدیلی موجود در این مجموعه رو به پیری گذاشته و نیازمند بازسازی بودند و در این راستا بازسازی‌ها و افزودن قطعات مورد نیاز در برای دستگاه‌های موجود در این کارخانجات در حال انجام است.

 

استفاده از ظرفیت شرکت‌های دانش بنیان در توسعه کشت و صنعت مغان

وی ادامه داد: انعقاد تفاهم نامه با مرکز تحقیقات مغان برای بهره‌مندی از آخرین یافته‌ها علمی و تحقیقاتی برای کیفیت بخشی و شناسایی نژادهای دامی و بذری و ... انجام یافته و به زودی تفاهم نامه‌ای با پارک علم و فناوری  استان اردبیل نیز در این راستا و استفاده از ظرفیت علوم دانش بنیان خواهیم داشت.

صادرات محوری جزو اولویت‌های اصلی کشت و صنعت مغان است

محمدی گفت: در راستای استقبال و عمل به فرامین مقام معظم رهبری در سال "تولید، پشتیبانی‌ها و مانع زدایی‌ها" تولید بر مبنای دانایی محوری و آخرین یافته‌های تکنولوژی‌های نوین در حوزه‌های کشاورزی، باغات، صنایع تبدیلی و نگاه به آینده بلند و صادرات محوری و تولیدات محصولات صادراتی در برنامه‌های میان مدت و بلند مدت مد نظر قرار گرفته است.

وی بیان کرد: زیرا که صادرات سبب افزایش کیفیت و استاندارد سازی محصولات و دستگاه‌های مورد استفاده در این شرکت و هم‌چنین سبب ارزآوری و افزایش تولید و ... خواهد شد و در مجموع شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان به عنوان یکی از لشکرهای کشور در جنگ اقتصادی محسوب می‌شود و عملکرد و خروجی کار نشان دهنده کار ما خواهد بود.

 

اقدام قوه قضاییه در بازگرداندن کشت و صنعت مغان عدالت محورانه و موثر بوده است

رئیس هیات مدیره شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان تصریح کرد: اقدام قوه قضائیه در بازگرداندن این شرکت از بخش خصوصی اقدامی بسیار اخلاق محورانه، به موقع و موثر و عدالت محورانه بوده به نظرم در واگذاری کشت و صنعت مغان تعجیل شده بود و بهتر است چابک سازی دولت در بروکراسی‌ها انجام گیرد و نظام بهره‌برداری بزرگ کشاورزی نیازمند تدبیر و حوصله بیشتری است.

به گزارش خبرگزاری فارس از استان اردبیل، دشت مغان جلگه‌ای در شمالی‌ترین قسمت استان اردبیل که وجود خاک حاصلخیز، آب و هوایی مناسب و قرارگیری در مسیر رودخانه ارس این منطقه را به یکی از مستعد ترین مناطق کشاورزی کشور تبدیل کرده و سالانه شاهد تولید انواع محصولات کشاورزی و باغی در این منطقه هستیم.

کشت و صنعت مغان به عنوان یکی از بزرگترین شرکت‌های فعال در زمینه کشاورزی و دامپروری با وسعتی بالغ بر ۲۷ هزار هکتار و بیش از یک میلیون مترمربع تجهیزات و کارگاه و با رشته تولید زراعت، ‌باغ‌های وسیع، دامداری و صنایع وابسته در دل این منطقه مستعد جا خوش کرده است.

سال ۹۶ بود که اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی شامل این شرکت عظیم نیز شده و استارت خصوصی‌سازی این بنگاه اقتصادی زده شد و این شرکت عظیم با ارزش بیش از ۴ هزار میلیارد تومان نهایتا به ۴۶ درصد قیمت یعنی هزار و ۸۴۰ میلیارد تومان واگذار شد و جالب‌تر از آن که این واگذاری به صورت اقساط ۹ ساله با ۲ سال تنفس و سود ۱۴ درصدی و آورده نقدی فقط ۱۰۰ میلیارد تومانی خریدار این شرکت انجام گرفته بود.

 

آغاز موج انتقادات و استارت تحقیق و تفحص مجلس از نحوه واگذاری

پس از این واگذاری و هم‌چنین قیمت‌گذاری بسیار پایین شرکت کشت و صنعت مغان بود که موج انتقادات به نحوه واگذاری و قیمت‌گذاری این شرکت آغاز شد.

نماینده ولی فقیه در استان اردبیل و بسیاری از مسؤولان استانی، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، دادگستری کل استان اردبیل نسبت به این موضوع واکنش نشان داده و از نحوه واگذاری کشت و صنعت مغان انتقاد کردند و در نهایت تحقیق و تفحص در خصوص نحوه واگذاری شرکت کشت و صنعت مغان در مجلس شورای اسلامی نیز آغاز شد.

