برنامه همکاری ایران و چین حاوی چه مفادی است؟ / گزاره‌برگ همکاری‌های ایران و چین منتشر شد

سیاسی،   4000108019 ۱۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۱ تکراری یا غیرقابل انتشار

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در توئیتی ضمن انتشار گزاره برگ همکاری های ایران و چین نوشت: مشارکت جامع راهبردی ایران وچین از امروز وارد مرحله جدیدی شد.

برنامه همکاری ایران و چین حاوی چه مفادی است؟ / گزاره‌برگ همکاری‌های ایران و چین منتشر شد

به گزارش  مهر، سعید خطیب زاده در توئیتی که در مورد همکاری جامع ایران و چین منتشر کرد، آورده است: مشارکت جامع راهبردی ایران وچین از امروز وارد مرحله جدیدی شد.

گزاره برگ در خصوص «برنامه همکاری جامع ایران و چین» که امروز به امضاء وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین رسید:

الف) خط زمانی از آغاز طرح تا امضاء:

۳ بهمن ۱۳۹۴:

- سفر رسمی آقای شی جین پینگ، رئیس جمهوری خلق چین به تهران.

- جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین با صدور بیانیه‌ای، سطح روابط دو کشور را به «مشارکت جامع راهبردی» ارتقاء دادند.

- حسب پیشنهاد طرف ایرانی به منظور تنظیم روابط بلندمدت در بازه زمانی ۲۵ ساله با چین، طرفین در بند ۶ بیانیه مذکور تمایل و آمادگی خود برای رایزنی و مذاکره جهت انعقاد سند همکاری بلندمدت را اعلام نمودند.

- مقام معظم رهبری در دیدار رئیس جمهور چین، «توافق رؤسای جمهوری ایران و چین را برای یک روابط استراتژیک ۲۵ ساله، کاملاً درست و حکمت‌آمیز» دانستند.

اسفند ۱۳۹۴ – بهمن ۱۳۹۷: وزارت امور خارجه در همکاری با وزارتخانه‌ها و نهادهای مختلف داخلی، جلسات متعددی را با هدف احصاء اولویت‌ها، تدوین پیش نویس و مفاد قابل طرح در این سند برگزار نمودند.
 

۲ اسفند ۱۳۹۷: دکتر علی لاریجانی، ریاست محترم وقت مجلس شورای اسلامی که در سفر رسمی به چین توسط وزرای خارجه، اقتصاد و رئیس بانک مرکزی همراهی می‌شدند، در دیدار با آقای شی جین پینگ، رئیس جمهوری خلق چین، از نهایی شدن پیش‌نویس سند ۲۵ ساله در آینده‌ای نزدیک خبر داد.

اسفند ۱۳۹۷- شهریور ۱۳۹۸: با تکمیل فرآیند بررسی‌های داخلی پیرامون سند، پیش‌نویس سند توسط طرف ایرانی نهایی و آماده ارائه به طرف چینی شد.

۳ شهریور ۱۳۹۸: دکتر ظریف، وزیر امور خارجه در سفر رسمی به چین، پیش نویس برنامه همکاری جامع میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین را به وزیر امور خارجه چین تحویل داد.

فروردین ۱۳۹۹:

- طرف چینی نقطه نظرات خود را بصورت رسمی پیرامون پیش نویس دریافت شده از طرف ایرانی اعلام نمود.

- نظرات طرف چینی در اختیار نهادهای ملی به منظور اعلام نظر قرار گرفت.

خرداد ۱۳۹۹: متن پیش‌نویس و جمع‌بندی وزارت امور خارجه از نظرات نهادهای ملی، به منظور بررسی و تصمیم‌گیری، به هیات محترم دولت ارسال شد.

۳ تیرماه ۱۳۹۹: هیات محترم دولت به وزارت امور خارجه اجازه داد مذاکرات بر اساس جمع‌بندی فوق الذکر، برای نهایی کردن و امضای برنامه همکاری جامع میان دو کشور را بر اساس منافع بلندمدت پیگیری شود.

۴ تیرماه ۱۳۹۹: در وبینار وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین، طرف ایرانی از ارائه نقطه نظرات پیرامون اصلاحات طرف چینی بر پیش‌نویس سند در آینده‌ای نزدیک خبر داد.

شهریور ۱۳۹۹: دومین پیش‌نویس سند از سوی طرف ایرانی به طرف چینی تحویل داده شد.

۱۹ مهر ۱۳۹۹: دکتر ظریف؛ وزیر امور خارجه در سفر رسمی به چین، ابعاد مختلف این سند و چگونگی پیشبرد آن‌را با همتای چینی تبادل نظر نمودند.

نیمه اسفند ۱۳۹۹: طرف چینی نظرات خود را پیرامون برنامه همکاری جامع به طرف ایرانی اعلام نمود.

۲۰ اسفند ۱۳۹۹: طرف چینی اعلام آمادگی نمود در صورت نهایی شدن پیش‌نویس برنامه همکاری جامع، در سفر رسمی وزیر امور خارجه چین به ایران سند مذکور به امضاء برسد.

اسفند ۱۳۹۹: وزارت امور خارجه مراتب را همراه با ارزیابی و پیشنهادات لازم به منظور تصمیم‌گیری به مراجع عالی کشور اطلاع‌رسانی نمود.

۲۷ اسفند ۱۳۹۹: تائید مراجع عالی کشور برای امضای برنامه همکاری جامع موسوم به ۲۵ ساله، توسط وزیر امور خارجه کشورمان در سفر رسمی وزیر امور خارجه چین به ایران، به وزارت امور خارجه ابلاغ شد.

۷ فروردین ۱۴۰۰: برنامه جامع همکاری فیمابین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین، به امضای وزرای امور خارجه دو کشور رسید.

ب) برنامه همکاری جامع ایران و چین حاوی چه مفاد و محتوایی است؟

- این سند به منظور عملیاتی کردن بند ششم بیانیه روسای جمهور دو کشور با هدف ارتقای عملی روابط در سطح مشارکت جامع راهبردی (منتشر شده در در بهمن ماه ۱۳۹۴) و به منظور فراهم ساختن بستری مناسب برای توسعه همه جانبه همکاری‌ها تدوین گردیده است.

- سند حاضر یک برنامه جامع در بازه زمانی بلندمدت (۲۵ ساله) رویکردی مبتنی بر احترام متقابل و منافع برد- برد در زمینه روابط دو جانبه، منطقه‌ای و بین المللی را مدنظر قرار داده است.

- دو تمدن کهن آسیایی با تاریخی دیرینه و همکاری نزدیک در عرصه‌های تجاری، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، دفاعی و امنیتی بر یک نقشه راه و افق بلندمدت روابط در عرصه‌های مختلف برای تحقق مشارکت جامع راهبردی و ارتقای عملی آن توافق نموده‌اند.

- به رسمیت شناختن اشتراکات فرهنگی، تقویت چندجانبه‌گرایی، حمایت از حق دولت‌ها برای برخورداری از حق حاکمیت برابر و تاکید بر بومی بودن مدل توسعه از جمله موارد ذکر شده در سند می‌باشد.

- اشتراک نظر دو کشور در ارتباط با بسیاری از مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی به ویژه مبارزه با یکجانبه‌گرایی زمینه لازم برای بسط همکاری‌ها در عرصه بین‌المللی بین ایران و چین را فراهم آورده است.

- این سند برنامه‌ای است سیاسی، راهبردی، اقتصادی و فرهنگی که عرصه‌های مختلف همکاری دو کشور ایران و چین را مدنظر قرار داده است.

ب .۱) در بعد سیاسی- راهبردی برنامه همکاری جامع ایران و چین چه می‌گوید؟

- طرفین ضمن ارتقای تبادلات، رایزنی و همکاری‌های نزدیک خود در موضوعات مورد نظر و در نهادهای منطقه‌ای و بین‌المللی را افزایش می‌دهند.

- طرفین زیرساخت‌های دفاعی، مقابله با تروریسم و همکاری در عرصه‌های مختلف دفاعی را تقویت خواهند کرد.

ب .۲) در بعد اقتصادی برنامه همکاری جامع ایران و چین چه می‌گوید؟

- با توجه به اتفاق نظر دو کشور بر اینکه ظرفیت‌های بالقوه برای همکاری‌ها فراتر از وضعیت کنونی است، ایران و چین همکاری‌های اقتصادی خود را به ویژه در پیوند دادن ایران به زنجیره ارزش محور از طریق تکمیل زنجیره‌های مکمل فرآوری داخلی و تولید مشترک به منظور تامین بازارهای داخلی دو کشور و کشورهای ثالث و در نهایت بهره برداری از ظرفیت‌های ایران از جمله نیروی کار جوان و ماهر تاکید می نمایند.