قیمت‌گذاری بسیار پایین و واگذاری این شرکت به بخش خصوصی سبب حساسیت موضوع در بین مردم نیز شده بود و مردم منطقه نیز از نحوه واگذاری و قیمت بسیار پایین آن متعجب شده بودند و اما از طرفی روال واگذاری این شرکت به بخش خصوصی انجام شده و برنده مزایده در شرکت کشت و صنعت مغان استقرار یافته بود و همین موضوع سبب پیچیدگی بیش از پیش موضوع شده بود.

پس از کش و قوس‌های فراوان در مهر ماه سال گذشته با سفر رئیس قوه قضائیه به استان اردبیل بررسی واگذاری کشت و صنعت مغان و تصمیم‌گیری درباره آن به‌عنوان یکی از مهم‌ترین موضوعات این سفر تبدیل شد و در نهایت آیت الله رئیسی با استماع نظرات مسؤولان استانی و بررسی کارشناسی موضوع، فرمان ۶ ماده‌ای در خصوص بررسی نحوه واگذاری شرکت کشت و صنعت مغان را صادر کرد و همین مساله سرآغازی برای بازگرداندن این شرکت بزرگ به مردم منطقه و رفع برخی مشکلات آن شد.

بازگشت ۷۳ میلیارد تومان به کشت و صنعت مغان

ناصر عتباتی، رئیس کل دادگستری استان اردبیل با اشاره به اقدامات قضایی صورت گرفته در رابطه با شرکت کشت و صنعت مغان، بیان کرد: به دنبال بازگشت شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان به بیت المال، پیگیری مطالبات و استیفاء حقوق شرکت به عنوان یکی از موارد مهم مورد توجه سیستم قضایی استان اردبیل و اعضای هیات مدیره شرکت قرار گرفت.

وی افزود: در این راستا و در اولین قدم با پیگیری‌های صورت گرفته، مبلغی بیش از ۷۳ میلیارد تومان از مطالبات شرکت در یک پرونده حقوقی که مربوط به کارخانه قند قانع با پانصد کارگر بود و از سال ۱۳۹۳ وصول نشده بود با اقدامات لازم به عمل آمده و تشکیل جلسات متعدد در کمیته حمایت قضایی از سرمایه گذاری و پیگیری‌های مدیر عامل، رئیس هیات مدیره و مجموعه حقوقی شرکت، تعیین تکلیف شد.

عتباتی ادامه داد: در قدم اول دویست و بیست میلیارد ریال از این مطالبات به حساب شرکت واریز و مابقی نیز با اخذ تضامین کامل در یک بازه زمانی مشخص پرداخت خواهد شد.

رئیس کل دادگستری استان اردبیل تصریح کرد: در راستای تحقق شعار سال مبنی بر حمایت از تولید، پشتیبانی ها، مانع زدایی ها، حمایت همه جانبه دستگاه قضایی استان اردبیل از شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان در دستور کار است.

 

وی عنوان کرد: با این اقدام علاوه بر اینکه از تعطیلی کارخانه قند جلوگیری شد، با وصول بخشی ار مطالبات کشت و صنعت مغان اراضی بیشتری از این شرکت به زیر کشت خواهد رفت و در رونق تولید تاثیر بسزایی خواهد داشت و در رابطه این رابطه و وصل مطالبات این شرکت پرونده های دیگری نیز در حال رسیدگی است.

 

اقدام موثر دستگاه قضایی سبب آرامش خاطر کارگران کشت و صنعت مغان شده است

یکی از کارکنان شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در استان اردبیل گفت: خوشبختانه پس از ورود دستگاه قضایی به بازگرداندن کشت و صنعت مغان از بخش خصوصی به دولت وضعیت این شرکت بسیار مطلوب شده و با اقدامات انجام یافته شاهد افزایش تولیدات در این شرکت هستیم.

وی افزود: تا به امروز از لحاظ دریافت حقوق و مزایا نیز مشکلی پیش نیامده و با ورود به موقع و مدبرانه آیت الله رئیسی به موضوع کشت و صنعت مغان شاهد آرامش و روند خوب در شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان هستیم و این اقدام دستگاه قضایی سبب آرامش خاطر کارگران فعال در این شرکت شده و نگرانی‌هایی که پیش از این وجود داشت برطرف شده است.

yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  18. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  24. موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی ۶ سیلندر + تصاویر

  25. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

آخرین عناوین