- همکاری در حوزه‌های نفت، صنعت و معدن و حوزه‌های مرتبط با انرژی (نیرو، انرژی‌های تجدیدپذیر و …) مبتنی بر دغدغه‌های توسعه ملی پایدار و زیست محیطی در سند مورد تاکید قرار دارند.

- با هدف بهره‌برداری از مزایای ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیک، بر مشارکت موثر ایران در ابتکار کمربند-راه طرف چینی تاکید شد.

- همکاری در زمینه‌های زیرساختی، ارتباطی (ریلی، جاده‌ای، بندری و هوایی)، مخابراتی، علمی-فناوری، آموزشی و سلامت مورد تاکید قرار گرفت.

- تسهیل همکاری‌های بخش خصوصی از طریق رفع موانع همکاری مورد توجه بوده است.

- تسهیل همکاری‌های مالی-بانکی، گمرکی، مقررات‌زدایی، و همکاری در توسعه مناطق ویژه و آزاد تجاری و صنعتی از جمله در سواحل مکران و تقویت همکاری‌های غیرنفتی با تمرکز بر حوزه کشاورزی و دانش بنیان مورد تاکید قرار گرفت.

تسهیل همکاری‌ها در زمینه سرمایه‌گذاری و تامین مالی پروژه‌ها و همکاری‌های اقتصادی؛

ب .۳) در بعد فرهنگی برنامه همکاری جامع ایران و چین چه می‌گوید؟

- در سند مذکور بر افزایش شناخت متقابل از طریق ارتقاء تبادلات مردمی (گردشگری)، رسانه‌ای، سازمان‌های مردم‌نهاد، انجمن‌های دوستی و همکاری دانشگاهی تاکید شده است.

- طرفین در این رابطه سرمایه‌گذاری و کمک به تکمیل زیرساخت‌های لازم برای ارتقاء همکاری‌های فرهنگی در حوزه‌های مختلف از جمله صنعت گردشگری را مدنظر قرار داده‌اند.

 

ج) برنامه همکاری جامع ایران و چین حاوی چه مفاد و محتوایی نیست؟

- این سند در راستای صلح، ثبات و توسعه منطقه ای و بین المللی تدوین شده و لذا در مخالفت با هیچ طرف ثالثی و یا برای مداخله در امور هیج کشوری نیست.

- این سند یک نقشه راه برای همکاری های جامع دو کشور ایران و چین بوده و لذا حاوی هیچ قراردادی نمیباشد.

- در هیچ کجای سند کمی سازی در خصوص چشم انداز همکاریها اعم از اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و یا راهبردی نشده است و لذا حاوی هیچ رقم و عدد خاصی از جمله در خصوص سرمایه گذاری و یا منابع مالی و پولی نمیباشد.

- این سند ۲۵ ساله نامگذاری شده است تا کلیت برنامه همکاری جامع دو کشور در این بازه زمانی بلندمدت دیده و پیگیری شود. بدیهی است بازه زمانی اجرای هر قرارداد دوجانبه ای بر اساس پیش بینی مندرج در خود قرارداد تعیین می شود.

- در این سند، واگذاری هیچ منطقه و یا هیچ انحصار متقابل و یا یکجانبه ای مطرح نبوده و لذا فاقد اعطاء هرگونه حق انحصاری است.

- در این سند مدیریت، اداره و یا بهره برداری از هیج منطقه و یا حوزه ای واگذار نشده است.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۸۸۷۴۸۸۰۹:۵۰:۰۵ ۱۴۰۰/۱/۸
بیشتر یک نقشه راه است برای همکاری در آینده تا قرارداد
ناشناس۱۸۸۷۴۹۰۰۹:۵۰:۴۸ ۱۴۰۰/۱/۸
در این سند، واگذاری هیچ منطقه و یا هیچ انحصار متقابل و یا یکجانبه ای مطرح نبوده و لذا فاقد اعطاء هرگونه حق انحصاری است قابل توجه هوچی های شبکه های مجازی هرچه که در مورد بدی این قرارداد داد می زدید دروغ از آب در آمد توصیه میکنم به شبکه های وهابی صهیونیستی لندنی نگاه نکنید که باعث از بین رفتن سلامتی جسم و روحتان میشود
ناشناس۱۸۸۷۵۰۹۰۹:۵۸:۴۶ ۱۴۰۰/۱/۸
سند هوشمندانه و دور اندیشانه ای هست باید جزئیات هم با دقت و توجه به منافع کشور و به دست خبرگان صنایع و ذی نفعان آن حوزه مورد بررسی قرار گیرد
ناشناس۱۸۸۷۵۹۰۱۰:۳۱:۵۸ ۱۴۰۰/۱/۸
در کل خوبه با کشورهای جهان در ارتباط باشیم با توجه به عملکرد آمریکا در برجام به نظر ایده خوبیست اما نگرانی ها و حساسیت های مردم باید با شفاف کردن قرارداد های جزئی برطرف بشه
ناشناس۱۸۸۷۵۹۶۱۰:۳۳:۲۳ ۱۴۰۰/۱/۸
کلیات خوبست عزت و منافع کشور باید به توجه خاص شود تا مثل برجام طرف مقابل سو استفاده نکند
ناشناس۱۸۸۷۶۰۵۱۰:۳۷:۰۷ ۱۴۰۰/۱/۸
خوبی این توافق اینست که برای چین دور زدن تحریم های آمریکا توجیه پذیر است. کشور های مستقل مثل چین روسیه ترکیه پاکستان هند برزیل کوبا ونزوئلا و... تلاش می‌کنند این زور گویی آمریکای در مناسبات شون رو مدیریت کنند باید با این کشورها همچین توافقات بلند مدتی در چارچوب منافع کشور بسته بشه
ناشناس۱۸۸۷۶۰۹۱۰:۳۸:۵۲ ۱۴۰۰/۱/۸
همون پس خواستید بگید یه کاری کردیم هیچی دیگه توش نیست یه سری کلی گویی.
ناشناس۱۸۸۷۷۰۵۱۱:۲۴:۵۰ ۱۴۰۰/۱/۸
باید به رفراندوم گذاشته بشه
ناشناس۱۸۸۷۷۳۴۱۱:۳۷:۳۹ ۱۴۰۰/۱/۸
غربگراها دق خواهند کرد از حرص و از این جهت خوشحالم
ناشناس۱۸۸۷۸۵۳۱۲:۳۱:۴۵ ۱۴۰۰/۱/۸
غرب زده ها دادن نوامیس کشور در توافق برجام آن را بهترین قرارداد تاریخ می دانند ولی توافق تجاری با چین را مستعمره شدن ایران می نامند! حالا خوبه با ترکیه همچین توافقاتی داریم و یا روسیه از قبل
ایرانی۱۸۸۸۰۷۴۱۳:۵۴:۴۵ ۱۴۰۰/۱/۸
قابل توجه اونایی که درواقع نگران بی اثرشدن تحریم‌های امریکابودن وهی بهونه میگرفتن آی چی شد آی چی نشد
ناشناس۱۸۸۸۰۷۵۱۳:۵۴:۴۷ ۱۴۰۰/۱/۸
چرا متن کاملش منتشر نمیشه؟
ناشناس۱۸۸۸۲۳۷۱۴:۵۶:۵۲ ۱۴۰۰/۱/۸
اصل سند را به زبان فارسی و انگلیسی در اختیار عموم قرار دهید تا بعدا نگویید یک (و) یا یک (،) اشتباه شده بود که این کلاه گشاد سرمان رفت.
سید۱۸۸۸۲۹۱۱۵:۲۳:۴۵ ۱۴۰۰/۱/۸
توافق خوبی هست
ناشناس۱۸۸۸۳۳۸۱۵:۴۹:۲۰ ۱۴۰۰/۱/۸
چینی هایی که در خلیج فارس با صید ترال در یک هفته کل ماهی های بستر دریای یک منطقه را خالی می کنند فکرش را بکنید در 25 سال چیزی از منابع ایران باقی می گذار ند؟
ناشناس۱۸۸۸۳۴۲۱۵:۵۰:۵۱ ۱۴۰۰/۱/۸
ترال چینی ها تا حالا در صید ماهی های خلیج فارس بود . از این به بعد در نفت. معدن. صنعت. اقتصاد منابع زیر زمینی و ... مبارکتان باد
ناشناس۱۸۸۸۳۵۴۱۵:۵۶:۰۱ ۱۴۰۰/۱/۸
اگر چین بدون هیچ بهانه ای از ما نفت بخرد و پول آنرا به قیمت واقعی تمام و کمال نقدا پرداخت کند ، این قرار داد خیلی هم خوبه وگرنه........
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  12. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  13. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  14. هیچ تردیدی در اجرای طرح نور نداریم

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  18. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  19. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  20. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  21. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  22. موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی ۶ سیلندر + تصاویر

  23. واکنش ضرغامی به طرح نور و بازگشت گشت ارشاد

  24. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

  25. مشکل اصلی صهیونیست ها با عملیات "وعده صادق" چه بود؟

آخرین عناوین